Jingle Bells! Ώρα για βιβλία! Το Περιοδικό και το Smassing Culture προτείνουν

admin Από admin 22 Λεπτά Ανάγνωσης

Ναι, έφτασε η στιγμή που θα τρέχουμε να ψάχνουμε βιβλία. Για τους φίλους και τις φίλες μας, διάφορους συγγενείς και μάλλον και για τον εαυτό μας.

ToPeriodiko.GR σκέφτηκε να κάνει την αναζήτηση αυτή πιο εύκολη, ώστε να σας γλιτώσει από το τρέξιμο. Σας προτείνουμε, λοιπόν, να ρίξετε μια ματιά στους παρακάτω τίτλους και είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χρειαστεί να ψάχνετε για πολύ…

Κι επειδή η ομορφιά της ανάγνωσης δεν τελειώνει μόλις περάσουν οι πρώτες γιορτινές μέρες, ο κατάλογος αυτός θα ανανεώνεται και μέσα στον μήνα που μας έρχεται.

Stay tuned λοιπόν, ίσως πετύχετε και κανένα δωράκι…

Πολιτική – Κοινωνία – Ιστορίαcover_strek_400-218x300Κερδίζοντας χρόνο. Η καθυστερημένη κρίση του δημοκρατικού καπιταλισμού, Βόλφανγκ Στρεκ. Μετάφραση: Μαρίνα Τουλγαρίδου (Εκδόσεις Τόπος)

Η κρίση που ξεκίνησε το 2008 κρατάει ακόμη τον κόσμο με κομμένη την ανάσα. Ο Β. Στρεκ, κοινωνιολόγος και πολιτικός οικονομολόγος με μεγάλη επιρροή στην Ευρώπη, τοποθετεί την κρίση στο πλαίσιο του μακρού νεοφιλελεύθερου μετασχηματισμού του μεταπολεμικού καπιταλισμού, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970. Αναλύει τις συνεπακόλουθες εντάσεις και συγκρούσεις, στις οποίες εμπλέκονται κράτη, κυβερνήσεις, ψηφοφόροι, μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ανιχνεύει τον μετασχηματισμό του δημοσιονομικού κράτους σε κράτος χρέους και στη συνέχεια στο σημερινό κράτος προσαρμογής. Η ανάλυσή του εστιάζει στη μεταβαλλόμενη σχέση ανάμεσα στον καπιταλισμό και τη δημοκρατία. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση κονιορτοποιεί τις κυρίαρχες απόψεις περί κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσω του κοινού νομίσματος και αποδεικνύει ότι το ευρώ οδηγεί στη διαίρεση της Ευρώπης, στη λεηλασία της περιφέρειας και στην έκρηξη των εθνικισμών. Η συντεταγμένη υπέρβασή του με ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν τη δημοκρατία, την εργασία και το περιβάλλον αποτελούν σημαντικό βήμα και προϋπόθεση εξόδου από την κρίση.


cover-anaptygma-plan-b_web-205x300Ευρώ, σχέδιο Β. Έξοδος από την κρίση για την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ευρώπη. Κώστας Λαπαβίτσας, Χάινερ Φλάσμπεκ, Γκιγιόμ Ετεβιάν, Φρεντερίκ Λορντόν, Σεντρίκ Ντιράν (εκδόσεις Τόπος)

