Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Glass- Το “ραγισμένο” τέλος του Unbreakable
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Cinema > Glass- Το “ραγισμένο” τέλος του Unbreakable
Cinema

Glass- Το “ραγισμένο” τέλος του Unbreakable

Nίκος Γιακουμέλος
Από Nίκος Γιακουμέλος
Δημοσιεύτηκε 17 Ιανουαρίου 2019
Τελευταία Ενημέρωση 19 Σεπτεμβρίου 2021
7 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Όσο παράξενο και αν φαίνεται τώρα, που έχουμε συνηθίσει τις υπερηρωικές παραγωγές με μεγάλα budget, εντυπωσιακά εφέ και, όσον αφορά την Marvel τουλάχιστον, γεμάτες (πιεσμένα) αστεία, δεν ήταν πάντα έτσι. Στα τα gritty και σοβαροφανή 00s, υπήρχαν ταινίες που όντως καλλιέργησαν το είδος της ουσιαστικής,  πολιτικής ή ακόμα και φιλοσοφικής υπερηρωικής ταινίας. Η τριλογία του Nolan αποτελεί έναν χαρακτηριστικό παράδειγμα, αλλά δεν είναι η μόνη, όπως έχουμε αναφέρει και αλλού. 

Μία από αυτές τις ταινίες ήταν και το Unbreakable, του (τότε) πετυχημένου σκηνοθέτη M. Night Shyamalan. Έχοντας ήδη στο ενεργητικό του το τρομερό Sixth Sense, ξανασυνεργάστηκε με τον Bruce Willis (Die Hard, 12 Monkeys )  The Hateful 8,αλλά και τον πάντα απίστευτο motherfucker  Samuel L. Jackson ( Avengers,  Pulp Fiction,  The Hateful 8 ) και μας έδωσε μια καίρια, μοντέρνα ταινία μέτα-αφηγήσεων για τις ιστορίες που λέμε στον εαυτό μας μέσα από τα κόμικ ως συμπλήρωμα (ή και βάση) της εικόνα που έχουμε για τον έξω κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή αποδομούσε τις βάσεις του είδος, κοιτάζοντας τόσο προς τα πίσω, τον Πατέρα Superman, όσο και προς τα μπροστά, την τρέλα του universe building.  Στο τελευταίο ήταν μάλιστα τόσο μπροστά που επέμενε, ήδη από τότε, πως το Unbreakable θα ήταν τριλογία, κερδίζοντας, τότε, την καχυποψία πολλών. Όπως έδειξε η ιστορία, όχι άδικα.

Τα χρόνια πέρασαν και ο M. Night Shyamalan έγινε κάτι σαν κακό αστείο στην βιομηχανία του κινηματογράφου. Ήταν τόσο πεπεισμένος ότι το στυλ του ήταν κάτι το πρωτοποριακό (δεν ήταν) και έξυπνο (επίσης όχι) που το τάιζε με το ζόρι στο κοινό και στους κριτικούς, ακόμα και όταν, αποτυχία μετά την αποτυχία, αυτοί του έλεγαν φτάνει. Έτσι είδαμε μερικές από τις χειρότερες ταινίες τρόμου και sci -fi που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Τι να πρωτοδιαλεξει κανείς από αυτές; Το Happening, που οι κακοί είναι τα ακούνητα δέντρα;; Το Devil,  που ο διάβολος κλείστηκε σε ένα ασανσέρ; Ή το ανεκδιήγητο The Last Airbender; Κάθε μία από αυτές, και αρκετές άλλες, θα ήταν αρκετές για να πεθάνει μια καριέρα. Ο επίμονος σκηνοθέτης όμως δεν πήρε το μήνυμα και συνέχισε.

Το πρώτο δείγμα μιας δειλής αναθάρρησης ήταν το τηλεοπτικό Wayward Pines .Αργότερα ήρθε το Split, ένα πολύ δυνατό θρίλερ δωματίου, με σαφώς ελαττωμένα Shyamalan-ικά χαρακτηριστικά,  όπου ένας τρομερός James McAvoy (X-Men: Apocalypse,Trance) σηκώνει όλη την ταινία στις πλάτες του, ερμηνεύοντας ταυτόχρονα ρόλους, ντουζίνες ρόλους, από την χειριστική Patricia μέχρι τον ακραία σωματικό Beast. To Split ήταν μεγάλη επιτυχία και η ανατροπή (γιατί πάντα υπάρχει ανατροπή) ήταν πως αποτελούσε ένα sequel του Unbreakable, και μάλιστα θα υπήρχε και τρίτο μέρος, με το όνομα Glass, το οποίο θα έφερνε όλους τους χαρακτήρες μαζί.

Τα παραπάνω είναι γνωστά. Μια επανάληψη όμως είναι απαραίτητη για να κατανοήσει κανείς, σε βάθος χρόνου, τόσο την σημασία του Unbreakable, τόσο το αναπτέρωμα της ελπίδας για μια συνέχεια του μετά την επιτυχία του Split, όσο και την παταγώδη απογοήτευση που αποτέλεσε το Glass. Ναι, δυστυχώς ο M. Night Shyamalan γύρισε απότομα στον (λιγότερο) παλιό, κακό εαυτό του και έτσι η κατάληξη της τριλογίας του Unbreakable αποτελεί μια πολύ φλύαρη, αλλά πολύ λίγο ουσιαστική προσθήκη, που ήδη από το στήσιμο της προλογίζει τις αναξιοποίητες δυνατότητες της.

