3 δημοφιλείς σειρές που εξυμνούν την φιλία

Έφη Kαραχάλιου Από Έφη Kαραχάλιου 8 Λεπτά Ανάγνωσης

Το συστατικό για μια επιτυχημένη κωμωδία στα αμερικάνικα πρότυπα είναι η «παρέα», όταν δηλαδή πολλοί διαφορετικοί χαρακτήρες συνυπάρχουν σε μια συγκεκριμένη εποχή, οπότε εμείς παρακολουθούμε τις καθημερινές περιπέτειές τους. Ιδιαίτερα όταν εμπλέκεται και το ερωτικό στοιχείο μεταξύ των φίλων, η θεαματικότητα φτάνει στα ύψη, γι’ αυτό και έχουμε από τα μακροβιότερα δείγματα σειρών. 3 δεκαετίες υπάρχει αυτό το είδος στην τηλεόραση, οπότε παρουσιάζουμε μια σειρά από κάθε δεκαετία.

cast-of-the-golden-girlsΤα Χρυσά Κορίτσια-Όταν το χιούμορ δεν έχει ηλικία: Η σειρά αποδεικνύει ότι η κωμωδία δεν έχει ηλικία. Πόσο αστείες θα μπορούσαν να είναι τέσσερις υπερήλικες γυναίκες που μοιράζονται ένα διαμέρισμα στο Μαϊάμι ; Η απάντηση είναι πολύ. Σε αυτό δεν συνέβαλλε όμως μόνο το καλό σενάριο αλλά κυρίως οι τέσσερις ηθοποιοί, που σου δημιουργούν εξ’ αρχής συμπάθεια και ζεστασιά. Χωρισμένες ή χήρες, προσπαθεί η καθεμιά να βρει σκοπό σε μια αντικειμενικά δύσκολη ηλικία, με κοινό παρονομαστή όμως το χιούμορ. Έτσι, εμείς παρακολουθούμε την Dorothy να προσπαθεί να βρει σύντροφο, την μητέρα της Sophia να βρίσκεται στα πρόθυρα του Αλτσχάιμερ ,την Blanche με τις εφήμερες σχέσεις της και την αγαθή Rose, με την αειθαλή Betty White να δίνει μαθήματα ζωής.

golden_primaryΣτο σενάριο συναντούσε κανείς διάφορα γλωσσικά ύφη και κώδικες (αγαθό/αφελές, προκλητικό/ερωτιάρικο, κυνικό/ειρωνικό, παραπομπές στην Ιταλική γλώσσα κλπ.), αλλά και διαφορετικά στερεότυπα γυναικών (η «αιώνια μοιραία γυναίκα», η «αγαθιάρα», η «αυταρχική/ πραγματίστρια», η «κυνική μητέρα-Ιταλίδα»), που σε συνδυασμό με τις προχωρημένες ηλικίες των ηρωίδων, δημιούργησαν μία κωμική σειρά, που ανέτρεψε τα μέχρι τότε ηλικιακά «ταμπού» για τους ηθοποιούς που πρωταγωνιστούσαν στην τηλεόραση. Ανέτρεψε όμως και κοινωνικά «ταμπού», όταν εν έτει 1991, ο γάμος των ομοφύλων υπήρξε κεντρικό θέμα σε ένα από τα τότε επεισόδια της σειράς (με αφορμή τον γκέι αδερφό της Blanche) και η Sophia λέει το αυτονόητο για να πείσει την φίλη της για τον επικείμενο γάμο: «Όλοι έχουν ανάγκη κάποιον για να γεράσουν μαζί. Δεν πρέπει λοιπόν όλοι να έχουν αυτήν την ευκαιρία;»

Στην σειρά έκανε την πρώτη του εμφάνιση ο George Clooney και ο Quentin Tarantino, ως κομπάρσος-μιμητής του Elvis Priesley, πολύ πριν γίνει γνωστός. Επίσης στην Ελλάδα προβλήθηκε το 2008 στην ΕΡΤ-1 μια αντίστοιχη σειρά με ίδιο τίτλο και πολύ καλό καστ, που όμως είχε μικρή ανταπόκριση.

friends-cast-tease-today-160210

Τα Φιλαράκια-Όταν η «συνταγή» της παρέας εδραιώνεται: Έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια από την προβολή του τελευταίου επεισοδίου, ωστόσο είναι εμφανής η επίδραση της σειράς στην μαζική κουλτούρα και το ίντερνετ. Τα «Φιλαράκια» κατάφεραν να εκφράσουν όχι μόνο τους 20άρηδες Αμερικάνους στα τέλη της δεκαετίας του ’90 αλλά όλο το φάσμα της νεολαίας των ανεπτυγμένων χωρών, δεδομένου ότι  διήρκησαν δέκα σαιζόν.

friends-cast-season-6-inline-zoom-f919e35c-5518-4c69-b9e9-5cf3efa22799Μέσα σε δέκα χρόνια, η παρέα των έξι νέων που ζουν στο Μανχάταν έζησε πολλές εμπειρίες: βρήκαν τον εαυτό τους, ερωτεύτηκαν, χώρισαν, βρήκαν δουλειά, απολύθηκαν, παντρεύτηκαν, έκαναν παιδιά κτλ. Ζώντας απέναντι, σε δυο διαμερίσματα στον 5ο όροφο της Bedford Street, αριθμός 90 και συχνάζοντας στο καφέ «Central Perk», παρακολουθήσαμε τον Joey να παίζει τον σοβαρό χειρουργό,Drake Ramore ,στην καθημερινή σαπουνόπερα «Days of our Lives», την Phoebe να τραγουδά το «Smelly Cat», που τελικά γυρίζεται και σε ανεκδιήγητο βιντεοκλίπ, τον Chandler με το σαρκαστικό χιούμορ και την τρελή σχέση του με την εκνευριστική Janine, την τελειομανή Monica με την μαγειρική και την καθαριότητα, τον Ross με τους αποτυχημένους γάμους του και την σχέση του με την Rachel, που μας παίδευε σε όλες σχεδόν τις σαιζόν.

