Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Beach off! – Τα 10 καλύτερα beach episodes που έχουμε δει!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Filler; Όχι ευχαριστώ – Τα 10 χειρότερα filler arcs όλων των εποχών
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Κρυφτείτε – Οι 10 δυνατότεροι πρωταγωνιστές anime
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Παλιοί και νέοι θρύλοι – Tα 10 καλύτερα anime του 2022
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Bασικά… τρέξτε! Οι 10 πιο overpowered villains των anime
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Αστερίξ: Λευκή Ίριδα – Εισβολή life coaches στο γαλατικό χωριό;
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έφτασε το Spider-Verse στο τέλος του;
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    1800: 6. Zιχνα – Ο Θ. Καραμπάλιος συνδυάζει το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Σφαγείο Νούμερο 5 – An american war story
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μανώλης – Το μάταιο ταξίδι για την Ιθάκη
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Κανείς δε μιλάει γι’ αυτό – Meta κατάδυση στον ψηφιακό μικρόκοσμο
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    666 λέξεις για το Πανδαιμόνιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Κάποτε υπήρχαν λύκοι – Η βίαιη πλευρά της ανθρώπινης φύσης
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κοιλιά του Γαϊδάρου – Μια ιστορία βίαιης ενηλικίωσης
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Μικρή Λέξη Αγάπη – Μια σπαρακτική ιστορία έμφυλης βίας
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Oppenheimer – Η ζωή ενός διάττοντα αστέρα
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Nimona – Μαθαίνοντας να αγαπάμε τα τέρατα μέσα μας
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Paradise – Η νέα radical δυστοπική προσθήκη του Netflix
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Barbie- Life in plastic, Ιt’s fantastic?
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Flash – Πρόσω ολοταχώς προς τον γκρεμό
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Ahsoka- Καλώς ήρθατε στο επόμενο sidequest
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Our Flag Means… Love
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    One Piece – Μεταξύ κατεργαραίων…
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    My Adventures with Superman- Ένας Superman για όλους
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Secret Invasion – Που θα πάει αυτή η βαλίτσα;
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Tι είναι Τεχνολογία; | Εκδήλωση Παρουσίασης TechTalk
    2 Λεπτά Ανάγνωσης
    ΗiVerid Mind | Exploring hybrid realities – 24/11-8/12
    3 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Smassing Culture επέστρεψε με νέο site και ανανεωμένη διάθεση
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βιβλία και νησιά ή καλύτερα… κάθε νησί και βιβλίο!
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Πώς το Mission: Impossible κατέκτησε την κορυφή
    1 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Βραδιά Lovecraft στην Death Disco-Όλα όσα είδαμε…
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Aa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Exclusive > Exclusive Reviews > Βραδιά Lovecraft στην Death Disco-Όλα όσα είδαμε…
Exclusive Reviews

Βραδιά Lovecraft στην Death Disco-Όλα όσα είδαμε…

Nίκος Γιακουμέλος Από Nίκος Γιακουμέλος Τελευταία Ενημέρωση 18 Νοεμβρίου 2018 7 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Χθες για όσους μπόρεσαν να έρθουν στην Death Disco στο Ψυρρή, ήταν μια υπέροχη ευκαιρία να θυμηθούμε έναν αξεπέραστο συγγραφέα τρόμου, τον Ηοward Phillips Lovecraft. Βέβαια όχι μονο θυμηθήκαμε, ξαναδιαβάσαμε και μελετήσαμε το έργο και τη ζωή του Lovecraft, αλλά πολύ περισσότερο να επεκτείνουμε τους ορίζοντες του έργου του μέσα από αναγνώσεις έργων καλλιτεχνών που παρέστησαν και διάβασαν στην εκδήλωση!

Την αρχή έκανε ο δικός μας, Γιακουμέλος Νίκος με μια σύντομη αναφορά στο έργο και, πολύ περισσότερο, στην συνεισφορά του Lovecraft σε όλες τις πτυχές της Τέχνης που άγγιξε αυτός ο περίεργος ερημίτης του Providence. Πως θα ήταν  όχι μόνο η λογοτεχνία του φανταστικού και του τρόμου, αλλά και ο κινηματογράφος, τα comics, ακόμα και η μουσική χωρίς το έργο του Lovecraft και των συνεχιστών του; Πως θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί έργα όπως το “Oμίχλη”, οι””Νυχτερήτες”, αλλά και ταινίες όπως το Αlien χωρίς την καθοριστική επίδραση του κοσμικού τρόμου, της ατμόσφαιρας και της ανομολόγητης φρίκης που εξαπέλυσαν οι Μεγάλοι Παλαιοί; Αυτά τα ερωτήματα και οι απαντήσεις ήταν και ο σκελετός της εισαγωγής, η οποία έδωσε και τον τόνο της εκδήλωσης.

