Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Green Book – Ρατσισμός των 60s ή μια απλή βιογραφική ιστορία;
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Cinema > Green Book – Ρατσισμός των 60s ή μια απλή βιογραφική ιστορία;
Cinema

Green Book – Ρατσισμός των 60s ή μια απλή βιογραφική ιστορία;

Xρήστος Δικτόπουλος
Από Xρήστος Δικτόπουλος
Δημοσιεύτηκε 1 Φεβρουαρίου 2019
Τελευταία Ενημέρωση 1 Φεβρουαρίου 2019
6 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Το Hollywood έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές ανά τα χρόνια ως βαθιά ρατσιστικό, από τους ίδιους του τους ηθοποιούς, λόγω απουσίας υποψηφιοτήτων μαύρων ηθοποιών στα Όσκαρ. Τα κινήματα αντίστασης σε τέτοια γεγονότα είναι αρκετά απολιτίκ, μικρής διάρκειας, απαρτίζονται από ελάχιστους ανθρώπους του χώρου και σίγουρα δεν αντιτίθενται με πραγματικούς όρους στον  ρατσισμό. Λογικό ίσως, αν σκεφτούμε το υποκείμενό τους. Οι διάφορες παραγωγές επίσης, που κινούνται σε ένα αντιρατσιστικό πλαίσιο, πολλές φορές καταφέρνουν να περάσουν ελπιδοφόρα μηνύματα, με τη πλειοψηφία αυτών όμως να μην υπερβαίνει τα όρια μιας «no politica» αντίληψης.

Το Green Book του Peter Farrelly , αποτελεί ένα ακόμα κλασικό εγχείρημα μιας τέτοιας ταινίας, με ορισμένα ίσως πιο θετικά στοιχεία. Η ταινία δανείζεται το όνομά της από ένα βιβλίο με προτάσεις, για το που μπορούσαν να κυκλοφορούν και να μένουν οι μαύροι στην Αμερική, για να είναι ασφαλείς. Η αληθινή ιστορία ενός φοβερά ταλαντούχου μαύρου πιανίστα της κλασικής και της jazz μουσικής, του Don «the Doctror» Shirley (Mahershala Ali), κατά την πρώτη περιοδεία του στον άκρως ρατσιστικό Αμερικάνικο νότο των 60s. O  «Doc» έχοντας κανονίσει την περιοδεία του, αναζητεί έναν ικανό σοφέρ να τον μεταφέρει μεταξύ των συναυλιών αλλά και να τον προστατεύει σε οποιαδήποτε δυσκολία. Βρίσκει τη λύση στο πρόσωπο του Tony Lip (Viggo Mortensen), ενός Ιταλού μετανάστη που ζει στο Bronx της Νέας Υόρκης και εργάζεται στη νύχτα της πόλης. Ψάχνοντας μια νέα δουλειά για να θρέψει την οικογένειά του και θέλοντας να αποφύγει να δουλέψει για την Ιταλική μαφία, δέχεται τη θέση παρά την (αρχικά) εμφανή αντιπάθειά του προς τους μαύρους. Έτσι ξεκινάει ουσιαστικά η ιστορία της ταινίας, αλλά και μια ασυνήθιστη για την εποχή, δυνατή φιλία. Ο πλούσιος, μορφωμένος αλλά μαύρος μουσικός από τη μια πλευρά , ο λευκός , βαθιά ταξικός, τίμιος, αλλά αμόρφωτος Ιταλός μετανάστης από την άλλη. Στις συνεχείς ώρες αλληλεπίδρασής τους ο καθένας προσπαθεί να περάσει στον άλλο τη δική του αντίληψη και οπτική της ζωής. Ο Doc προσπαθεί να εξευγενίσει τον άξεστο σοφέρ του και ο Tony να μάθει στο πλούσιο αφεντικό τον πιο απλό τρόπο ζωής των φτωχώτερων κομματιών της κοινωνίας.

Στην εποχή των 60s στην Αμερική, τους Νότιους και τις αντιλήψεις τους απέναντι στους μαύρους, θα ήταν μάλλον περιττό να αναφερθούμε. Περιοδεύοντας στο Νότο, ο Doc ακροβατεί ανάμεσα σε 2 διαφορετικούς κόσμους της εποχής. Αρκετά πλούσιος και αναγνωρισμένος, βρίσκεται αποκομμένος από τους υπόλοιπους μαύρους-δούλους της εποχής. Αρκετά μη λευκός, από την άλλη, παρά τη φήμη και το ταλέντο του,  αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τις «παραδόσεις του Νότου» από την υψηλή και μη, κοινωνία. Η εσωτερική του πάλη να βρει που ανήκει, μεταφερμένη άψογα από τον Mahershala Ali, είναι που δίνει έναν ιδιαίτερο τόνο στη συγκεκριμένη ταινία , διαφοροποιώντας την από τις αντίστοιχες της «κατηγορίας». Ο  Tony είναι μαζί του σε όλο αυτό το μεταφορικό και κυριολεκτικό ταξίδι. Φαίνεται να ξεπερνάει την οποιαδήποτε προκατάληψη προς το αφεντικό του και σε ένα βαθμό και προς τους μαύρους γενικότερα. Εντυπωσιάζεται από τον ταλέντο και τη μόρφωση του Doc και δένεται μαζί του, υπερβαίνοντας τη σχέση αφεντικού-υπαλλήλου. Ο Viggo Mortensen καταφέρνει να «χωρέσει» σε ένα ρόλο τον τραμπούκο, κομπιναδόρο Ιταλό που εργάζεται στη νύχτα και τον τίμιο οικογενειάρχη-φίλο που κάνει ότι χρειαστεί για να προστατέψει τους δικούς του ανθρώπους, με τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο, να γίνεται αρκετά φυσικά στα χρονικά πλαίσια της ταινίας.

