Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Μικρά γοτθικά: Ιστορίες των κλασσικών Poe, Dickens και Collins σε έκδοση τσέπης από την Ars Nocturna
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Βιβλία > Horror > Μικρά γοτθικά: Ιστορίες των κλασσικών Poe, Dickens και Collins σε έκδοση τσέπης από την Ars Nocturna
Horror

Μικρά γοτθικά: Ιστορίες των κλασσικών Poe, Dickens και Collins σε έκδοση τσέπης από την Ars Nocturna

Έφη Kαραχάλιου
Από Έφη Kαραχάλιου
Δημοσιεύτηκε 30 Σεπτεμβρίου 2016
Τελευταία Ενημέρωση 27 Μαΐου 2017
6 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Eν αναμονή της κυκλοφορίας του τρίτου βιβλίου της συλλογής  «Μικρά Γοτθικά»  στο Φαντάστικον 2016 , θυμόμαστε τα δυο προηγούμενα μέρη: την «Πρόωρη ταφή και άλλες δυο μακάβριες ιστορίες» και «Το νεκρό χέρι και Η νυφική κάμαρα».

Τρεις μεγάλοι κλασσικοί συγγραφείς συναντιούνται στην παρούσα σειρά της  Ars Nocturna και δίνουν πραγματικά ένα αποτέλεσμα υψηλής λογοτεχνικής αισθητικής, ενώ αναμένονται και οι μικρές ιστορίες του Λάβκραφτ, μια απαραίτητη προσθήκη για όποια σειρά τρόμου σέβεται τον εαυτό της. Από την μια, έχουμε την περίπτωση του αμερικάνου Edgar Allan Poe, έναν δεξιοτέχνη του δραματικής γραφής σε τρεις ιστορίες για το θάνατο και το μακάβριο και από την άλλη έχουμε τους βικτωριανούς Dickens και Collins σε δυο αφηγήσεις από το έργο «The Lazy Tour Of Two Idle Apprentices». Αμφότερα τα έργα είναι είτε μια καλή εισαγωγή για έναν άπειρο στην λογική της κλασσικής λογοτεχνίας τρόμου είτε μια ευχάριστη προσθήκη στην βιβλιοθήκη ενός γνώστη της γοτθικής λογοτεχνίας, μιας και «Το νεκρό χέρι και Η νυφική κάμαρα» είναι για πρώτη φορά μεταφρασμένο στα ελληνικά.

edgar-allan-poe-570-800x451

«Η Πρόωρη ταφή» πραγματεύεται το διαχρονικό θέμα του ψυχολογικού φόβου για τη νεκροφάνεια: ο ήρωας διακατέχεται από την εμμονή ότι θα τον θάψουν ζωντανό και αυτή η φοβία θα στοιχειώσει τη ζωή του, στερώντας του κάθε χαρά ή ανάπαυση, αφού ο ύπνος μπορεί να σημαίνει ότι θα ξυπνήσει μέσα σε ένα φέρετρο. Στο «Μακρόστενο κιβώτιο», εξιστορείται ένα ταξίδι με πλοίο από το Τσάρλεστον στη Νέα Υόρκη όπου κύριο θέμα είναι ένα παράξενο σφραγισμένο κιβώτιο και είναι η ακόμα πιο παράξενη συμπεριφορά του ζωγράφου ιδιοκτήτη του, που εξάπτει μάλιστα την περιέργεια του αφηγητή σε σημείο που να αρχίζει να αναζητά στοιχεία. Το μακάβριο τέλος του ζωγράφου στην προσπάθειά του να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα του περιεχομένου του κουτιού, φέρνει στο φως μια θλιβερή αλήθεια. Στην ιστορία «τα γεγονότα στην υπόθεση του κ. Βάλντεμαρ», που  αρχικά θεωρήθηκε βασισμένη σε αληθινά γεγονότα,ο αφηγητής επιχειρεί και καταφέρνει να υπνωτίσει έναν ετοιμοθάνατο, προσπαθώντας να του αποσπάσει πληροφορίες για το τι συμβαίνει στην ανθρώπινη ψυχή μετά θάνατον.

Το μόνο σίγουρο συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε μετά το τέλος των τριών αυτών μικρών ιστοριών είναι η αριστοτεχνική απόδοση των πιο σκοτεινών και μύχιων αποχρώσεων της ανθρώπινης ύπαρξης αλλά και του συνδυασμού τρόμου και μυστηρίου, που κρατά σε εγρήγορση τον αναγνώστη. Η γλώσσα του Πόε χαρακτηρίζεται κυρίως από την χρήση της αναφοράς(επανάληψη λέξεων στην αρχή της πρότασης) προκειμένου να κλιμακώσει το συναίσθημα και να δώσει έμφαση και ισορροπία στην αφήγηση, π.χ. στην « Πρόωρη ταφή» έχουμε το σχήμα «No care—no hope—no effort». Η χρήση συναισθηματικά φορτισμένων λέξεων και περιγραφικών ονοματικών συνόλων έχει επίσης ανάλογα αποτελέσματα στην απόδοση μιας τρομακτικής και πνιγηρής ατμόσφαιρας.

