Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Daredevil Season 3- Tα media, η αποδόμηση και οι ματωμένοι superheroes
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Σειρές > Daredevil Season 3- Tα media, η αποδόμηση και οι ματωμένοι superheroes
Σειρές

Daredevil Season 3- Tα media, η αποδόμηση και οι ματωμένοι superheroes

Nίκος Γιακουμέλος
Από Nίκος Γιακουμέλος
Δημοσιεύτηκε 13 Ιανουαρίου 2019
Τελευταία Ενημέρωση 14 Ιανουαρίου 2019
7 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Με (πολύ) μεγάλη καθυστέρηση, και τώρα που έχει καταλαγιάσει για τα καλά η συζήτηση για την 3η σεζον του Daredevil, πιστοί στο πνεύμα Slowpoke που έχουμε για τοτέμ, καταθέτουμε και την δική μας άποψη!

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της 3ης σεζόν του, η σειρά του Drew Goddard (Μartian, Lost) κόπηκε από το Netflix, θύμα εταιρικών διαφωνιών με την Disney. Αυτό που μας άφησε όμως η σεζόν αυτή ήταν, πολύ απλά, μια από τις καλύτερες υπερηρωικές ιστορίες που έχουμε δει στην μικρή οθόνη. Πράγματι, ο Daredevil του Goddart κοιτάει στα μάτια το Born Again του Frank Miller, το comic στο οποίο (χαλαρά) βασίστηκε η ιστορία του και στέκεται περήφανο απέναντι της, με το βλέμμα, τυφλό αλλά οργισμένο και στραμμένο σε ένα χαωμένο, πολύπλοκο παρόν, γεμάτο κατηγορίες για fake news από αυτούς που τα διαχέουν, από εκμετάλλευση και πόνο, αλλά και την κατανόηση του δομικού πια χαρακτήρα τους.

Η τρίτη σεζόν του Daredevil αντλεί την έμπνευση της από ένα comic της “σιδερένιας” δεκαετίας του 1980, όπου κυρίαρχα χαρακτηριστικά της ήταν η σκληρή αμφισβήτηση και η τάση για την αποδόμηση των ειδώλων που είχαν στηθεί. Τα ιερά τοτέμ της μαζικής κουλτούρας, οι υπερήρωες της, στήθηκαν στον τοίχο, απογυμνώθηκαν από το υψηλό (αλλά συχνά παιδικά και αφελές) τους περιεχόμενο, και τέθηκαν μεταξύ των ανθρώπων, ως άνθρωποι, ίσοι και βαθιά πληγωμένοι. Ο Goddard, κατανοώντας το πνεύμα αυτής της αποδόμηση, μετέφερε την κριτική του χωρίς να κάνει το λάθος να την ταυτίσει με την φόρμα του, με τα υλικά δηλαδή που το έκαναν οι δημιουργοί της δεκαετία του 1980. Δεν έχει λοιπόν το ίδιο νόημα ή βαρύτητα να βλέπουμε (ξανά και ξανά) τον Daredevil να βασανίζεται από τους ηθικούς του φραγμούς, την πίστη του στον αστικό νόμο και την καθολική του ανατροφή. Ακόμα λιγότερο ενδιαφέρον έχει να βλέπουμε τον Daredevil να πολεμά και να τραυματίζεται, σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο που πλέον αγγίζει τα όρια του torture porn.

Για την τρίτη σεζόν αρκέστηκε στον ρόλο του παραγωγού και έδωσε την σκυτάλη τον εξίσου έμπειρο Erik Oleson (The Man in the High Castle). Αυτός, έχοντας μελετήσει πολύ καλά τόσο το αρχικό υλικό όσο και την πρώτη σεζόν της σειράς, την επιστρέφει στις ρίζες, αλλά μεταθέτει τον προβληματισμό της. Αν στην πρώτη σειρά το κύριο μέλημα ήταν η πίστη στον ανθρώπινο ( πάντα αστικό όμως) νόμο, στο σύστημα απέναντι στο οποίο υποτίθεται ότι όλοι είναι ίσοι, τώρα το ερώτημα μεταφέρεται καθαρά σε όρους ηθικής/ μεταφυσικής, όπου και ο καθολικισμός του χαρακτήρα παίρνει τόσο σημαντική θέση: είναι οι ήρωες, αυτοί οι μασκοφόροι που αναζητούν μια αφηρημένη εικόνα δικαιοσύνης στους δρόμους καλοί άνθρωποι; Και, τελικά, είναι τόσο διαφορετικοί από τα τέρατα που πολεμούν; Αν ναι, γιατί τελικά το σύστημα πολεμά τους πρώτους και όχι τους δεύτερους; Γιατί προστατεύει με κάθε μέσο και κάθε δυνατό θέαμα τα τέρατα; Η αυστηρή αίσθηση αυτοτιμωρίας του Daredevil, η ιερότητα της ζωής και η υπεράσπιση της συγκρούεται με την κατανόηση του ότι δυστυχώς αυτή η λογική είναι τελικά αδύνατον να εφαρμοστεί, όσο και το υπερηρωικό είδος προσπαθεί να την τηρήσει (με τέλη βεβιασμένα και θολά, όπως δυστυχώς και τώρα).