Η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει την κρίση της Ευρωζώνης είναι πλέον προφανής. Όσο πιο πιστά οι χώρες ακολουθούν καταστροφικές συνταγές, τόσο περισσότερο οι οικονομίες τους συρρικνώνονται ή ακόμα και καταρρέουν. Ταυτόχρονα η συνθηκολόγηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για την ύπαρξη ή μη εναλλακτικής λύσης αλλά για τις προοπτικές της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ευρώπη. Οι Φλάισμπεκ, Λαπαβίτσας διατυπώνουν τα πρακτικά βήματα και αναλύουν τις τεχνικές όψεις της εξόδου από την Ευρωζώνη, θεωρώντας τη δύσκολο αλλά διαχειρίσιμο βήμα και ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα. Οι Ετεβιάν, Λορντόν, Ντιράν εμπλουτίζουν τις επεξεργασίες για ένα Σχέδιο Β στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ευρώπη με έμφαση στις οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις μιας συνολικής ρήξης με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο και τις συνέπειές του. Το βιβλίο αποτελεί μια συλλογική πρωτοβουλία από διακεκριμένους επιστήμονες με έντονη κοινωνική δράση, που προωθεί τον αναγκαίο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και το ρόλο της Αριστεράς.

 

06897_03-208x300
Ίων Δραγούμης 
– Ο ασυμβίβαστος, Γιάννης Α. Μάζης. Μετάφραση: Ανδρέας Παππάς Πρόλογος: Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Άνθρωπος ορμητικός, γοητευτικός και ιδιόρρυθμος, επιφανές μέλος της ελίτ, διπλωμάτης, ήρωας ενός εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα (του Μακεδονικού), πολιτικός, διανοούμενος, ο Ίων Δραγούμης συγκαταλέγεται μεταξύ των ηγετών του αντιβενιζελισμού κατά τον Εθνικό Διχασμό. Δολοφονήθηκε από βενιζελικούς την επομένη της απόπειρας δολοφονίας κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι.

Στη συγκεκριμένη βιογραφία γίνεται προσπάθεια να αποδοθεί η σκέψη του πολιτικού χωρίς τις διάφορες ιδεολογικές παραμορφώσεις και στρεβλώσεις που επικρατούν, έξω από έναν ορισμένο ρομαντισμό που το περιβάλλει.

 

 

05739_03_proxeiro-212x300


Η Ελλάδα φλέγεται. Από την είσοδο των Γερμανοβουλγάρων στη ματωμένη Αθήνα των Δεκεμβριανών, Βασίλης Ι. Τζανακάρης (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Ένα βιβλίο-ντοκουμέντο για τη βαριά βουλγαρική κατοχή∙ για την προσπάθεια αφελληνισμού των κατοίκων της Μακεδονίας και της Θράκης (τα πρώτα λίκνα της Εθνικής μας Αντίστασης)∙ για τα γεγονότα της Δράμας και το πογκρόμ φρίκης που ακολούθησε∙ για το ολοκαύτωμα των Κερδυλίων και τη Θεσσαλονίκη της Κατοχής, του Τσιτσάνη, των καζίνων, των δωσίλογων και των παρακρατικών, μέχρι τις μέρες της απελευθέρωσης του ΕΑΜ και της λαοκρατίας. Ένα βιβλίο μνήμης για εκείνους που έπεσαν στα κράσπεδα ενός ονείρου για μια Ελλάδα της ελευθερίας, της αναγέννησης, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο συγγραφέας, μέσα από ανέκδοτα ημερολόγια, επιστολές, αφηγήσεις και συνεντεύξεις, συνθέτει με τον γλαφυρό τρόπο γραφής του την τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής, την καθημερινότητα των ανθρώπων και τις συνθήκες επιβίωσής τους. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται αφηγήσεις των Γιώργου Ιωάννου, Ντίνου Χριστιανόπουλου, Θεολόγη Παρλαμπά, Φίλιππου Φυλακτού, Ευαγγελίας Φωτογράφου-Φυλακτού και πολλές φωτογραφίες και σπάνια τεκμήρια ιστορίας.

