Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ένας Σκοτεινός Ιππότης – Μια βραδιά στο Γκόθαμ
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
    Say Nothing – Η σκοτεινή πλευρά των επαναστάσεων
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στέλιος Ανατολίτης: «Θέλω να βρω το μη προφανές αστείο»
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Αυτό είναι ραπ για τον λαό – Τα καλύτερα ελληνικά rap albums του 2024
    26 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Aνασκόπηση 2016-Τα comics που ξεχωρίσαμε
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Comic > DC > Aνασκόπηση 2016-Τα comics που ξεχωρίσαμε
ComicDCMarvel

Aνασκόπηση 2016-Τα comics που ξεχωρίσαμε

Nίκος Γιακουμέλος
Από Nίκος Γιακουμέλος
Δημοσιεύτηκε 25 Δεκεμβρίου 2016
Τελευταία Ενημέρωση 26 Οκτωβρίου 2018
9 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Μετά από πολλές ταλαιπωρίες, κλείνει και το 2016 τον κύκλο του. Μια χρονιά που η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου σίγουρα δεν ευχαριστήθηκε, που μας στέρησε πολλούς αγαπημένους καλλιτέχνες και δημιουργούς και σήμανε την έναρξη διαδικασιών που θα αλλάξουν (αν δεν έχουν αλλάξει ήδη) τον κόσμο όπως τον ξέρουμε, και όχι προς το καλύτερο. Ωστόσο, από  αυτή την δύσκολη χρονιά, ας κρατήσουμε και κάτι θετικό. Οι δημιουργοί της 9ης Τέχνης,  είτε ανεξάρτητοι είτε γρανάζια των μεγάλων εταιριών, πάντα όμως άοκνοι, μας έδωσαν ξανά μια πλούσια παραγωγή από την οποία δύσκολα περιορίζει κανείς σε 10 θέσεις  τα αγαπημένα του. Επειδή όμως ένα κείμενο για τα καλύτερα comic της χρονιάς θα ήταν τεράστιο, το προσπαθήσαμε (όσο μπορούσαμε).

10. The Working Dead

O Πάνος Ζάχαρης, γελοιογράφος σε μέσα όπως Το Ποντίκι και παλαιότερα ο Οδηγητής, μας παραδίδει μέσα από το ηλεκτρονικό Socomic το απόλυτο comic της κρίσης και των μνημονίων. Μέσα από μια σειρά strip, μας δίνει με ανθρώπινο χιούμορ και καυστική διάθεση  την πορεία των εργαζόμενων, σκλάβων, δούλων, πες το όπως θες, ανά τους αιώνες, πάντα όμως με κέντρο αναφορά το τώρα. Το σήμερα των εργαζομένων, που βλέπουν κάθε μέρα που περνάει η εργασιακή τους δύναμη να υποτιμάται όλο και περισσότερο, που νιώθουν το μέλλον τους να ξεγλιστρά από τα χέρια τους και να υποθηκεύεται σε τράπεζες, είναι ο απόλυτος πολυπρόσωπος και εύπλαστος πρωταγωνιστής.   Χιλιάδες πρόσωπα, αμέτρητες καταστάσεις, απύθμενο χιούμορ που  βλέπει τις δυσχέρειες αλλά δεν μαυρίζει. Με ένα σχέδιο που απηχεί καθαρά τις γελοιογραφικές καταβολές του, ο Ζάχαρης καταφέρνει και γίνεται καίριος, παραμένοντας όμως πάντα αισιόδοξος.

