Λίγο πριν γίνει το podcasting το απόλυτο trend μέσα στην καραντίνα (ίσως μαζί με το Tik-Tok και τα αμέτρητα Facebook challenges) το Smassing Culture είχε αποφασίσει να ξεκινήσει ένα δικό του podcast. Στη δική μας περίπτωση δεν ήταν αποτέλεσμα του ατέλειωτου ελεύθερου χρόνου των πρώτων εβδομάδων της καραντίνας, παρ’ όλο που τελικά αυτό τον ελεύθερο χρόνο τον αξιοποιήσαμε δημιουργικά ξεκινώντας με δυναμικό ρυθμό το γύρισμα των πρώτων μας επεισοδίων. Πράγματι το να ξεκινήσουμε ένα podcast το συζητούσαμε καιρό, το αποφασίσαμε το χειμώνα του 2019 και το πρώτο μας επεισόδιο το γυρίσαμε εντελώς πειραματικά τον Φεβρουάριο, σε ένα σπίτι εντελώς ακατάλληλο για στούντιο, λίγες μόλις ημέρες πριν ανακοινωθεί το καθολικό lockdown!
Οι ιδέες έπεφταν βροχή και οι συζητήσεις μας φούντωναν. Οι βασικοί παράγοντες που καθυστερούσαν την υλοποίηση του σχεδίου ήταν η έλλειψη εξοπλισμού, τεχνογνωσίας και το πολύ χαμηλό μας budget. Όμως όταν έχουμε όρεξη να κάνουμε κάτι, δεν μπορούν να μας σταματήσουν τέτοια εμπόδια. Μπήκαμε λοιπόν εντελώς πειραματικά στον κόσμο του podcasting, διοργανώσαμε συζητήσεις με ποικίλη θεματολογία στις οποίες είχαμε τη χαρά και να φιλοξενήσουμε ως καλεσμένους εκλεκτούς φίλους του site μας και γενικώς περάσαμε όμορφα και δημιουργικά συζητώντας για τη nerd κουλτούρα, το σινεμά, τα comics, το θέατρο κι ό,τι άλλο αγαπάμε.
Τελικά η προσπάθειά μας κορυφώθηκε στο Smass(e-)Fest 2020, το ετήσιο φεστιβάλ μας, το οποίο φέτος το καλοκαίρι διοργανώθηκε ηλεκτρονικά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας. Τότε διοργανώσαμε πολλά podcasts αλλά και βιντεοσκοπημένες εκδηλώσεις, που είχαν και μεγάλη ανταπόκριση για τα μέχρι τότε δεδομένα μας. Έτσι θριαμβευτικά ολοκληρώσαμε την πρώτη σεζόν του SmassPodcasts έχοντας αφήσει 14 εκπομπές σαν μία πρώτη γεύση για τις δυνατότητές μας σε αυτό το μέσο.
Πλέον το SmassPodcasts έχει ξεκινήσει τη 2η χρονιά του δυναμικά με 3 νέα επεισόδια! Όμως είπαμε να κάνουμε ένα flashback στις καλύτερες στιγμές της 1ης μας σεζόν, ώστε αν δεν μας είχατε παρακολουθήσει το προηγούμενο διάστημα να έχετε ένα χάρτη από πού να ξεκινήσετε!
Προφανώς για εμάς ήταν δύσκολο να διαλέξουμε τα «καλύτερα» επεισόδια, αφού έχουμε ιδιαίτερη αγάπη για κάθε ένα από αυτά. Όμως κάναμε την καρδιά μας πέτρα και ξεχωρίσαμε εκείνα τα επεισόδια που θα προτείναμε αν μας ρώταγε κάποιος/-α τι είναι το SmassPodcasts και αν αξίζει να αφιερώσει χρόνο σε αυτά, ταξινομώντας τα με χρονική σειρά.
