Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ένας Σκοτεινός Ιππότης – Μια βραδιά στο Γκόθαμ
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
    Say Nothing – Η σκοτεινή πλευρά των επαναστάσεων
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Stranger Things και Dungeons and Dragons – Οι ιστορίες που λέμε μεταξύ μας
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Comic > Stranger Things και Dungeons and Dragons – Οι ιστορίες που λέμε μεταξύ μας
Comic

Stranger Things και Dungeons and Dragons – Οι ιστορίες που λέμε μεταξύ μας

admin
Από admin
Δημοσιεύτηκε 1 Ιανουαρίου 2022
Τελευταία Ενημέρωση 9 Αυγούστου 2023
6 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Το ότι η σειρά φαινόμενο Stranger Things έχει πάρει μεγάλο μέρος της συμβολολογίας και του λεξιλογίου της από το DnD όχι μόνο δεν είναι μυστικό, αλλά είναι και ένας από τους βασικούς της πυρήνες. Χρησιμοποιώντας το πιο γνωστό tabletop RPG του κόσμου, ακουμπά όχι μόνο τη νοσταλγία για τα 80s αλλά και τη σύγχρονη αναγέννηση που περνά το ίδιο το παιχνίδι, καθώς πλέον αγγίζει μεγαλύτερα ακροατήρια από ποτέ. Ταυτόχρονα, όπως έχουμε ξαναπεί, το ίδιο το Stranger Things μπορεί να διαβαστεί ως ένα παιχνίδι ρόλων, παρόμοιο με τη δημιουργία του Gary Gygax.

Ωστόσο, η σειρά χάνει σε πολλά πράγμα την ποιότητα που κάνει το DnD τόσο σπουδαίο και όμορφο, τόσο για την παρέα από το Hawking όσο και για τους εκατομμύρια ανθρώπους που καθημερινά βυθίζονται στους φανταστικούς τους κόσμους. Την «αβλεψία» αυτή αναλαμβάνει να διορθώσει η Jody Houser (Stranger Things: Η Άλλη Πλευρά) επιστρέφοντας σε μια σειρά και χαρακτήρες που πλέον γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Το Stranger Things: Dungeons and Dragons (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis και σε μετάφραση του Ηλία Τσιάρα) είναι αυτή η διόρθωση.

Η Houser, βουτά στο παρελθόν της παρέας και μας δείχνει πως οι τέσσερις nerd απόκληροι έγιναν φίλοι με τη δύναμη της φαντασίας. Πώς αυτή η φιλία σφυρηλατήθηκε μέσα από (ακόμα φανταστικούς) κινδύνους, 20πλευρα ζάρια και ιστορίες για θαυμαστούς κόσμους, επικίνδυνα τέρατα και ξακουστούς ήρωες. Μας δείχνει ταυτόχρονα πώς η γλώσσα του παιχνιδιού τους βοήθησε να βγάλουν νόημα από τον παράξενο κόσμο τριγύρω τους, πως χρησιμοποιήσαν μια μέτα- αφήγηση για να εξηγήσουν την άλογη βίων των τραμπούκων του σχολείου, τη στενομυαλιά των καθηγητών, ακόμα και την… ακρίβεια των βιβλιοπωλείων! 

Την ίδια στιγμή όμως, η Houser καταφέρνει και εντοπίζει, με μια γρήγορη, χειρουργικής ακριβείας σχεδόν κίνηση, τον πυρήνα της γοητείας του Dungeon and Dragons: ότι, στη βάση του, το παιχνίδι είναι ιστορίες που λέμε με και για τους φίλους μας. Είναι η ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε αυτό το χάος γύρω μας οπλισμένοι με ζάρια και (δυστυχώς για κάποιους) μαθηματικά, μήπως και μπορέσουμε και βγάλουμε νόημα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει γύρω μας, όμως εμείς δυσκολευόμαστε να ακολουθήσουμε τους ρυθμούς τους. Και αν αυτό ίσχυε για τα σχετικά απλά 80s, αν δει κανείς τη σημερινή κατάσταση, όπου τίποτα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνεται και όλα έρχονται σε εμάς φιλτραρισμένα από ένα, δύο, πολλές φορές και τρία επίπεδα διάχυσης γνώσης, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί το DnD έχει τέτοια τρομακτική άνοδο.

