Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Μια μικρή αναδρομή-Πως φέρθηκε ο κινηματογράφος στον Lovecraft;
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Cinema > Μια μικρή αναδρομή-Πως φέρθηκε ο κινηματογράφος στον Lovecraft;
Cinema

Μια μικρή αναδρομή-Πως φέρθηκε ο κινηματογράφος στον Lovecraft;

Nίκος Γιακουμέλος
Από Nίκος Γιακουμέλος
Δημοσιεύτηκε 11 Ιανουαρίου 2016
Τελευταία Ενημέρωση 22 Δεκεμβρίου 2017
7 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Ο κινηματογράφος ως τέχνη άργησε να εκτιμήσει τον Lovecraft,σε αντίθεση με τον ίδιο που τον λάτρεψε από την πρώτη στιγμή. Ακόμα όμως και όταν τελικά αναγκάστηκε να το αναγνωρίσει και προσπάθησε να οπτικοποιήσει την μαγεία των γραπτών του συγγραφέα από το Providece, 30 περίπου χρόνια μετά  τον θάνατο του, βρέθηκε μπροστά σε κάποια απροσδόκητα προβλήματα

Το έργο του Lovecraft, είτε μιλάμε για την ονειρική, επηρεασμένη από τον Dunsanny περίοδο του, είτε για το ψυχρό κλίμα της μυθολογίας Κθούλου, βασίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά στην απόκοσμη ατμόσφαιρα που δημιουργεί με τη δύναμη της γλώσσας, στις περιγραφές αλλόκοσμων τοπίων και καταστάσεων. Ο διάλογος, οι χαρακτήρες και γενικότερα  όλα αυτά που αποκαλούμε ηρωικές  παρεμβάσεις  στα έργα του είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Επομένως η παραδοσιακή δραματική τέχνη θα δυσκολευόταν τρομερά σε ένα καθαρά λαβκραφτικό περιβάλλον.Ταυτόχρονα, τα μέρη τα οποία ο συγγραφέας περιέγραφε φάνταζαν στους ειδικούς του κινηματογράφου ιδιαίτερα δύσκολα στην κατασκευή και στην απόδοση. Λογικό έαν σκεφτεί κανείς πως αναφερόταν σε έννοιες όπως η μη-ευκλείδια γεωμετρία και η πέμπτη διάσταση, πράγματα που εξ ορισμού δεν μπορούν να γίνουν σκηνικά.

50102300 (1)

Ακόμα όμως και αν δεν υπήρχαν αυτά τα θέματα, το έργο του Lovecraft δεν ήταν ακριβώς “εμπορικό” . Είχε στρυφνές και δύσκολες έννοιες, έναν άκρατο μηδενισμό και έναν έντονο αντιηρωικό χαρακτήρα, πράγματα που δεν ταίριαζαν στην νοοτροπία των περισσότερων…

Την πρόκληση αυτή αντιμετώπισαν όχι μεγάλα στούνιο, αλλά μικρές εταιρίες, που ειδικεύονταν σε ταινίες χαμηλού κόστους, με αποτελέσματα που ενίοτε ήταν αριστουργηματικά. Η πιο διάσημη από αυτές τις εταιρίες, η American International, ανέλαβε και να φέρει στην μεγάλη οθόνη ένα σεβαστό μέρος του έργου του μεγάλου συγγραφέα.

the haunted palace 04 - Αντίγραφο

Αυτό έγινε χάρη στον Roger Corman(House of Usher,The Terror) o οποίος είχε κερδίσει την φήμη του από την μεταφορά των διηγημάτων του Πόε στην μεγάλη οθόνη. Αυτός λοιπόν ανέλαβε να πείσει και την American International να συμπεριλάβει στην σειρά ταινιών για τον Πόε και την ταινία  “The Haunted Palace” (1963), που μπορεί να φέρει το όνομα ενός διηγήματος του Πόε, στην πραγματικότητα όμως είναι το “Η περίπτωση του Τσαρλς Ντέξτερ Γουόρντ”! Η εικαστική δύναμη αυτής της ταινίας, που χρησιμοποιούσε με πανέμορφο τρόπο τόσο τα σκηνικά της όσο και την εξαιρετική ατμόσφαιρα και τις ερμηνείες της ( στην ταινία έπαιξε και ο εμβληματικός Vincent Price).

4568481_l2

H ταινία ήταν μεγάλη επιτυχία για τα δεδομένα της εταιρείας και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την μεταφορά του Lovecraft στην μεγάλη οθόνη! Τα επόμενα χρόνια γυρίστηκαν άλλες δύο ταινίες που βασίζονταν στο έργο του συγγραφέα, αυτή τη φορά χωρίς να χρειαστεί να πουν ότι ήταν του Πόε. Πρώτη βγήκε η ταινία “Die, Monster, Die” (1965), που στηρίζεται ( χαλαρά) στο έργο “Το χρώμα από το διάστημα”.  Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε και το “The Shuttered Room” , μια εξαιρετική μεταφορά της ομώνυμης νουβέλας των Ντέρλεθ – Λάβκραφτ “Το σφαλιστό δωμάτιο”. Η ταινία αυτή παραμένει και η καλύτερη της περιόδου, παρά τις αλλαγές που έγιναν για σεναριακούς λόγους. Διατηρεί ακέραιο το πνεύμα του αρχικού έργου και όλη την ατμόσφαιρα του Lovecraft.Τέσσερα χρόνια αργότερα βγήκε και το “Dunwich Horror” ( 1969), βασισμένo στο έργο “Ο τρόμος του Ντάνγουιτς”.