#2 – Αφιέρωμα Stephen King (Α’ Μέρος)
Τι να πεις για τον συγγραφέα που έχει γράψει τα πάντα; Μιλάμε για πάνω από 70 βιβλία και περισσότερα από 200 διηγήματα και άλλες τόσες ταινίες που βασίζονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σε βιβλία του! Σε αυτό το επεισόδιο αποφασίσαμε να συζητήσουμε για τα βιβλία του King που μας έχουν σημαδέψει (ως τα πρώτα, τα αγαπημένα ή και τα χειρότερά μας).
Η ιδέα ήταν να κάνουμε έναν κύκλο εκπομπών με θέμα τα έργα του Stephen King. Το πρώτο μέρος αφιερωμένο στα βιβλία του, ενώ τα επόμενα μέρη στις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές μεταφορές. Τα επόμενα μέρη τελικά τα μεταθέσαμε για τη νέα σεζόν. Υποσχόμαστε ότι θα βγουν και θα αξίζουν την αναμονή!
#4 – Θέατρα της Καραντίνας
Η καραντίνα ήταν μία πολύ ιδιαίτερη συνθήκη. Άπειρος ελεύθερος χρόνος, υπερβολικός εγκλεισμός στο σπίτι και πολύ ψάξιμο για τρόπους να γεμίσεις την ώρα σου, την ώρα που ο πλανήτης δείχνει να έχει σταματήσει. Μία από τις πιο πρωτόγνωρες μορφές ψυχαγωγίας στην καραντίνα ήταν η παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων εξ αποστάσεως, μέσα από μία οθόνη. Πολλά θέατρα στην Ελλάδα ακολούθησαν το παράδειγμα κορυφαίων καλλιτεχνικών σκηνών όπως το βρετανικό National Theatre και η Metropolitan Opera. Έτσι μας δόθηκε πρόσβαση σε μία μεγάλη γκάμα θεατρικών παραστάσεων, από πολλά θέατρα ανά την Ελλάδα, που -άλλα με καλύτερο κι άλλα με χειρότερο εξοπλισμό- μας έδωσαν την ευκαιρία (τα περισσότερα δωρεάν) να παρακολουθήσουμε κάποιες σημαντικές θεατρικές τους παραστάσεις.
Οι επιλογές ήταν πάρα πολλές, σε σημείο που οι θεατρόφιλοι έπρεπε να έχουν αυστηρό πρόγραμμα για να προλάβουν να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις πριν κατέβουν απ’ το διαδίκτυο. Εμείς πάντως προσπαθήσαμε να μείνουμε συνεπείς στα σημαντικότερα θεατρικά ραντεβού. Δεν το καταφέραμε απόλυτα, αλλά πήραμε μία γερή δόση απ’ το φαινόμενο των θεάτρων της καραντίνας και ξεχωρίσαμε τις 8 από τις καλύτερες παραστάσεις που προβλήθηκαν και παρακολουθήσαμε, τις οποίες σχολιάσαμε στο podcast που ακολουθεί.
#6 – Covid-19 sudden fiction Contest
Guest: Τάσος Θεοφίλου, εκδόσεις Red n’ Noir
Είχε πολλά κακά η καραντίνα, είναι γεγονός. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούσε να αφήσει πίσω της και όμορφα πράγματα. Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν οι εκδόσεις Red n’ Noir, οι οποίες διοργάνωσαν έναν λογοτεχνικό – comic διαγωνισμό, καλώντας (ερασιτέχνες ή μη) δημιουργούς να εκφράσουν δημιουργικά τις αγωνίες, τις σκέψεις και τους φόβους τους απ’ την πρωτόγνωρη εμπειρία του εγκλεισμού και της πανδημίας.
Επρόκειτο για μία εξαιρετικά πρωτότυπη προσπάθεια, την οποία μετά μιμήθηκαν κι άλλοι εκδοτικοί και ομάδες καλλιτεχνικής δημιουργίας. Όμως το Red n’ Noir είχε σίγουρα τα πρωτεία και μία πρωτόγνωρη ανταπόκριση από δημιουργούς που έστελναν κατά ριπάς τις συμμετοχές τους.