 


cover-etsi-agapame-400-209x300Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα. Πλήρη πρακτικά και ιστορικό των δικών Μπελογιάννη – Τα σήματα Βαβούδη. Σπύρος Σακελλαρόπουλος, Γρηγόρης Σακελλαρόπουλος (Εκδόσεις Τόπος)

Η έκδοση αυτή παρουσιάζει για πρώτη φορά τα πλήρη πρακτικά των δύο δικών του Ν. Μπελογιάννη και των συντρόφων του, μεγάλο μέρος από τα σήματα Βαβούδη, τα υπομνήματα μετατροπής της θανατικής ποινής των Μπελογιάννη, Μπάτση και Καλούμενου σε ισόβια κάθειρξη, σχολιασμό για τον τρόπο διεξαγωγής καθώς και το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι δίκες. Στις ίδιες τις δίκες από τη μια εντυπωσιάζει ο ηρωισμός του Ν. Μπελογιάννη, και αρκετών άλλων που υπερασπίζονται τα ιδανικά τους. Από την άλλη η σπουδή πολλών κατηγορούμενων να αποποιηθούν τη σχέση τους με το κομμουνιστικό κίνημα, πράγμα που μέχρι σήμερα κατά κύριο λόγο έχει αποσιωπηθεί, συμπυκνώνει τους όρους της ήττας στον Εμφύλιο για την ελληνική Αριστερά στο πλαίσιο της κρατικής τρομοκρατίας της εποχής. Το περιεχόμενο των ιστορικών ντοκουμέντων συμβάλει στο να αποκτήσει ο αναγνώστης τη δική του οπτική απέναντι στα συγκεκριμένα δραματικά γεγονότα. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορεί να παρακάμψει καθοριστικούς παράγοντες διαμόρφωσης των ιστορικών εξελίξεων όπως ο ρόλος των ΗΠΑ (η στάση των οποίων παρουσιάζεται μέσα από τη χρήση των αρχείων του Foreign Office), το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε η ηγεσία του ΚΚΕ, η αμφιθυμική στάση των κομμάτων του Κέντρου, ο ρόλος του Θρόνου και του Στρατού.


Λογοτεχνία – Ποίηση – Τέχνεςlaszlo-krasznahorkai-207x300Η μελαγχολία της αντίστασης
, László Krasznahorkai. Mετάφραση: Ιωάννα Αβραμίδου (εκδόσεις Πόλις) 

Σε μια μικρή και λησμονημένη από τον Θεό πόλη της Ουγγαρίας, χαμένη μέσα στην ομιχλώδη και παγωμένη λεκάνη των Καρπαθίων, πλανάται η απροσδιόριστη απειλή μιας επικείμενης καταστροφής. Η απειλή, που δεν κατονομάζεται ποτέ, επιτείνεται όταν καταφτάνει στην πόλη ένα μυστηριώδες τσίρκο που κουβαλάει μαζί του μια γιγαντιαία φάλαινα και επιδεικνύει τον παράδοξο «Πρίγκιπα» με τα τρία μάτια. Οι τρομαγμένοι πολίτες νιώθουν πως πρέπει να αντιδράσουν και καταφεύγουν σε οτιδήποτε νομίζουν πως μπορεί να δαμάσει το χάος, από τη μουσική ώς τον φασισμό. Και ανάμεσα στους μοχθηρούς ή άβουλους κατοίκους της πόλης ξεχωρίζει ο αλαφροΐσκιωτος Βάλουσκα, ο τρυφερός ήρωας του βιβλίου, η μοναδική αγνή και ευγενική ψυχή.

Με άκρως διεισδυτική ματιά, ο συγγραφέας και σεναριογράφος που έχει μεταφερθεί στην οθόνη από τον Μπέλα Ταρ, περιγράφει την ανθρώπινη κατάσταση στις σύγχρονες κοινωνίες μας, στις οποίες τα άτομα, έρμαια του φόβου και των δεισιδαιμονιών τους, μάταια αγωνίζονται ενάντια στην κατάσταση της διάλυσης και του χάους που, κατά την άποψη του συγγραφέα, ‘είναι η φυσική κατάσταση του κόσμου’.