12570880_1669076950047505_1031496619_n

Τη σκυτάλη πήρε ο Γιώργος Μπελαούρης, ένας από τους καλύτερους νέους συγγραφείς του φανταστικού στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.  Ο κ. Μπελαούρης διάβασε ένα καινούργιο του διήγημα,το “”Ομιχλώδης επισκέπτης”. Το κείμενο αυτό ήταν βαθιά επηρεασμένο από την παράδοση του Lovecraft και των συνεχιστών του, με κυριότερο από αυτούς τον Αugust Derleth, που όπως αποκάλυψε ο νέος συγγραφέας η επιρροή του ήταν για αυτόν πιο καθοριστική από ότι του ίδιου του Lovecraft.

Το διήγημα ανταποκρινόταν απολύτως στα πλαίσια της λαβκραφτικής παράδοσης, ενώ την ίδια στιγμή κατάφερνε να την αναζωογονεί και να την καθιστά τόσο σύγχρονη όσο και ακόμα απαραίτητη. Αποτελούσε με λίγα λόγια μια μοντέρνα όψη μιας λογοτεχνικής παράδοσης με ιστορία δεκάδων χρόνων και απέδειξε πως ο κύκλος που ξεκίνησε την δεκαετία του 1920 ο Lovecraft δεν έχει κλείσει, ούτε και πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο όσο εμπνέει ακόμα λογοτέχνες με τέτοιο ταλέντο…bwelaoy

Μετά το μουσικό διάλειμμα που μεσολαβούσε μεταξύ κάθε ομιλητή, στο άνετο βήμα πήρε την θέση της η κ. Ειρήνη Μαντά, συγγραφέας του βιβλίου “Το δαιμόνιο της γραφής” (εκδόσεις Ars Nocturna). Το έργο αυτό αποτελεί ίσως μία από τις καλύτερες μελέτες για την ζωή του άρχοντα του κοσμικού τρόμου.  Δοσμένη με μια εξαιρετική μυθιστορηματική χάρη και ενέργεια, παρουσιάζε την ιστορία της περίεργης ζωής του Lovecraft, ο οποίος μέσα από μια πολύ ευαίσθητη και αντιφατική σε πολλές περιπτώσεις προσωπικότητα, κατάφερε να μετατρέψει τον ίδιο του τον εαυτό ίσως στο καλύτερο λογοτεχνικό του δημιούργημα. Αυτή η φράση ήταν και ο τίτλος της εισήγησης της κ. Μαντά στην εκδήλωση.

Η συγγραφέας παρουσίασε μια σχολαστική και λεπτομερή μελέτη του έργου του Lovecraft, ωθώντας και εμάς να το ξαναδιαβάσουμε. Μέσα από αναφορές στην ζωή του Αμερικάνου συγγραφέα επαλήθευσε κάτι που ήδη θέλαμε να πιστεύουμε: πως ο Ηoward Phillips Lovecraft έμεινε στην ιστορία όχι μόνο για την δύναμη του έργου του, αλλά και γιατί η ιστορία του αρνήθηκε όλα όσα του άξιζαν. Όταν γνωρίζεις την ζωή του μέσω της αλληλογραφία του (που αριθμεί πάνω από 120.000 επιστολές…) βλέπεις  έναν ευγενικό και πράο άνθρωπο, αυτό που θα έλεγε κάποιος “έναν πραγματικό gentleman”. Και ήταν άδικο που αυτό ο gentleman έφυγε άδοξα, χωρίς την δόξα και την αναγνώριση που του άξιζε. Αυτή την αδικία προσπαθούμε όλοι με την αγάπη μας στο έργο του να διορθώσουμε..

12575773_1669076056714261_1159248229_n

Λίγο αργότερα στην σκηνή ανέβηκε ο Γιώργος Λαγκώνας, συγγραφέας, μεταξύ άλλων, και του έργου “Μεσονυκτικό” (εκδόσεις Όστρια). Με σπάνια ζωτικότητα ξεκίνησε την τοποθέτηση του μιλώντας για τις ιδιαίτερες αποχρώσεις και πτυχές του έργου του Lovecraft. Ανέλυσε με μια αξιοθαύμαστη οξυδέρκεια τα δομικά χαρακτηριστικά των γραπτών του συγγραφέα. Επίσης δεν δίστασε να μιλήσει και τις επικρίσεις που δέχεται ο συγγραφέας αυτός, συχνά από αναγνώστες που έχουν ανατραφεί με έργα επιγόνων του. Μερικές από αυτές είναι το αναχρονιστικό του ύφος και ο ρατσισμός που γίνεται αντιληπτός σε κάποια έργα του. Για αυτά ο κ. Λαγκώνας  ξεκαθάρισε πως είναι αποτελέσματα είτε της εποχής είτε της ιδιαιτερότητας του Lovecraft ως ανθρώπου που γοητευόταν ταυτόχρονα από το παράξενο και το ορθολογικό, από την επιστήμη του μέλλοντος και την αρχαία ιστορία. Όλες αυτές οι αντιφάσεις κάνουν την εμφάνιση τους στο έργο του με πολλούς τρόπους.

