Ένα ακόμα έτος έρχεται προς το τέλος- και τι έτος ήταν και αυτό (!)- οπότε να και η ευκαιρία για ανασκοπήσεις στα καλύτερα που είδαμε (στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη) και διαβάσαμε φέτος. Στον χώρο των κόμικς είδαμε μια πλειάδα νέων και γνώριμων δημιουργών να αναλαμβάνουν πολλά ενδιαφέροντα projects, σε μια αντικειμενικά δύσκολη χρονιά για τα έντυπα μέσα. Με τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια να επηρεάζουν και την τιμή του χαρτιού– που διπλασιάστηκε μόλις εντός λίγων μηνών- τόσο οι εκδοτικές επιλογές όσο και αγοραστικές συνήθειες των αναγνωστών φαίνεται να περιορίστηκαν σε ένα βαθμό, με την επόμενη χρονιά να έχουμε να δούμε ακόμα πιο τρανταχτά αποτελέσματα του φαινομένου. Πέρα από αυτό όμως δεν έπεσε η παραγωγή ποιοτικών comics- κάθε άλλο μάλιστα- και από όσα προλάβαμε να διαβάσουμε, σας παρουσιάζουμε τα 10 που ξεχωρίσαμε.
10. The Nice House on the Lake
από James Tynion IV & Alvaro Martinez Bueno (DC Black Label)
Η έκπληξη της χρονιάς η οποία έσκασε από την DC Black Label. Το Nice House on the Lake είναι μία ιστορία η οποία μπλέκει την επιστημονική φαντασία, τον τρόμο και λίγο το survivor. Δέκα άνθρωποι βρίσκονται σε ένα σπίτι. Κάποιοι γνωρίζονται και κάποιοι όχι. Το κοινό που έχουν αυτοί οι άνθρωποι είναι ότι ξέρουν όλοι τον οικοδεσπότη τον Wlater. Όμως σύντομα θα ανακαλύψουν ότι ο Walter δεν είναι αυτός που νόμιζαν. Το Nice House on the Lake είναι μία σφιχτοδεμένη ιστορία η οποία φέρνει μία ανανεωμένη ιστορία για τα δεδομένα της DC. Ο James Tynion εδώ φαίνεται να βρίσκετε εντελώς στο στοιχείο του καθώς φαίνεται να αφήνεται ελεύθερος και να γράφει μία ιστορία όπως θέλει αυτός. Στο σχέδιο συναντάμε τον Alvaro Martinez ο οποίος με τη δική του ιδιαίτερη αισθητική ντύνει με έναν ακόμα πιο σκοτεινό τόνο αυτή την ιδιαίτερη ιστορία.
9. The Riddler: Year One
από Paul Dano & Stevan Subic (DC Comics)
Αν και το Riddler: Year One ξεκίνησε ουσιαστικά ως μία tie-in ιστορία της ταινίας The Batman υπήρχε εξαρχής ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο. Την ιστορία θα την έγραφε ο Paul Dano, ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον χαρακτήρα του Riddler και στην ταινία. Αν και το πρώτο του κόμικ ο εξαιρετικός αυτός ηθοποιός δείχνει να κατέχει το μέσο με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Η ιστορία μας διηγείται την απαρχή του Riddler όπως τον γνωρίσαμε μέσα από την ταινία, με τον Dano να δείχνει ιδιαίτερη εμπάθεια στον χαρακτήρα του. Το σχέδιο του Stevan Subic έρχεται να συμπληρώσει το πολύ στιβαρό πρώτο κεφάλαιο κάνοντάς μας να ανυπομονούμε για τη συνέχεια της ιστορίας.
8. Always Never
από Jordi Lafebre (Dargaud / Dark Horse Comics)
Το Always Never δεν είναι ένα ακόμα ρομαντικό comic. Οι δύο κεντρικοί πρωταγωνιστές, η Ana και ο Zeno, είναι τόσο διαφορετικοί χαρακτήρες μεταξύ τους, όσο μας προδίδει και το πρώτο γράμμα των ονομάτων τους (Α και Ζ, το πρώτο και το τελευταίο γράμμα της αγγλικής αλφαβήτου). Εκείνη δήμαρχος μιας μικρής ιταλικής πόλης και εκείνος διδάκτορας πανεπιστημίου. Η σχέση αυτών των δύο ξεκινάει από όταν ήταν απλά δύο φιλόδοξοι νέοι και συνεχίζεται μέχρι τα γηρατειά τους. Και παλεύει συνεχώς με το ερώτημα will they / won’t they.
