Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Δρ. ΠΑΠ – Γιατρός ή (υπερ)ήρωας;
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Comic > Ελληνικά > Δρ. ΠΑΠ – Γιατρός ή (υπερ)ήρωας;
ComicΕλληνικά

Δρ. ΠΑΠ – Γιατρός ή (υπερ)ήρωας;

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Δημοσιεύτηκε 19 Μαρτίου 2023
Τελευταία Ενημέρωση 19 Μαρτίου 2023
8 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Ο Δρ. Γ. Παπανικολάου είναι μία από εκείνες τις διεθνούς εμβέλειας προσωπικότητες που είναι ευρέως αναγνωρίσιμες στην Ελλάδα, παρόλο που πιθανότατα ο περισσότερος κόσμος στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει πολλά πράγματα για την ιστορία του και για τη συμβολή του στην ιατρική επιστήμη. Ψάχνοντας κανείς γι’ αυτόν μπορεί να βρει βιβλία, ντοκιμαντέρ και πλέον εδώ και λίγες ημέρες κι ένα κόμικ, το οποίο κυκλοφόρησε απ’ τις εκδόσεις Παπαδόπουλος απ’ το πενάκι του έμπειρου σκιτσογράφου και εικονογράφου Πέτρου Χριστούλια (Το Ψηφιδωτό, Η Ατμομηχανή του Χρόνου, Χαρακώματα).

Γιατί όμως ένα κόμικ – βιογραφία; Υπάρχει πράγματι κοινό που αναζητώντας τη βιογραφία ενός προσώπου θα προστρέξει σε ένα κόμικ; Μήπως πρόκειται απλώς για ένα ανάγνωσμα που απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά; Στην πραγματικότητα, οι βιογραφίες καθόλου δεν σπανίζουν στο μέσο των κόμικς. Σε συνδυασμό με την άνθηση των κόμικς με ιστορική θεματολογία, οι κόμικ βιογραφίες αποτελούν ένα αυτόνομο είδος με το δικό του παρελθόν. Είναι δυσκολο να απαριθμήσει κανείς τις προσωπικότητες που έχουν κάποιο κόμικ αφιερωμένο στη ζωή τους: ο Τσε, ο Αϊνστάιν, ο Λένον, η Άννα Φρανκ, ο Φιντέλ Κάστρο, ο Μαρξ, ο Φρόυντ, οι Σάκκο και Βαντσέτι, ο Χαλεπάς και η λίστα είναι ατελείωτη… Αρκετά από αυτά τα κόμικς, μάλιστα, ξεπερνούν κατά πολύ τον αρχικό τους σκοπό, δηλαδή εκείνον της αφήγησης μίας ατομικής ιστορίας, με καλλιτεχνική πρωτοτυπία που σέβεται τα κόμικς και δεν τα χρησιμοποιούν στεγνά ως μέσο, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τον εκθαμβωτικό Αριστοτέλη των Τάσου Αποστολίδη και Αλέκου Παπαδάτου ή την εντυπωσιακή Κόκκινη Ρόζα της Kate Evans.

Το κόμικ για τη ζωή του Παπανικολάου διαβάζεται ευχάριστα και απνευστί, καθώς το σενάριο του Χριστούλια είναι εξαιρετικά ισορροπημένο μεταξύ των βιογραφικών στοιχείων του ήρωά του και της επιστημονικής δραστηριότητας και συμβολής του. Το κόμικ δομείται σε τέσσερα κεφάλαια τα οποία ακολουθούν το ρου της ζωής του Παπανικολάου, απ’ την παιδική του ηλικία και τις σπουδές του στη Γερμανία, μέχρι την μεγάλη του απόφαση να ταξιδέψει με τη σύζυγό του στην Αμερική. Ο πρωταγωνιστής του κόμικ δεν παρουσιάζεται απόμακρος και δυσπρόσιτος, όσο προνομιούχα κι αν ήταν η οικογένειά του (ο πατέρας του ήταν Δήμαρχος και μετέπειτα Βουλευτής) κι όσο ξεχωριστά κι αν εξελίχθηκε η ζωή του. Αντιθέτως, ο Χριστούλιας προσπαθεί να «προσγειώσει» τον ήρωά του, εμβαθύνοντας στα βιογραφικά του στοιχεία, στις προσωπικές του σχέσεις, στον αντισυμβατικό του χαρακτήρα και στις ατομικές του φιλοδοξίες. Εξάλλου κι ο ίδιος νιώθει να υπάρχει ένας δεσμός που τον συνδέει με τον χαρακτήρα του κόμικ του, καθώς μεγάλωσε στην Εύβοια, που ήταν ο τόπος καταγωγής του Παπανικολάου.

