Γιώργος Μυλωνάς (JNK): «Η φωνή ενός καλλιτέχνη πρέπει πάντα να ακούγεται όπου και αν βρίσκεται»

Ίωνας Αγγελής Από Ίωνας Αγγελής 7 Λεπτά Ανάγνωσης

Η ελληνική κόμικς κοινότητα τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει ραγδαία αύξηση όσον αφορά τον καλλιτεχνικό δυναμικό. Το μάτι όλων μας όμως πολλές φορές θα υποπέσει στις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης… Τι γίνεται όμως πέρα από αυτές; Ένα από τα πιο άξια καλλιτεχνικά πρόσωπα που αντιπροσωπεύουν την ελληνική αποκεντρωμένη κουλτούρα των κόμικς είναι ο Γιώργος Μυλωνάς, ή αλλιώς JNK.

Γεννήθηκε το 1980, ενώ από το 2007 ξεκινάει την ενασχόληση με το digital illustration. Δηλώνει αυτοδίδακτος. Από τον Κάμπο συνολικά ξεκίνησαν όλα, ως μέλος του Συλλόγου ΕΤουΚου (Εκδόσεις του Κάμπου), ενώ συνείσφερε σημαντικά στην δημιουργία του LAComicsFestival. Παράλληλα, συμμετέχει σε διάφορες εκθέσεις γύρω από όλη την Ελλάδα.

Πριν μερικές εβδομάδες, το ταλέντο του αποτυπώθηκε και σε μια από τις συναυλίες του διεθνώς αναγνωρισμένου συγκροτήματος, Tool. Με αφορμή αυτό το πολύ σημαντικό γεγονός, του δόθηκαν οι ακόλουθες 7 ερωτήσεις οι οποίες συνοδεύονται από 7 απαντήσεις (και τον ευχαριστούμε πολύ)…

Ο Γιώργος Μυλωνάς aka JNK…

— Τα τελευταία 12 χρόνια δραστηριοποιείσαι ενεργά στον χώρο, ενώ δηλώνεις αυτοδίδακτος. Μίλησε μας για την ενασχόλησή σου με το αντικείμενο…

Από την εφηβική μου ηλικία είχα καλλιτεχνικές τάσεις. Ξεκίνησα μουσικά και κατέληξα να κάνω digital artworks. Ακόμα και τώρα ασχολούμαι μουσικά όμως έδωσα μεγαλύτερη βαρύτητα στο κομμάτι του digital art. Όλα πειραματικά και όλα γιατί απλά και μόνο θέλω να δημιουργήσω οτιδήποτε αρκεί να εκφραστώ. Από εκεί και πέρα συμμετείχα σε διάφορες εκθέσεις έκανα και λίγες ατομικές και έτσι εκτός από την εμπειρία που απέκτησα γνωρίστηκα με περισσότερο κόσμο και γενικά είδα πως είναι κάτι που σίγουρα μπορεί να έχει εξέλιξη.

— Ποιους καλλιτέχνες, ή ακόμα και ποια έργα έχεις πάντα ως σημεία αναφοράς;

Σίγουρα έχω πολλές επιρροές από διάφορους καλλιτέχνες. Γενικά δεν ακολουθώ κάποιον συγκεκριμένο καλλιτέχνη ούτε ασχολούμαι με το ποιος καλλιτέχνης έκανε τι και πως. Τρώμε τόση πληροφορία καθημερινά στο ίντερνετ που περνάνε από μπροστά μας χιλιάδες εικόνες οπότε κι εγώ με τη σειρά μου επηρεάζομαι από πολλά που βλέπω. Απλά επηρεάζομαι υποσυνείδητα περισσότερο. Το στυλ που θέλω να αποδώσω όμως σίγουρα είναι συνειδητά επηρεασμένο από τον κόσμο των κόμικ.

Την επίσημη αφίσα του LAComicsFestival την σχεδίασε ο JNK…

— Σύλλογος ΕΤουΚου, Εκδόσεις Του Κάμπου… Έχεις συμμετάσχει σε μερικές από τις σημαντικότερες προσπάθειες του χώρου, όλες υπό την διεύθυνση του Μέλανδρου Γκανά. Μίλησε μας λίγο για τις συγκεκριμένες συνεργασίες…

Μέλανδρος, Μάνος, Δε Γκανεΐζινγκ Μανομαν. Ο κάμπος ο ίδιος. Αγαπημένος. Ότι έκανα και κάνω για τον Μάνο το κάνω με την ψυχή μου. Ο Μάνος ποτέ δεν επεμβαίνει σ αυτά που κάνω γιατί ξέρει πως θα τον γράψω στα @@ μου. Εκτός αν του ζητήσω εγώ κάποια συμβουλή. Δεν ξέρω από την αρχή (κάπου το ‘12) που τον γνώρισα ένιωσα τη χημεία που έχουμε σαν χαρακτήρες και βγήκαν γρήγορα οι συνεργασίες αλλά και μια πολύ δυνατή φιλία.