Ο Lafebre χωρίζει την ιστορία σε 20 κεφάλαια και ξεκινάει από το τελευταίο και καταλήγει στο πρώτο, εισάγοντας μας τους πρωταγωνιστές όντας 60-χρονοι και ανά κεφάλαιο βυθίζει τον αναγνώστη όλο και περισσότερο στην εξέλιξη της σχέσης αυτών των δύο, αποδομώντας την. Στη διάρκεια χρησιμοποιεί και διάφορες αλληγορίες, μια εκ των οποίων το χτίσιμο μιας γέφυρας που ενώνει την “πόλη των γλάρων” και με την ιστορία να βλέπουμε πως το χτίσιμο της γέφυρας συμβολίζει το χτίσιμο της σχέσης της Ana και του Zeno. Μια γλυκιά ιστορία που με το πανέμορφο σχέδιο του Lafebre, την κάνει άμεσα μια από τις καλύτερες προτάσεις της χρονιάς.
7. Poison Ivy
από G. Willow Wilson & Marcio Takara (DC Comics)
Η Poison Ivy είναι χαρακτήρας που έχει ταλαιπωρηθεί τα προηγούμενα χρόνια: χώρισε με τη Harley Quinn, απέκτησε σχεδόν θεϊκές δυνάμεις και μετά τις έχασε. Η φετινή σειρά από τις δημιουργούς G. Willow Wilson (Ms Marvel) και Marcio Takara βρέθηκε σε δύσκολη θέση προσπαθώντας να διηγηθεί το επόμενο βήμα ενός χαρακτήρα σύνθετου και αμφιλεγόμενου, με δικό της κώδικα ηθικής. Τα κατάφεραν εξαιρετικά με αποτέλεσμα το Poison Ivy να ξεχωρίζει ως ένα από τα καλύτερα υπερηρωικά κόμικς της χρονιάς. Στο επίκεντρο βρίσκεται η κλιματική αλλαγή (πιο σωστά θα έπρεπε να μιλάμε για κλιματική κατάρρευση πλέον) και το σχέδιο της Poison Ivy να εξολοθρεύσει μία και καλή τον ανθρώπινο παράγοντα, απλώνοντας σπόρους που ελέγχει η ίδια σε όλη την Αμερική. Σε αυτό το μακάβριο road trip, η Poison Ivy αντιμετωπίζει το μετατραυματικό στρες και τη θλίψη για την απώλεια της Harley στην οποία διηγείται όλο το ταξίδι με μορφή γράμματος. Ένα μελαγχολικό και επίκαιρο κόμικς που γίνεται ακόμα καλύτερο μέσα από τα χρώματα του Arif Prianto.
6. Thieves
από Lucy Bryon (Sarbacane / Nobrow Press)
Η Ella θέλει την Maddy, οπότε και πάει σε ένα πάρτι που διοργανώνει σπίτι της. Εκεί γίνεται το σκηνικό, ωστόσο μεθάει και την επόμενη μέρα ξυπνάει σπίτι της μαζί με διάφορα πράγματα που έκλεψε την προηγούμενη νύχτα από το σπίτι της Maddy. Δεν μπορεί να σταματήσει να σκέφτεται τον μεγάλό της έρωτα, την Maddy, και σίγουρα δεν μπορεί να της πει για την κλεπτομανία της. Και βασανίζεται για το αν θα καταφέρει ποτέ να δημιουργήσει μια υγιή ερωτική σχέση μαζί της.
Όπως γίνεται κατανοητό μιλάμε για ένα teen drama, ένα εφηβικό παραλήρημα πιο γλυκό πεθαίνεις. Με το πανέμορφο σχέδιο του και τον ιδιαίτερο (δίχρωμο) χρωματισμό του, το Thieves είναι ένα από τα καλύτερα queer comics που έχουμε διαβάσει. Αν ένα είναι σίγουρο για το συγκεκριμένο comic είναι ότι θα σας κλέψει την καρδιά.