Μετά το τέλος της σειράς, που βρίσκει (spoiler alert!)τον Ross και την Rachel να είναι μαζί, τον Chandler και την Monica να υιοθετούν δυο παιδιά, τον Joey να πηγαίνει Los Angeles για να συνεχίσει την καριέρα του ως ηθοποιός  και την Phoebe να παντρεύεται τον Mike, έπαιζε για δυο χρόνια η σειρά «Joey», που είχε μια πολύ μέτρια πορεία. Επίσης, κατά την διάρκεια του σόου έχουν περάσει διάφοροι guest stars, όπως o George Clooney, η Julia Roberts, o Ben Stiller, o Charlie Sheen, o Hugh Laurie, o Robin Williams, o Sean Penn, η Winona Ryder, o τότε σύζυγος της Aniston, Brad Pitt και πολλοί άλλοι, όλοι όμως σε ευφάνταστους ρόλους. Το τελευταίο πλάνο της σειράς δείχνει απλά όλους τους φίλους να βγαίνουν από το διάσημο πια διαμέρισμα, προκειμένου να συνεχίσει ο καθένας την δικιά του πορεία και γίνεται ζουμ στα κλειδιά που έχουν αφήσει στο τραπέζι και έπειτα στην πόρτα του διαμερίσματος.

the-big-bang-theory-cast-e1417539675530

Big Bang Theory-Η σειρά των nerds για τους nerds: Πριν 9 χρόνια, μια καινούργια σειρά έκανε την εμφανισή της και είχε θεωρητικά όλα τα φόντα να είναι αποτυχία. Οι καθημερινές περιπέτειες μιας παρέας nerd επιστημόνων, μέσα στην όλη αντικοινωνικότητα και εσωστρέφεια που εξέφραζε, κατάφεραν να γίνουν δημοφιλείς και όχι μόνο στους μυημένους geeks. Ο λόγος για το Big Bang Theory, που έφερε ξανά το επιτυχημένο μοντέλο της παρέας, μετά τα “Φιλαράκια”.

Ο Λέοναρντ και ο Σέλντον είναι δυο νεαροί φυσικοί με υψηλό IQ αλλά μικρή κοινωνικοποίηση που συγκατοικούν σε ένα διαμέρισμα στην Pasadeena. Αυτοί έχουν δυο φίλους τον Χάουαρντ, που είναι μηχανικός και τον Ραζ, που είναι αστροφυσικός, με τους οποίους συχνάζουν στο τοπικό κομιξάδικο, βλέπουν για 100η φορά Star Wars και παίζουν Wii. Αυτός ο ιδιόρυθμος τρόπος ζωής αλλάζει, όταν το απέναντι διαμέρισμα νοικιάζει η Πένυ, μια ξανθιά σερβιτόρα που θέλει να γίνει ηθοποιός και να πραγματοποιήσει το αμερικάνικο όνειρο.

these-15-adorable-behind-the-scenes-photos-of-the-big-bang-theory-cast-show-us-the-science-477225Μερικές σαιζόν μετά, η παρέα φαίνεται να έχει ωριμάσει, εφόσον όλοι έχουν κοπέλες, ο Λέοναρντ και η Πένυ παντρεύονται, ο Χάουαρντ παντρεύεται την Μπερναντέτ και (spoiler alert!) περιμένουν παιδί, ο Ραζ έχει κοπέλα και χωρίζει, ενώ ο Σέλντον έχει την Έιμι, στην πιο κουλή σχέση που έχει υπάρξει στην τηλεόραση.

Το χιούμορ της σειράς που κατατάσσεται στις sit-com (situation comedy) επικεντρώνεται σε geek αναφορές και λογοπαίγνια του Σέλντον, δηλαδή αναφορές σε σειρές και ταινίες επιστημονικής φαντασίας, κβαντική φυσική, βιντεοπαιχνίδια, κόμικς, σουπερήρωες, επικαιρότητα, τάσεις στο ίντερνετ, με ό,τι καταστάσεις συνεπάγεται αυτό. Στην σειρά έχουν κάνει guest εμφάνιση ο φυσικός Στίβεν Χώκινγκ, o Neil deGrasse Tyson, γνωστός αστροφυσικός, ο Γουίλ Γουίτον , άλλοι ηθοποιοί του Σταρ Τρεκ και πολλοί άλλοι.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, φαίνεται πως η «συνταγή» της παρέας δομείται γύρω από την συνύπαρξη χαρακτήρων που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά στερεότυπα, αλλά κοινή ηλικιακή και κοινωνική ταυτότητα. Οι καθημερινές τους περιπέτειες είναι αυτές που μας κάνουν και ταυτιζόμαστε μαζί τους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Εσείς ποια άλλη σειρά θα θέλατε να δείτε;

Μοιραστείτε το Άρθρο