Bad Choices – Αμφισβητώντας το σύστημα με κακές επιλογές

Δημήτρης Τζάνογλος Από Δημήτρης Τζάνογλος 4 Λεπτά Ανάγνωσης

Πώς συνδέεται η ενόχληση από μία μύγα που μπήκε απ’ το παράθυρο με μία ληστεία τράπεζας και ο θάνατος ενός αστυνομικού με μία μυγοκτονία; Στο μυαλό των περισσότερων από εμάς δεν συνδέονται με κάποιο τρόπο. Όμως εδώ είναι που διαφέρουμε με τον Τάσο Θεοφίλου και την Chrispy Shift το συγγραφικό δίδυμο του Οθέλου (εκδόσεις ΚΨΜ, 2017) που έρχεται με το Bad Choices να μας μιλήσει για ασφαλίτες, απαλλοτριώσεις, τη σχέση βάσης – εποικοδομήματος, ακόμα και για το νόημα της ζωής βάζοντας στο εξώφυλλο μία μύγα.

Η ιστορία ξεκινάει σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο του αστικού ιστού, όπου ο πρωταγωνιστής προετοιμάζεται για την απαλλοτρίωση μιας τράπεζας με έναν φίλο του. Οι δύο συνεργοί έχουν τα μάτια τους ανοιχτά φοβούμενοι μη τυχόν κάτι στραβώσει, με την κουβέντα τους να καυτηριάζει την κενότητα ενός συγκεκριμένου επαγγέλματος επιβολής τάξης (αυτό που εξαιρείται απ’ τη ρήση «η δουλειά δεν είναι ντροπή»). Όπως είναι αναμενόμενο όμως, κάτι θα πάει στραβά…

Το νέο comic των Τάσου Θεοφίλου και Chrispy Shift που κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Red n’ Noir είναι μικρό σαν σφηνάκι αλλά έχει το δικό του χαρακτήρα. Η αύρα του κειμένου, όπως και στα περισσότερα μυθοπλαστικά έργα του Τάσου Θεοφίλου (Είναι ήδη νεκρός, Αντίο Μπάτμαν), τείνει πολύ στην pulp και τη noir αισθητική, κάτι που ενισχύεται σημαντικά από το πολύ ταιριαστό σχέδιο της Chrispy Shift συνθέτοντας ένα έργο όπου κείμενο και εικόνα δένουν απόλυτα. Το στυλ και η αισθητική του έργου θυμίζουν τον Οθέλο, όμως το νέο στοιχείο αυτού του comic είναι ο συνδυασμός της noir θεματολογίας και της pulp αισθητικής με το ιδιαίτερο χιούμορ του Θεοφίλου, ο οποίος δεν έχει έχει ενδοιασμούς να αστειευτεί τόσο για τη μαρξιστική θεωρία της βάσης και του εποικοδομήματος όσο και για τις ενοχλητικές μύγες του καλοκαιριού. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι στο σενάριο βρίσκεται ο -πιθανότατα- εμπνευστής της βραδιάς – παρουσίασης των ερωτικών επιστολών του Μαρξ στην σύζυγό του Τζένη την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στο χώρο των εκδόσεων Red n’ Noir στην Κυψέλη. Ο νοών νοείτο…

Την ιστορία την παρακολουθούμε κυρίως μέσα απ’ την αφήγηση των σκέψεων του ανώνυμου πρωταγωνιστή. Ο εσωτερικός μονόλογος του πρωταγωνιστή είναι μία κραυγή απελπισίας και αντίδρασης ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα. Η απόφαση για τη ληστεία μίας τράπεζας και η επιλογή της ζωής εκτός νόμου είναι μία συνειδητή πράξη αμφισβήτησης της εκμεταλλευτικής κοινωνίας και των συμβόλων της. Η Τράπεζα, η Αστυνομία και οι ασφαλίτες είναι τα προπύργια αυτού του συστήματος και γι’ αυτό μπαίνουν στο στόχαστρο των δύο συνεργών. Μέσα από το κείμενο σχολιάζεται, πολλές φορές με σαρκαστικό τρόπο, η ανάγκη έλευσης στην καβαφική Ιθάκη ως ενός είδους εξιλέωση. Κι αυτή η εξιλέωση θα έρθει μέσα από την επιβολή μίας δικαιοσύνης διαφορετικού τύπου απ’ την αστική δικαιοσύνη, μίας ταξικής εκδίκησης.

Την ίδια στιγμή λαμβάνει χώρα μια ακόμα ιστορία σε μία παράλληλη κοινωνία, μία ανθρωπόμορφη κοινωνία μυγών. Πρόκειται για ένα πολύ διασκεδαστικό side story το οποίο αποδομεί την σοβαροφάνεια και τις νόρμες του αστικού τρόπου ζωής με έντονα σαρκαστικό τρόπο.

Το Bad Choices -παρά το μικρό του μέγεθος- ασχολείται με τις επιπτώσεις των κακών αποφάσεωνμε πολιτικό λόγο, noir-pulp αισθητική και ένα ιδιαίτερο χιουμοριστικό τόνο. Είναι ένα αρκετά διαφορετικό comic, που ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα φετινά ελληνικά comics με το δικό του ιδιαίτερο ύφος, το σενάριο και την αισθητική του. Για αυτά και άλλα πολλά ετοιμαζόμαστε να κάνουμε ψιλή κουβέντα την Παρασκευή 21/02 στη βιβλιοπαρουσίαση του comic στον χώρο των εκδόσεων Red n’ Noir (Δροσοπούλου 52, Κυψέλη). Σας περιμένουμε να έρθετε. Μην βαράμε μύγες!

Τσεκάρετε και το event στο Facebook: https://www.facebook.com/events/1081469245560825/
Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννηθείς το 1992 και μεγαλωμένος ανάμεσα στους πατρικούς δίσκους, κατέληξε από μικρός πως ο ένας και μοναδικός θεός είναι o Lemmy. Η Agatha Christie και ο Stephen “βασιλιάς” Κing έφεραν σε μία βαρυσήμαντη θέση την λογοτεχνία δίπλα στη μουσική και ιδιαιτέρως στον σκληρό ήχο. Στον ελεύθερό του χρόνο κρίνει δουλειές αλλονών.