The End Of The F***ing World, είναι μία σειρά παραγωγής του βρετανικού Καναλιού 4 που διανέμεται από το Netflix και βασίζεται στο ομώνυμο κόμικ του Charles S. Forsman, του 2013.
Τι γίνεται να χωρέσει μέσα σε 8 εικοσάλεπτα επεισόδια? Η απάντηση είναι το The End Of The F***ing World.
Η σειρά ξεκινάει με τον James (ένας εκ των 2 πρωταγωνιστών) να λέει: «Με λένε James, είμαι 17 χρονών, και είμαι αρκετά βέβαιος ότι είμαι ψυχοπαθής», δίνοντας μας απο την αρχή να κατάλαβουμε περί τίνος πρόκειται. Η ιστορία ακολουθεί την πορεία δύο χαρακτήρων, του James και της Alyssa, δύο 17χρονων παιδιών που το σκάνε από τα σπίτια τους και κάνουν μαζί ένα road trip στη Αγγλία. Όσο και να μην ακούγεται πρωτότυπο σαν σενάριο, το The End Of The F***ing World δίνει μία άλλη διάσταση και διαχωρίζεται από τα υπόλοιπα ”κλισέ εφηβικά δράματα” που έχουμε δει ως τώρα. Αυτό που μας δείχνει η σειρά με οριακό τρόπο, είναι η σύγκρουση της λογικής κόντρα στην καθημερινότητα, την απραξία και την εφηβική υποταγή. Δύο τόσο διαφορετικοί χαρακτήρες με διαφορετικές κοινωνικές ή μη ευαισθησίες ο καθένας τους, γνωρίζονται και όλα ξεκινάνε.
Ένα γρήγορο road trip ξεκινάει, με τους 2 πρωταγωνιστές μας να αλλάζουν σελίδα στην ζωή τους, αφήνοντας πίσω το φαινομενικά εύκολο ‘‘comfort zone” τους, που όμως για αυτούς ήταν κόκκινος-περιοριστικός κύκλος. Δύο τόσο διαφορετικά παιδιά, κοινωνικά μη αποδεκτά, που μεταξύ τους χωρίς πολλά-πολλά λόγια συνεννοούνται και ”το ζούν” στα άκρα. Αμφισβήτηση, εφηβική αλητεία, μηδενισμός και pop διάθεση, χωρίς δεύτερες σκέψεις, λογικές αποφάσεις και ημίμετρες καταστάσεις είναι αυτό που μας κρατά και μας αρέσει απο το The End Of The F***ing World. Στην αρχή η σειρά ξεκινάει με τους 2 πρωταγωνιστές να φαίνονται αδειοί από όρεξη και συναισθήματα, με τον έναν να βλέπει τον άλλον κυνικά, ως μέσο για την προσωπική του ”ικανοποιήση”. Γρήγορα όμως η κατάσταση ξεφεύγει και αντιστρέφεται και οι όλες εμπειρίες τους, τους ενώνουν. Τα πράγματα είναι φευγαλέα, οι μέρες περνάνε και η δίψα για μια πιο ενεργητική ζωή είναι αυτό που συνθέτει σε ανώτερο βαθμό τις διαφορές τους.
Αυτό που είναι πραγματικά μαγικό σε αυτή την σειρά, είναι το στήσιμο των 2 πρωταγωνιστών. Ο Alex και η Alyssa είναι 2 έφηβοι που δεν είναι εύκολα προσεγγίσιμοι και γενίκα 2 παιδία που δεν πιάνονται εύκολα φίλοι, με έναν τρόπο ζωής αρκετά ασυνήθιστο και πέρα απο τον δικό μας. Όσο υπερβολική σε κάποια σημεία και να είναι η απεικόνιση όλων των παραπάνω, αυτό που καταλάβαμε έιναι, οτί στο βάθος του πλαισίου αυτά που μας ενώνουν σαν τηλεθατές με τον Alex και την Alyssa είναι παραπάνω από αυτά που μας χωρίζουν. Οι τυπικές κοινωνικές σχέσεις, το ”φαίνεσθαι” και η απουσία ενός διαφορετικού προτάγματος αντανακλούν ενα κόσμο συναισθηματικά αποστειρωμένο που σε κάθε άνθρωπο έχει διαφορετική επίδραση. Ο Alex και η Alyssa έπελεξαν να απέχουν από όλο αυτό, ρομαντικά αποστασιοποιημένοι, δίνοντας μας να δούμε την δίκη τους εκδοχή της πραγματικότητας. Τελικά όσο πέρναγε ο καιρός, τόσο πιο κοντά ερχόμασταν στον Alex και την Alyssa και η δική τους πηγή προβλημάτων,τόσο έβγαζε και στον καθένα μας μια διαφορετική-κρυφη πτυχή της ζωής μας.