Η τρίτη σεζόν είναι καρφωμένη στο παρόν. Και ως μια σειρά της εποχής της, καταφέρνει να πάει την υπερηρωική τηλεόραση ένα βήμα πιο πέρα, βάζοντας στον πυρήνα μια σειρά από δομικές αμφισβητήσεις: Είναι τελικά το ίδιο το σύστημα και όχι απλά μερικοί διεφθαρμένοι λειτουργοί του που όχι μόνο προστατευτούν, αλλά τελικά εργάζονται για τον Fisk. Είναι η ίδια η δομή των ΜΜΕ, και όχι μερικοί κακοί δημοσιογράφοι, που εστιάζει στο εντυπωσιακό θέαμα, που εστιάζει στην ματωμένη/ συμβολική εικόνα της στολής του Daredevil και όχι στον άνθρωπο που βρίσκεται από κάτω. Για αυτό και η στολή/ σύμβολο απορρίπτεται. Μαζί της απορρίπτεται η αναγνώριση και, τελικά, η αποδοχή.

Ο Fisk, από την άλλη, τίθεται σαν ένα σύμβολο κοινωνικό, ακόμα ισχυρότερος από ήταν στην πρώτη σεζόν. Πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, όπου θεωρητικά θα ήταν αδύναμος, βρίσκει την μεγαλύτερη του δύναμη: τους μηχανισμούς εξουσίας και προβολής, τους οποίους χρησιμοποιεί για άμεσο, βίαιο έλεγχο και έμμεση, ιδεολογική, κυριαρχία. Μέσα σε ένα δίχτυ από fake news, καμπάνιες λασπολογίας αλλά και, σε μια από τις καλύτερες στιγμές όλης της σειράς, ψυχολογικής χειραγώγησης, βλέπουμε τον Fisk, στην απόλυτη comicbook accurate μορφή του, σαν τον απόλυτο villain της post-truth εποχής: Έναν villain που όχι απλά δεν κρύβεται στις σκιές, αλλά δεν βρίσκει και τον λόγο να το κάνει, αφού οι προβολείς των media λειτουργούν πολύ καλύτερα. Το επιβλητικό παίξιμο του Vincent D’Onofrio ( Emerald City, Magnificent 7) έρχεται να δώσει υπόσταση σε αυτή την περσόνα.

Επιπλέον, ο έτερος κακός της σεζόν, ο ετεροκαθορισμένος Agent Pointdexter (για τους φίλους των κόμικ Bullzeye, παρόλο που αυτό το όνομα δεν αναφέρεται ποτέ) αλλά αποδίδεται με εξαιρετικό τρόπο από την αφηρημένη φιγούρα του Wilson Bethel ( Ηow To Get Away With Murder, Blood & Oil ), η ενδοσκοπική φιγούρα του οποίου δείχνει και την τάση της σειράς για μια πιο εσωτευρικευμένη αφήγηση, με έμφαση στο χτίσιμο των περιφερειακών χαρακτήρων και την ανάδειξη του παρελθόντος τους. Έτσι, έχουμε και το καλύτερο επεισόδιο της σεζόν, στο οποίο ο κεντρικός χαρακτήρας δεν εμφανίζεται καθόλου, και έτσι, επιτέλους, η Karen Page της Deborah Ann Woll (Escape Room, My Name Is Earl) και ο Foggy Nelson του Elden Henson (The Death and Return of Superman, The Butterfly Effect ) αναδεικνύονται ως ξεχωριστοί χαρακτήρες και όχι απλά ως συμπληρώματα του Matt Murdock.

Η σεζόν ήταν μία από τις πιο ουσιαστικές προσθήκες στο υπερηρωικό είδος, ανεξαρτήτως μέσου. Μπορεί να μην κατάφερε να απομακρυνθεί από τις παιδικές του αρρώστιες. Το βεβιασμένο φινάλε ήταν ίσως το πιο ενδεικτικό αυτής της κατάστασης. Ωστόσο οι θεματικές που έθεσε και οι τρόποι που τις παρουσίασε ήταν σίγουρα κάτι που θα μείνει κοντά μας για καιρό.

TAGGED:Agent PointdexterDaredevilDeborah Ann WollDISNEYDrew GoddardElden HensonErik OlesonFiskKaren PageNetflixVincent D'Onofrio
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόNίκος Γιακουμέλος
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.
Προηγούμενο άρθρο Trainspotting- Το βιβλίο κραυγή από τους βρώμικους δρόμους της Σκωτίας
Επόμενο άρθρο I choose the… the horror vol 2- Η καταγωγή άλλων 10 Pokemon που βγήκε από κάποιον εφιάλτη!
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
12 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025
Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
9 Μαΐου 2025
Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
23 Απριλίου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Σειρές

Bojack Horseman – Όταν ο υπαρξισμός συνάντησε το animation

admin
admin
12 Σεπτεμβρίου 2018
Σειρές

Ο Ryan Murphy μας καλωσορίζει στο νέο Hollywood

Λάζαρος Κολαξής
Λάζαρος Κολαξής
21 Μαΐου 2020
Σειρές

One Day – Μία μέρα σαν μία ζωή

Άλκης Καζαμίας
Άλκης Καζαμίας
8 Μαΐου 2024
Cinema

Polar – Όταν ο John Wick συνάντησε την τοξικότητα

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
6 Φεβρουαρίου 2019
ExclusiveSmassPodcasts

SmassPodcasts #22: Σειρές με πολλές seasons για την καραντίνα (feat. Spoileralert.gr)

admin
admin
21 Νοεμβρίου 2020
Σειρές

Τhe Punisher- Μια βίαιη επανεξέταση

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
5 Νοεμβρίου 2018
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?