 

 

06903_03-197x300Λίγη ζωή, Hanya Yanagihara. Μετάφραση: Μαρία Ξυλούρη (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Τέσσερις φίλοι και συμφοιτητές μετακομίζουν, μετά την αποφοίτησή τους, στη Νέα Υόρκη για να φτιάξουν τη ζωή τους – άφραγκοι, χαμένοι, με μόνο τους στήριγμα τη φιλία τους και τις φιλοδοξίες τους: Ο ευγενής, ωραίος Γουίλεμ, επίδοξος ηθοποιός∙ ο Τζέι Μπι, ζωγράφος από το Μπρούκλιν, που προσπαθεί να κατακτήσει τον καλλιτεχνικό κόσμο∙ ο Μάλκολμ, αρχιτέκτονας σε μια σημαντική εταιρεία∙ και ο Τζουντ – ο ιδιοφυής, αινιγματικός Τζουντ. Όπως περνούν οι δεκαετίες, οι σχέσεις τους βαθαίνουν, αλλά και σκοτεινιάζουν, καθώς τις χρωματίζουν ο εθισμός, η επιτυχία, η περηφάνια. Ωστόσο η σπουδαιότερη πρόκληση, συνειδητοποιούν όλοι, είναι ο ίδιος ο Τζουντ, πλέον ένας απίστευτα χαρισματικός δικηγόρος μα και ένας άνθρωπος ολοένα και πιο διαλυμένος, με το σώμα του και τον νου του σημαδεμένα από τους ανείπωτους τρόμους της παιδικής του ηλικίας – κυνηγημένος από τραύματα που φοβάται ότι όχι μόνο δεν θα ξεπεράσει ποτέ, αλλά και θα τον ορίζουν για πάντα. Με πρόζα πλούσια και λαμπρή, η Γιαναγκιχάρα γράφει έναν τραγικό, υπερβατικό ύμνο στην αγάπη, μια αριστοτεχνική απεικόνιση του σπαραγμού, της τυραννίας της μνήμης και των ορίων της ανθρώπινης αντοχής.


07177_03-207x300Μόνο ο αέρας ακουγόταν, Ευγενία Μπογιάνου (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Διηγήματα φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους· ο θάνατος, το πέρασμα του χρόνου, η αγωνία μπροστά στο μυστήριο της ύπαρξης, η μνήμη και, κυρίως, η απώλεια. Άνθρωποι καθημερινοί και οικείοι, που φορούν την απώλεια κατάσαρκα. Είτε την απώλεια πραγμάτων απτών που αναποδογυρίζουν, από τη μια στιγμή στην άλλη, τη ζωή τους, είτε τη βίαιη απώλεια μιας πατρίδας, είτε την απώλεια του Άλλου, είτε την απώλεια του ίδιου του εαυτού τελικά. Ο μίτος που ενώνει τις ιστορίες είναι η υπαρξιακή κραυγή των ηρώων όπως συνδυάζεται με τη διεισδυτική κοινωνική ματιά της συγγραφέως πάνω σε ό,τι μας περιβάλλει.

 

 

 


cover-p%ce%b1ul-laura-small-213x300Πολ και Λόρα, ζωγραφική εκ του φυσικού, Άρης Μαραγκόπουλος (Εκδόσεις Τόπος)

