Άνθρωποι με Άγχος – Ένα βιβλίο ζεστό σαν αγκαλιά

Aθηνά Κακλαμάνη Από Aθηνά Κακλαμάνη 4 Λεπτά Ανάγνωσης

Το Άνθρωποι με Aγχος, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, σε μετάφραση Γιώργου Μαθόπουλου, είναι το τελευταίο βιβλίο του Σουηδού συγγραφέα Fredrik Backman, το οποίο πρόσφατα μεταφέρθηκε και στην μικρή οθόνη του Netflix σαν σειρά περιορισμένων επεισοδίων, με τον ομώνυμο τίτλο Anxious People, αποσπώντας θετική ανταπόκριση από κοινό και κριτικούς. Πρόκειται για ένα από τα βιβλία εκείνα που μοιάζουν με μια τεράστια, τρυφερή αγκαλιά, από την οποία δεν μπορείς να ξεκολλήσεις και αφορούν τις ιστορίες απλών καθημερινών ανθρώπων.

Με μια πρώτη ματιά είναι μια ιστορία ληστείας. Ειδικότερα, κεντρική ηρωίδα του βιβλίου είναι μια νέα γυναίκα, η οποία έχοντας χωρίσει και χωρίς να μπορεί να πληρώσει ούτε το νοίκι της, προκειμένου να κρατήσει τα παιδιά της κοντά της, αποφασίζει να ληστέψει μια τράπεζα. Η αποτυχημένη της προσπάθεια καταλήγει στην ομηρία οκτώ εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων, που τυχαίνει να βρίσκονται σε ένα διαμέρισμα προς πώληση, πλησίον της τράπεζας. Η εντελώς αναπάντεχη αυτή συνάντηση θα συνδέσει τους ήρωες με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ανασύρωντας τα κρυμμένα τους άγχη, τις φοβίες και τα τραύματα του παρελθόντος, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι το μοναδικό πράγμα που χρειάζονται οι άνθρωποι για να απαλύνουν τον πόνο και την μοναξιά τους είναι άλλους ανθρώπους και φυσικά…αγάπη!

Ειδικότερα, μέσα από τις σελίδες του τελευταίου του βιβλίου ο Backman αποκαλύπτει τη διάχυτη αισιοδοξία του γύρω από την καλοσύνη της ανθρώπινης φύσης, μέσα από χαρακτήρες τους οποίους μπορεί κανείς να συναντήσει γύρω του και τον απροσδόκητο συνδυασμό του χιούμορ, του δράματος και της συγκίνησης, χωρίς, ωστόσο, να γίνεται με κανένα τρόπο cheesy ή αμήχανος. Έτσι, κάθε σελίδα του βρίσκει τον αναγνώστη άλλοτε να γελάει και άλλοτε να δακρύζει συγκινημένος, αφού οι ιστορίες που έχουν να μας διηγηθούν οι ήρωες του Backman είναι από αυτές που κάνουν την καρδιά άλλοτε να μαλακώνει και άλλοτε να πονάει. Κυνικοί, σύγχρονοι, ρεαλιστικοί, αγχώδεις και νευρικοί οι ήρωες του συγγραφέα μοιάζουν να είναι βγαλμένοι από κάποια ταινία του Woody Allen ή τις σελίδες ενός σύγχρονου παραμυθιού, αφού συνθέτουν μια ιστορία, που παρά τις αντιφάσεις της, χρειάζεται επειγόντως happy ending, μα και τη συμπάθειά μας! Οι αντιφάσεις αυτές, μάλιστα, και οι αναπόφευκτες συγκρούσεις, αποτελούν την μαγιά πάνω στην οποία εμπνέεται και δουλεύει ο Backman, ο οποίος επιθυμεί μέσα από το έργο του να υπερνικήσει τον συντηρητισμό στον οποίο βρίσκει ότι εγκλωβίζεται η σκανδιναβική κοινωνία μέσα από την προσπάθεια αποφυγής τους. Ως εκ τούτου, ο αναγνώστης γίνεται μάρτυρας ενός βίαια γεννώμενου ρομαντισμού.

Πράγματι, το ύφος του συγγραφέα έχει κάτι το μοναδικό, αφού μέσα από την απλότητά του καταφέρνει να εγείρει συναισθήματα. Ωστόσο, ο Backman επιλέγει να μην εγκλωβιστεί σε αυτή, αποκαλύπτοντας τη συγγραφική του μαεστρία, μέσα από την πολυεπίπεδη αφήγησή του, την σύνδεση των διαφορετικών ιστοριών των ηρώων του μεταξύ τους και τη δημιουργία ενός “μικροσύμπαντος”, στο οποίο αυτοί υπάρχουν, πλέκοντας τον ιστό της αφήγησής του με φαινομενικά ασύνδετα περιστατικά. Στόχο του, δε, δεν είναι άλλος παρά η σύνθεση ενός σύγχρονου παραμυθιού, όπου το καλό μέσα στους ανθρώπους θριαμβεύει και όλοι βρίσκουν την ευτυχία και την αγάπη, που τους αξίζει. Μέσα στον κάθε ήρωα του Backman, άλλωστε, φαίνεται να υπάρχει ένας ολόκληρος μαγικός κόσμος, που αποκαλύπτεται μέσα από την κοινοτυπία του σύγχρονου τρόπου ζωής, δίνοντας στο τέλος την πιο γλυκιά αίσθηση που θα μπορούσε να έχει η ίδια η ζωή!

Μοιραστείτε το Άρθρο
Η Αθηνά μπορεί να φαίνεται ένα κορίτσι όπως όλα τα άλλα, όμως στην πραγματικότητα έχει μια μυστική υπερδύναμη. Μπορεί να διαβάζει γρήγορα. . Σε έναν παράλληλο κόσμο, η Αθηνά θα ήταν μέλος της ακαδημίας για χαρισματικά παιδιά του Charles Xavier. Σε αυτόν εδώ, της αρέσει η μπύρα, το κακό φαγητό, οι δίσκοι των Beatles και τα καλά βιβλία. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την Πολιτική και τη Νομική Επιστήμη, γι’ αυτό θα την βρείτε θαμμένη στα αναγνωστήρια του ΕΚΠΑ.