Δίνοντας στο κόμικ τον τίτλο «Δρ. ΠΑΠ», ο Χριστούλιας δημιουργεί εξαρχής έναν χαρακτήρα με ένα ψευδώνυμο που ταιριάζει στο μέσο των κόμικς. Ο Δρ. ΠΑΠ δεν είναι βέβαια ένας κομιξικός υπερήρωας, αλλά σίγουρα είναι ένας ήρωας της πραγματικότητας, εκείνος ο επιστήμονας που συνέδεσε το όνομά του με το τεστ παπ, το διαγνωστικό τεστ που προλαμβάνει τον καρκίνο της μήτρας, αλλάζοντας με αυτό τον τρόπο τη ζωή των γυναικών της σύγχρονης εποχής. Όμως, πέρα από αυτό, υπήρξε και μία προσωπικότητα με το δικό της παρελθόν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τα οποία σκαλίζει η αφήγηση αυτού του κόμικ. Κι αν μας γοητεύει ο νεαρός φοιτητής ιατρικής που αγαπάει το όμορφο ντύσιμο και βυθίζεται στις φιλοσοφικές του αναζητήσει, θα γνωρίσουμε και ορισμένες πλευρές του χαρακτήρα του με τις οποίες ίσως να μην νιώσουμε άνετα. Αυτές τις τελευταίες δεν θα προσπεράσει ο Χριστούλιας, σχολιάζοντάς τες με έξυπνα αφηγηματικά τρικς, αποφεύγοντας πάντως τους ιστορικούς αναχρονισμούς και τις άστοχες αναλογίες μεταξύ διαφορετικών εποχών.

Γίνεται, πάντως, φανερό ότι στα μέρη του έργου που αφορούν την επιστημονική συμβολή του Παπανικολάου, ο Χριστούλιας προσπαθεί να αποφύγει να κουράσει τους μη ειδικούς αναγνώστες του, χρησιμοποιώντας αρκετά προσεκτικά την επιστημονική – τεχνική ορολογία, ενώ προσπαθεί να εκλαϊκεύσει κρίσιμες επιστημονικές έννοιες, όπως εκείνη της «αποφολιδωτικής κυταρρολογίας». Πέραν της αφήγησης, ο κατάλογος των πηγών που παρατίθεται στην τελευταία σελίδα μπορεί να χρησιμεύσει για εμβάθυνση και περαιτέρω έρευνα. Ίσως, όμως, θα ήταν εξίσου βοηθητικός και  ένας κατάλογος σημειώσεων στο τέλος του κόμικ, όπως υπάρχει σε πολλά αντίστοιχα κόμικς ιστορικού περιεχομένου, προκειμένου να συγκεντρωθούν ορισμένες πληροφορίες, χωρίς να χρειάζεται να ενταχθούν αυτές στην αφήγηση του κόμικ. Προσωπικά μου έλειψαν, για παράδειγμα, ορισμένες επιπλέον πληροφορίες για τον Χέκελ που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην έκδοση με τη μορφή σημειώσεων.  

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Χριστούλιας αναδεικνύει με πληρότητα την επιστημονική συμβολή του Παπανικολάου στη σύγχρονη ιατρική, χωρίς όμως να καταφεύγει στο μοτίβο της διθυραμβικής παρουσίασης ενός «σπουδαίου Έλληνα», όπως έχουμε συνηθίσει να παρουσιάζονται τέτοιες προσωπικότητες στο δημόσιο λόγο, κενές περιεχομένου στην πραγματικότητα. Σκοπός της αφήγησής του δεν είναι να ανυψώσει το «εθνικό φρόνημα» των αναγνωστών και των αναγνωστριών του, αλλά να εξερευνήσει τη ζωή ενός επιστήμονα διεθνούς εμβέλειας. Κι αυτή την εξερεύνηση του την υλοποιεί κυρίως αναζητώντας ιστορίες, όπως αναπτύσσει ο ίδιος γλαφυρά στο επίμετρό του:

