Το Παρασκευοσαββατοκύριακο που μας πέρασε (23-35/9) το κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκης διοργάνωσε και παρουσίασε το πρώτο Φεστιβάλ Εφαρμοσμένων Τεχνών, που αφορούσε όλους τους εραστές του σχεδίου, επαγγελματίες, ερασιτέχνες αλλά και απλούς fans που είχαν ανάγκη ένα καλό κομιξοφεστιβάλ για να πάει καλά η χρονιά!
Αν και για να είμαστε ακριβείς, το 1ο Φεστιβάλ Εφαρμοσμένων Τεχνών είχε αρκετά πράγματα που το κάνουν να ξεχωρίζει από τις παραδοσιακές εκθέσεις κόμιξ, καθώς άγγιζε όλο το φάσμα του σχεδίου ως τέχνη, από τη σκιτσογραφία και το design μέχρι το digital painting και το 3D modeling! Γενικότερα, η περιπλάνηση στον χώρο του όμορφου νεοκλασσικού στην Θύρας 19, όπου γινόταν το Φεστιβάλ και βρίσκονται και τα γραφεία του Κέντρου Ορνεράκη, μας έκανε να εκτιμήσουμε την επιστήμη πίσω από την Τέχνη, την Τέχνη υπό την επίβλεψη της εμπειρίας και το συνδυασμό της φαντασίας με την τεχνολογία!
Φτάνοντας στον χώρο, αφού πρώτα προμηθευτήκαμε με φυλλάδια, κάρτες και ότι άλλο συνηθίζεται, πήγαμε στο ισόγειο όπου βρισκόνταν η έκθεση με σκίτσα μαθητών του κέντρου, αλλά και άλλων, καθώς και η ιδιαίτερη έκθεση με τίτλο ¨Σκυλίσια Ζωή” για την οποία υπήρχε και διαγωνισμός, οι νικητές του οποίου ήταν οι εξης: ” 1ο Βραβείο: Μαρία Τσιάγγου, 2ο Βραβείο: Νίκος Σταυριανός, 3ο Βραβείο: Μιχάλης Μπάλλας.
Μετά από έναν ανεπαίσθητο απόπροσανατολισμό, βρεθήκαμε στον πρώτο όροφο, όπου φιλοξενούνταν τα fanzines, οι αυτοεκδόσεις, αλλά και οι νικητές του διαγωνιμού “Ήρωες” της Jemma Press, όπου με χαρά είδαμε ανάμεσα τους την γνωστή Αniro! Οι υπόλοιποι νικητές του διαγωνισμού ήταν ο Θανάσης Παγνκέας και ο Aρης Λάμπος. Στον ίδιο όροφο βρήκαμε και άλλες γνώριμες φιγούρες, όπως τον Ανδρέα Μιχαηλίδη, τον Γιάννη Ρουμπούλια. αλλά και άλλους δημιουργούς που θα μας απασχολήσουν σίγουρα στο μέλλον! Να επισημάνουμε για άλλη μια φορά πως οι τιμές των έργων ήταν ιδιαίτερα χαμηλές, αναγνωριστικές σχεδόν, πράγμα για το οποίο αξίζει να δώσουμε συγχαρητήρια στους δημιουργούς, καθώς τα κόστη της αυτοέκδοσης στις μέρες μας είναι σχεδόν απαγορευτικά και το κέρδος πολλές φορές δεν είναι ούτε το αναμενόμενο ούτε ικανό να συντηρήσει έναν καλλιτέχνη.
Στο τελευταίο όροφο βρισκόνταν τα εργαστήρια και τα workshops, που έδιναν στον Φεστιβάλ έναν τόνο επισημότητας και προσέλκυαν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς τόσο σπουδαστές, όσο και κοινό είχαν την ευκαιρία να δούν από κοντά την γοητεία αλλά και τις δυσκολίες που έχει το σχέδιο, σε όλες του τις εκφάνσεις, ως Τέχνη και ως Επιστήμη.Το ευρος των σεμιναρίων ήταν πραγματικά εντυπωσιακό, από τατουάζ μέχρι digital art! Eκεί είδαμε, ενδεικτικά, τους Βασίλειο Λόγιο, Δήμητρα Αδαμοπούλου, Ντίνο Ξύγκα, τον Γιάννη Ρουμπούλιας με τον Μάνο Λαγουβάρδο, τον Γιώργο Παπαδάκη, την Αρετή Χρύσανθου αλλά και τον Svetlin Vassilev, ενώ masterclass παρουσιάσε και ο ίδιος ο Σπύρος Ορνεράκης!