Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Φτου και βγαίνω – Η Έλεν Γκρέις στη φυλακή
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Βιβλία > Αστυνομική > Φτου και βγαίνω – Η Έλεν Γκρέις στη φυλακή
ΑστυνομικήΒιβλία

Φτου και βγαίνω – Η Έλεν Γκρέις στη φυλακή

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Δημοσιεύτηκε 26 Ιανουαρίου 2018
Τελευταία Ενημέρωση 26 Μαρτίου 2018
7 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Η αστυνομική λογοτεχνία ήταν πάντα ένα λογοτεχνικό είδος ιδιαίτερα ευρείας απήχησης. Πολλοί αναγνώστες επιλέγουν την εμπειρία της ανάγνωσης αστυνομικών ιστοριών, γιατί μπαίνουν εύκολα στο ρόλο του ντετέκτιβ, που προσπαθεί να λύσει αγωνιώδη μυστήρια πολυδαίδαλων ιστοριών. Εξ’ άλλου η αγάπη του αναγνωστικού κοινού για την αστυνομική λογοτεχνία συχνά εμπνέει τη μεταφορά βιβλίων στη μεγάλη οθόνη ή και σε άλλες τέχνες, όπως και τα comics (πιο πρόσφατο παράδειγμα το Έγκλημα στο Οριέντ Εξπρές, το οποίο πέρσι μεταφέρθηκε για μια ακόμα φορά στον κινηματογράφο, αλλά και σε ένα πολύ ενδιαφέρον comic, που εκδόθηκε στα ελληνικά απ’ τις εκδόσεις Διόπτρα).

Το λογοτεχνικό είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας έχει περάσει από πολλές περιόδους και έχει διαμορφώσει ποικίλους τύπους γραφής. Απ’ το κλασσικό αστυνομικό μυθιστόρημα του Arthur Conan Doyle και της Agatha Christie, μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει συγγραφείς και λογοτεχνικά ρεύματα που έχουν αφήσει ανεξίτηλα το σημάδι τους στη σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία. Ίσως το πιο ελκυστικό από αυτά τα ρεύματα είναι η noir λογοτεχνία, που έστρεψε το κέντρο της προσοχής απ’ το αριστοτεχνικά άλυτο μυστήριο που λύνει ένας ιδιοφυής ντετέκτιβ, σε εγκλήματα καθημερινά, που καλούνται να λύσουν ντεντέκτιβς αναρχικοί, αριστεροί, αλκοολικοί ή και περιθωριακοί, που δεν φοβούνται να διεξάγουν έρευνες στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές. Έτσι το noir μυθιστόρημα συχνά ανέδειξε κοινωνικά ζητήματα και ριζοσπαστικές ιδέες.

Σήμερα το αστυνομικό μυθιστόρημα παραμένει ένα ιδιαίτερα δημοφιλές ανάγνωσμα για το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, ενώ πλέον στο επίκεντρο βρίσκεται η σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία. Ο Jo Nesbo έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια αναγνώστες και πλέον έχει άτυπα αναχθεί σε μέτρο σύγκρισης κάθε νέου επιτυχημένου συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας. Κι εδώ έρχεται ο M. J. Arlidge.

Ο M. J. Arlidge δεν είναι μεν Σκανδιναβός, όμως είναι πλέον αναγνωρισμένος ως μία απ’ τις πιο δυνατές πένες του αστυνομικού. Δεν είναι παράλογο που έχει χαρακτηριστεί ως ο «νέος Jo Nesbo», αφού έχει πλάσει αριστοτεχνικά τον μύθο της Έλεν Γκρέις, της ιδιοφυούς αστυνομικού με το σκοτεινό παρελθόν, που έρχεται συχνά αντιμέτωπη με τα πιο δυσεπίλυτα και ειδεχθή εγκλήματα που μπορεί να σκεφτεί ο νους μας. Το ελληνικό κοινό γνώρισε τον M. J. Arlidge απ’ το Αμπε μπα μπλομ, το πρώτο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνίστρια την Έλεν Γκρέις, που έγινε παγκόσμιο best seller και στα ελληνικά εκδόθηκε -όπως και όλη η υπόλοιπη σειρά- απ’ τις εκδόσεις Διόπτρα.

Το «Φτου και βγαίνω» είναι η έκτη ιστορία της Έλεν Γκρέις, η οποία είναι αρκετά διαφορετική από τις υπόλοιπες, αφού πλέον η Γκρέις είναι φυλακισμένη για εγκλήματα που δεν διέπραξε. Όμως ο πραγματικός ένοχος των εγκλημάτων για τα οποία κατηγορείται η Γκρέις έχει σχεδιάσει τόσο αριστοτεχνικά την ενοχοποίησή της, που ενώ η ίδια δεν παραδέχεται την ενοχή της, μοιάζει ανήμπορη να πείσει το δικαστήριο, αλλά και τους ίδιους τους πρώην συναδέλφους της στο αστυνομικό της τμήμα, ότι είναι αθώα.

Όμως όλα θα αλλάξουν όταν θα διαπραχθεί ένας αποτρόπαιος φόνος στη φυλακή της Έλεν Γκρέις. Μία απ’ τις λίγες νέες φίλες της φυλακισμένης αστυνομικού βρίσκεται νεκρή και ακρωτηριασμένη το πρωί στο κελί της και η Έλεν, μαζί με τις υπόλοιπες φυλακισμένες, σκέφτεται ότι μπορεί να είναι η επόμενη. Η ασφάλεια της φυλακής καθυστερεί υπερβολικά να βρει το δολοφόνο και η αγωνία των φυλακισμένων για την ίδια τη ζωή τους κορυφώνεται όσο παιρνούν οι μέρες. Και οι φόνοι δεν σταματούν. Τότε είναι η ώρα της Γκρέις να αναλάβει δράση και να προσπαθήσει να διαλευκάνει το έγκλημα, με τα ελάχιστα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει, ως φυλακισμένη.

