Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Kill or be Killed – Ένα ψυχογράφημα για την αυτοδικία και τη δικαιοσύνη
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Comic > Kill or be Killed – Ένα ψυχογράφημα για την αυτοδικία και τη δικαιοσύνη
Comic

Kill or be Killed – Ένα ψυχογράφημα για την αυτοδικία και τη δικαιοσύνη

Άλκης Καζαμίας
Από Άλκης Καζαμίας
Δημοσιεύτηκε 1 Ιουλίου 2022
Τελευταία Ενημέρωση 3 Μαΐου 2023
9 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου τα κόμικς έχουν θίξει σοβαρά κοινωνικά ζητήματα. Αν και οι μεγάλες εταιρίες οι οποίες, έχουν συνήθως και το μονοπώλιο, έχουν μειώσει αρκετά το κοινωνικό σχόλιο στις ιστορίες τους, (με αρκετές όμως εξαιρέσεις) μικρότερες εταιρίες όπως η Image έχουν προσφέρει ανά καιρούς τρομερά διαμάντια τα οποία έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν και να αγαπηθούν από το αναγνωστικό κοινό που αναζητάει πιο ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες ιστορίες. Το “Kill or be Killed” των Ed Brubaker (My Heroes Ηave Αlways Βeen Junkies) και Sean Phillips (Sleeper, Hellblazer) οι οποίοι αποτελούν ένα από τα καλύτερα δίδυμα αυτή τη στιγμή στην αμερικανική σκηνή των κόμικς είναι ένα από αυτά. Η σειρά-φαινόμενο που έκανε πολύ κόσμο να παραμιλάει με τη σφιχτοδεμένη της πλοκή και την έντονη αφήγησή της ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2018 με το 20ο της κεφάλαιο. Πλέον, κυκλοφορεί (το Α’ Μέρος του) στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μικρός Ήρως και είναι μάλλον η ιδανική στιγμή για να μιλήσουμε για αυτή τη σειρά που αξίζει όλο το hype που τη συνοδεύει, αφού πρόκειται για ένα από τα πιο καλογραμμένα και ενδιαφέροντα κόμικς της δεκαετίας.

Στο Kill or be Killed βλέπουμε την ιστορία από τα μάτια του Dylan, ενός 28χρονου φοιτητή, ο οποίος είναι βουτηγμένος στην κατάθλιψη γιατί όλα στη ζωή του είναι λάθος. Η Kira, η κοπέλα με την οποία είναι ερωτευμένος, βγαίνει με τον συγκάτοικο του τον Mason, ενώ και η κυνική στάση ζωής που διατηρεί σε οτιδήποτε δεν τον βοηθάει να κάνει τα πράγματα καλύτερα. Μια μέρα όταν ο συγκάτοικος του λείπει αυτός και η Kira αρχίζουν να έχουν μία ερωτική σχέση, όμως λίγες μέρες αργότερα ο Dylan, μαθαίνει ότι η Kira το κάνει αυτό απλά επειδή τον λυπάται. Αποφασίζει λοιπόν να αυτοκτονήσει πέφτοντας από την ταράτσα του διαμερίσματός του, όμως γλιτώνει τελευταία στιγμή από έναν δαίμονα (και αφού και ο ίδιος έχει μετανιώσει για την πράξη του).

Ο δαίμονας του λέει ότι για να τον ξεπληρώσει θα πρέπει να δολοφονεί έναν άνθρωπο κάθε μήνα ο οποίος μάλιστα πρέπει να έχει διαπράξει ένα έγκλημα, αν θέλει να ζήσει ο ίδιος. Αν και αρχικά ο Dylan πιστεύει ότι όλα αυτά ήταν μέσα στο μυαλό του, μία σειρά από απρόσμενα γεγονότα θα τον κάνουν να σκεφτεί ότι ίσως να μην ήταν τελικά όλα αυτά δημιούργημα της φαντασίας του.

Αυτό θα τον οδηγήσει στο να μετατραπεί σε έναν μασκοφόρο vigilante ο οποίος τα βράδια βγαίνει και σπέρνει τον τρόμο στους εγκληματίες της πόλης. Και ενώ αρχικά ο Dylan καταφέρνει τα πάντα από καθαρή τύχη σιγά-σιγά ανακαλύπτει ότι είναι πολύ καλός σε αυτό που κάνει. Και εκεί είναι που αρχίζουν τα προβλήματα.

