How To Get Away With Murder- Όταν το House MD συναντά τα δικαστήρια…

Oμάδα Afterwords Από Oμάδα Afterwords 5 Λεπτά Ανάγνωσης

“Κάντε τους μάρτυρες να φανούν αναξιόπιστοι. Βρείτε νέο ύποπτο. Θάψτε τις αποδείξεις“.  Αυτές τις συμβουλές δίνει η Annalise Keating στους φοιτητές της στο πρώτο μάθημα Ποινικού Δικαίου. Πρόκειται φυσικά για το “How to get away with murder”, τη νέα σειρά του Peter Nowalk και της Shonda Rhimes ως παραγωγό.

htwawmgif-1424977510

Ξεκίνησε το 2014 έχοντας ήδη μια ολοκληρωμένη σεζόν και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Εκείνη που δεν μπορεί να ξεφύγει με κανένα τρόπο από τους θεατές είναι η Shonda Rhimes καθώς τα αποτυπώματά της είναι κάτι παραπάνω από εμφανή στα επεισόδια της σειράς. Είναι η δημιουργός δύο από των πιο συζητημένων σειρών τα τελευταία χρόνια: το Grey’s Anatomy και το Scandal.

Η σειρά παρουσιάζει τη ζωή της Annalise Keating,  μιας δυναμικής δικηγόρου και καθηγήτριας πανεπιστημίου. Κοντά της βρίσκονται πέντε φοιτητές: ο Wes, το καλό παιδί ( Alfred Enoch-Harry Poter). Η Michaela (Aja Naomi King- Damsels in Distress, Four) μια φιλόδοξη φοιτήτρια που έχει βάλει στόχο της ζωής της να μοιάσει στην Annalise Keating και ο ξερόλας Asher (Matt McGorry- Orange Is the New Black, How He Fell in Love). Ο Connor (Jack Falahee- Tokarev, Sunburn) που δε διστάζει να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο για να πετύχει τους στόχους του και τέλος η Laurel (Karla Souza– No se aceptan devoluciones, Nosotros los Nobles)  η έξυπνη και χαμηλών τόνων φοιτήτρια. Αλλά είναι όντως έτσι; «Κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος για το ποιος είναι ποιος», μας προειδοποιεί η Annalise Keating στο ξεκίνημα της σειράς.

Εδώ να σημειωθεί πως το cast της σειράς είναι εξόχως ποικίλο και πολλές μειονότητες εκπροσωπούνται σε αυτό. Ταυτόχρονα, η σειρά όχι μόνο δεν φοβάται το δύσκολο θέμα των μη ετεροφυλοφιλικών σχέσεων, αλλά προσθέτει μεγάλα κομμάτια που δείχνουν άτομα της LGBT+ κοινότητας σε καθημερινές τους στιγμές, βοηθώντας τον θεατή να εξοικειωθεί με αυτόν τον τρόπο έκφρασης και να μην τον αποκλείει. Χωρίς να φτάνει στα επίπεδα του Sense8, για το οποίο κάτι τέτοιο ήταν δομικό κομμάτι, η σειρά καταφέρνει με έναν πολύ απλό και ανθρώπινο τρόπο να θίξει δύσκολα θέματα, χωρίς μάλιστα να τα υπερτονίζει. Για το “How to get away with murder” οποιαδήποτε σεξουαλική ταυτότητα ανήκει στο σκηνικό και όχι στην δραματουργική ανάπτυξη χαρακτήρων.

img-how-to-get-away-with-murder-185

Ήδη από το πρώτο επεισόδιο ο θεατής παίρνει μια πρώτη γεύση για το μοτίβο των αναδρομών που θα συνοδεύει τη σειρά σε όλη της τη διάρκεια. Η αφήγηση της ιστορίας ξεκινάει in medias res. Το πρώτο επεισόδιο αρχίζει με φόνο. Παρακολουθούμε τους φοιτητές της Annalise Keating να προσπαθούν να ξεφορτωθούν ένα πτώμα, κάτι που μας επιβεβαιώνει ότι η σειρά δεν πήρε τυχαία το όνομα της.

Οι δημιουργοί της σειράς μας πετούν κομμάτια ενός παζλ σε ανύποπτο χρόνο και μας προκαλούν να τα ενώσουμε. Το κυριότερο όμως είναι πώς κάθε κομμάτι που συμπληρώνεται ανατρέπει και τα μέχρι τώρα γνωστά στο θεατή δεδομένα καθώς και τη γνώμη που μπορεί να έχει για τους πρωταγωνιστές. Όλοι είναι αθώοι και όλοι ένοχοι.

how-to-get-away-with-murder

Η σειρά δε μας απογοητεύει ούτε στο επίπεδο των ερμηνειών. Η βραβευμένη Viola Davis αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την ενσάρκωση του δυναμικού και μυστηριώδους χαρακτήρα της Annalise Keating. Η ερμηνεία της καθηλώνει το θεατή. Έχουν υπάρξει στο παρελθόν σειρές που ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκει σε μια δυναμική γυναίκα. Η διαφορά στη συγκεκριμένη σειρά έγκειται στον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας. Είναι δυναμική, θαρραλέα, αδίστακτη σε βαθμό που δε φοβάται να χρησιμοποιήσει ακόμα και τα πιο αγαπημένα της πρόσωπα για να πετύχει το σκοπό της, φαίνεται ψυχρή και απόμακρη αλλά ταυτόχρονα τη βλέπουμε να «λυγίζει» και να φανερώνει την ευαίσθητη πλευρά της. Σε κάθε επεισόδιο παρουσιάζεται μια άγνωστη πτυχή του χαρακτήρα της που καθιστά μάταιη την προσπάθεια  του θεατή να την ψυχογραφήσει.

htgawm

Κοινό στοιχείο όλων των χαρακτήρων της σειράς είναι το «σκοτεινό τους παρελθόν». Όλοι προσπαθούν να ξεφύγουν από κάτι χωρίς όμως να το πετυχαίνουν πάντα. Η αποκάλυψη του παρελθόντος των χαρακτήρων, τους δίνει βάθος και δικαιολογεί έμμεσα στον θεατή τις επιλογές τους ή τον τρόπο που ενεργούν.

Οι εκρηκτικοί χαρακτήρες, οι καθηλωτικοί διάλογοι και οι αναπάντεχες ανατροπές στην πλοκή κάνουν το How to get away with murder μια σίγουρη πρόταση για όσους αγαπούν τις σειρές θρίλερ και μυστηρίου.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Oμάδα μεταφραστιών, αναγνωστριών και γενικά πολυμηχανήματα! Περισσότερα γαι αυτές εδώ https://www.facebook.com/AfterWordstranslations/