The Kill Lock- Τελικά τα ανδροειδή ονειρεύονται ηλεκτρικά πρόβατα

Άλκης Καζαμίας Από Άλκης Καζαμίας 6 Λεπτά Ανάγνωσης

Το καλό στοιχείο των μικρών εκδοτικών εταιριών κόμικ είναι ότι πολλές φορές θα πάρουν ρίσκα και θα δώσουν ευκαιρίες σε όχι και τόσο γνωστούς καλλιτέχνες να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες. Σίγουρα οι ιστορίες αυτές δεν είναι όλες αριστουργήματα και σίγουρα δεν λέμε ότι όλοι αυτοί οι δημιουργοί είναι ταλαντούχοι. Όμως υπάρχουν και αρκετές φορές που κάποιες από αυτές τις ιστορίες ξεχωρίζουν μέσα από αυτή την τεράστια σαβούρα και να δημιουργούν νέα εδάφη και προσδοκίες στους αναγνώστες των indie comics. Και το Kill Lock του Livio Ramondelli είναι μία από αυτές.

Στη συγκεκριμένη ιστορία πρωταγωνιστές είναι τέσσερα ρομπότ τα οποία είναι καταδικασμένα το καθένα για διαφορετικά εγκλήματα. Εξορισμένα από τον τόπο τους, λοιπόν, καλούνται να επιβιώσουν σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον. Όμως τα βάσανά τους δε σταματάνε εκεί. Και οι τέσσερις τους είναι συνδεδεμένοι με έναν μηχανισμό που ονομάζετε kill lock, και που συνδέει τις ζωές τους μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας από αυτούς πεθάνει τότε και οι υπόλοιποι θα πεθάνουν μαζί του. Έτσι λοιπόν τέσσερα άτομα με εντελώς διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες αλλά και ηθικές αρχές καλούνται να συνεργαστούν προκειμένου να επιβιώσουν.

Ο Ramondelli δεν είναι ένας παντελώς άγνωστος δημιουργός. Πρόκειται για έναν από τους βασικούς καλλιτέχνες της εκδοτικής IDW, ο οποίος έχει ασχοληθεί κυρίως με τον τίτλο-ναυαρχίδα της εταιρίας, Transformers, όπου έκανε το σχέδιο σε πολλές ιστορίες της σειράς. Στο Kill Lock – πάλι από την IDW – τον βλέπουμε αυτή τη φορά πολύ πιο απελευθερωμένο καλλιτεχνικά και μας προσφέρει μία βίαιη, σκληρή αλλά και στο βάθος πολύ τρυφερή και έξυπνη ιστορία. Ο ίδιος χρεώνεται τόσο το σενάριο όσο και το σχέδιο της ιστορίας – πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για τα δεδομένα των αμερικανικών κόμικς – και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο.

Στην ιστορία συναντάμε το ρομπότ-πολεμιστή, ένα ρομπότ-εργάτη, ένα ρομπότ παιδί και ένα ρομπότ δολοφόνο. Το καθένα έχει τον δικό του χαρακτήρα και μία “εξανθρωπισμένη” οπτική του δημιουργού, η οποία βοηθάει τον αναγνώστη να ταυτιστεί εύκολα με του χαρακτήρες. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της ιστορίας είναι το ότι το ανθρώπινο στοιχείο απουσιάζει εντελώς από την ιστορία. Η ιστορία δε μας λέει αν υπήρξαν ποτέ άνθρωποι στο σύμπαν της ιστορίας, ούτε πώς δημιουργήθηκαν τα ίδια τα ρομπότ.

Ο Ramondelli επιλέγει συνειδητά αυτή την ιστορία τοποθετώντας τα ρομπότ στον ρόλο της ανθρωπότητας δίνοντάς τους όμως τέτοια ανθρώπινη υπόσταση όπου είναι αδύνατον να μην ταυτιστείς μαζί με τους ήρωες. Χάρη στην προϋπηρεσία του στα Transformers επίσης, το σχέδιο του καταφέρνει να σου κόψει την ανάσα καθώς τα εξαιρετικά post-apocalyptic τοπία αλλά και τα διαφορετικά μοντέλα των διαφόρων ρομπότ που παρελαύνουν μέσα από την ιστορία καταφέρνουν να σου κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον στον τομέα του σχεδίου.

Σεναριακά το κόμικ επίσης μεγαλουργεί. Η ιστορία του Kill Lock είναι σκληρή, ωμή αλλά και συνάμα πάρα πολύ ανθρώπινη – χωρίς οι πρωταγωνιστές της να είναι καν άνθρωποι. Ο αναγνώστης ανακαλύπτει μέσα από τους χαρακτήρες των τεσσάρων αυτών ρομπότ αρχέτυπα χαρακτηριστικά τα οποία μετατρέπονται σε ανθρώπινες φυσιογνωμίες. Με το ανθρώπινο στοιχείο να απουσιάζει, όπως είπαμε, από την ιστορία, ο Ramondelli επιλέγει να μεταφέρει τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά στους ήρωες της ιστορίας.

Έτσι έχουμε τέσσερα ρομπότ που το καθένα έχει ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία. Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα στοιχεία του κόμικ και μας αποδεικνύει περίτρανα ότι αν μία ιστορία έχει ψυχή, τότε ο αναγνώστης μπορεί να ταυτιστεί με ήρωες οι οποίοι δεν είναι καν άνθρωποι. Άλλωστε, αυτό που κάνει τα κόμικ τόσο ξεχωριστά και υπέροχα είναι ακριβώς το γεγονός ότι μπορούν να μας προσφέρουν ιστορίες που άλλα media θα δυσκολεύονταν ιδιαιτέρως να δώσουν.

Το Kill Lock είναι μία ιδιαίτερη ιστορία, η οποία δυστυχώς πέρασε απαρατήρητη από τον περισσότερο κόσμο. Θες ότι η IDW λόγω και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει αρκείται στο να προωθεί περισσότερο τους μεγάλους της τίτλους, θες το γεγονός ότι πλέον η indie αγορά έχει μεγαλώσει ραγδαία με αποτέλεσμα αρκετοί τίτλοι να πέφτουν στην “αφάνεια”, όπως και να έχει, ο συγκεκριμένος τίτλος δυστυχώς δεν πήρε την αναγνώριση που του άξιζε. Και είναι κρίμα γιατί αυτή η ιστορία μέσα σε 6 κεφάλαια κατάφερε να μας δώσει πράγματα που άλλες ιστορίες δεν κατόρθωσαν να μας δώσουν σε δεκαπλάσια κεφάλαια. Να παραδώσει μία ιστορία με ψυχή και νόημα που θα μείνει στον αναγνώστη για πολύ καιρό αφού τη διαβάσει. Μπορεί το Kill Lock να μην είναι η καλύτερη ιστορία του 2020, είναι όμως μία πολύ πρωτότυπη ιστορία που αξίζει να τη διαβάσουν όλοι όσοι ψάχνουν κάτι διαφορετικό στις ιστορίες τους.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Ο Άλκης όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει anime. Αργότερα σοβαρεύτηκε και τώρα κυνηγάει την καριέρα του Bounty Hunter στον Tatooine. Στον ελεύθερό του χρόνο σπουδάζει θεατρολογία στο ΕΚΠΑ και του αρέσει οτιδήποτε τον μεταφέρει σε μακρινούς γαλαξίες, η δυνατή μουσική και το ανελέητο κράξιμο.