9.Mezolith

mezolith

Έχουμε αναφερθεί εκτενώς στο Mezolith και σε άλλο κείμενο. Το εξαιρετικό έργο των  Ben Haggarty και Adam Brockband, που κυκλοφορεί μεταφρασμένο και στα ελληνικά  από την Jemma Press, έρχεται να μας ταξιδέψει σε μια εποχή με την οποία δεν μας συνδέει τίποτα, ωστόσο μοιάζει ανεξήγητα οικεία. Ένα οδοιπορικό που ισορροπεί ανάμεσα στον σουρεαλισμό του ονείρου και την γοητεία του μύθο από την μία και την τραχύτητα του ρεαλισμού από την άλλη. Ταυτόχρονα μας δείχνει πως οι ιστορίες δεν είναι απλά μια νοητική διεργασία του να πλάθεις φανταστικά γεγονότα και να τα αφηγείσαι, αλλά αποτελούν έκφραση της καθημερινής ζωής σε όλες τις ιστορικές φάσεις της ανθρωπότητας.

8.  Black Monday Murders

the-black-monday-murders-featured

Ο εκδοτικός κόσμος της Image, της τρίτης μεγάλης παίκτριας στον ανταγωνιστικό κόσμο των comics στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι κάτι που κάθε σωστός fans των comics πρέπει να εξερευνήσει, καθώς είναι τόσο πολύπλευρος που σίγουρα θα βρει κάτι που του αρέσει. Σε εντελώς  διαφορετικό κλίμα από τις παραπάνω εισαγωγές, το Black Monday Murders χαρακτηρίζεται από μια αμιγώς dark  ατμόσφαιρα και noir αισθητική, το έργο των Jonathan Hickman (σενάριο) και Tomm Coker (σχέδιο) μας ταξιδεύει στην σκοτεινή πλευρά του αμερικάνικου ονείρου. Η μάσκα του υπερφυσικού κρύβει θέματα εκμετάλλευσης, εξουσίας και ελέγχου που ταλανίζουν την Μέκκα της ελεύθερης αγοράς, καταστρατηγώντας κάθε έννοια ελπίδας και αποκαλύπτοντας μόνο μια βαθιά εμμονή που αγγίζει (ή μάλλον ορίζει) την νεύρωση οικονομικού τύπου. Βαθιά ανθρώπινο και σοκαριστικό, ήταν από τα καλύτερα πράγματα που διαβάσαμε φέτος.

7.Seven to Eternity

seventoeternity_01_preview

To δημιούργημα των Rick Remender (σενάριο) και  των  Jerome Opeña και Matt Hollingsworth (σχέδιο) , μέσα από ένα καλογραμμένο και στιβαρό  fantasy  σκηνικό, αναφέρεται στην εξουσία και την δομή της, ως πλέγμα και όχι ως πυραμίδα. Οι ήρωες, αντιμέτωποι διαρκώς με τον εαυτό τους, προσπαθούν να ισοσταθμίσουν την επιρροή ενός τυράννου που σκοτώνει μόνο με ψιθύρους, βρίσκεται σε κάθε σπίτι και παρακολουθεί κάθε κίνηση των υποτελών του. Μια πανέξυπνη αλληγορία για τις παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων που βιώνουμε καθημερινά,η οποία δεν χάνει τίποτα από σκηνογραφικά άψογη και εκρηκτική δράση.

6.Paper Girls

paper-girls-2-header

Ο Brian K. Vaughan συνεχίζει σταθερά να χτίζει τον γοητευτικό και οικείο του κόσμο, με την γνωστή ανθρωπιά του. Το Paper Girls είναι μια γνήσια και δυνατή ιστορία sci-fy που την απασχολούν όχι η σωτηρία της Γης (τουλάχιστον όχι τόσο) όσο η ενηλικίωση, η φιλία και η αλήθεια, όχι ως αντικειμενικός και υλικός σκοπός, παρά ως έννοια κατασκευασμένη. Το σχέδιο του  Cliff Chiang, έντονα επηρεασμένο από την pop αισθητική, κάνει την δουλειά ακόμα πιο αξιόλογη.