Η συντροφική ζωή του επαναστάτη που έγραψε το Δικαίωμα στην τεμπελιά με τη χειραφετημένη κόρη του συγγραφέα του Κομμουνιστικού μανιφέστου. Ο έρωτας, οι κοινές ιδέες, οι κοινοί αγώνες του ζεύγους Πολ Λαφάργκ – Λόρα Μαρξ. O Πολ και η Λόρα, πρωταγωνιστές αυτού του μυθιστορήματος, γνωρίζονται στο Λονδίνο λίγο μετά τη δημιουργία της Α΄ Διεθνούς και πέντε χρόνια πριν την Κομμούνα. Η περιπετειώδης ζωή τους εμπλέκεται με όλα τα μικρά και μεγάλα γεγονότα στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά: αυτός, επαναστάτης φοιτητής, διωγμένος απ’ όλα τα πανεπιστήμια της Γαλλίας επειδή «κηλίδωσε» την εθνική σημαία, εκείνη κόρη του Καρλ Μαρξ. Για σαράντα πέντε χρόνια μοιράζονται κοινές ιδέες και κοινή συντροφική ζωή. Και επιλέγουν ένα τολμηρό, κοινό τέλους προς την Ουτοπία. Το Πολ και Λόρα, ζωγραφική εκ του φυσικού είναι η εποχή των υφαντουργείων, του σιδηροδρόμου, του ηλεκτρισμού, της φωτογραφίας. Η εποχή του Μαρξ, του Ένγκελς, του Προυντόν, του Μπακούνιν. Η εποχή του Μανέ και του Κουρμπέ, του Ιγκό, του Φλομπέρ, του Ρεμπό και του Ζολά. Η εποχή των στρατευμένων διανοουμένων, των δοκιμασμένων επαναστατών και των κοινωνικών ουτοπιών. Τo μυθιστόρημα συνοδεύει εκτενές Επίμετρο με πληροφορίες για την περίοδο, τα πρόσωπα και τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα ανάμεσα στο 1864 και το 1911.


%ce%bc%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%bb%ce%ac%ce%b2-%cf%80%ce%ad%ce%bd%ce%ba%ce%bf%cf%86-180x300Ανατολικά της δύσης
/ Μια χώρα σε ιστορίες, Μιροσλάβ Πένκοφ. Μετάφραση: Άκης Παπαντώνης (εκδόσεις Αντίποδες)

Όταν ο παππούς έμαθε πως έφευγα για σπουδές στην Αμερική μου έγραψε ένα αποχαιρετιστήριο σημείωμα. «Σάπιο καπιταλιστικό γουρούνι», έλεγε το σημείωμα, «να ’χεις καλή πτήση. Με αγάπη, ο παππούς σου». Ήταν γραμμένο σε ένα τσαλακωμένο κόκκινο ψηφοδέλτιο από τις εκλογές του 1991, το οποίο ήταν η κορωνίδα της συλλογής κομμουνιστικών ψηφοδελτίων του παππού και έφερε τις υπογραφές όλων από το χωριό Λένινγκραντ. Συγκινήθηκα που αξιώθηκα τέτοια τιμή, οπότε κάθισα κάτω, έβγαλα ένα χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου και έγραψα στον παππού την ακόλουθη απάντηση: «Κομμουνιστικό κορόιδο, ευχαριστώ για το γράμμα. Φεύγω αύριο και μόλις φτάσω εκεί θα προσπαθήσω να παντρευτώ μια Αμερικάνα το συντομότερο δυνατόν. Θα φροντίσω να κάνω πολλά Αμερικανάκια. Με αγάπη, ο εγγονός σου».

 

 

%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%be%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%81%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b1%cf%81%ce%bd%cf%84-%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%bd%cf%84-200x300
Ημέρα ανεξαρτησίας, Ρίτσαρντ Φορντ. Mετάφραση: Θωμάς Σκάσσης (εκδόσεις Πατάκη)

Ο Φρανκ Μπάσκομπ στον απόηχο του διαζυγίου και του τέλους της καριέρας του ως αθλητικογράφος, έχει μπει στην «Υπαρξιακή Περίοδο» της ζωής του, πουλώντας ακίνητα στο Νιού Τζέρζι και προσπαθώντας να βαδίσει στο τεντωμένο σκοινί της ομαλότητας. Ωστόσο, στη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου που συμπίπτει με την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου, ο Φρανκ καλείται ξαφνικά να αντιμετωπίσει την περιπλοκότητα της ζωής.

