Everything Sucks! – Μόνη πατρίδα τα παιδικά μας χρόνια!

Καζανάς Kώστας Από Καζανάς Kώστας 5 Λεπτά Ανάγνωσης

Όσο περνάει ο καιρός, το Netflix έχοντας ήδη βρει την συνταγή της επιτυχίας με παραγωγές του  όπως τα Stranger things, Dark , Punisher αλλά και το φρέσκο Altered Carbon κ.α , συνεχίζει με αξιόλογα release σειρών να κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο. Η ιδέα του Netfflix για κάτι τέτοιο είναι όντως αρκετά καλή, καθώς το να βλέπεις μόνο μεγάλες και βαριές σειρές καταντά εξαντλητικό. Μια σειρά χωρίς κάποιο πολύπλοκο σενάριο αλλά γεμάτη συναισθήματα και ανθρώπινες σχέσεις έχει ευεργετικό χαρακτήρα. Με το The End of the F***ing World να κάνει πάταγο και να αποσπά πολύ καλές κριτικές, σκυτάλη παίρνει το Everything Sucks!, που χτυπά στην ίδια φλέβα χρυσού. Με μότο ” μόνη πατρίδα τα παιδικά μας χρόνια” το Everythings Sucks! είναι εδώ με 10 επεισόδια γεμάτα 90’s και στυλ.

Το Everything Sucks!, είναι μια δημιουργία των Ben York Jones (Breathe In) και  Michael Mohan (Save the Date) που πραγματεύεται την ιστορία κάποιων παιδιών όταν αρχίζουν να φοιτούν στο γυμνάσιο της πόλης boring, του Luke και της Κate. Το σενάριο ίσως είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης, καθώς μιλάμε για μια σειρά με δέκα εικοσάλεπτα επεισόδια που αναφέρεται στην ζωή και τους έρωτες δεκατετράχονων παιδιών. Αυτό που έχει αξία συζήτησης είναι όλο το γύρω γύρω, δηλαδή η απεικόνιση του έρωτα, η επιστροφή στα 90’s και κυρίως του συναισθηματικούς δεσμούς που θα αναπτύξει με εμάς.

Offspring, Oasis και Duran-Duran, συνοδεύουν το Everything Sucks! διαρκώς, γεγονός που μας κάνει και εμάς τους ίδους να αναπολούμε την παιδική μας ηλικία. To γεγονός ότι η σειρά έχει σκοπό να χτυπήσει στην αναβίωση της παιδικής μας αθωότητας, δεν χωρά αμφιβολία, τα τραγούδια είναι ένα προς ένα επιλεγμένα για να μπορούν να απεθύνονται σε μεγάλα target groups και να ξυπνά τις αναμνήσεις που είναι πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας συνδυασμένες με αυτά τα κομμάτια. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο ακόμα και απο το trailer με την camera να εστιάζει σε ξεχασμένα αντικείμενα της εποχής( Blanco, cd-player, video-κασέτες) αλλά και στην τότε μόδα.

Τι γίνεται όμως  σε μία τόσο “ήρεμη” σειρά, όταν τα συναισθήματα των δεκατετράχρονων χτυπάνε κόκκινο, όταν οι ερωτήσεις και οι αναζητήσεις βγαίνουν από το καλούπι της ”κανονικότητας” ; Τι συμβαίνει όταν ένα κορίτσι αναζήτα την σεξουαλικότητα του; Όλα αυτά φτιάχνουν το Everything Sucks! Ματιές και βλέμματα που κόβουν σαν ξυράφια, αγκαλιές που κοστίζουν και αυτοπεποίθηση με ισχυρές δόσεις αλητείας αναβλύζουν από το γυμνάσιο του Boring. Άβολες καταστάσεις δεκατετράχρονων, εφηβικοί έρωτες, πολλά χαμόγελα και ηθοποιοί που δεν είναι βγαλμένοι απο διαφημίση, μας οδηγούν στο να αγαπήσουμε το Everything Sucks!

Aισθητικά η σειρά είναι φοβερή και σε αυτό έχει συνεισφέρει το δίπλωμα της μουσικής με την φωτογραφία. Μεγάλα γυαλιά, τζιν μπουφάν με μεγάλες στάμπες και παππούτσια Jordan μας ανοίγουν την πόρτα των 90’s και μας καλώς ορίζουν. Το μέγαλο στοίχημα της σειράς ήταν το να καταφέρει να αποτυπώσει τις συνήθειες  αλλά και συνολικότερα την εφηβική ζωή στην δεκαετία του 1990 και αυτό το έκανε μαεστρικά.

Πέρα όμως απο την αποτύπωση της εφηβικής ζωής το 1990, το Everything Sucks! μας βάζει σε σκέψεις και για άλλα πράγματα. Σε αρκετά review που έγιναν για αυτή την σειρά από άλλα sites τονίστηκε η διαφορά του να ψάψνει ένας έφηβος την σεξουαλικότητα του σήμερα και στο 1990, “σήμερα γίνεται, αλλά τότε όχι” είναι η κυρίαρχη άποψη. Η σεξουαλικότητα του καθενός δεν είναι κάτι που ενεργοποιείται και απενεργοποιείται, είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ο καθένας τα σωματικά και συναισθηματικά ερεθίσματα που δέχεται ανάλογα με τα βιωμάτα του, άρα μία άποψη σαν την προηγούμενη δεν στέκει. Το Everything Sucks! μας έδειξε με απλό τρόπο την μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου και το πόσο ωραιός είναι, όταν μπορεί να εκφραστεί έλευθερα χωρίς φόβο για αυτά που νιώθει σε όποια εποχή και αν ζεί.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Ο Κώστας όταν ήταν μικρός είχε ένα όνειρο, να παιζει σκάκι σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πίστη του στο FORCE δεν στάθηκε ικανή για να τον κάνει να το πραγματοποιήσει. Κάπου στα 15 του αυτό το όνειρο ναυάγησε. Έκτοτε αρκείται σε χριστουγενιατικούς μαραθώνιους STAR WARS.