Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Death Note -Η ηθική θεμελίωση του Light
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Otaku > Anime > Death Note -Η ηθική θεμελίωση του Light
AnimeOtaku

Death Note -Η ηθική θεμελίωση του Light

Aθηνά Κακλαμάνη
Από Aθηνά Κακλαμάνη
Δημοσιεύτηκε 2 Νοεμβρίου 2018
Τελευταία Ενημέρωση 3 Νοεμβρίου 2018
7 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Ομολογουμένως το Death Note είναι μια από τις δημοφιλέστερες manga και anime σειρές που έχει προσφέρει η Ιαπωνία τη τελευταία δεκαετία. Η επιτυχία αυτή οφείλεται τόσο στην υπόθεση του, που έχει γίνει αντικείμενο πολλών αναλύσεων, όσο και στους ήρωες, που αποτελούν αντικείμενα συστοιχίας, αποτυπώνοντας διάφορους τύπους ανθρώπων που συναντά κανείς στην κοινωνία μας. Ωστόσο, αν και το Death Note παρουσιάζει μια πληθώρα ηρώων, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, η αλήθεια είναι ότι ο χαρακτήρας που σε γοητεύει και σε μαγνητίζει από τα πρώτα επεισόδια είναι ο νεαρός Light που αποφασίζει, σαν ένας άλλος ταξιτζής (Taxi Driver, 1976) “να τραβήξει το καζανάκι” και να καθαρίσει την ανθρωπότητα μια για πάντα από τους κακούς και τους άδικους, χρησιμοποιώντας το “δώρο τον θεών”, δηλαδή τ. Αυτή είναι μία ακόμα ανάλυση για το Death Note, η οποία στηρίζεται στους παρακάτω άξονες:

Contents
1. Το μήλο – Ο Light – Κάιν2. Ο Light -Εβραϊκός Θεός3. Ο Light -Έκπτωτος άγγελος

1. Το μήλο – Ο Light – Κάιν


Κατ΄ αρχήν, η κεντρική ιδέα και μόνο οδηγεί σε ένα κλασσικό και επαναλαμβανόμενο μοτίβο, που αποκρυσταλλώνεται στην αποφθεγματική φράση του Πλαύτου : “οι θεοί χρησιμοποιούν τους ανθρώπους σαν μπάλες”. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι δώδεκα θεοί αποφάσισαν να εμπλακούν στα ανθρώπινα, καθορίζοντας τις ανθρώπινες μοίρες, με τρανταχτό παράδειγμα την ιστορία του Οδυσσέα ή τη δίκη του Ορέστη. Επιπλέον, όταν η Εύα γεύεται τον απαγορευμένο καρπό πέφτει κι αυτή θύμα μιας διαβολικής, αυτή τη φορά, συμπαιγνίας. Έτσι και στο Death Note βλέπουμε ,καταρχήν, ένα θεό να βαριέται και έναν άνθρωπο που πέφτει θύμα της ανίας του. Σύμβολο της αναγωγής σε αυτό το πολύ κλασσικό μοτίβο από την αρχαιότητα γίνεται το “βιβλικό” μήλο, το οποίο εμφανίζεται incognito καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς. Συγκεκριμένα, η ανθρωπότητα δοκιμάζοντας τον απαγορευμένο καρπό της γνώστης οδηγείται όχι απλά εκτός Παραδείσου, αλλά σε μια ζωή γεμάτη θάνατο, αρρώστιες, πόνο, αλληλοσπαραγμό και συγκρούσεις. Αυτός ο κόσμος είναι που ανοίγεται και ενώπιον του Light, όταν φτάνει στα χέρια του το death note. Πολύ περισσότερο, ο ήρωας αυτός αντιλαμβάνεται το συγκρουσιακό χαρακτήρα του κόσμου που ζει και αποφασίζει να αυτοδικήσει, αναπαράγοντας την ιστορία του Άβελ και του Κάιν, μια ιστορία που επαναλαμβάνεται από την αρχή της ιστορίας έως και σήμερα. Γίνεται, έτσι, λόγος για μια αφύπνιση του ήρωα, η οποία προκύπτει από την απαγορευμένη γνώση που έλαβε. Έτσι, η ιστορία παραπέμπει σε μια αντιστροφή της ιστορίας του Προμηθέα, ο οποίος δίνοντας στον άνθρωπο τη φωτιά, τον οπλίζει με γνώση για την επιβίωσή του και τη δημιουργία πολιτισμού. Αντίθετα, η ρίψη του death note από το Shinigami οδηγεί στο χάος και την αυτοκαταστροφή, ενώ ο Light γίνεται εκπρόσωπος της σύγκρουσης, η οποία υπάρχει σε κάθε πτυχή της κοινωνίας.