Η «Ημέρα ανεξαρτησίας» είναι μια συγκινητική και ανυπέρβλητα διασκεδαστική οδύσσεια διά μέσου της Αμερικής και της πολυεπίπεδης συνείδησης μιας από τις πλέον συναρπαστικές λογοτεχνικές ενσαρκώσεις της, δοσμένης από την πένα ενός μυθιστοριογράφου που διαθέτει εξαιρετική ενσυναίσθηση και αντίληψη.

 

 

arnhtikoi_sysxetismoi_web-300x265
Αρνητικοί συσχετισμοί, Πάνος Ζάχαρης (Εκδόσεις Τόπος)

Σκίτσα εφημερίδας, εφήμερα, φτιαγμένα απ’ τα μολύβια και τα πενάκια του γελοιογράφου Πάνου Ζάχαρη, καταδικασμένα να ζήσουν όσο κρατά μια γρήγορη ματιά: μισό λεπτό… «Πειραγμένες» στιγμές, εικονογραφημένες σκέψεις για τα γεγονότα της περιόδου 2013-2016. Χρωματιστές κραυγές και ψίθυροι για το θανατηφόρο δάγκωμα του φιδιού στο Κερατσίνι, το Πρωτογενές Πλεόνασμα γαλαζοπράσινου κυνισμού, την Ελπίδα που κάπου κόλλησε στην κίνηση. Για τα χαχανάκια Βρυξελλών και της πατρίδας μας, της Ευρώπης, τη σημαία που λασπώθηκε στην Ειδομένη. Σκίτσα που κρίνουν γιατί θέλουν να κριθούν. Το λεύκωμα Αρνητικοί Συσχετισμοί περιλαμβάνει λίγες, επιλεγμένες γελοιογραφίες από όσες δημιουργήθηκαν την περίοδο 2013-2016 για την εφημερίδα Το Ποντίκι και το ηλεκτρονικό περιοδικό Ατέχνως.


%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%ac-%cf%83%ce%b5-%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b7-206x300Μια γενιά σε κίνηση
/Μουσική και πολιτισμός τη δεκαετία του ’60, David Pichaske. Μετάφραση: Χίλντα Παπαδημητρίου (εκδόσεις Κουκκίδα)

Τα τραγούδια ήταν η καινούργια μυθολογία. Από τους Beatles στον Μπομπ Ντίλαν, από τους Rolling Stones στους Mothers of Invention, από τους Doors στους Kinks. Άλλοτε ψυχαγωγική κι άλλοτε παράλογη, άλλοτε φρενήρης κι ενίοτε μεγαλειώδης, η μουσική μιλούσε στους πάντες.

Με στίχους τραγουδιών και περιγραφές, ο συγγραφέας αναπαράγει επιτυχημένα τη δεκαετία του ’60, χρησιμοποιώντας τους στίχους και τη μουσική που έκαναν μια γενιά να τραγουδάει, να χορεύει, να σκέφτεται, να καπνίζει, να διαδηλώνει, να γελάει και να ερωτεύεται. Μια διεισδυτική ματιά στις δυνάμεις που κινητοποίησαν μια γενιά, οδηγώντας την από την αθωότητα στον θυμό και κατόπιν στην απελπισία. Μια ζωντανή παρουσίαση των αμφιλεγόμενων απαντήσεων γι’ αυτό που συνέβη πράγματι τη δεκαετία του ’60 και γιατί.

Από το «Blowin’ In the Wind» στο «The Times they Are-A-Chargin’», από το «I Wanna Hold Ypur Hand» στο «Satisfaction», από τις μέρες της ελπίδας ως τις μέρες της σύγκρουσης και μετά στις μέρες του κατακερματισμού, το συναρπαστικό αυτό βιβλίο συλλαμβάνει με επιτυχία τον ιδεαλισμό και το καινοτόμο πνεύμα μιας γενιάς σε κίνηση.