Κάναμε πολλά και διάφορα. Κυρίως αφίσες. Δεν σχεδιάζω κόμικ ιστορίες οπότε συνεργαστήκαμε σε άλλα κομμάτια. Μέχρι και χαρτάκια για στριφτά. Τέχνη να γίνεται.

Η επίσημη αφίσα του JNK για την συναυλία των Tool…

— Και από τον Κάμπο, με κάποιον μαγικό τρόπο, η υπογραφή σου μπαίνει σε μια από τις πρόσφατες συναυλίες των Tool, ενός συγκροτήματος με μεγάλη ιστορία. Πως έζησες όλη την φάση; Πρόκειται να δούμε την υπογραφή σου και σε κάποια επόμενη αφίσα τους;

Ακόμα τη ζω τη φάση και είναι πολύ δυνατό συναίσθημα το ότι συνεργάζομαι με την αγαπημένη μου μπάντα. Ακούω Τοοl από το 1997. Η μουσική τους μ έχει επηρεάσει ακόμα και στη σχεδίαση αλλά και σαν άτομο. Ώρες ατελείωτες σχεδίασης με Tool μουσική.

Ναι υπάρχει άλλη μία αφίσα σ αυτό το tour.

— Συνέβαλες ιδιαίτερα στην όλη διοργάνωση και εκτέλεση του Φεστιβάλ Κόμικς και Τεχνών, LA Comics Festival. Μίλησε μας για την εμπειρία, και εάν πρόκειται να διατηρηθεί ο ενεργός ρόλος σου και του χρόνου…

Μου είπε ο Μάνος από νωρίς πως ήθελε να διοργανώσει φεστιβάλ κόμικς στη Λάρισα. Ψήθηκα με τη μία να κάνω κι εγώ ότι μπορώ με τον τρόπο μου, ώστε να βοηθήσω, αλλά παράλληλα να έχω την ευκαιρία να δείξω και τη δουλειά μου σε περισσότερο κόσμο. Επίσης το γαμάτο της όλης φάσης ήταν πως ξεκίνησε κάτι καινούργιο για την Λάρισα αλλά ήταν και το πρώτο βήμα στην επαρχία να διοργανωθεί Φεστιβάλ Κόμικς. Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετείχα σ αυτό και σίγουρα θα γίνουν και στο επόμενο διάφορα πράγματα και από εμένα.

— Αλήθεια, πως αντιλαμβάνεσαι τα κόμικς και το digital illustration;

Τα κόμικς είναι ένας τρελός φανταστικός κόσμος. Από παιδί θυμάμαι που κοίταζα τις εικόνες σε τεύχη Spiderman, Ironman και δεν μπορούσα να τα διαβάσω αλλά έμπαινα στις εικόνες στα χρώματα… Μου αρέσει περισσότερο η αισθητική που είχαν τα παλιά κόμικς. Πιο απλά. Ήθελα με κάποιο τρόπο να μπω μέσα σ αυτόν τον κόσμο από την εφηβεία και μετά. Τότε διάβαζα Βαβέλ.

Το digital illustration ήταν το μέσον για να μπω. Διαφορετικός τρόπος από τον παραδοσιακό έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του αλλά προσωπικά εμένα με νοιάζει το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι να εκφραστώ.

— Η στήριξη σου έχει δοθεί όπως προείπαμε σε αρκετά αποκεντρωμένα φεστιβάλ και εκθέσεις. Ως μέρος του αποκεντρωμένου αυτού καλλιτεχνικού κύκλου, τι πιστεύεις για αυτόν; Μήπως ήρθε η ώρα η φωνή των αποκεντρωμένων καλλιτεχνών να ακουστεί;

Υποστηρίζω τετοιες κινήσεις. Είναι ωραίο να διοργανώνονται τέτοια φεστιβάλ και εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Είμαι υπέρ της αποκέντρωσης γενικότερα. Ζω σε χωριό κάτω των 300 κατοίκων. Νομίζω πως η επαρχία πρέπει να ζωντανέψει πάλι.

Η φωνή ενός καλλιτέχνη πρέπει πάντα να ακούγεται όπου και αν βρίσκεται.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Οι φοιτητικές και συνδικαλιστικές υποχρεώσεις βαραίνουν την αθεράπευτα nerd ψυχή του Ίωνα. Υπάρχει όσο υπάρχει και το ευρώ στη χώρα μας και περιμένει την ώρα και την στιγμή που οι τρίχες του θα γίνουν γκρι για να γίνει ένα με τη πραγματική του ηλικία.