hauntedpalace3 - Αντίγραφο

Την δεκαετία του 1970 ο Lovecraft ξεχάστηκε κινηματογραφικά. Ήταν η δεκαετία μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ και η Αμερική ζούσε στους ρυθμούς του ρατσισμού, της πυρηνικής δαμόκλειας σπάθης και της υποχώρησης αξιών που την στήριζαν για δεκαετίες. Ήταν τρομερά δύσκολο να βρει κοινό ένας συγγραφέας με την αίγλη του παρελθόντος, τη στιγμή που το παρελθόν αυτό απομακρυνόταν πιο γρήγορα από ποτέ στα μάτια των περισσότερων… Έπρεπε να έρθουν τα εξωφρενικά 80s, και συγκεκριμένα το 1985 για να  γυριστεί το “Re-animator” του Stuart Gordon (Honey, I Shrunk the Kids), μια ταινία που βασίζεται πολύ χαλαρά στο διήγημα “Χέρμπερτ Γουέστ: ο αναζωογονητής”. Η ταινία ήταν ένας εμπορικός θρίαμβος και γρήγορα απέκτησε cult status αλλά και το αντίστοιχο κοινό. Ένα μόλις χρόνο αργότερα, πάλι από τον Stuart Gordon μας ήρθε το “From Beyond“, έχοντας ως βάση το ομύώνυμο διήγημα (Από το Υπερπέραν).

re-animator-505ab154e9daf - Αντίγραφο

Αυτό ήταν! Σε δύο μόλις χρόνια ο Lovecraft απέκτησε την (κινηματογραφική) φήμη που του αρνήθηκαν τα 70s. Aπό τότε έχουν γυριστεί πολλές ταινίες που βασίστηκαν σε έργα του και μάλιστα το όνομα του όχι απλά δεν κρύφτηκε, αλλά έγινε και τρόπος διαφήμισης των ταινιών αυτών, οι οποίες δυστυχώς δεν συμβάδιζαν πάντα με την ποιότητα του αρχικού υλικού. Ενδεικτικα αναφέρουμε τα  Unnamable I και II (1988 και 1989 αντίστοιχα), τα οποία ήταν εμπνευσμένα από το ομώνυμο διήγημα, αλλά και το Το ακατονόμαστο, Necronomicon (1994) μια ταινία με τρεις ξεχωριστές ιστορίες που απλά βασίζονται στους μύθους του Lovecraft και προσπαθούν να συνεχίσουν τον μύθο και την ατμόσφαιρα του με αμφίσημα αποτελέσματα. Στη συνέχεια υπάρχει και το “The Lurking Fear” (1994), που βασίζεται στο ομώνυμο “Ο φόβος ενεδρεύει”, αλλά και το Dagon (2001), που αποτελεί ίσως και την πιο γνωστή ταινία για το έργο του συγγραφέα, παρά το γεγονός ότι οι κριτικές που έλαβε ήταν μεικτές στην καλύτερη περίπτωση..

dagon2b3

Εδώ να σημειωθεί πως πέρα από κάποιες εξαιρέσεις  του παρελθόντος, οι περισσότερες ταινίες που έχουν γυριστεί με θέμα τους έργα του Lovecraft  έχουν τρομερά θέματα παραγωγής και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν κάτι καλύτερο από b- movies. Πολλές φορές αυτά τα b-movies δεν είναι χωρίς καλλιτεχνικές αξιώσεις, ή ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Παραδείγματα για αυτό είναι και το “Re-animator“, αλλά και το “The Call of Cthulhu”  (2005), ένα σύντομο film που γυρίστηκε σαν ασπρόμαυρη ταινία, η οποία ίσως είναι και η αρτιότερη ταινία με θέμα την μυθολογία Κθούλου. Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί πως η σύγχρονη εποχή έχει ανάγκη μια σωστή ταινία για το έργο του H.P. Lovecraft…

TAGGED:DagonFrom BeyondLovecraftRe-animatorStuart GordonThe Call of Cthulhu
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόNίκος Γιακουμέλος
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.
Προηγούμενο άρθρο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ†ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ:“Pokemon και Σατανισμός: Πρέπει να τα πιάσεις όλα!”
Επόμενο άρθρο Βραδιά Lovecraft στην Death Disco-Όλα όσα είδαμε…
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
14 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

ComicΕλληνικά

Berlin: Πρώτος Θάνατος – Lovecraft και ζόμπι σε nοir σκηνικό

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
7 Απριλίου 2022
Horror

Αφιέρωμα Η.Ρ. Lovecraft – Ο αληθινός άρχοντας του κοσμικού τρόμου!

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
29 Μαΐου 2021
Cinema

Όταν βρίσκεις τον δολοφόνο αλλά χάνεις το κοινό – Οι 10 πιο αδικημένες ταινίες μυστηρίου

Σόλωνας Παπαγεωργίου
Σόλωνας Παπαγεωργίου
6 Οκτωβρίου 2021
HorrorΒιβλία

Νεκρονομικόν, το χειρόγραφο των νεκρών – Εισαγωγή στη βυζαντινή μυθολογία Κθούλου

Aθηνά Κακλαμάνη
Aθηνά Κακλαμάνη
6 Οκτωβρίου 2018
Comic

Locke & Key – Ξεκλειδώνοντας τον τρόμο μέσα μας

Άλκης Καζαμίας
Άλκης Καζαμίας
14 Φεβρουαρίου 2020
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?