5)Black Hammer

stk674086

H αιρετική γραφή του Jeff Lemire καταπιάνεται πάλι με το super hero είδος, μόνο όμως κατ’επίφαση. Σκοπός του δεν είναι να παρουσιάσει τις ιστορίες των ηρώων με τα παράξενα παρατσούκλια και τις στολές, αλλά να εστιάσει στους ανθρώπους πίσω από τις μάσκες, τα πρόσωπα που ο κόσμος ξέχασε.Το αποπνικτικό σχέδιο του Dean Ormston διατηρεί και εντείνει αυτή την αίσθηση αποκαθήλωσης. Σοκαριστικά αστείο, θλιβερά ανθρώπινο, το Black Hammer είναι σίγουρα must read.

4. Moon Knight

568e9789459fa
Η Marvel έχει επικριθεί δικαίως ότι εκδίδει υπερβολικά πολλές σειρές με ήρωες για τους οποίους κανείς δεν ενδιαφέρεται. Το Μοοn Knight είχε όλες τις προδιαγραφές για να αποτελέσει ακόμα μία τέτοια σειρά. Ωστόσο, η δουλειά των Jeff Lemire (σενάριο) και Greg Smallwood (σχέδιο) υπερέβη κάθε προσδοκία: έχουν έναν ήρωα του οποίου το  background το σβήνουν μονοκοντυλιά, αξιοποιούν στο έπακρο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στήνουν ένα κλειστό κόμικ που εξερευνά τον κόσμο μέσα από τον ταραγμένο ψυχισμό του Mark Spector και των πολλαπλών περσόνων που έχει φτιάξει. Τα έχουμε αναφέρει ξανά και εδώ.

3. Monstress

tuya-and-maika-contemplating-a-mystery-monstress-1

Το επικό high fantasy  της Marjorie Liu είχε όλα τα φόντα για μια συμπαθητική, στην καλύτερη σειρά. Η έμπειρη σεναριογράφος όμως, με θητεία σε comics όπως το Astonishing X-Men και  Black Widow κατάφερε και μας παραδίδει μια ώριμη σειρά επικής φαντασίας με ευαισθησία, συναίσθημα ευθύνης και σεβασμό. Ο κόσμος τον οποίο μας παρουσιάζει (και αναλαμβάνει να δημιουργήσει ο Sana Takeda) συνδυάζει την ιστορική Άπω Ανατολή του 1900 με την μαγεία,τo steampunk, τους δαίμονες και τα αλλόμορφα πλάσματα. Ωστόσο αυτό δεν είναι παρά το περιτύλιγμα. Ουσιαστικά,ο   κόσμος  της  Monstress είναι μια σκοτεινή δυστοπία όπου οι χειρότεροι φόβοι παίρνουν σάρκα και οστά, όπου το ταξίδι από την εφηβεία στην ενηλικίωση είναι κυριολεκτικό και συχνά απρόβλεπτο, όπου τα τέρατα δεν είναι μόνο γύρω μας, αλλά και μέσα μας. Η  Liu σκιαγραφεί με λεπτότητα μια πληθώρα γοητευτικών χαρακτήρων που μας μαγεύουν και μας κάνουν να τους ακολουθήσουμε σε αυτό το ταξίδι, ακόμα και αν δεν μας αρέσουν αυτά που θα βρούμε.

2. Batman 

01_02

To πιο εμπορικό comic για το 2016 είναι και ένα από τα καλύτερα. Ο σκοτεινός Ιππότης επιστρέφει και ενώ οι περιπέτειες του τείνουν να ξεφεύγουν όλο και περισσότερα από την gritty και street αισθητική που είχαν παλαιότερα και να μεγαλοποιούνται (τέρατα, εξωγήινοι, ψυχοπειρατές), ο χαρακτήρας της αφήγησης γίνεται ολοένα και πιο προσωπικός, πιο βαθύς και ανθρώπινος. Η τρομερή γραφή των Scott Snyder και   Tom King αντηχεί σε όλο το έργο, δίνοντας μας ολοένα και πιο ψυχαναλυτικές ματιές μέσα στον Caped Crusader, χωρίς να ανακυκλώνουν τις αναφορές για τον χαμό των γονιών του. Το ατμοσφαιρικό σχέδιο του Janin από την άλλη τα ανασυνθέτει όλα αυτά και δημιουργεί ένα σίγουρα σκοτεινό αλλά και αναμφισβήτητα παράδοξο  Gotham 