Κάπου εκεί όμως η ταινία συναντά τα όρια που αναφέραμε πριν. Το ταξικότερο στοιχείο της ταινίας, ο Ιταλός μετανάστης φαίνεται να θεωρεί ευσυνείδητα τη θέση του κατώτερη από τους πλούσιους, είτε είναι ο Doc, είτε το λευκό κοινό του. Τον προστατεύει έναντι των ρατσιστικών συμπεριφορών στη βάση της οικονομικής τους συμφωνίας και της φιλίας τους, αλλά δε βλέπει ποτέ τον εαυτό του σαν ισάξιό του, ως καταπιεσμένα τμήματα του ίδιου συστήματος.  Με την ίδια οπτική, από την άλλη πλευρά, ο Doc που βιώνει άμεσα το ρατσισμό, διαχωρίζει τον εαυτό του από τον σοφέρ του αλλά και τους υπόλοιπους μαύρους, βάσει της οικονομικής κατάστασης και του επιπέδου μόρφωσης. Οι όποιες θετικές συμπεριφορές είναι κυρίως προσωποκεντρικές, με το πολιτικό ύφος να λάμπει διά της απουσίας του. Υπάρχουν συνεχώς κλισέ τα οποία το 2019 θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν και ως επιτηδευμένα αλλά το προϋπάρχον έργο του σκηνοθέτη (Dumb and dumber, There’s something about Mary) δεν αφήνει πολλά περιθώρια τέτοιας ερμηνείας. Από άποψη σεναρίου το μόνο που μπορούμε να προσάψουμε στην ταινία είναι ο υπερβολικός «ρομαντισμός» μεταξύ των δύο αντρών, οι οποίοι δεν έρχονται ποτέ σε κάποια πραγματική ρήξη, παρά τις εντελώς διαφορετικές τους καταβολές.

Μια πραγματική ιστορία, που ειδικά μέσα από τις καλές ερμηνείες των πρωταγωνιστών, μεταφέρεται με πολύ όμορφο τρόπο στη μεγάλη οθόνη και αφήνει ένα αναμφισβήτητα ένα ευχάριστο αίσθημα που αξίζει τις 2 ώρες που χρειάζονται για να την παρακολουθήσεις. Από εκεί και πέρα βρίσκεται συνυποψήφια για το όσκαρ καλύτερης ταινίας με το αρκετά πολιτικό BlacKKKlansman και το Black Panther, που με το δικό του nerd ύφος αναδεικνύει το θέμα με έναν πιο ευρύ τρόπο. Ανάμεσά τους, το Green Book μάλλον δε μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω.

 

TAGGED:green bookMahershala Alioscars 2019Viggo Mortensen
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόXρήστος Δικτόπουλος
Follow:
Ο Χρήστος γεννήθηκε στην Λάρισα. Για αυτό στον υπόλοιπο κόσμο λέει συνήθως ότι έχει καταγωγή από την κοντινή Αυστραλία. Επειδή από μικρό δεν τον τρόμαζαν, σπούδασε κομπιούτερ και (δυαδικούς) αριθμούς στο Πολυτεχνείο τση Κρήτης, πράγμα που τον συνέδεσε με όλη τη nerd-geek-mass κουλτούρα και κάπως έτσι κατέληξε στην συντακτική ομάδα του SC.
Προηγούμενο άρθρο Τhe Favourite – Μια ακτινογραφία της εξουσίας κάθε είδους
Επόμενο άρθρο Πώς μπορούν τα video games να διδάξουν ιστορία στα παιδιά;
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
13 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025
Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
9 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Cinema

Αlita: Battle Angel – Ζεστά cyborg, ψυχροί άνθρωποι

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
26 Φεβρουαρίου 2019
Cinema

Δώστε εσείς το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για το 2019!

admin
admin
23 Φεβρουαρίου 2019
Σειρές

Luke Cage- Ο ήρωας του Harlem είναι ο ήρωας που μας αξίζει

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
22 Οκτωβρίου 2018
Cinema

A Star Is Born – American dream με λάμψεις Grammy

Mαίρη Μαυρομάτη
Mαίρη Μαυρομάτη
22 Φεβρουαρίου 2019
Cinema

Captain Fantastic: Το κωμικό δράμα της πιο αντισυμβατικής οικογένειας που έχουμε γνωρίσει

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
17 Ιουνίου 2017
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?