Η φετιχοποιήση των ψυχικών και προσωπικών προβλημάτων τους, μαυρίζει ευχάριστα την σειρά καθώς το black hummor και η συνεχής τάση για άβολες καταστάσεις κυριαρχούν, με τις αδυναμίες των χαρακτήρων να γίνονται αστείρευτη πηγή ενεργείας για όλους μας. Το ερωτικό στοιχείο μέσα στην σειρά είναι έντονο, με διάχυτο και ιδιαίτερο Flirt να δεσπόζει και συνεχώς να χτίζεται δίνοντας μία άλλη δυναμική. Έρωτας που απελευθερώνει, συγχωρεί, δοκιμάζει και συνεχώς αναμετράται με τα καθημερινά προβλήματα, με απότερο σκοπό να υπερβεί την κρυάδα αυτού του ”γαμημένου” κόσμου.
Θα ήταν αφελές σαν νοήμα, να λέγαμε, ότι αυτό που βγαίνει από το The End Of The F***ing World είναι οτι η άγαπη είναι αυτή που μπορεί να ενώσει και να συγκολλήσει τα πάντα. Η σειρά πηρέ διαζύγιο, απο τον γνωστό γλυκανάλατο ” καθώς πρέπει” τρόπο απεικόνισης της αγάπης. Η όποια σχέση μεταξύ James και Alyssa, δημιουργήθηκε πάνω στις δυσκολίες, χτίζοντας κάτι αληθινό μεταξύ τους, πηγαίνοντας κόντρα στα κυρίαρχα πρότυπα για την θέση ενός αγοριού και ενός κορίτσιου σε μία σχέση. To τέλος, επιβεβαιώνει ότι το ταξίδι αυτό, όσο επικίνδυνο και να ήταν, είχε λόγο ύπαρξης και κύριως δημιούργησε συναισθήματα πρωτόγνωρα ικανά να συγκρουστούν με τέρατα. Συναισθήματα απαράμιλλου μίσους και οργής, αλλά και συναισθήματα που πρόκυπτουν από την αγάπη για ζωή. Εν τέλει η ταύτιση με τους χαρακτήρες ήταν μονόδρομος.
Οπτικά η σειρά είναι πολύ ωραία, με πολύ ωραίες φωτογραφίες και πάντα υπό το πρισμά ενός ρομαντικού εφηβικού δράματος. Τα ρούχα που φόρανε, διαρκώς αλλάζουνε, γιατί είναι έτσι επιλεγμένα ώστε κάθε φορά να μας δείχνουν την διάθεση τους αλλά και την φάση που βρίσκονται, με αποτέλεσμα σε κάποιο σημείο να κυκλοφορούν σαν ROCK STARS, ικάνοι να καταφερούν τα πάντα . Στο ρόλο του James είναι ο Αlex Lawther, που τον είδαμε και στο Black Mirror και στον ρόλο της Allysa η Jessica Barden που την έχουμε δεί και στην ταινία του Λάνθιμου <<Αστακός>> . Το The End Of The F***ing World καταφέρε σε σύνολο 3 ωρών να μας δημιουργήσει ένα γλυκόπικρο συναίσθημα. Από την μία οι σκέψεις ότι τα πάντα είναι μάταια, και από την άλλη ένα κρυφό χαμόγελο και μία ελπίδα ότι ο κόσμος αυτός, αλλάζει.