Το 2021, μεταξύ μας, δεν είχε και τεράστιες διαφορές από το 2020. Υπάρχει ακόμα πανδημία, οι (αλλοπρόσαλοι) περιορισμοί ακόμα μας καταδυναστεύουν ενώ κόσμος που θα μπορούσε να είχε σωθεί πεθαίνει γιατί προτιμάται λόγου χάρη να βάζουμε δυο μάσκες στο σούπερ-μάρκετ από το να ενισχυθεί το σύστημα Υγείας. Την ίδια στιγμή, σε διεθνές επίπεδο, η παραγωγή ακόμα γίνεται στο κρεβάτι του Προκρούστη, με την αυξημένη ζήτηση (λόγω περιορισμών και lockdown) να αντιτίθεται στη μειωμένη παραγωγικότητα και στην τηλεργασία. Αλλά οι Ιάπωνες, αν μη τι άλλο, διακρίνονται για αυτή ακριβώς τη δυνατότητα τους!
Έτσι, το 2021 μπορεί να ήταν σαφώς καλύτερο από άποψη παραγωγής, την ίδια όμως στιγμή είχαμε και αυξημένες διόδους προς αυτή. Τα μεγάλα studio streaming (Νetflix, Disney+) έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι και έχουν φτιάξει (ή χωθεί στη διανομή) μερικών από τους καλύτερους τίτλους που είδαμε φέτος. Ακόμα, έχει πλέον διαμορφωθεί μια κατάσταση όπου και τα νέα μεγάλα shonen (My Hero Academia, Black Clover, Boruto, Demon Slayer) έχουν σταθεί στα πόδια τους αλλά και τα παλαιότερα (One Piece, Bleach, JoJo) είτε ξαναβρίσκουν έναν ενθουσιώδη ρυθμό είτε κυριολεκτικά αναγεννούνται. Επομένως, all and all, το λες μια καλή χρονιά, ίσως ένα από τα λίγα θετικά της.
Πάμε λοιπόν να δούμε εν τάχει τους τίτλους που ξεχώρισαν στα μάτια μας φέτος!
10 – Sk8 the Infinity
Χτίζοντας στην επιτυχία του Banana Fish, αυτό το yaoi βρίσκει ξανά την Hiroko Utsumi να σχεδιάζει αθλητικά αγόρια σε ομοερωτικές πόζες, με το κοινό κυριολεκτικά να μην μπορεί να χορτάσει το βαρύ, συναισθηματικό θέαμα. Παράλληλα βέβαια, η δυναμικότητα και το ταλέντο της Hiroko να δημιουργεί τρισδιάστατους χαρακτήρες, με ουσιαστικό βάθος εξυψώνουν το Sk8 the Infinity σε κάτι παραπάνω από drama και yaoi exploitation.
9 – Wonder Egg Priority
Αν το Wonder Egg Priority είχε άλλο τέλος, θα μιλούσαμε για μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων χρόνων. Όμως, μηδένα προ του τέλους μακάριζε, και έτσι το απογοητευτικό (στην καλύτερη) φινάλε του το εξοβέλισε στην απλά συμπαθητική 9η θέση. Και είναι πραγματικά κρίμα! Πέρα από το ρευστό, ονειρικό σχεδόν σχέδιο, η ιστορία 4 κοριτσιών που προσπαθούν (με έναν πολύ μπερδεμένο η αλήθεια τρόπο) να σώσουν αγαπημένα πρόσωπα που αυτοκτόνησαν είναι ένα πανέμορφο συναισθηματικό ταξίδι από μόνη της. Στα καλά του, το Wonder Egg Priority θίγει με έναν πολύ ακραιφνή τρόπο ζητήματα κοινωνικής συνείδησης, φύλου αλλά και ψυχικής υγείας. Στα κακά του απλά μπουρδουκλώνεται στην ίδια του την καλή πρόθεση και μεταμορφώνεται από φίλο σε έναν στρυφνό δάσκαλο,χαομένο μέσα στη δική του μυθολογία.
8 – To Your Eternity
Ένα ταξίδι αυτογνωσίας και εξέλιξης (κυριολεκτικά), το To Your Eternity καταφέρνει να ξεχωρίσει από πολλούς ανταγωνιστές, παρόμοιου ύφους, λόγω του πρωταγωνιστή του. Στις σκοτεινές και δύσκολες καταστάσεις που απεικονίζει, αυτή η ευφυής εξωγήινη σφαίρα (wait what?) δε χάνει ποτέ την ελπίδα της/του για το μέλλον….
7 – Tokyo Revengers
Ένα ταξίδι στον χρόνο με κύριο οδηγό το συναίσθημα, την ανάγκη εξιλέωσης και το ταξίδι του ήρωα στα λάθη του παρελθόντος. Το Tokyo Revengers καταφέρνει με έναν απλό και ανεπιδήτευτο τρόπο να κερδίζει τους θεατές και των time travels drama αλλά και των shonen, εστιάζοντας ταυτόχρονα στα δυνατά κομμάτια των δύο ειδών. Μπορεί να έχει έντονες τις επηροές δημοφιλών έργων όπως πχ το Erased, όμως το έργο του Ken Wakui καταφέρνει γρήγορα να βρει τον δικό του δρόμο.
