To Διπλό Αστέρι – Όταν η επιστημονική φαντασία συνάντησε το πολιτικό θρίλερ

Jamal Animas Από Jamal Animas 5 Λεπτά Ανάγνωσης

Ο Robert A. Heinlein είναι ένας από τους κλασικότερους συγγραφείς της «παραδοσιακής» επιστημονικής φαντασίας και ένας από τους πρωτοπόρους του είδους. Mέλος μια διακριτής γενιάς, μαζί με άλλα τιτάνια ονόματα, όπως ο Isaac Asimov και ο Arthur C. Clarke (μεταξύ άλλων) χρησιμοποίησε την επιστημονική φαντασία για να ιχνηλατήσει ένα μέλλον βαθιά ριζωμένο στο κοινωνιοπολιτικό σκηνικό του παρόντος το οποίο ζούσε και, για αυτό, το έργο του παρέμεινε κλασικό και ιδιαίτερα παρά τα χρόνια που το βαραίνουν. Παρά τις αλλαγές που αυτά τα χρόνια έφεραν σε πολλά θέματα και, κυρίως, το πώς αυτά αντιμετωπίζονται. Και μπορεί, οι διαφορετικές αυτές οπτικές να επηρέασαν το πώς βλέπουμε το έργο του ή πολλές φορές να το κριτίκαραν ανοιχτά (λόγου χάρη η ταινία Starship Troopers, η οποία είναι μια αντιφασιστική, σατυρική κριτική στον ολοκληρωτισμό και τον μιλιταρισμό, είναι παρασάγγας καλύτερη από το ομώνυμο βιβλίο, στο οποίο μπορεί κανείς να διακρίνει μια πιο συντηρητική αντιμετώπιση για τα ίδια θέματα), ωστόσο δεν πρέπει να λησμονούμε ποτέ πώς ο Heinlein ήταν ένας πρωτοπόρος στοχαστής. Το καλύτερο δείγμα για αυτή του την ιδιότητα, ειδικά στη πολύ δύσκολη σύμπραξη επιστημονικής φαντασίας και πολιτικού θρίλερ, είναι ίσως το Διπλό Αστέρι, το πρώτο του βιβλίο που του χάρισε και ένα από τα σημαντικότερα  βιβλία στον χώρο, το βραβείο Hugo.

Η πλοκή του έργου (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis, σε μετάφραση της Βασιλικής Χρήστου) περιστρέφεται γύρω από τον Λορέντζο Σμάιθ, έναν άτυχο ηθοποιό που δέχεται μια προσφορά που δεν μπορεί να αρνηθεί: να υποδυθεί έναν διάσημο πολιτικό Τζον Τζόζεφ Μπονφόρτε. Από τη στιγμή που εισέρχεται κάποιος στην ιστορία, η αφηγηματική δεινότητα του Heinlein, οι καταιγιστικοί διάλογοι και η αστραπιαία ταχύτητα της πλοκής τον αρπάζει και τον παρασέρνει σε μια μαγευτική ιστορία εξαπάτησης, πολιτικής και αυτογνωσίας.

Οι χαρακτήρες στο βιβλίο, είναι απλά υπέροχοι όχι παρά τα διάφορα προβληματικά στοιχεία τους (που τη δεκαετία του έργου ήταν απλά κοινή παραδοχή) αλλά ίσως εξαιτίας αυτών. Ο πρωταγωνιστής, υφίσταται μια μεταμόρφωση που  πραγματικά εμπνέει. Καθώς μπαίνει στα παπούτσια του Μπονφόρτε, οι περιπλοκές της πολιτικής ζωής και το βάρος της ηγεσίας, το ψυχολογικό βάρος και η αλλοτροίωση του ρατσισμού τον κατασπαράζουν και τον αλλάζουν εντελώς. Το ταξίδι του  Σμάιθ είναι γεμάτο με προσωπική ανάπτυξη και συναισθηματικό βάθος, καθιστώντας τον έναν άμεσα αφομοιώσιμο και αξιαγάπητο χαρακτήρα.

Η εξερεύνηση της πολιτικής ίντριγκας και των κοινωνικών προκλήσεων από τον Heinlein είναι αριστουργηματική. Ο φουτουριστικός κόσμος που ζωγραφίζει είναι εντυπωσιακά αληθοφανής και η ικανότητά του να συνυφαίνει πολύπλοκα πολιτικά θέματα με συγκινητικά ανθρώπινα στοιχεία είναι αξιέπαινη. Οι αναγνώστες θα βρεθούν να συλλογίζονται τη φύση της ηγεσίας, το τίμημα της φήμης και την ουσία της προσωπικής ταυτότητας, θέματα άκρως επίκαιρα στο σήμερα, και ας γράφτηκε το βιβλίο το 1956 στις ΗΠΑ..

Οι διάλογοι στο Διπλό Αστέρι είναι κοφτεροί και αιχμηροί, αναδεικνύοντας την ευφυΐα του Χ Heinlein τόσο στο χιούμορ όσο και στις βαθιές παρατηρήσεις για την ανθρώπινη κατάσταση.Τα πειράγματα μεταξύ των χαρακτήρων είναι απολαυστικά, προσδίδοντας στιγμές ελαφρότητας στις πιο έντονες καταστάσεις.

Επιπλέον, ο ρυθμός του μυθιστορήματος είναι άψογος, εξισορροπώντας στιγμές υψηλής έντασης με οδυνηρούς προβληματισμούς. Η αφήγηση ρέει αβίαστα, κρατώντας τους αναγνώστες αφοσιωμένους και σε εγρήγορση καθ’ όλη τη διάρκεια.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του μυθιστορήματος είναι η ικανότητα του Heinlein να εμβαθύνει στις περιπλοκές των ανθρώπινων σχέσεων. Εξερευνά τους δεσμούς που σφυρηλατούνται στις αντιξοότητες, τη σημασία της εμπιστοσύνης και τη δύναμη της συμπόνιας. Οι γνήσιοι δεσμοί μεταξύ των χαρακτήρων προκαλούν βαθιά συναισθήματα, προσθέτοντας στρώματα βάθους στη συνολική αφήγηση.

Εν κατακλείδι, το Διπλό Αστέρι είναι μια λαμπρή απόδειξη της αφηγηματικής ιδιοφυΐας του Heinlein. Σαγηνεύει με το πλούσιο μωσαϊκό των χαρακτήρων του, τα θέματα που προκαλούν σκέψη και την επιδέξια πλεγμένη πλοκή του. Αυτό το λογοτεχνικό αριστούργημα δεν πρέπει να το χάσετε και θα αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην καρδιά και το μυαλό σας.

Μοιραστείτε το Άρθρο