Άλλο αέρα έδωσε στο καλοκαίρι μας η νέα σειρά του Netflix Unsolved: Tupac & Biggie, που πραγματεύεται ανεξιχνίαστες υποθέσεις και πιο συγκεκριμένα το background story αυτών των 2 δολοφονιών. H σειρά αυτή που βασίζεται πάνω στις ζωές, ίσως των 2 μεγαλύτερων ράπερ που έχουμε γνωρίσει ποτέ. Έχει τόσες πληροφορίες και πράγματα να μας δείξει που σίγουρα 8 επεισόδια δεν φτάνουν. West coast-East coast, Gangsta Rap- RnB και πολλά άλλα στοιχεία υπάρχουν πίσω από τις ζωές των Tupac και Biggie και ιδιαίτερα πίσω από τις δολοφονίες τους.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά λοιπόν αποφεύγοντας για αρχή να συζητήσουμε για την σειρά:
Ο Tupac Amaru Shakur (το πραγματικό του όνομα είναι Lesane Parish Crooks) γεννήθηκε το 1971 και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και αργότερα έζησε στη Καλιφόρνια. Οι γονείς του ήταν μέλη του κινήματος “Μαύροι Πάνθηρες” και είχαν συλληφθεί επανειλημμένα. Με τους 2 γονείς του να είναι εξαρτημένοι στα ναρκωτικά, ο Tupac έζησε αρκετά δύσκολα χρόνια με μόνο του αποκούμπι το ραπ. Οι ρίμες του ξέφευγαν από τα στενά όρια της εποχής, με τέτοια λυρικότητα που έδειχνε από πολύ νεαρή ηλικία το ταλέντο του. Η πορεία του ήταν τεράστια και για αυτό το λόγο θεωρήθηκε και ο βασιλιάς του ραπ. Ο Tupac για μεγάλο διάστημα θεωρούταν ο κορυφαίος ράπερ της Αμερικής. Οι στίχοι του μιλούσαν για τη βία των συμμοριών, τον κίνδυνο των ναρκωτικών, την αντίσταση εναντίον των αστυνομικών. Κάποια κομμάτια έδειχναν τρομερή αγριότητα και μίσος προς την κοινωνία, ενώ άλλα συγκινούσαν με την ευαισθησία του και την προοπτική που έδινε. Το 1995 ο Tupac θεωρείται είδωλο στην πλατιά πλειοψηφία της κοινωνίας και ας έχει ένα αρκετά μαύρο παρελθόν που τον συνοδεύει, μέχρι που μπαίνει στην φυλακή, κατηγορούμενος για τον βιασμός μια 19χρονης κοπέλας. Η διαμάχη του με τον Νοtorious Βig ήταν αφορμή για να ξεσπάσει ένας ανελέητος συμμοριτοπόλεμος με σκοπό δεκάδες νέοι να χάσουν την ζωή τους.
Από την άλλη μεριά ο Biggie μεγάλωσε και έζησε στο Brooklyn. H καθημερινότητα του στις φτωχογειτονίες του Brooklyn ήταν η αφορμή και η έμπνευση για τα περισσότερα κομμάτια του, που αγκαλιάστηκαν απλόχερα από τον κόσμο. Ο Βιggie με μόνο ένα δίσκο εν ζωή κατάφερε να αποτελέσει το αντίπαλος δέος του Tupac. Η δολοφονία αυτών των 2 ραπερ έφερε την ραπ σκηνή σε μια εντελώς άλλη φάση και κρίση. Ο Biggie δεν ξεχώριζε τόσο στην ικανότητας του στο να γράφει, αλλά είχε έναν μοναδικό τρόπο να ραπάρει.
Από οτί καταλαβαίνετε δηλαδή αυτή η σειρά έχει πολυ στυλ, ωραία κοστούμια, αρκετή αλητεία και τρομερές μουσικές. Αυτό όμως δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο, καθώς σκιαγραφεί 2 πολύ έντονες προσωπικότητες που εκ των πραγμάτων θα έχει όλα τα προηγούμενα. Εμείς περιμένουμε να δουμέ κάτι παραπάνω κάτι που θα πάει την όλη υπόθεση ένα βήμα παραπέρα.