Διαβάζοντας κανείς την υπόθεση του κόμικ μπορεί να θεωρήσει ότι όλα αυτά φαίνονται τραβηγμένα αλλά και “ξαναδοκιμασμένο”. Άλλωστε πολλές άλλες ιστορίες έχουν καλύψει αυτό το θέμα με πρώτο και καλύτερο το Death Note αλλά και το Dark Knight του Miller. Κι όμως το Kill or be Killed μόνο ξαναζεσταμένο φαγητό δεν είναι. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες του καταφέρνει να παρασύρει τον αναγνώστη και να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρων του.

Άλλωστε ο Brubaker δεν είναι και κάποιος χθεσινός. Η αφηγηματική δομή του κόμικ είναι αριστοτεχνική, καθώς ο σεναριογράφος χρησιμοποιεί την τεχνική του unreliable narrator για να χτίσει την ιστορία. Οι πολλαπλές ανατροπές δεν απουσιάζουν κάνοντας το κόμικ να ισορροπεί άνετα μεταξύ του crime mystery, του ψυχολογικού θρίλερ αλλά και της κοινωνικής κριτικής.

Ειδικά στο τελευταίο κομμάτι το κόμικ μεγαλουργεί. Επιχειρεί (και τα καταφέρνει) να δώσει μία απόλυτα διεισδυτική ματιά στο κομμάτι της αυτοδικίας, από τη μία κριτικάροντας τόσο την πληθώρα τον υπερηρωικών κόμικς και από την άλλη δίνοντας μία εναλλακτική ματιά στον θεσμό της δικαιοσύνης και της κοινωνικής πραγματικότητας.

Άλλωστε σε μία αγορά όπου η πληθώρα των mainstream κόμικς επιλέγει να παρουσιάζει τα πάντα σαν άσπρο και μαύρο είναι ωραίο όταν βλέπεις ότι υπάρχουν ακόμα δημιουργοί οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν μία διαφορετική ματιά στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ο Brubaker επιχειρεί ένα ψυχογράφημα στην αυτοδικία και μας παρουσιάζει πως θα ήταν τα πράγματα αν ένας απλός καθημερινός άνθρωπος χωρίς καμία “υπερδύναμη” και χωρίς φανταχτερές στολές αποφάσιζε να πάρει τον νόμο στα χέρια του. Και καταφέρνει να μας δώσει μία άκρως ρεαλιστική ιστορία η οποία δε στερείται συγκινήσεων.

Χρειάζεται εδώ να κάνουμε μία ειδική μνεία για τον πρωταγωνιστή του κόμικ. Ένα εξαιρετικό στοιχείο της ιστορίας είναι ότι ο Dylan στο μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας είναι αντιπαθέστατος. Ο Brubaker δε θέλει να μας δώσει άλλον έναν μασκοφόρο vigilante ο οποίος να είναι όμορφος, έξυπνος και να τα καταφέρνει όλα τέλεια. Ο Dylan είναι ένας καθημερινός άνθρωπος που θα μπορούσε να είναι ο κάθε ένας και η κάθε μία από εμάς και ειδικά στην αρχή ότι καταφέρνει το καταφέρνει καθαρά και μόνο από τύχη.

Είναι δύσκολο για τον αναγνώστη να συμπαθήσει τον Dylan είναι όμως πολύ εύκολο να ταυτιστεί μαζί του. Ο πρωταγωνιστής αφηγείται την ιστορία από την αρχή κιόλας σε πρώτο πρόσωπο παρουσιάζοντάς μας την ιστορία μέσα από τα μάτια του και πολλές φορές ξεγελώντας μας έτσι καθώς μας μιλάει πολλές φορές για γεγονότα τα οποία μπορεί να μην έγιναν όπως ο ίδιος μας τα διηγείται.

Το μόνο ίσως σημείο του κόμικ το οποίο μπορεί να απογοητεύσει είναι το τέλος του. Ο Brubaker μέσα σε 20 κεφάλαια κατάφερε να χτίσει μία τόσο σφιχτή και έξυπνη ιστορία όπου δυστυχώς όμως δεν είχε το τέλος που της άξιζε. Όχι ότι είναι κακό απλώς ήταν αρκετά αναμενόμενο και φάνταζε κάπως σαν εύκολη λύση σε μία ιστορία η οποία έχτιζε τον εαυτό της μέσα από τις ανατροπές.

Για το σχέδιο του Phillips πραγματικά δεν έχουμε τι να πούμε. Ο βετεράνος αυτός δημιουργός μας αποδεικνύει για άλλη μία φορά τον επαγγελματισμό του, δίνοντας μας ένα σχέδιο κλειστοφοβικό. Τους χαρακτήρες νιώθεις ότι τους καταπίνουν τα τεράστια κτίρια της Νέας Υόρκης ή ότι γίνονται ένα με τα μικροσκοπικά διαμερίσματά τους. Σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά χρώματα της Elizabeth Breitweiser (Outcast) και με την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του Brubaker, καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα αγωνιώδες σκηνικό το οποίο προκαλεί στον αναγνώστη ένα συνεχές άγχος και μία ανάγκη να δει επειγόντως τι θα συμβεί στη συνέχεια της ιστορίας.