Στη συνέχεια ο συγγραφέας διάβασε την ιστορία “Η διαθήκη του H. P. Lovecraft” ένα έργο με μεγάλη αφηγηματική δύναμη και σπιρτάδα, γεγονός που τονίσθηκε και από τον ιδιαίτερα άνετο τρόπο ανάγνωσης του συγγραφέα. Το ίδιο το κείμενο ξεχώριζε για αυτό που ονομάζουμε λαβκραφτική ατμόσφαιρα, μας παρουσίασε για μία ακόμα φορά την δυναμική της γραφής αυτής και ο συγγραφέας καταχειροκροτήθηκε.

12443523_1669071330048067_1807220261_o

Επόμενος ήταν ο Ανδρέας Μιχαηλίδης με την ιδιαίτερη αφήγηση του “Love in Fhtagn”. Η ερμηνεία αυτή μιας ιδιαίτερης και πρωτότυπης  ιστορίας κοσμικού τρόμου κατάφερε πραγματικά  να προκαλέσει ρίγη στο κοινό. Με εκπληκτική ενέργεια και δυναμική ο αφηγητής, ενώ μια δική του ιστορία προτίμησε και ο συγγραφέας Μιχάλης Σαββίδης, με το “Δώρο κάτω από τα Αστέρια”. Μπορεί να είναι ένας καθαρόαιμος fantasy λογοτέχνης, ο κ. Σαββίδης όμως κατάφερε να συνδυάσει με ανυπέρβλητο τρόπο τα δομικά χαρακτηριστικά του κοσμικού τρόμου και του παραδοσιακού fantasy, όλα ενισχυμένα με δυνατή σκηνική παρουσία! 12571431_1669076956714171_665881100_n

Συγχρόνως με αυτά, η Death Disco φιλοξενούσε σκίτσα και έργα πολλών καλλιτεχνών με θέμα τους τόσο την μυθολογία Κθούλου, όσο και την ίδια την αγαπημένη μορφή του Lovecraft, ενώ όποιος ήθελε μπορούσε να προμηθευτεί έργα και κάρτες των ομιλητών στο κοντά στο μπαρ. Αξίζει τέλος να αναφέρουμε τα πολύ γουστόζικα χειροποίητα που υπήρχαν στους πάγκους, τα οποία κόσμησαν τελικά τα χέρια και τα σπίτια πολλών τυχερών…

Για όσους δεν τα κατάφεραν να έρθουν, δείτε μερικές φωτογραφίες από το κατάμεστο μαγαζί!

 

TAGGED: Αlien, Αugust Derleth, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Γιώργος Λαγκώνας, Γιώργος Μπελαούρης, Δώρο Κάτω Από τα Αστέρια, Ειρήνη Μαντά, Η διαθήκη του H. P. Lovecraft, Ηoward Phillips Lovecraft, Μεσονυκτικό, Όστρια), Το δαιμόνιο της γραφής
Nίκος Γιακουμέλος 18 Νοεμβρίου 2018 15 Ιανουαρίου 2016
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Twitter Copy Link Print
Από Nίκος Γιακουμέλος
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.
Προηγούμενο άρθρο Μια μικρή αναδρομή-Πως φέρθηκε ο κινηματογράφος στον Lovecraft;
Επόμενο άρθρο Σούπερκραχ – Tι ήταν τελικά η κρίση του 2008

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

ExclusiveExclusive Reviews

H Λέσχη Αναιρέσεις επιστρέφει!

admin admin 30 Μαρτίου 2023
ExclusiveExclusive Reviews

Μία έκθεση για την Άλκη Ζέη που μοιάζει στον Μεγάλο Περίπατο… του Μπακογιάννη

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης Μάνος Βασιλείου - Αρώνης 30 Μαρτίου 2023
ExclusiveExclusive Reviews

Φantasticon 2019 – Η φαντασία αντεπιτίθεται

Nίκος Γιακουμέλος Nίκος Γιακουμέλος 6 Οκτωβρίου 2019
ExclusiveExclusive Reviews

Το Smassing Culture πήγε Comicdom-Con Athens 2019

admin admin 29 Απριλίου 2019
ExclusiveExclusive Reviews

AthensCon 2018- Mια μεγάλη nerd γιορτή

Nίκος Γιακουμέλος Nίκος Γιακουμέλος 7 Απριλίου 2020
ExclusiveExclusive Reviews

Νομικές σπουδές για ασκούμενους… μάγους!

Aθηνά Κακλαμάνη Aθηνά Κακλαμάνη 26 Οκτωβρίου 2018
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?