Η σειρά όμως δεν πραγματεύεται την ζωή αυτών των 2 γενικά. Ασχολείται τις δολοφονίες αυτών των 2 και πιο συγκεκριμένα την δολοφονία του Biggie. Εδώ λοιπόν ξεκινάει και η βασική διαφωνία μας με το Unsolved. Eνώ αυτοί οι δύο μπορούν ακόμα και σήμερα να κρίνονται και για το έργο τους αλλά ακόμα και για την προσωπική τους ζωή, η σειρά επιλεγεί να το βάλει σε δεύτερο χρόνο και εστιάζει στην αστυνομία που έχει αναλάβει την υπόθεση. Ενώ ο Tupac έχει χαρακτηριστεί για το στίχο του ενάντια στην αστυνομία και την καταστολή του κράτους η σειρά αντιστρέφει εντελώς το όλο concept και το γυρνάει σε μια κλασσική “αμερικανιά” με πράκτορες του FBI να λύνουν και να δένουν, εκμεταλλευόμενη έτσι αυτές τις 2 μεγάλες προσωπικότητες. Αστυνόμοι βαθιά μπλεγμένοι και χωμένοι μέσα στην χρόνια κόντρα της ανατολική ακτής με την δυτική, με μεγάλη ευθύνη για την όλη κατάσταση, δείχνουν να αποζημιώνονται από τους “καλούς πράκτορες” που προσπαθούν να εξιχνιάσουν την υπόθεση.
Και τελικά τι γίνεται με τον Τupac και τον Biggie?
Κάπου εδώ βρίσκεται το βασικό σφάλμα της σειράς! Οι δύο αυτοί ράπερ δεν είναι απλά κάποιες εκκεντρικές προσωπικότητες που τις μαθαίνουμε στην σειρά απλά για να κατανοούμε τις κινήσεις της αστυνομίας. Είναι το Α και το Ω της ιστορίας, είναι δύο άνθρωποι σύμβολα που πήγαν την ραπ μουσική ένα βήμα (ή και (δύο, τρία, πολλά) παραπέρα και δύο άνθρωποι σύμβολα για μία ολόκληρη γενιά, κάτι που δεν φαίνεται στο Unsolved.
Aσυνήθιστo είναι o τρόπος που παρουσιάζονται οι δολοφονίες, κάποιες φορές περισσότερο σαν ένα ντοκιμαντέρ παρά ένα δράμα. Σε ένα σημείο, κατά τη διάρκεια της περιγραφής του θανάτου του Biggie, το πραγματικό υλικό της νύχτας είναι διασκορπισμένο με τη φανταστική έκδοση της υπόθεσης(?!?!) με αποτέλεσμα όλο αυτό να γυρνάει τούμπα. Αυτό που εν τέλει επιδιώκεται: το επίπεδο λεπτομέρειας δηλαδή για την καλύτερη αποσαφήνιση των γεγονότων που περνούν οι χαρακτήρες σχετικά με την υπόθεση μας αφήνει να αισθανθούμε ότι ίσως αυτή η ιστορία θα ήταν πιο επιτακτική ως ντοκιμαντέρ παρά ως σειρά.
Δημιουργός της σειράς είναι ο Kyle Long (Suits), που εδώ που τα λέμε σε γενικές γραμμές έχει κάνει αρκετά καλή δουλειά. Οι ηθοποιοί είναι άψογα διαλεγμένοι ώστε να έχουν ομοιότητα με τα πραγματικά πρόσωπα αλλά και η αποτύπωση της εποχής αλλά και της όλης κουλτούρας έχει χτυπήσει κόκκινο. Αποσπάσματα από τα Video Clip, freestyle, τσακωμοί, αλυσίδες, μπασκετικές φανέλες, κάντιλακ και λευκά SUV κυριαρχούν στην σειρά και μας κάνουν να νιώθουμε παράξενα οικεία με κάτι που ξέρουμε και έχουμε ακουστά αλλά δεν έχουμε ιδέα πως γίνεται.
West Coast από την μία, αφενός σημαίνει Tupac αλλά αφέτερου σημαίνει και μία άλλη ματιά στα πράγματα. Μετανάστες από την Ν.Αμερική εδρεύουν πλέον εκεί και το ραπ παίρνει άλλη τροπή. Ραπ ερωτικό που ποτέ δεν έγινε γλυκανάλατο, ραπ που μιλάει για τους καταπιεσμένους και τους καταπιεστές, ραπ για όλους. Απο την άλλη Εast Coast σημαίνει ΑΛΗΤΕΙΑ, underground καταστάσεις και αξεπέραστα flows. Κάποια από τα στοιχεία που θα θέλαμε να βλέπουμε περισσότερο στην σειρά αντί για την προσωπική ματιά των μπάτσων.