5. Immortal X-Men
από Kieron Gillen & Lucas Werneck (Marvel Comics)
Οι X-Men είναι σε μία από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας τους και όσο πιο γρήγορα το αποδεχτούμε τόσο το καλύτερο. Η ιδέα του mutant nation της Krakoa προκάλεσε έναν διχασμό και κάποιες αμφιβολίες στους φαν στην αρχή αλλά κάθε χρόνος που περνάει η επιλογή δικαιώνεται διαρκώς. Μπορεί ο ιθύνων νους, Jonathan Hickman, να αποχώρησε αλλά οι μεταλλαγμένοι συνεχίζουν δυνατά. Με την επαναφορά του αγαπημένου Kieron Gillen στους X-Men και την κυκλοφορία του Immortal X-Men, βλέπουμε σε πρώτο πλάνο τις εξελίξεις στο Quiet Council, το όργανο διακυβέρνησης της Krakoa. Η πλοκή του Immortal X-Men κινείται σε δύο επίπεδα. Αφενός, θέλει να μας δείξει τι ετοιμάζει όλα αυτά τα χρόνια ο Mr Sinister που έχει βοηθήσει πάρα πολύ την Krakoa, ετοιμάζοντας παράλληλα το δικό του σχέδιο που περιλαμβάνει (τι άλλο…) κλώνους. Αφετέρου, η ιστορία εστιάζει, μέσα από flashbacks σε περισσότερο ή λιγότερο γνωστούς μεταλλαγμένους που έχουν μείνει στο κοινό ως “villains”. Μέσα από τα origin story της Destiny, του Shaw και του Exodus, βλέπουμε άλλες πλευρές υποτιμημένων χαρακτήρων που στην εποχή του Krakoa αποκτούν νέο βάθος. Ξεχωρίζει ιδιαίτερα το συγκινητικό 3ο τεύχος που διηγείται την πορεία του ζευγαριού Destiny-Mystique και μας δίνεται η ευκαιρία να σκεφτούμε ξανά τις επιλογές της Mystique υπό το πρίσμα πλέον της απόλυτης εμπιστοσύνης στην αγαπημένη της.
4. Eight Billion Genies
από Charles Soule & Ryan Browne (Image Comics)
Τι θα συνέβαινε αν κάθε άνθρωπος στη Γη αποκτούσε ένα τζίνι που θα του ικανοποιούσε μια και μοναδική ευχή, οποία και αν ήταν αυτή; Αυτό το ερώτημα θέτει ο Charles Soule στη φετινή χιουμοριστική μίνι σειρά 8 τευχών που κυκλοφορεί από την Image. Κάθε τεύχος μας δείχνει τις συνέπειες των ευχών σε μια ομάδα ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν σε ένα μπαρ και δεν τολμούν να βγουν έξω. Σταδιακά επικρατεί ένα παρδαλό χάος καθώς αντικρουόμενες ευχές σπέρνουν την καταστροφή και στο τέλος κάθε τεύχους βλέπουμε τη ραγδαία μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού. Ωστόσο, η σειρά διατηρεί τον ανάλαφρο χαρακτήρα της ενώ προσπαθεί να αναδείξει θέματα επιθυμιών, αναγκών και ιεραρχήσεων: οι πρωταγωνιστές μας πρέπει να επιλέξουν τι θα περισώσουν μες την καταστροφή και τι θα ζητήσουν από τα τζίνι. Ο Soule αποφεύγει τον διδακτισμο και καταφέρνει με έξυπνο τρόπο να εκφράσει την ανησυχία του για τη μεγάλη δυσκολία της ανθρωπότητας να σκεφτεί συλλογικά και μακροπρόθεσμα.