 


Η ομάδα του Smassing Culture μας προτείνει: 15683316_1821661204789078_669695960_n-200x300Καλοί οιωνοί -Τας ωραίας και Ακριβείς προφητείας της Αγνής Νάτερ, Μάγισσας- (εκδόσεις SΕΛΙΝΙ)

Δύο από τους πιο εμβληματικούς Αγγλους συγγραφείς ενώνουν τις δυνάμεις τους για να φέρουν εις πέρας την Αποκάλυψη. Η χιουμοριστική πένα του Terry Pratchett βρίσκει την σκοτεινή και αιχμηρή μελάνη του Neil Gaiman και μας δίνουν ένα βιβλίο που σε κερδίζει από την πρώτη του φράση και σε κρατά μέχρι το τέλος του. Ένα τέλος με πολύ γέλιο και ανθρωπιά. Και σκέψη. Για την αιωνιότητα, το μποτιλιάρισμα, τον πόλεμο αλλά και για τα τηλεφωνικά κέντρα…

 

 

 


Σελίδες από το Πουθενά- Δοκίμια και Αφηγήσεις (εκδόσεις Ars Nocturna)

Mε αφορμή μια πληθώρα συμβάντων, από το δημοψήφισμα του 2015 μέχρι unnamed-1το αρχέτυπο του Άμλετ, ο συγγραφέας Περικλής Μποζινάκης αναλαμβάνει να αναδομήσει τον χώρο του αναγνώστη, να συγκεράσει χιλιάδες διαφορετικές προσλαμβάνουσες σε έναν ομοιογενή προβληματισμό, που είτε καταλήγει κάπου ή όχι, λίγη σημασία έχει. Όπως αναφέρει και ο ίδιος, σημασία έχει ότι έγινε και κυρίως, το ότι είχε ένα ψυχαγωγικό αποτέλεσμα. Και η γραφή του Μποζινάκη είναι μια τεράστια ψυχαγωγία από μόνη της. Αληθινά περιστατικά βγαλμένα από την ζωή του συγγραφέα, σκέψεις για ταινίες, βιβλία και διηγήματα, δομούν έναν κόσμο και έναν τρόπο σκέψης που γοητεύει τον αναγνώστη με την αμεσότητα, την ευθύτητα και την βίαη έκρηξη των συναισθημάτων μιας ζωής που δεν μπορεί να περιμένει να την καταλάβουμε

 

 

 

fronpage-cover-1-204x300Ψυχοπλάνης Φαινόμενα (εκδόσεις Rising Star)

Η συλλογή διηγημάτων βασισμένη στην μυθολογία του Γιώργου Μπελαούρη φέρνει την έννοια της Τέχνης στα όρια της. Τα στοιχεία του dark fantasy, η απώλεια, ο πόνος και το αίσθημα μιας μοναξιάς τόσο απέραντης που καθιστά την ζωή κενή, δεσμεύουν τον αναγνώστη καθώς τα εξερευνά ένα-ένα μέσα από τις ζωές των χαρακτήρων του βιβλίου. Ωστόσο τίποτα, τελικά, δεν τον προετοιμάζει για την διαδρομή, τα σκαμπανεβάσματα και τα μικρά, αδυσώπητα τέλη που αντικρύζει σε κάθε διήγημα…

 

 

 

 

abroz-300x180
Ο εθισμός του Κρίστιαν Αμπροζ, Ανδρέας Μιχαηλίδης  (εκδόσεις Nightread )

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, μας δίνει δύο νουβέλες ατόφιου Lovecraft-ικου τρόμου, συνδυασμένες εξαιρετικά με μια noir αισθητική, η οποία δεν μένει στο γενικό πλαίσιο της ιστορίας, αλλά σκιαγραφεί εξαίρετα τα τέρατα τόσο της φαντασίας όσο και της πραγματικότητας, συχνά θολώντας τις γραμμές μεταξύ τους. Η εικονογράφηση του  Αρη Λάμπου συμβάλλει στο να μεταδοθεί στον αναγνώστη αυτή η ατμόσφαιρα άκρατης εντροπίας και η βαρυθυμία των δυνάμεων που μένουν για πάντα έξω από την ανθρώπινη κατανόηση, αλλά όχι έξω από τον ανθρώπινο τρόμο.

