Το Μια Στάλα Μίσος είναι το πρώτο βιβλίο της τριλογίας φαντασίας Η Εποχή της Παραφροσύνης του Joe Abercrombie και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis (σε μετάφραση της Δήμητρας Αγγελακη) έχοντας ήδη αποσπάσει το ενδιαφέρον με την πρωτότυπη φαντασία του και το πρωτοφανές μιξάρισμα δύο διαφορετικών εποχών, αφού διαβάζοντάς το ο αναγνώστης τη μία στιγμή βρίσκεται στη μεσαιωνική Αγγλία και την άλλη σε αυτή της βιομηχανικής επανάστασης. Πράγματι, πρόκειται σύμφωνα με τους κριτικούς, για το σημαντικότερο ίσως, του συγγραφέα. Εκεί, μέσω της φαντασίας προσπαθεί να αποτυπώσει το διαλεκτικό τρόπο με τον οποίο κυλάει η ιστορία της ανθρωπότητας, από το δειλό της ξεκίνημα μέχρι σήμερα, μέσα από διαρκείς συγκρούσεις μετώπων, κοινωνικών ομάδων, αλλά και του παλιού με το καινούριο, οι οποίες μοιραία κυοφορούν το αύριο.
Έτσι, μέσα από τις σελίδες του πρώτου βιβλίου της τριλογίας, ο αναγνώστης θα γνωρίσει τους εκφραστές κάθε κοινωνικής τάσης, μέσα από τους κεντρικούς ήρωες –εκπροσώπους τους, όπως είναι ο χαρισματικός ηγέτης τύπου warriorkingπαλαιότερων εποχών, Λίονταν Μπροκ, που παλεύει να κερδίσει δόξα στο πεδίο της μάχης, ελπίζοντας σε βοήθεια από το Στέμμα, o άβουλος Πρίγκιπας Όρσο, απομεινάρι μιας παρηκμασμένης αριστοκρατίας ή η γοητευτική Σαβίν ντανΓκλόκτα -κοσμική κυρία και επενδύτρια, η οποία εκπροσωπεί μια νέα, αναδυόμενη τάξη εμπόρων και αστών. Από την άλλη μεριά, καίρια θέση σε αυτό που προσπαθεί να χτίσει ο Abercrombie κατέχει η Ρίκε, μια μάγισσα –προφήτισσα, που με τη βοήθεια της τρελής χωριάτισσας Ίσερν- ι- Φάιλ, προσπαθεί να ελέγξει τις δυνάμεις της και να αλλάξει το μέλλον, που προδιαγράφεται μπροστά τους, σηματοδοτώντας το τέλος της εποχής της μαγείας.
Παρ’ όλα αυτά, σύντομα καθίσταται φανερό ότι το παλιό δεν μπορεί να δημιουργήσει το μέλλον, πόσο μάλλον να το αλλάξει. Αντίθετα, νέες δυνάμεις έχουν αρχίσει να κινούν τα νήματα του κόσμου, αυτές της μηχανής και των φτωχογειτονιών που βράζουν από οργή και διεκδικούν τη θέση τους στον κόσμο που ξανοίγεται μπροστά τους. Με αυτό τον τρόπο, ο συγγραφέας δίνει στη φαντασία του fundamentum in res και την καθιστά το μέσο με το οποίο κάνει έναν πολιτικοιστορικό σχολιασμό, ιδιαίτερα εύστοχο. Ειδικότερα, ο Abercrombie καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο τροχός της ιστορίας και αυτός είναι πάντα η σύγκρουση των κοινωνικών ομάδων μεταξύ τους και η ανάδειξη μέσα από αυτή τη σύγκρουση της άρχουσας τάξης.
Πολύ περισσότερο, μέσα από τη σκιαγράφηση των ηρώων του και του κοινωνικού background τους, ο συγγραφέας αφηγείται τον τρόπο με τον οποίο η επιστήμη και η πρόοδος, ως φυσικό αποτέλεσμα της βιομηχανικής επανάστασης, «απομάγευσε» την κοινωνία και έδωσε στις καταπιεσμένες τάξεις φτερά προκειμένου να διεκδικήσουν και εκείνες ένα κομμάτι από την πίτα της εξουσίας, που μέχρι τότε είχαν εξ’ ολοκλήρου μόνο οι βασιλείς και η αριστοκρατία. Μέσα, λοιπόν, από μια ατμόσφαιρα με έντονα steampunk στοιχεία, αλλά και ένα αλλόκοτο μπλεντ διαφορετικών ιστορικών περιόδων, που αποτελεί και την ιδιαίτερη ταυτότητα του βιβλίου του Abercrombie, πανέξυπνους διαλόγους που ακροβατούν με τη φιλοσοφικό λόγο και ιδιοτυπικούς ήρωες, ο συγγραφέας δημιουργεί ένα σημαντικό αφήγημα, ανάλαφρο, επικό και πέρα για πέρα αληθινό!