1. Vision

2016vision
Ανατρεπτικό και καινοτόμο, το Vision, η εξαιρετική δουλειά των Tom King (σενάριο) και Gabriel Hernandez Walta  αλλά και του Mike Del Mundo (σχέδιο) έδωσε μια τελείως διαφορετική οπτική στο υπερηρωικό κόμικ, όπως έχουμε ξαναπεί. Οι χαρακτήρες μετεωρίζονται ανάμεσα σε δύο κόσμους, χωρίς να ανήκουν σε κανέναν. Ο Vision παλεύει με οικονομικά προβλήματα όπως ο μέσος μισθωτός σήμερα, τα οποία όμως οφείλονται στο ότι οι Avengers δεν πληρώνουν τελευταία. Οι Viv και Vin παρακολουθούν το τοπικό high school και περνάνε εφηβικές αναζητήσεις, την ίδια στιγμή που γυρνάνε απ’ το σχολείο πετώντας. Η Virginia, που αποτελεί το συνεκτικό κρίκο της οικογένειας και μάλλον τον σημαντικότερο χαρακτήρα της σειράς, παλεύει με τις στερεοτυπικές φοβίες της μικροαστής νοικοκυράς: την ασφάλεια των παιδιών της, την αγάπη του άνδρα της, τη γνώμη των γειτόνων, αλλά για πολύ σκοτεινότερους λόγους απ’ όσο φαίνεται αρχικά. Είναι σίγουρα το comic της χρονιάς, κάτι που προκαλεί εντύπωση καθώς προήλθε από το πιο μέτριο reboot…

TAGGED:Batman RebirthDCGabriel Hernandez WaltaImageMarjorie LiuMARVELmeZolithMonstressMoon KnightPaper GirlsSeven to EternityThe Working DeadTom Kingvision
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόNίκος Γιακουμέλος
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.
Προηγούμενο άρθρο Ο ορισμός της αποτυχίας! Τα 7 anime που δεν έπρεπε να φτιαχτούν ποτέ
Επόμενο άρθρο Jingle Bells! Ώρα για βιβλία! Το Περιοδικό και το Smassing Culture προτείνουν
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
23 Απριλίου 2025
Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
22 Απριλίου 2025
Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
16 Απριλίου 2025
Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
11 Απριλίου 2025
The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
6 Απριλίου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

ComicDCJoker

The War of Jokes and Riddles – Το Gotham πηγή δυστυχίας

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
4 Οκτωβρίου 2024
Σειρές

To The Gifted ξαναβρίσκει τους μεταλλαγμένους κυνηγημένους – και αυτό είναι καλό

Ηλίας Καλτσάς
Ηλίας Καλτσάς
7 Νοεμβρίου 2017
ComicDCMarvel

Frank Miller- Ο σκοτεινός γίγαντας που άλλαξε για πάντα την πορεία των comics!

Αλέξανδρος Μινωτάκης
Αλέξανδρος Μινωτάκης
13 Απριλίου 2018
Exclusive

Ο Thanos μπόρεσε να φανταστεί το τέλος του κόσμου, αλλά όχι του καπιταλισμού

Λάζαρος Κολαξής
Λάζαρος Κολαξής
27 Απριλίου 2019
Σειρές

Jessica Jones Season 2 – H συνέχεια που θα μπορούσε και να λείπει

Έφη Kαραχάλιου
Έφη Kαραχάλιου
17 Μαρτίου 2018
Σειρές

The Guardians of Justice – Mια διακειμενική, b-movie πραγματεία για τους υπερήρωες

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
24 Αυγούστου 2022
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?