Όσο και αν βαυκαλίζεται ο Shyamalan ότι αποτελεί τον άρχοντα του σασπένς, τελικά η ταινία αποτυγχάνει  στην αναδημιουργία αυτής της διερευνητικής ατμόσφαιρας του Άφθαρτου, που πλέον οι επεξηγηματικοί μονόλογοι του κατά τα άλλα εξαιρετικού Jackson δεν μπορούν να στήσουν. Επιπλέον, οι ανοιχτοί, anticlimactic χώροι δεν βοηθούν ούτε στο στήσιμο ενός κλειστοφοβικού αισθήματος στο οποίο οι χαρακτήρες του McAvoy θα ανθούσαν. Τελικά οι φασματικοί υπερήρωες που ζωγραφίζει με σταθερά βλέμματα, εκφράσεις απορίες και πομπώδεις μονολόγους ο σκηνοθέτης φαντάζουν λίγοι όταν βρίσκονται όλοι μαζί και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την οργανωμένη, πολιτισμική πίεση που τους ασκείται.

Το ίδιο το νόημα της ταινίας δηλαδή, το κιτς και η αδυναμία των αναπαραστάσεων της  παραδοσιακής μαζικής κουλτούρας  που καθιστούν αναγκαία την  στήριξη της στα νέα μέσα επικοινωνίας και τα social media προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει, γίνεται και ο δούρειος ίππος της: γιατί πολύ απλά, ο αυτοκαταστροφικός M. Night Shyamalan υπέγραψε μια επιταγή που το ταλέντο του δεν μπορεί να εξαργυρώσει (ναι, κάνουμε και Top Gun references). Όσο πιστοί και αν παραμένουν οι χαρακτήρες στους ρόλους τους (και είναι τουλάχιστον αξιοθαύμαστο αυτό), ο σκηνοθέτης δε μπορεί να τους χειριστεί: όλη η ταινία φαντάζει σαν μια φούσκα που τελικά σκάει υπόκωφα, αδιάφορα, ενώ η επιμονή του για μια τεχνική, οπτική αφήγηση με ετεροχρονισμένους φωτισμούς, χρωματικά μοτίβα και αδύνατες λήψεις όχι απλά δεν προσφέρει κάτι, αλλά τελικά στερεί και από το σενάριο την όποια δυνατότητα είχε.

Ταυτόχρονα, οι νέες προσθήκες που αποπειράται να κάνει το Glass, κυρίως στο πρόσωπο της Sarah Paulson (Carol, American Crime Story) φέρουν το στίγμα του. Με άλλα λόγια είναι μιας άνευρης υφής, που νομίζει ότι μπορεί να επηρεάσει περισσότερο την αισθητική από όσο το κάνει, ενώ, στο τέλος, ακόμα και η τελική ανατροπή αφήνει σχετικά αδιάφορο τον θεατή, αφού όχι μόνο δεν του καλλιεργήθηκε κάποιο ενδιαφέρον για τους νέους χαρακτήρες, αλλά νιώθει και ότι οι παλιοί έχουν κάνει τον κύκλο τους.Ειδικά για τους νέους, στο πρόσωπο του Spencer Treat Clark (Unbreakable, Animal Kingdom) ή Anya Taylor-Joy (The Miniaturist , Βarry), έστω το συμβολικό τους στήσιμο, αφού ο Shyamalan εκ πεποιθήσεως δεν γράφει συμπαθητικούς χαρακτήρες, υποβαθμίζεται και από δικά τους λάθη και ασυμμετρίες.

Το Γυαλί ράγισε και δεν ξανακολλάει. Αν μη τι άλλο αποδεικνύει πως καριέρες που τελειώνουν, όπως του Shyamalan, ακόμα και αν αυτός δεν το βλέπει, δύσκολο ξαναγυρνάνε, παρά τα διχαστικά ξεσπάσματα του μια στο τόσο.

TAGGED:Anya Taylor-JoyGlassM. Night ShyamalanSamuel L. JacksonSarah PaulsonSpencer Treat ClarkSplitWayward Pines
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόNίκος Γιακουμέλος
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.
Προηγούμενο άρθρο I choose the… the horror vol 2- Η καταγωγή άλλων 10 Pokemon που βγήκε από κάποιον εφιάλτη!
Επόμενο άρθρο Αnt-man and the Wasp- Το μικρό διάλειμμα που είχαμε ανάγκη
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
14 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Cinema

The Northman – Ένα έπος, έπος

Σάντρα Δημητρέλου
Σάντρα Δημητρέλου
30 Απριλίου 2022
Σειρές

5+1 σειρές για να δεις μετά το Stranger Things

admin
admin
21 Σεπτεμβρίου 2019
Cinema

The New Mutants – Kαθυστερημένο και απογοητευτικό αντίο

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
3 Σεπτεμβρίου 2020
Cinema

Και αυτοί τίποτα; Ταινίες που θα έπρεπε να είναι στα Όσκαρ 2018

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
6 Μαρτίου 2018
Cinema

Hateful Eight – Και οι οχτώ ήταν απαίσιοι

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
25 Φεβρουαρίου 2019
Cinema

Furiosa – Ένα saga που το γκαζώνει σε περιφερειακούς δρόμους

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
29 Ιουλίου 2024
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?