Η συγγραφέας δείχνει διαφορετικές σκηνές από το παρελθόν της παρέας, γνωρίζοντας πια τους χαρακτήρες. Βασίζεται επίσης στο ότι και οι αναγνώστες της τους ξέρουν (γιατί άλλωστε πήραν ένα Stranger Things κόμικ αν όχι επειδή τους έλειψε η εφηβική παρέα με τις υπερφυσικές περιπέτειες; ). Το ενδιαφέρον της εδώ δεν είναι να γνωρίσει ξανά το κοινό με αυτούς, ούτε να εισάγει ένα ακόμα τέρας από το Πάνω – Κάτω. Μη φαντάζεστε βέβαια ότι οι σελίδες του κόμικ είναι άνευ δράσης, αυτή όμως είναι περιορισμένη στα character sheets των παικτών και το grid. Αντίθετα, αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τη Houser είναι να εστιάσει στη φιλία των παιδιών, το πώς αυτή διαμορφώθηκε αλλά και εκφράζεται με τη γλώσσα της φαντασίας. Εκεί καταφέρνει, με έναν πολύ ανθρώπινο τρόπο, να συνδυάσει τη γνώση της για αυτούς τους χαρακτήρες, που τους κάνει εντελώς δικούς της ακόμα και αν δε γεννήθηκαν από το δικό της μυαλό, με την καρδιά του DnD, χρησιμοποιώντας τις ιστορίες που λένε ο ένας στον άλλο, ο ένας με τον άλλον, για να δείξουν τι σημαίνει η φιλία τους για αυτούς.

Το σχέδιο του Jim Zub κατανοεί πλήρως αυτόν τον σκοπό και έτσι σχεδόν διχοτομείται για να δείξει τη διαφορά πραγματικότητας και φαντασίας. Η πρώτη απεικονίζεται με απλά χρώματα, ευθύγραμμη και με σκιάσεις, ένας περίπλοκος κόσμος κινδύνου. Η δεύτερη μοιάζει περισσότερο με τυπικά fantasy σχέδια, ρευστά αλλά έντονα χρώματα, σχεδόν σαν ελαιογραφίες, οι οποίες αποτελούν εύκολα και το πιο εντυπωσιακό μέρος του κόμικ.

Επιλογικά, το Stranger Things: Dungeons and Dragons είναι ένα κόμικ που μπορεί να διαβαστεί και από φανς του Stranger Things αλλά και από του Dungeons and Dragons, έχοντας πιάσει τον πυρήνα και των δύο. Είναι επίσης μια πολύ καλή γέφυρα μεταξύ των δύο. Αν ρολάρετε 20εδρα αλλά δεν έχετε δει τη σειρά σίγουρα θα ευχαριστηθείτε το κόμικ και θα θέλετε να την τσεκάρετε στο Netflix ενώ αν είστε απλά φαν της παρέας από το Hawking σίγουρα θα μπείτε στον πειρασμό να τα βάλετε με δράκους!

TAGGED:DnDJim ZubJody HouserStranger ThingsStranger Things: Dungeons and Dragons
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο All Star Batman vol 2: Στα Πέρατα της Γης – O Batman για τους εχθρούς του
Επόμενο άρθρο Χαρτί υψηλής ζήτησης – Τα 10 καλύτερα κόμικς του 2021
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025
Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
9 Μαΐου 2025
Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
23 Απριλίου 2025
Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
22 Απριλίου 2025
Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
16 Απριλίου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Comic

Stranger Things: Η Άλλη Πλευρά – Η αλήθεια για την επιβίωση και το DnD

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
5 Ιουλίου 2019
ExclusiveΣυνεντεύξεις

Roll the Dice – Μιλώντας με τον Έσπαιρο

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
12 Νοεμβρίου 2019
ExclusiveExclusive Reviews

Ξανά-είδαμε και βιώσαμε το Stranger Things στα Reflections της Death Disco!

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
18 Νοεμβρίου 2018
Σειρές

Dark- Mία εκκρεμότητα στον χρόνο

Καζανάς Kώστας
Καζανάς Kώστας
6 Ιουνίου 2018
ExclusiveSmassFest

2o Smass Fest στις 12-13 Ιουλίου

admin
admin
27 Σεπτεμβρίου 2020
ExclusiveExclusive Reviews

Mαγικός ρεαλισμός στην τηλεόραση – Η κοινωνία απογοητεύεται όλο και περισσότερο με την πραγματικότητα

admin
admin
19 Απριλίου 2022
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?