Το Kill or be Killed ήταν ένα κόμικ το οποίο εμφανίστηκε κυριολεκτικά από το πουθενά, εξέπληξε πάρα πολύ κόσμο και αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις ακόμη και στους ανθρώπους που το διαβάζουνε μέχρι σήμερα. Ήταν ένα από τα πιο πετυχημένα indie κόμικς του 2016 και ένας από τους πιο δημοφιλείς τίτλους της Image.

Η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη που φυσικά δεν μπόρεσε να περάσει απαρατήρητο και από τις μεγάλες κινηματογραφικές εταιρίες και τον Δεκέμβριο του 2017 ανακοινώθηκε ότι η κινηματογραφική του μεταφορά ετοιμάζεται από την Amazon με τον Daniel Casey (Kin, Fast & Furious 9) στο σενάριο και σκηνοθέτη (ετοιμαστείτε) τον Chad Stahelski, τον άνθρωπο δηλαδή που μας έφερε τα John Wick! Οπότε το μόνο σίγουρο είναι ότι -όταν έρθει η ώρα- θα δούμε μία πολύ ενδιαφέρουσα μεταφορά με εξαιρετικές σκηνές δράσεις.

Τώρα αν γενικότερα το αποτέλεσμα θα είναι όντως καλό αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε ακόμα, σίγουρα όμως είμαστε χαρούμενοι που άλλο ένα αξιόλογο κόμικ βρίσκει και αυτό τον δρόμο του στη μεγάλη οθόνη. Μέχρι τότε, εμείς σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα το Kill or be Killed, καθώς θεωρούμε ότι είναι χωρίς καμία υπερβολή, ίσως ένα από τα καλύτερα κόμικ που γράφτηκαν μέσα στην προηγούμενη δεκαετία. Και σίγουρα, μία από τις ιστορίες που πρέπει να διαβάσουν όλοι όσοι αγαπάνε την ένατη τέχνη.

Το Kill or be Killed είναι υποψήφιο στην κατηγορία Καλύτερη Μεταφρασμένη Έκδοση των ΕΒΚ 2023

TAGGED:Ed BrubakerImage comicssean phillipsvigilanteαυτοδικίαεκδόσεις Μικρός Ήρωςνόμος
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΆλκης Καζαμίας
Ο Άλκης όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει anime. Αργότερα σοβαρεύτηκε και τώρα κυνηγάει την καριέρα του Bounty Hunter στον Tatooine. Στον ελεύθερό του χρόνο σπουδάζει θεατρολογία στο ΕΚΠΑ και του αρέσει οτιδήποτε τον μεταφέρει σε μακρινούς γαλαξίες, η δυνατή μουσική και το ανελέητο κράξιμο.
Προηγούμενο άρθρο Η Γιορτή Του Θερισμού – Μια παράσταση για την τελευταία εφαρμογή της θανατικής ποινής στην Ισλανδία
Επόμενο άρθρο Θαλασσινό Νερό – Μια λυρική χαρτογράφηση της μοναξιάς
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
12 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025
Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
9 Μαΐου 2025
Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
23 Απριλίου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

ComicΕλληνικά

Τι έχει να μας πει σήμερα ο 70χρονος Μικρός Ήρως;

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
12 Μαρτίου 2024
Comic

My Heroes Have Always Been Junkies – Ναρκωτικά, μουσική και έρωτας

Λάζαρος Κολαξής
Λάζαρος Κολαξής
24 Φεβρουαρίου 2019
Aνασκόπηση 2024ComicDCExclusiveMangaMarvelOtakuΑνασκοπήσειςΕυρωπαϊκά

Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!

admin
admin
31 Δεκεμβρίου 2024
ComicΑνασκοπήσειςΑνασκόπηση 2020

Δέκα καρέ για το 2020 – Τα 10 καλύτερα κόμικς της κορονοχρονιάς

admin
admin
14 Ιανουαρίου 2021
Comic

Invincible- Ένα διαφορετικό υπερηρωικό κόμικ

Άλκης Καζαμίας
Άλκης Καζαμίας
2 Ιανουαρίου 2021
ComicΕυρωπαϊκά

Μανώλης – Το μάταιο ταξίδι για την Ιθάκη

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
9 Αυγούστου 2023
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?