6 – Star Wars: Visions
Star Wars και anime; Και καλό; Σε τ εποχή ζούμε; Σε μα πολύ μπερδεμένη σίγουρα. Το δημιουργίας Disney+ anime φέρνει τη συμβολολογία των anime σε έναν γαλαξία πολύ, πολύ μακριά και μας δίνει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες (οπτικά) ιστορίες που έχουμε δει σε αυτό το σύμπαν. Μάλιστα, το The Village Bride ανήκει στις προτάσεις της Disney για Όσκαρ Animated Ταινίας Μικρού Μήκους. Αν και σίγουρα δεν είναι όλες οι ιστορίες του ίδιου επιπέδου, η συνολική παραγωγή κρίνεται άκρως θετικά, ειδικά για φανς και των δύο κομματιών αυτού του μεταμοντέρνου παζλ.
5 – Pui Pui Molcar
Ναι, το τολμήσαμε. Είδαμε όλα τα επεισόδια (σε λιγότερο από μισή ώρα) και τελικά, βγήκαμε καλύτεροι άνθρωποι. Το Pui Pui Molcar, ένα σύντομο, stop motion animation για μερικά απίστευτα χαριτωμένα ζωάκια- αυτοκίνητα, είναι μία από τις καλύτερες προτάσεις για να κάνετε σε κάποιον που δεν βλέπει anime. Μια σειρά σύντομη, ξεκάθαρη, που πάει το παράλογο concept της στα άκρα με πάρα πολύ χιούμορ (κυρίως slapstic και αναφορών, όμως δεν μπορεί να κάνεις και πολλά χωρίς να μιλάς!).
4 – Komi Can’t Communicate
Πάμε στα του Netflix τώρα, με αυτό το γλυκύτατο, ανθρώπινο και τρομερά relatable anime. To Komi Can’t Communicate αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας, το κοινωνικό άγχος, με έναν εντελώς αθώο και, κυρίως, ασφαλή τρόπο, δημιουργώντας μια safe space εικονογραφία για όποιον αντιμετωπίζει κάτι ανάλογο. Την ίδια στιγμή, πέρα από το πρωταγωνιστικό ζεύγος, το περιβάλλον cast απεικονίζει πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες, που κυμαίνονται από queer και/ή νευροδιαφορετικών, σπάζοντας πολλά στίγματα για τα οποία η anime σκηνή είναι αντικειμενικά ένοχη για τη διαιώνισή τους.
3 – Οdd Taxi
To Βοjack Horseman των anime. Ή περίπου. Το σωστότερο θα ήταν να πούμε πως το Οdd Taxi είναι μια μείξη του παιχνιδιάρικου ύφους του Durarara!! και των αληθινών αλλά σκληρών εξομολογήσεων που κάνουν κάθε μέρα ανθρωποι σε αγνώστους. Το έργο είναι αργό, μια βραδυφλεγής έκρηξη συναισθημάτων, ορμώμενη από το άγχος των σύγχρονων σχέσεων, τις κοινωνικές προσδοκίες και γενικά τη μοντέρνα ζωή η οποία συνεχίζει στα συντρίμμια του μέλλοντος. Μην το χάσετε.
2 – The Heike Story
Από τα χέρια των δημιουργών του Devilman: Crybaby, που ακόμα μας πονά, αλλά και του Star Wars: Vision, μας έρχεται το The Heike Story, μια διασκευή του The Tale of the Heike, μιας γραπτής αναφοράς του Genpei War. Με ένα πανέμορφο σχέδιο, το οποίο έχει από τώρα στη στόφα του κλασικού, η συγγραφέας Reiko Yoshida μας προσφέρει μια προσιτή, σπαραξικάρδια ιστορία για τον πόλεμο στο τότε, το τώρα και, τελικά, στο πάντα, αφού ο πόλεμος ποτέ δεν αλλάζει…
1 – Ranking of Kings
To βαθιά πολιτικό, ανθρώπινο και οπτικά πανέμορφο έργο των Sōsuke Tōka ( manga) και Yōsuke Hatta (σκηνοθεσία) μας δίνει ένα αθώο πρωταγωνιστή ο οποίος πρέπει να ξεπεράσει τις δυσκολίες και τη δική του πάθηση (κώφωση) για να γίνει άξιος όχι μόνο ως βασιλιάς, αλλά, περισσότερο, ως άνθρωπος. Το ίδιο το σχέδιο (μια πανέμορφη, ρευστή μείξη από υδατογραφίες και ολοζώντανα σχέδια) αλλά και οι wholesome χαρακτήρες, καθιστούν το Ranking of Kings το πιο καταπραϋντικό θέαμα για το 2021, κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη…
+1 Jujutsu Kaisen
Ω ΘΕΟΊ. Το ίδιο το Jujutsu Kaisen ξεκίνησε το 2020, αλλά πραγματικά άνθησε μέσα στη χρονιά, ανατινάζοντας τα πάντα στο πέρασμα του. Ένας συνδυασμός shonen χαρακτήρων, χιούμορ, ωμής και βίαιης δράσης, σοβαρής πλοκής, με συνέπειες, απώλειες και πολύ, πολύ μακριά από οποιαδήποτε σχέση με την κατάρα των shonen (λέγε με «δύναμη της φιλίας») το Jujutsu Kaisen κερδίζει όποιον και αν το δει. Ταυτόχρονα, ο εντελώς meta χαρακτήρες του θυμίζει (και ίσως ανανεώνει και λίγο) τη μανιέρα του Gintama, ένας δηλαδή ακόμα λόγος να το αγαπάμε.