2. Ο Light -Εβραϊκός Θεός


Πράγματι, σε πρώτο επίπεδο, ο Light αντιλαμβάνεται τη σύγκρουση των αντίρροπων δυνάμεων γύρω του και αποφασίζει να πάρει μέρος στον πόλεμο που έχει κηρύξει η ανθρωπότητα από τον καιρό του Κάιν, τασσόμενος στο πλευρό των αδύναμων και των αδικημένων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους υποστηρικτές του είναι άνθρωποι της εργατικής τάξης και του περιθωρίου, που έχουν βιώσει την αδικία από πρώτο χέρι. Σύντομα, ωστόσο, φαίνεται να χάνει το μέτρο ,σπέρνοντας το τρόμο ακόμα και ανάμεσα στους ίδιους τους οπαδούς του, οδηγώντας σε ένα είδος ολοκληρωτισμού μέσα από την εμφάνιση της έννοιας της “περιττής ανθρωπότητας”. Έτσι, ο Light δε διαφέρει σε κάτι από το βιβλικό Θεό, ο οποίος τιμωρεί και εκπνέει φόβο. Μολαταύτα, η παντοδυναμία του Light υπόκειται σε έναν περιορισμό: δε μπορεί να σκοτώσει κάποιον αν δε γνωρίζει το όνομα του ή το πρόσωπό του. Ο περιορισμός αυτός έχει ως αποτέλεσμα την εξύψωση του ηθικού προσώπου του Ανθρώπου, μέσα από την επωνυμία του και τη δυνατότητα να πεθάνει σαν μάρτυρας, πράγμα το οποίο διαφαίνεται μέσα από το θάνατο του “L”.

3. Ο Light -Έκπτωτος άγγελος


Σύμφωνα με τα παραπάνω, γίνεται φανερό ότι από ένα σημείο και μετά, ο Light φαίνεται να λειτουργεί χωρίς καμία νομιμοποίηση. Αρχίζει να λειτουργεί αυθαίρετα και να διαπράττει φόνους για να καλύψει τα ίχνη του , ενώ παράλληλα καθιερώνεται ένα καθεστώς τρόμου ανάμεσα σε όσους υποστηρικτές του έχουν απομείνει με αποτέλεσμα τα μέσα του να γίνονται ο σκοπός του. Γίνεται, έτσι φορέας μιας ιδιαίτερης “ηθική του φρονήματος” (Weber) και καταλήγει στην ανορθολογισμό. Στην πραγματικότητα, η έλλειψη αυτή λαϊκού ερείσματος και ο ξεπεσμός του αποτελούν απόρροια της λανθασμένης μεθοδολογίας του. Πιο συγκεκριμένα, ο Light, τόσο στην αρχή, όσο και στο τέλος της πορείας του, φαίνεται να αδυνατεί να θέσει συγκεκριμένο πρόγραμμα και κατευθυντήριες αρχές, με αποτέλεσμα η έλλειψη της πολιτικοποίησης της δράσης του να είναι και η αχίλλειος πτέρνα του. Προβάλει έτσι σαν ένας απλός βιτζιλάντε που δρα στο όνομα μιας “αδικημένης ανθρωπότητας”, χωρίς στην πραγματικότητα να συνδέεται με αυτή. Παράλληλα καταδικάζει τον κόσμο σε μια αέναη αιματοχυσία,χωρίς να θέτει τα θεμέλια ενός καλύτερου κόσμου. Ως εκ τούτου, ο θεατής διχάζεται ως προς τα συναισθήματα που έχει για τον ήρωα.

