Μυστήρια Πράγματα – Κι αν τα παραμύθια της γιαγιάς δεν ήταν τελικά παραμύθια;

Aθηνά Κακλαμάνη Από Aθηνά Κακλαμάνη 3 Λεπτά Ανάγνωσης

Τα «Μυστήρια Πράγματα» είναι ένα μικρό comic που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Jemma Press και με έκανε να θυμηθώ κάτι ταξίδια με το τρένο, που τύχαινε να συνταξιδεύω με φαντάρους, έτοιμους να παρουσιαστούν στην άκρη του χάρτη. Στη περίπτωση μιας τέτοιας συγκυρίας,συνήθως, έκανα πως κοιμάμαι για να μη μου πιάσουν τη συζήτηση. Δέκα ώρες είναι πολλές, μάνα μου, για αφηγήσεις από το στρατό. Πολλές φορές, όμως, τύχαινε να είναι παιδιά από επαρχία, που ξέρουν πολλές και καλές ιστορίες τρόμου για λάμιες, βουρκόλακες, ανεράιδες, καλικατζάρους και διαβόλους. Θυμάμαι, τότε, να καθόμαστε στις τετράδες του ΤΡΑΙΝΟΣΕ και να λένε τέτοιες ιστορίες από τα χωριά τους, προσπαθώντας να εντυπωσιάσουν τα πλήθη. Προφανώς, προς απογοήτευση μου, όλες ψιλομοιάζανε σαν να ήταν η παραλλαγή της ίδιας ιστορίας. Για παράδειγμα,άκουσα πολλές ιστορίες για νύφες που πέθαναν παρθένες και στοίχειωσαν τα νυφικά τους, άπειρες για γέρους που βρυκολάκιασαν λόγω ασωτίας των παιδιών τους και ακόμα περισσότερες για νεράιδες που από όπου περνούν ακούγονται κλαρίνα και κλέβουν τις φωνές των αντρών, ενώ για να παντρευτεί κανείς μια τέτοια γυναίκα θα πρέπει να κλέψει επιδέξια το μαντήλι της. Συνήθως, δε,  ο πρωταγωνιστής τέτοιων ιστοριών ήταν φίλος φίλου ενός ξαδέλφου του αφηγητή μου. Όπως καταλαβαίνετε, η διεκδίκηση της πρωτοτυπίας κάθε εκδοχής είναι φλέγον ζήτημα σε αυτούς τους κύκλους των νέο- παραμυθάδων.

            Το comic του Θανάση Πετρόπουλου μου θύμισε, λοιπόν, αυτές τις ιστορίες, οι οποίες είναι η ζωντανή απόδειξη του φολκλορ και του βουκολικού τρόμου που χαρακτηρίζει την ελληνική ύπαιθρο μέχρι και σήμερα. Πολύ περισσότερο, αφιερωμένο στη μνήμη του Νικόλαου Γ. Πολίτη, τα «Μυστήρια πράγματα» παρουσιάζουν με ιδιαίτερη γλαφυρότητα και χιούμορ κάποιες από τις δοξασίες και τα πλάσματα που στοίχειωναν την ελληνική επαρχία το 19ο αιώνα, μέσα από μια πολύχρωμη και ιδιαίτερη εικονογράφηση, αλλά και τις περιπέτειες των δύο πρωταγωνιστών -ερευνητών του μεταφυσικού, που θυμίζουν κάτι από X -Files, Supernatural, και φυσικά το κόνσεπτ των αδελφών Γκριμ. Πράγματι, τα «Μυστήρια πράγματα» δεν περιλαμβάνουν ιστορίες για μικρά παιδιά, αλλά αυτές που διηγούνται οι άνθρωποι γύρω από τη φωτιά -ή έστω λίγο πριν τη Θεσσαλονίκη – και κάνουν το αίμα τους να παγώνει. Σκοτεινές και απόκοσμες, gore και φρικτές, ένα κράμα της ορθόδοξης πίστης και του παγανιστικού παρελθόντος αποτελούν το τέλειο καμβά πάνω στον οποίο η pop αισθητική μπορεί να κάνει…παπάδες!

Επιπλέον, όλος αυτός ο πλούτος διηγήσεων που συγκεντρώνεται μέσα στις 40 σελίδες του comic μαρτυρά και κάτι ακόμα, αφού όλες αυτές οι ιστορίες έχουν fundamentum in res. Ως εκ τούτου, αποκαλύπτεται μπροστά σου ένας κόσμος άπληστων παπάδων, αγαθών χωρικών και άπειρων δοξασιών γύρω από το καλό και το κακό. Ελπίζουμε πως αυτή δεν ήταν παρά μόνο η πρώτη περιπέτεια των δύο εκκεντρικών πρωταγωνιστών και ότι το μέλλον επιφυλάσσει ακόμα περισσότερες!

            A propo, εδώ το Καλό πάντα κερδίζει!

Μοιραστείτε το Άρθρο
Η Αθηνά μπορεί να φαίνεται ένα κορίτσι όπως όλα τα άλλα, όμως στην πραγματικότητα έχει μια μυστική υπερδύναμη. Μπορεί να διαβάζει γρήγορα. . Σε έναν παράλληλο κόσμο, η Αθηνά θα ήταν μέλος της ακαδημίας για χαρισματικά παιδιά του Charles Xavier. Σε αυτόν εδώ, της αρέσει η μπύρα, το κακό φαγητό, οι δίσκοι των Beatles και τα καλά βιβλία. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την Πολιτική και τη Νομική Επιστήμη, γι’ αυτό θα την βρείτε θαμμένη στα αναγνωστήρια του ΕΚΠΑ.