Η Γιορτή Του Θερισμού – Μια παράσταση για την τελευταία εφαρμογή της θανατικής ποινής στην Ισλανδία

Αρχοντούλα Βαρβάκη Από Αρχοντούλα Βαρβάκη 3 Λεπτά Ανάγνωσης

Η παράσταση Η Γιορτή του Θερισμού βάζει στο τραπέζι το ζήτημα της θανατικής ποινής παρουσιάζοντας την αληθινή ιστορία της Ισλανδής Άγκνες Μαγνουσντότιρ, που το 1830 τιμωρήθηκε με θάνατο για τη (συν)δολοφονία δύο ανδρών. Μέχρι να έρθει η ώρα της εκτέλεσης, η Άγκνες θα πρέπει να μείνει στο σπίτι μιας γυναίκας που ζει με την κόρη της. Η αλληλεπίδραση τους θα είναι δύσκολη αλλά θα φωτίσει το έγκλημα και θα επανεξετάσει την ποινή.

Η παράσταση αυτή εξετάζει την θανατική ποινή, τη βαρβαρότητα και την αδικία που αυτή φέρει αλλά και σχέσεις ανθρώπινες που έχουν διαμορφωθεί από προκαταλήψεις και συντηρούνται σε ένα περιβάλλον σκληρό που απομονώνει τους ανθρώπους, για να αλλάξουν τελικά μέρα με τη μέρα από την συνύπαρξη και την ίδια την προσπάθεια αντιμετώπισης των μικρών και μεγάλων δυσκολιών. Όταν οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά, όλα βελτιώνονται στην ισλανδική επαρχία του 19ου αιώνα και όχι μόνο εκεί.

Όσα αφηγείται η παράσταση, φερμένα από τη μακρινή χρονικά και χωρικά παγωμένη Ισλανδία του παρελθόντος, μιλάνε στο δικό μας σήμερα, που πάσχει από παρόμοιες δυσκολίες στις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και που δεν έχει ξεφορτωθεί τη θανατική ποινή, η οποία παραμένει σε ισχύ σε αρκετές χώρες του πλανήτη και επανέρχεται ως συζήτηση σε χώρες που την έχουν καταργήσει. Γι’ αυτό και μας άρεσε η «Γιορτή του θερισμού». Θέτει ένα σημαντικό ζήτημα και παίρνει θέση μελετώντας το. Ο θάνατος δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε κανένα πρόβλημα, σε κανένα έγκλημα όσο φριχτό κι αν είναι, γιατί μόνο θάνατο μπορεί να γεννήσει. Τη χρειαζόμαστε αυτή τη συζήτηση.

Η ομάδα Αντιστροφή μας παρουσιάζει άλλη μια ενδιαφέρουσα παράσταση με δουλεμένες ερμηνείες ηθοποιών που πάντα φαίνεται ότι αποτελούν μια δεμένη ομάδα. Σε αυτές προσθέστε τη φαντασία στα σκηνοθετικά ευρήματα και τους ενδιαφέροντες συμβολισμούς, που κερδίζουν τον θεατή και αναδεικνύουν το κείμενο.

Η Αντιστροφή συστήνεται ως μια ομάδα που επιδιώκει την «έρευνα, τη μελέτη και τον πειραματισμό πάνω σε κείμενα ελληνικά και ξένα» και νομίζουμε ότι το καταφέρνει πολύ καλά. Απολαμβάνουμε τη “Γιορτή του θερισμού” και αναμένουμε και τη συνέχεια…

Τα στοιχεία της παράστασης:

Κείμενο – Δραματουργική Επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Ομάδα Αντιστροφή

Επιμέλεια Σκηνοθεσίας – Κίνησης: Αυγουστίνος Κούμουλος

Μουσική: Νίκος Καραδοσίδης

Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση

Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου

Trailer: Ελένη Κατρακαλίδη

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παραγωγή: Ομάδα Αντιστροφή

Εκτέλεση παραγωγής: A Priori

Ερμηνεία: Δημήτρης Κακαβούλας, Κύρα Καρυτινού, Φιλίππα Σκούρτη, Αλεξία Στολιδάκη

Μετά της παραστάσεις της Άνοιξης, άλλες δύοπαραστάσεις για όσες-ους δεν μπόρεσαν να το δουν τόετε.

24 και 25 Ιουνίου στο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας στο Θέατρο 104 στις 22:00.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Η Αρχοντούλα Βαρβάκη πέρασε από το γνωστό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, γιατί το γράμμα της από τη σχολή μαγείας χάθηκε και γιατί είναι πολύ νωρίς για την Ακαδημία του Αστροστόλου. Παρ' όλα αυτά νοιώθει μέλος της γαλαξιακής μαγικής κοινότητας.