All of Us Strangers – Οι φίλοι μου φαντάσματα

Άλκης Καζαμίας Από Άλκης Καζαμίας 4 Λεπτά Ανάγνωσης

Αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει ο όρος independent American cinema, τότε αυτό βιώνει μία τεράστια άνθηση τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότερος κόσμος πηγαίνει να δει ταινίες όπως το Aftersun ή το Zone of Interest ταινίες που απομακρύνονται από blockbustερικές λογικές και επιδίδονται σε μια -ας το πούμε- πιο κουλτουριάρικη λογική, μετατρέποντας παράλληλα κάποιες ταινίες σε hot topics. Κάτι τέτοιο φάνηκε να γίνεται και με το All of Us Strangers, τη νέα ταινία του Βρετανού σκηνοθέτη Andrew Haigh (45 Years), με πρωταγωνιστές της τον Paul Mescal (Normal PeopleAftersun) -οκ τον πιο όμορφο άντρα της δεκαετίας- και τον υπεραταλαντούχο Andrew Scott (Sherlock, Fleabag) σε ένα εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον κρίνοντας από το trailer gay-ρομαντικό δράμα το οποίο θα μας έκανε να κλάψουμε σαν τα μωρά μέσα στις σκοτεινές αίθουσες των σινεμάδων.

Τι πραγματεύεται όμως η ταινία;

Η ιστορία ακολουθεί τον Adam (Andrew Scott) έναν μεσήλικα σεναριογράφο ο οποίος θα ξεκινήσει μία ερωτική σχέση με τον γείτονά του Harry (Mescal). Ο Adam όμως έχει μία “ιδιαιτερότητα”. Επικοινωνεί και αλληλεπιδρά με τα φαντάσματα των πεθαμένων εδώ και χρόνια γονιών του οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του, έστω και αν είναι ο μόνος που του βλέπει και τους ακούει.

To πραγματικό θέμα όμως...

Η ταινία –εμπνευσμένη από το βιβλίο Strangers του Taichi Yamada– χρησιμοποιεί το στοιχείο μαγικού ρεαλισμού όπου σε κατά τα άλλα ρεαλιστικές καταστάσεις παρεισφρέουν κομμάτια φαντασίας. Πράγματι, τα vibes Έκτης Αίσθησης είναι ισχυρά στην ταινία, και είναι κάτι που μπορεί αρχικά να αποθαρρύνει ένα κομμάτι του κόσμου που δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτή τη μορφή αφήγησης. Το All of Us Strangers είναι κάτι πολύ περισσότερο από άλλη μία ρομαντική ιστορία. Στην πραγματικότητα αυτό μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, καθώς η κύρια θεματική της ιστορίας είναι η ανθρώπινη μοναξιά. Ο χαρακτήρας του Harry χρησιμοποιεί τα φαντάσματα των γονιών του, που έχασε σε πολύ μικρή ηλικία προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη μοναξιά που βιώνει. Οι γονείς τους (ερμηνευμένοι εξαιρετικά από τους Jamie Bell και Claire Foy) είναι νέοι όπως ακριβώς τους έχει στις αναμνήσεις του και του δίνουνε τις συμβουλές αλλά και την παρέα που είχε τόσο ανάγκη. Η ταινία δεν αφήνει τον θεατή να καταλάβει ακριβώς αν ο Αdam έχει όντως μια ιδιότητα στο να συνομιλεί με νεκρούς ή αν τους χρησιμοποιεί για να δώσει ο ίδιος απαντήσεις στον εαυτό του. Και αυτό είναι ένα από τα δυνατότερα στοιχεία της ταινίας.

Οι πρωταγωνιστές...

Το δεύτερο είναι αναμφίβολα το πρωταγωνιστικό δίδυμο. Ο Mescal σε κάθε νέα ταινία που συμμετέχει δείχνει να ωριμάζει όλο και πιο πολύ. Η ερμηνεία του ως Harry είναι μεστή και καταφέρνει να σταθεί επάξια στον ξεκάθαρα πιο έμπειρο Scott, ο οποίος οφείλουμε να πούμε ότι κλέβει την παράσταση. Μέσα στο πρόσωπό του φανερώνεται τόσο έντονα η μοναξιά που βιώνει ο χαρακτήρας του και η απλή και ήσυχη παρουσία του είναι αυτό που ουσιαστικά κινεί την ιστορία.

To All of Strangers είναι μία πολύ όμορφη και αρκετά λυπητερή ιστορία. Σίγουρα η προώθησή του ως μία ρομαντική ιστορία είναι κάτι που μπορεί να μπερδέψει αρκετά τον κόσμο στο να τη δει, όμως η ταινία του Haigh είναι μία ωδή αλλά και μία σπαρακτική κραυγή για όλους αυτούς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καθημερινά τη μοναξιά τους. Και αυτό είναι που στο τέλος της ημέρας κάνει αυτή την ταινία τόσο όμορφη.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Ο Άλκης όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει anime. Αργότερα σοβαρεύτηκε και τώρα κυνηγάει την καριέρα του Bounty Hunter στον Tatooine. Στον ελεύθερό του χρόνο σπουδάζει θεατρολογία στο ΕΚΠΑ και του αρέσει οτιδήποτε τον μεταφέρει σε μακρινούς γαλαξίες, η δυνατή μουσική και το ανελέητο κράξιμο.