Οι Eπτά Θάνατοι Της Έβελιν Χαρντκαστλ – Ντελίριο, ψυχεδέλεια και ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που μοιάζει με videogame

Aθηνά Κακλαμάνη Από Aθηνά Κακλαμάνη 4 Λεπτά Ανάγνωσης

Το Οι επτά θάνατοι της Έβελιν Χάρντκαστλ είναι το πρώτο βιβλίο του Stuart Turton, το οποίο του χάρισε το Βραβείο Costa Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2018. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί ήδη σε 28 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 200.000 αντίτυπα στη Μεγάλη Βρετανία, όπου έχει γίνει τεράστια επιτυχία, ενώ στην Ελλάδα κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2019 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Θοδωρή Τσαπακίδη και επιμέλεια Ειρήνης Χριστοπούλου.

  Η πλοκή εξελίσσεται την περίοδο του Μεσοπολέμου στη βρετανική επαρχία, όπου πραγματοποιείται ένας χορός μεταμφιεσμένων, προκειμένου οι Χαρντκαστλ να γιορτάσουν την άφιξη της κόρης τους, Έβελιν, από το Παρίσι. Ωστόσο, τη νύχτα αυτή, κατά την οποία το παλιό αρχοντικό είναι γεμάτο κόσμο, πραγματοποιείται η δολοφονία της, ένα έγκλημα που θα εγκλωβίσει τους ήρωες σε ένα χρονικό βρόγχο επανάληψης, σαν αυτό που παρακολουθήσαμε στο Russian Doll, κατά το οποίο είναι αναγκασμένοι να ζουν την ίδια νύχτα ξανά και ξανά, μέχρι να βρεθεί ο δολοφόνος. Το γεγονός ότι η λύση του μυστηρίου αποτελεί τη μόνη διέξοδο από το καθεστώς αυτό επανάληψης καθιστά, μάλιστα, πολλούς από τους ήρωες ανταγωνιστές μεταξύ τους, με μερικούς να “πατούν επί πτωμάτων” προκειμένου να λυτρωθούν.

            Ο αναγνώστης παρακολουθεί το μυστήριο μέσα από τα μάτια του Έιντεν Μπίσοπ, ενός από τους καλεσμένους που ξυπνάει μέσα στο δάσος πανικόβλητος, με απώλεια μνήμης και με μόνο ένα όνομα στο μυαλό του: “Άννα”. Αυτός θα συναντηθεί με διάφορους άλλους ήρωες -κλειδιά, όπως ο “Τραπεζοκόμος” ή ο “Γιατρός της Πανούκλας”, οι οποίοι θα τον καθοδηγήσουν, δίνοντας του clues , προκειμένου να εξιχνιάσει τη δολοφονία της Έβελιν. Ο συγγραφέας, ωστόσο, βρίσκει ένα ακόμα εύρημα να προσθέτει στοιχεία στο γνωστικό πεδίο του ήρωα, πέρα από την κατασκευή του χρονικού βρόγχου και την τοποθέτηση ανθρώπων -κλειδιών. Συγκεκριμένα, ο Έιντεν Μπίσοπ ξυπνάει κάθε μέρα στο σώμα κάποιου άλλου από τους καλεσμένους στη δεξίωση των Χαρτνκαστλ, με αποτέλεσμα τη συνεχή αλλαγή της οπτικής και τη συλλογή των αντίστοιχων πληροφοριών, ανάλογα με την εκάστοτε ταυτότητά του. Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με τη μορμότα στην οποία οι ήρωες είναι εγκλωβισμένοι, πέρα από το γεγονός ότι δίνει μια αίσθηση videogame στο μυθιστόρημα, το καθιστά και ιδιαίτερα ενδιαφέρον, αφού του δίνει χαρακτήρα κοινωνικού πειράματος(!).

            Από τα παραπάνω, γίνεται φανερό ότι το Οι Eπτά Θάνατοι Της Έβελιν Χαρντκαστλ είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, που έχει σαν βασική αναφορά του το έργο της Αγκάθα Κρίστι, με τη διαφορά ότι ο συγγραφέας χρησιμοποιεί νέα μέσα, ώστε να το κάνει πιο σύγχρονο. Επιπλέον, η βικτωριανή έπαυλη σε συνδυασμό με τη γοτθική ατμόσφαιρα της αγγλικής επαρχίας δημιουργεί το τέλειο πέπλο μυστηρίου και αισθητικής, στην οποία προστίθεται η παρακμή της βρετανικής αριστοκρατίας και η κατάθλιψη της μεσοπολεμικής περιόδου, όπως προκύπτει μέσα από τις εικόνες φθοράς που παρουσιάζει το παλιό αρχοντικό. Κατά την ίδια λογική, ο αναγνώστης γίνεται μάρτυρας των ένοχων μυστικών και των ιδιαίτερων πλέξεων εξουσίας της αστικής τάξης, αφού πρωταγωνιστές είναι οι εκπρόσωποί της, δίνοντας την αίσθηση ότι αυτοί παρακολουθούνται μέσα από μια κλειδαρότρυπα, θυμίζοντας ελαφρά το κόνσεπτ του δικού μας Γιάννη Μαρή.

            Ως εκ τούτου, πρόκειται για ένα βιβλίο που θα αρέσει τόσο στους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας, όσο και σε αυτούς του fantasy και των aesthetics!

Μοιραστείτε το Άρθρο
Η Αθηνά μπορεί να φαίνεται ένα κορίτσι όπως όλα τα άλλα, όμως στην πραγματικότητα έχει μια μυστική υπερδύναμη. Μπορεί να διαβάζει γρήγορα. . Σε έναν παράλληλο κόσμο, η Αθηνά θα ήταν μέλος της ακαδημίας για χαρισματικά παιδιά του Charles Xavier. Σε αυτόν εδώ, της αρέσει η μπύρα, το κακό φαγητό, οι δίσκοι των Beatles και τα καλά βιβλία. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την Πολιτική και τη Νομική Επιστήμη, γι’ αυτό θα την βρείτε θαμμένη στα αναγνωστήρια του ΕΚΠΑ.