death-and-the-maiden-marianne-stokesΤο «The Lazy Tour Of Two Idle Apprentices» χωρίζεται βασικά σε πέντε τμήματα, όπου οι ιστορίες τρόμου που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο αποτελούν πρόσθετο υλικό που αντιπαραβάλλεται της κύριας ιστορίας. Αν και το γενικότερο ύφος του βιβλίου είναι η σάτιρα και μάλιστα ο αυτοσαρκασμός των δυο συγγραφέων, εφόσον οι δυο κεντρικοί πρωταγωνιστές είναι μια παρωδία των εαυτών τους, οι δυο μικρές ιστορίες ξεφεύγουν τελείως από το χιούμορ και αποτελούν  δυο άριστα παραδείγματα της βικτοριανής λογοτεχνίας τρόμου. «Το νεκρό χέρι» αφηγείται την περίεργη συνάντηση ενός εύπορου νέου με ένα χλωμό ταξιδιώτη που ισορροπεί ανάμεσα στην ζωή και το θάνατο. Αυτή τους η συνάντηση σηματοδοτεί μια σειρά αλλόκοτων γεγονότων , ενώ διάφορα μυστικά βγαίνουν στο φως, καθώς αποκαλύπτεται η ταυτότητα του ταξιδιώτη. «Η Νυφική Καμάρα» ασχολείται με ένα φτωχό μνηστήρα που απορρίπτεται από μια πλούσια κοπέλα. Αρχικά αυτή παντρεύεται ένα πλούσιο άντρα και αποκτούν μια κόρη. Όμως οι γονείς του κοριτσιού πεθαίνουν, οπότε ο φτωχός μνηστήρας με κάποιο τρόπο μπαίνει στο σπίτι και αναγκάζει την μικρή να τον παντρευτεί, για να κληρονομήσει την περιουσία της. Ο άντρας όμως γίνεται βίαιος και άπληστος, οπότε έχουμε μια κλασσική ιστορία με φόνο, εξαπάτηση, εκδίκηση και ένα φάντασμα.

18lpqiwz8o69tjpg

Ας σταθούμε όμως στην μορφή της γυναίκας- νύφης φάντασμα σε σχέση με την προσωπική ζωή του Ντίκενς τότε. Ο Ντίκενς στην ιστορία αφηγείται το ασυγχώρητο αμάρτημα του να ελέγχεις μια άλλη ζωή. Ο πρωταγωνιστής αφαιρεί την ταυτότητα της κοπέλας και τελικά την μετατρέπει σε ένα πλάσμα της θέλησής του. Ο Ντίκενς γνωρίζει ότι έχει κάνει στη σύζυγό του το ίδιο πράγμα με την ηρωίδα Ellen. Η νεαρή γυναίκα είναι υποχωρητική και συγκαταβατική, βρίσκεται σε ένα εχθρικό περιβάλλον χωρίς τρόπο διαφυγής. Με αυτό τον τρόπο, ο συγγραφέας συνειδητοποιεί ότι αυτός έχει φέρει σε νευρωτική κατάσταση την σύζυγό του. Ταυτόχρονα, η μικρή αντιπροσωπεύει το πρότυπο της «παρθένας- ξελογιάστρας» που καθιέρωσε ο Ντίκενς στα έργα του(π.χ. την Rose Maylie στο”Oliver Twist”). Λογικό λοιπόν η 25χρονη ηθοποιός ερωμένη του τότε να αποτέλεσε έμπνευση για την Ellen. Από τότε, όποια ιστορία έγραφε είχε σίγουρα έναν αυτοκαταστροφικό ήρωα που κατρακυλά στο έρεβος από τα πάθη του.

 

 

TAGGED:Ars NocturnaCollinsDickensEdgar Allan PoeΜικρά ΓοτθικάΠρόωρη ταφή και άλλες δυο μακάβριες ιστορίεςΤο νεκρό χέρι και Η νυφική κάμαρα
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο Ξεπουλούν το νερό κι εμείς θυμόμαστε τι γίνεται όταν κλέβεται “Ακόμα κι η βροχή”
Επόμενο άρθρο Ο Luke Cage εισβάλλει στις οθόνες μας και (ξανά)γνωρίζουμε τον προστάτη του Ηarlem!
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
13 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025
Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
9 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Horror

8 Βιβλία (και audiobοoks) τρόμου που μπορείτε να διαβάσετε δωρεάν

admin
admin
15 Απριλίου 2020
HorrorΒιβλία

Η Νεκρή και άλλες Ιστορίες: Διηγήματα τρόμου που σε καθηλώνουν

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
25 Ιουνίου 2017
Horror

Κι είναι όλα όσα βλέπουμε το όνειρο ενός ονείρου; Η περίπτωση του μεγάλου Εdgar Allan Poe

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
26 Μαΐου 2017
HorrorΒιβλία

Ιστορίες Φαντασμάτων από την Ιαπωνία-Μια συλλογή απόκρυφων ιστοριών από την Άπω Ανατολή

Έφη Kαραχάλιου
Έφη Kαραχάλιου
5 Νοεμβρίου 2018
HorrorΒιβλία

Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ: Ο Ονειρευτής των Νυχτερινών Τόπων- Η κοινωνικότητα ενός “ερημίτη”

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
7 Νοεμβρίου 2018
HorrorΒιβλία

Κλασσικές ιστορίες τρόμου με φαντάσματα από διαφορετικά σημεία του κόσμου

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
14 Μαΐου 2019
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?