Η υπόθεση του «Φτου και βγαίνω» διεξάγεται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο μέρος είναι η φυλακή, όπου η Έλεν Γκρέις, πέρα απ’ την πλεκτάνη απ’ την οποία πρέπει να αθωωθεί, έρχεται αντιμέτωπη και με μια ποικιλία φυλακισμένων γυναικών, που την αντιμετωπίζουν εχθρικά και της την έχουν στημένη στη γωνία. Τα ναρκωτικά, οι καυγάδες, το bullying και οι επιθέσεις είναι καθημερινότητα στη φυλακή του Χολογουέι. Η Γκρέις θα πρέπει να επιβιώσει, τουλάχιστον μέχρι τη δίκη της.

Το δεύτερο επίπεδο της εξέλιξης της ιστορίας διεξάγεται έξω απ’ τη φυλακή, εκεί όπου όλοι είναι εναντίον της. Οι πρώην συνάδελφοι της νιώθουν προδομένοι απ’ τα ψέμματά της, αλλά και οι εφημερίδες δεν χάνουν την ευκαιρία να την δικάσουν πρόωρα στα μάτια της κοινής γνώμης. Μόνη φίλη που απέμεινε στην Έλεν είναι η αστυνομικός Τσάρλι Μπρουκς, που πιστεύει στην αθωότητά της και προσπαθεί να τη βοηθήσει ψάχνοντας αποδεικτικά στοιχεία, διακινδυνεύοντας την καριέρα της, αφού για την αστυνομία η υπόθεση της Έλεν Γκρέις έχει κλείσει οριστικά.

Η εργασία του M. J. Arlidge σε παραγωγές βρετανικών αστυνομικών τηλεοπτικών σειρών είναι προφανής στον τρόπο γραφής του. Το «Φτου και βγαίνω» έχει έναν καταιγιστικό ρυθμό, που προσομοιάζει στον τηλεοπτικό χρόνο των αστυνομικών σειρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πολυσέλιδο βιβλίο χωρίζεται σε κεφάλαια, που το καθένα δεν ξεπερνά τις 3 ή 4 σελίδες. Με αυτό τον τρόπο ο συγγραφέας καταφέρνει να κρατά συνεχώς σε εγρήγορση τον αναγνώστη, όπου βλέπει σκηνές με ασταμάτητη δράση να περνάνε με ταχύτητα μπροστά από τα μάτια του. Δύσκολα αποφασίζει κανείς να αφήσει το βιβλίο, αφού ο συγγραφέας δεξιοτεχνικά αφήνει ανοιχτά ερωτήματα, τα οποία ξέρεις ότι θα απαντηθούν λίγο παρακάτω. Ο αναγνώστης έτσι καθηλώνεται απ’ την καταιγιστική δράση και το βιβλίο θα το αφήσει δύσκολα πριν να φτάσει στην τελευταία σελίδα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το «Φτου και βγαίνω» αποτελεί βέβαια το έκτο μέρος μιας σειράς βιβλίων με πρωταγωνίστρια την Έλεν Γκρέις, όμως μπορεί να διαβαστεί και αυτοτελώς, απ’ τον αναγνώστη που θα ρισκάρει να μάθει κάποια -λίγα- στοιχεία απ’ τις προηγούμενες περιπέτειες της Έλεν Γκρέις. Φυσικά η σειρά του M. J. Arlidge αξίζει σίγουρα να διαβαστεί ολόκληρη απ’ τους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας, όμως πιστεύω ότι το «Φτου και βγαίνω» μπορεί να αποτελέσει την ιδανική αρχή για ένα νέο αναγνώστη της σειράς, για να ξεκινήσει το αναγνωστικό ταξίδι της πολλά υποσχόμενης πένας του M. J. Arlidge.

TAGGED:M. J. ArlidgeΕκδόσεις ΔιόπτραΈλεν Γκρέις
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΜάνος Βασιλείου - Αρώνης
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.
Προηγούμενο άρθρο Abstract the Art Of Design: Από το τίποτα δημιουργείται κάτι
Επόμενο άρθρο Fight Club 2 – Το sequel ήρθε σε μορφή κόμικ και οι πωλήσεις σαπουνιών αναμένονται να αυξηθούν ξανά
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
12 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025
Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
9 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Βιβλία

Assassin’s Creed: Υπόκοσμος- Η καμπή και η ανασύσταση των Ασσασσίνων

Έφη Kαραχάλιου
Έφη Kαραχάλιου
12 Μαρτίου 2018
Βιβλία

Assassin’s Creed: Ενότητα- Φόνοι και πραξικοπήματα στην σκιά των Βερσαλλιών

Έφη Kαραχάλιου
Έφη Kαραχάλιου
28 Σεπτεμβρίου 2018
ComicΕυρωπαϊκά

Η Αγκάθα Κρίστι σε κόμικ… ξανά!

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
30 Αυγούστου 2019
Comic

ΕΒΚ 2024: Οι τελικές υποψηφιότητες

admin
admin
13 Μαΐου 2024
BookTokΒιβλία

Νοέμβρης 9 – Μια φθινοπωρινή ιστορία αγάπης

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
21 Φεβρουαρίου 2023
Βιβλία

Ο Πολωνός – Η επιθυμία ως παιχνίδι εξουσίας

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
5 Δεκεμβρίου 2023
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?