 

61l-209x300Πνεύματα, μια ιστορία της Πικρής Στροφής (εκδόσεις Μamaya)

Μια από τις δυνατές στιγμές του fantasy είναι το βιβλίο της Ευθυμίας Ε Δεσποτάκη. Η συγγραφέας καταφέρνει και παρουσιάζει μεν ένα κόσμο ολόδικό της, όμως τον πλάθει με υλικά που βρίσκει στην Ιστορία, στην προφορική και κυρίως γραπτή κληρονομιά και του ελληνικού, αλλά κυρίως του ελληνιστικού παρελθόντος, και μας παρασέρνει σε μέρη άγνωστα και οικεία ταυτόχρονα. Στοιχεία μιας ανόθευτης, μυστηριαρκής ανατολίτικης μαγείας συνδυάζονται με το δυτικότροπο steampunk, σε μια πολύ πρωτόλεια και γοητευτική του εκδοχή, και όλα αυτά με χαρακτήρες υπέροχα δομημένους, που κολλούν το βιβλιο στα χέρια του αναγνώστη μέχρι και την τελευταία σελίδα…

 

 

 

 


mezolith-300x157Mezolith (εκδόσεις Jemma Press)

Το αριστουργηματικό δέσιμο των Ben Haggarty και Adam Brockband έγκειται σε μια κατάσταση ιδιαίτερη για την 9η Τέχνη: στην έντεχνη και πολυδιάστατη αφήγηση, στις δυναμικές λήψεις των καρέ και τη λεπτομερή διάρθρωση του σκηνικού. Το 10.000 πχ ζωντανεύει μπροστά μας γεμάτο ζωντάνια και μας δίνει χαρακτήρες ζωντανούς και προσεγγίσιμους.

 

15645085_1821661231455742_1024772050_n-300x300Το Σπαθί του Πεπρωμένου (εκδόσεις SΕΛΙΝΙ)

Το Σπαθί του Πεπρωμένου είναι συλλογή διηγημάτων του ‘Αντζει Σαπκόφσκι. Ανήκει στη σειρά βιβλίων Witcher με πρωταγωνιστή το γνωστό ήρωα, τον Γκέραλτ  από τη Ρίβια που ζει σκοτώνοντας τέρατα μέσα στο μυθικό κόσμο που έχει δημιουργήσει ο Πολωνός συγγραφέας. Συνδυάζοντας τα κλασικά θέματα της λογοτεχνίας του φανταστικού με χιούμορ και φρέσκια οπτική, Το Σπαθί του Πεπρωμένου προτείνεται για λάτρεις του είδους και όχι μόνο!

 

 

 

 

15666202_1821661224789076_1634274037_n-300x300Η μηχανή του χρόνου, H. G. Wells (εκδόσεις SΕΛΙΝΙ)

Το ταξίδι στο χρόνο είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα της επιστημονικής φαντασίας με πολλά έργα και εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Οι εκδόσεις SELINI μας φέρνουν το βιβλίο «Η μηχανή του χρόνου», το κλασικό έργο του Χ. Τζ. Γουέλς. Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα που ασχολείται με αυτό το θέμα και ενέπνευσε όλο το είδος της επιστημονικής φαντασίας να εξερευνήσει το παρόν και το παρελθόν. Διηγείται την ιστορία του «Χρονοταξιδιώτη» που ξεκινάει από την Αγγλία του 19ου αιώνα για να ταξιδέψει στο μακρινό μέλλον και να δει την εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Μοιραστείτε το Άρθρο