3. Look Back
από Tatsuki Fujimoto (Shūeisha / Viz Media)
Ο Tasuki Fujimoto επιστρέφει μετά το πολυαγαπημένο (και πολυβραβευμένο) Chainsaw Man με ένα ιδιαίτερο coming-of-age manga. Μιλάει για την Fujino και την Kyomoto, η μια εξωστρεφής και δυναμική και η άλλη κλεισμένη στον κόσμο της, δύο φίλες που τις ενώνει η αγάπη για να σχεδιάσουν manga και δημιουργούν μια νέα σειρά οι δύο τους. Κάπου εκεί μπαίνει και μια πλοκή με ταξίδια στο χρόνο, που θα φέρει τις δύο φίλες αντιμέτωπες με τους μεγαλύτερους εχθρούς τους. Την κατάθλιψη, το κοινωνικό άγχος, την αμφισβήτηση του εαυτού σου. Ένα manga που θα χτυπήσει όποιον το διαβάσει κατευθείαν στο συναίσθημα και μιλάει για τη δύναμη της φιλίας. Μόνη αδυναμία του; Που ο Fujimoto περιορίστηκε σε ένα one-shot και δεν το ανέπτυξε περισσότερο σε μια πολλών τευχών ιστορία.
2. Starhenge
από Liam Sharp (Image Comics)
Η μυθολογία των ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης είναι κάτι το οποίο συγκινεί ιδιαίτερα τον κόσμο της φαντασίας. Μετά λοιπόν το τιμιότατο Once & Future ήρθε η σειρά της Image να βγάλει το επόμενο high fantasy comic με θεματολογία την Αρθουριανή εποχή. Η ιστορία ακολουθεί ένα Merlin του μέλλοντος ο οποίος ταξιδεύει στη Βρετανία του 5ου αιώνα προκειμένου να εμποδίσει φονικά ρομπότ χρονοταξιδιώτες από το να καταστρέψουν το σύμπαν. Ναι η ιστορία είναι όσο παλαβή την ακούτε όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό και ιδιαίτερο κόμικ. Η ιστορία είναι ένα δημιούργημα του Βρετανού Liam Sharp, ο οποίος καταφέρνει να μπλέξει πάρα πολύ εύστοχα την επιστημονική με την ιπποτική φαντασία ενώ δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και το εξαιρετικό σχέδιο του ίδιου το οποίο προκαλεί δέος στον αναγνώστη.
1. Ducks: Two Years In The Oil Sands
από Kate Beaton (Drawn & Quaterly)
Μπορεί πολλά από εμάς να ξέρουμε την Kate Beaton μέσα από το ξέφρενο σατιρικό έργο της, Hark! A Vagrant, ωστόσο το Ducks δεν πρόκειται να κάνει κάποιον να γελάσει. Το Ducks είναι ένας απολογισμός των δύο χρόνων που πέρασε η Beaton (αρχίζοντας το 2005) δουλεύοντας σε ένα κοίτασμα πετρελαίου στην Αλμπέρτα του Καναδά, μια περιοχή μακριά από το σπίτι της, που πήγε με μοναδικό σκοπό να πληρώσει το φοιτητικό δάνειο. Αλλά για την Beaton υπάρχει κάτι που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την δύο-χρόνων δουλειά της στην πισσώδη άμμο: η μοναξιά της που επιδεινώνεται σε ακραίο βαθμό από το γεγονός ότι οι γυναίκες εκεί είναι λιγότερες από τους άνδρες κατά 50 προς ένα. Άνδρες που την κοιτάνε σαν θήραμα, άνδρες-αφεντικά που την κακοπληρώνουν και την εκμεταλλεύονται. Και η ίδια, προερχόμενη από μια μικρή αγροτική κοινωνία και όντας μόλις 21 ετών, εκτίθεται για πρώτη φορά έξω στο κόσμο και βιώνει την έμφυλη καταπίεση. Το Ducks είναι μια γερή γροθιά στο στομάχι που δεν λέει να σταματήσει μέχρι και το τέλος του. Με το αφαιρετικό σε μερικά σημεία και σε άλλα γεμάτο λεπτομέρειες σχέδιο της Beaton, μας δίνει εικόνες από τα βιώματα της, και δημιουργεί ένα βαθιά φεμινιστικό έργο. Το comic δηλώνει και ξαναδηλώνει πόσο δύσκολη είναι η ζωή και πως πρέπει να μην πέφτεις, αλλά να σηκώνεσαι ξανά και ξανά και να μην πάυεις να παλεύεις. Εύκολα από τα καλύτερα διαβάσματα της χρονιάς.