Εκείνες τις ημέρες η σελίδα των εκδόσεων Red n’ Noir στο Facebook είχε γίνει trend, τόπος συνάντησης χιλιάδων αναγνωστών και όλο αυτό το λογοτεχνικό φαινόμενο μας κίνησε το ενδιαφέρον. Έτσι καλέσαμε τον Τάσο Θεοφίλου να μας μιλήσει γι’ αυτή την εξαιρετικά δημιουργική πρωτοβουλία. Στην παρέα μας ήταν και ο Δημήτρης Τζάνογλος, συντάκτης του Smassing Culture, ο οποίος συμμετείχε στο διαγωνισμό με το διήγημά του «Στο Σπίτι».
Σαν κερασάκι στην τούρτα, η ηθοποιός Ρόζυ Μονάκη μας δραματοποίησε μερικά διηγήματα του διαγωνισμού, με τη βοήθεια του Σταύρου Τσουμάνη (aka TSUMANI) στην επιμέλεια της μουσικής και του ήχου. Έτσι το πρώτο μας επεισόδιο με guest οδήγησε σε ένα απ’ τα πιο δημιουργικά καλλιτεχνικά αποτελέσματα που έχουμε φιλοξενήσει στο site μας και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι/-ες γι’ αυτό.
#8 – Born to Flex – Cardi B
Guests: Θάνος Παπαδογιάννης (Space Manifesto) + Ισμήνη Στέλιου (Μία φασιονίστα από την Κυψέλη)
Η πρώτη επαφή του podcast με ένα μουσικό θέμα και τι καλύτερο από το να μιλήσουμε για ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Τι μπορεί να σημαίνει άραγε το φαινόμενο Cardi B? Πως μία καλλιτέχνιδα κατάφερε να διχάσει όχι μόνο την σύγχρονη μουσική αλλά και πολιτική σκηνή?
Είναι η Cardi B γεννημένη για να φλεξάρει? Είναι stripper, rapper ή τραγουδίστρια? Είναι η επόμενη υποψήφιος των Δημοκρατικών? Και τελικά μπορείς να διαχωρίσεις τον καλλιτέχνη από την τέχνη? Αυτά και άλλα πολλά μας απασχόλησαν σε αυτό το επεισόδιο.
#12 – Ουτοπία στη μαζική κουλτούρα
Guests: Παναγιώτης (Κέσναρ) Φαμέλης + Ολύβια Τζιουβάρα (project Αναιρέσεις)
Τα podcasts του Smass(e-)Fest 2020 ήταν απ’ τα πιο δημοφιλή που έχουμε οργανώσει μέχρι σήμερα. Το συγκεκριμένο επεισόδιο μάλιστα το αγαπήσαμε ακόμα περισσότερο γιατί στη συζήτηση με τους καλεσμένους μας θέσαμε ένα ζήτημα που σπάνια απασχολεί τις mainstream συζητήσεις περί μαζικής κουλτούρας: μπορεί η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία να φανταστεί ουτοπικούς κόσμους;
Ίσως αυτό που λείπει περισσότερο από τη σύγχρονη δημιουργική φαντασία είναι το να πλάθει ουτοπικούς κόσμους. Ενώ οι δημιουργοί εύκολα μπορούν να σκεφτούν το μέλλον να μετατρέπεται σε μία μεγάλη τεχνολογική δυστοπία ή την ανθρώπινη κοινωνία να εξαλείφεται μετά από μία περιβαλλοντική καταστροφή, δύσκολα αντιθέτως μπορούν να φανταστούν ένα θετικό αντιπαράδειγμα για την καταστροφή που βλέπουν να έρχεται.