«Το 1966, μετά από ένα ταξίδι στην Ελλάδα, ο Αμερικανός γιατρός Γουίλιαμ Τζ. Κέιχαν έφερε πίσω στις ΗΠΑ ένα κλαδί από τον πλάτανο στη σκιά του οποίου λέγεται ότι δίδασκε ο Ιπποκράτης στο νησί της Κω. Το κλαδί μεταφυτεύτηκε έξω από το ιατρικό κέντρο του Κορνέλ της Νέας Υόρκης, σύντομα έβγαλε ρίζες και αφιερώθηκε τελικά στον Γεώργιο Ν. Παπανικολάου, σε μια χειρονομία που θα τόνιζε τη  σύνδεση -λόγω καταγωγής- του ερευνητή γιατρού με τον πατέρα της ιατρικής επιστήμης. […] Το φυλλοβόλο δέντρο ήταν αφιερωμένο  στον εμπνευστή της αποφολιδωτικής κυτταρολογίας, έτσι ίσως να παρέπεμπε στα κύτταρα που αποβάλλει ο οργανισμός και επιτρέπουν τη διάγνωση του καρκίνου. Αποφάσισα λοιπόν να χρησιμοποιήσω αυτή την ιδέα για να προσδώσω μεγαλύτερο εικονογραφικό ενδιαφέρον στο κομμάτι της περιγραφής της ανακάλυψης του Δρ. ΠΑΠ.»

Το σχέδιο του κόμικ είναι ρεαλιστικό και οικείο, βασισμένο στο γνώριμο καρτουνίστικο στυλ του Πέτρου Χριστούλια. Κατά κανόνα η αφήγηση ρέει αρμονικά με εικόνες της καθημερινής ζωής, όμως γίνεται σε ολόκληρο το έργο φανερή η επιμονή του σχεδιαστή στη λεπτομέρεια στις ενδυμασίες αλλά και στα τοπία και ιδίως στα κτήρια, είτε αυτά είναι χαμόσπιτα της ελληνικής επαρχίας, είτε γοτθικού ρυθμού κτίσματα της προπολεμικής Γερμανίας και αμερικάνικοι ουρανοξύστες. Εικονογραφικά, βέβαια, το κόμικ κορυφώνεται σε ορισμένα εντυπωσιακά μονοσέλιδα και δισέλιδα, τα οποία καλούν τον αναγνώστη και την αναγνώστρια να επιβραδύνει την ανάγνωση προκειμένου να τα παρατηρήσει.

Επιλογικά, το Δρ. ΠΑΠ είναι μία κόμικ βιογραφία που φτιάχτηκε με δημιουργικό πνεύμα και μεράκι από τον Πέτρο Χριστούλια, ο οποίος διάλεξε προσεκτικά το υλικό που ήθελε να χρησιμοποιήσει προκειμένου να παραδώσει στο αναγνωστικό κοινό μία πλήρη αφήγηση, χωρίς να το κουράζει μέσω του βομβαρδισμού πληροφοριών. Διαβάζοντάς το κανείς θα γνωρίσει καλύτερα μία σημαντική προσωπικότητα της ιατρικής επιστήμης του 20ου αιώνα, ο οποίος δεν εμφανίζεται συχνά στο δημόσιο λόγο ή στα σχολικά βιβλία, ίσως επειδή δεν έχει την εντυπωσιακή αμφίεση ενός πολέμαρχου, όμως χάρις στον οποίο έχουν σωθεί οι ζωές αμέτρητων γυναικών μέχρι σήμερα.

TAGGED:Dr PAPγιατρόςΔρ ΠΑΠελληνική ιστορίαεπιστήμηΠαπανικολάουΠέτρος Χριστούλιαςτεστ παπ
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΜάνος Βασιλείου - Αρώνης
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.
Προηγούμενο άρθρο Lorica Sancti Patricii: Η Κραυγή του Ελαφιού – Χριστιανική, επεκτατική μυθοπλασία
Επόμενο άρθρο Στο Σπίτι Tων Ονείρων – Χαρτογράφηση του κουήρ τραύματος
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
14 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

ComicΕλληνικά

Αϊβαλί – Ιχνηλατώντας την προσφυγική Ιθάκη

Παναγιώτα Καρβούνη
Παναγιώτα Καρβούνη
25 Ιανουαρίου 2022
ΒιβλίαΘέατρο

Ο Φίλος και ο «Εχθρός του Λαού» στο έργο του Ίψεν

Κωνσταντίνος Δημητρίου
Κωνσταντίνος Δημητρίου
16 Μαρτίου 2024
ComicΕλληνικά

1922: Το Τέλος ενός Ονείρου – Η αιματοβαμμένη ήττα της Μεγάλης Ιδέας

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
19 Σεπτεμβρίου 2021
Comic

ΕΒΚ 2024: Οι τελικές υποψηφιότητες

admin
admin
13 Μαΐου 2024
ComicΕλληνικά

1923: Εχθρική Πατρίδα – Θα μας αποτελειώσετε εσείς;

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
16 Μαΐου 2023
Non-fictionΒιβλία

Ένα starter pack της ελληνικής μυθολογίας από τον Mythologist

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
13 Απριλίου 2023
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?