Πράγματι, η αναγωγή του Light σε κοινό ποινικό εγκληματία φαίνεται να είναι δύσκολη και να παρουσιάζει διάφορα προβλήματα. Συγκεκριμένα, ο ήρωας, παρά το κακό που διαπράττει, οδηγείται στις πράξεις του από ανώτερα ελατήρια, ενώ ταυτόχρονα δρα σύμφωνα με μια εσωτερική ηθική για τη δικαιοσύνη, η οποία φτάνει, μάλιστα, στο σημείο αυτοθυσίας, όταν σκοτώνει τον πατέρα του. Τα χαρακτηριστικά αυτά οδηγούν τελικά σε μια σχετικοποίηση του καλού και του κακού, σύμφωνα με νιτσεϊκούς όρους. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι τελικά τον συμπαθούμε και συμπάσχουμε μαζί του όταν επέρχεται το μοιραίο τέλος. Τέλος, αυτός είναι και ένας από τους χιλιάδες λόγους (τι να πρωτοσχολιάσει κανείς;) που η μεταφορά του Netflix κρίνεται ατυχής, αφού ευτελίζει και υποβαθμίζει τον Light, στερώντας του το ηθικό του πρόσωπο.

Τελικά, η ανωτέρω πολυπλοκότητα και τα ανάμεικτα συναισθήματα του θεατή για τον πρωταγωνιστή, είναι αυτή που ανάγει το Death Note στη σφαίρα της ηθικής φιλοσοφίας, προκαλώντας πλήθος ερωτημάτων, αλλά και μια βεβαιότητα: τον κίνδυνο του ολοκληρωτισμού που απηχεί η δημιουργία ενός επίγειου θεού.

TAGGED:Death Note
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόAθηνά Κακλαμάνη
Follow:
Η Αθηνά μπορεί να φαίνεται ένα κορίτσι όπως όλα τα άλλα, όμως στην πραγματικότητα έχει μια μυστική υπερδύναμη. Μπορεί να διαβάζει γρήγορα. . Σε έναν παράλληλο κόσμο, η Αθηνά θα ήταν μέλος της ακαδημίας για χαρισματικά παιδιά του Charles Xavier. Σε αυτόν εδώ, της αρέσει η μπύρα, το κακό φαγητό, οι δίσκοι των Beatles και τα καλά βιβλία. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την Πολιτική και τη Νομική Επιστήμη, γι’ αυτό θα την βρείτε θαμμένη στα αναγνωστήρια του ΕΚΠΑ.
Προηγούμενο άρθρο Quiz- Αγαπημένες Halloween στιγμές στις οθόνες μας
Επόμενο άρθρο Ιστορίες Φαντασμάτων από την Ιαπωνία-Μια συλλογή απόκρυφων ιστοριών από την Άπω Ανατολή
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
14 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

AnimeOtaku

Μας ψεκάζουν! Κάποιος έκατσε και έκανε λίστα με όλους τους λόγους που τα anime είναι σατανικά

admin
admin
22 Αυγούστου 2017
Anime

Οι 10 anime χαρακτήρες που γι’ αυτούς κάθε μέρα είναι Πρωταπριλιά

admin
admin
31 Μαρτίου 2022
AnimeOtaku

10 ωραία anime που είχαν όμως άθλιο τέλος

Έφη Kαραχάλιου
Έφη Kαραχάλιου
12 Μαρτίου 2021
AnimeOtaku

Eίναι cool το κακό! Τα 10 καλύτερα anime με villain πρωταγωνιστές

Jamal Animas
Jamal Animas
9 Ιουλίου 2022
Anime

15 anime χαρακτήρες πραγματικά separated at birth! (part 1)

Έφη Kαραχάλιου
Έφη Kαραχάλιου
29 Μαΐου 2017
Cinema

Τρόμος από τους ειδικούς – Τα 10 ιαπωνικά horror που αξίζει να δείτε

Oμάδα Afterwords
Oμάδα Afterwords
17 Απριλίου 2023
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?