Πάντως δεν λείπουν και οι εξαιρέσεις. Έργα της επιστημονικής φαντασίας όπως το Star Trek ή τα βιβλία της Ursula Le Guin, ταινίες, σειρές και βιντεοπαιχνίδια έχουν τολμήσει να οραματιστούν κόσμους ελευθερίες και ισότητας κι αυτά επιχειρήσαμε να αναδείξουμε και να σχολιάσουμε στη συζήτησή μας. Στόχος μας να αναζητήσουμε εκείνα τα ουτοπικά στοιχεία της σύγχρονης φανταστικής δημιουργίας τα οποία μπορούν να μας εμπνεύσουν να χτίσουμε τις δικές μας ουτοπίες. Για εμάς το κυνήγι της Ουτοπίας δεν σταματά ποτέ!
#13 – Οι νέες κυκλοφορίες comics της εποχής του κορωνοϊού
Guest: Λένα Τζιογκίδου (Comicstreet)
Η κρίση της πανδημίας χτύπησε συνολικά το χώρο του βιβλίου και μέσα σε αυτόν και τις εκδόσεις comics, οι οποίες έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδα απευθύνονται σε μικρότερο κύκλο αναγνωστών σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα. Παρά τις αντίξοες συνθήκες και με δεδομένη την αδυναμία να πραγματοποιηθεί κάποιο comic φεστιβάλ (που είναι και ο κυριότερος τόπος διακίνησης της πλειοψηφίας των ελληνικών comics), κάποιοι δημιουργοί και εκδοτικοί οίκοι τόλμησαν να ρισκάρουν και να κυκλοφορήσουν νέα comics και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει απόλυτα.
Σκεφτήκαμε να ενόψει του διαδικτυακού φεστιβάλ μας να παρουσιάσουμε και να σχολιάσουμε τις νέες αυτές κυκλοφορίες, προκειμένου να δώσουμε κι εμείς μία έξτρα ώθηση στην ελληνική κόμικ παραγωγή σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Το αποτέλεσμα ήταν να μιλάμε για ώρες για φανταστικά ελληνικά και ξένα comics, όπως το κλασσικό Blacksad, το μαγευτικό Στο Δάσος, ιστορικού ενδιαφέροντος comics όπως οι Όμηροι του Γκαίρλιτς και ο Μάης 1936 και άλλα πολλά! Ήταν τα comics που ξεκίνησαν την εκδοτική χρονιά για τα comics και παρά τη δύσκολη στιγμή στην οποία κυκλοφόρησαν είναι βέβαιο ότι πολλά από αυτά θα ξεχωρίσουν και στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς της επόμενης χρονιάς!
Αυτές ήταν λοιπόν οι προτάσεις μας για να εισαχθείτε στο νέο μας εγχείρημα, τα SmassPodcasts. Ελπίζουμε να σας ανοίξαμε την όρεξη γιατί έχουμε μπει δυναμικά στη νέα χρονιά!
Για να μείνετε συντονισμένοι/-ες δεν χρειάζεται τίποτα άλλο πέρα απ’ το να μας ακολουθήσετε στην πλατφόρμα που προτιμάτε να ακούτε podcasts, δηλαδή είτε να κάνετε εγγραφή στο Youtube κανάλι μας, είτε να μας κάνετε follow στο Spotify, στο Google Podcasts, στο Apple Podcasts ή όπου αλλού εσείς επιθυμείτε. Σε όλα αυτά τα μέσα αλλά και στο site μας μπορείτε να βρείτε όλα τα επεισόδια του podcast του Smassing Culture.
Τα σχόλια, τις προτάσεις και τις ιδέες σας θα θέλαμε πολύ να τα ακούσουμε, οπότε σας παροτρύνουμε είτε να μας μιλήσετε στα σχόλια, είτε να μας στείλετε κάποιο μήνυμα ή e-mail. Βοηθήστε μας ώστε την επόμενη σεζόν να δυσκολευτούμε ακόμα περισσότερο να ξεχωρίσουμε τα top επεισόδια!