Hypnospace Outlaw – Το internet στα 90s

Ηρώ Παπασπύρου Από Ηρώ Παπασπύρου 4 Λεπτά Ανάγνωσης

Για πολλά από εμάς το internet είναι κάτι το δεδομένο. Είναι κάτι που υπάρχει πάντα και παντού. Μπορεί να μη θυμάστε μια εποχή που έπρεπε να αποσυνδέσεις το τηλέφωνο για να συνδεθείς στο internet. Το Hypnospace Outlaw είναι ένα παιχνίδι-ωδή σε αυτή ακριβώς την εποχή.

Σε ένα alternative 1999, οι άνθρωποι όταν πέφτουν για ύπνο έχουν τη δυνατότητα να φορέσουν τα headband τους και να συνδεθούν στο Hypnospace. Το Hypnospace, μια low res απεικόνιση του πως ήταν το internet στα τέλη του 20ού αιώνα, είναι ένας διαδικτυακός τόπος που θυμίζει τις σελίδες του GeoCities. Στο Hypnospace, ο κάθες χρήστης μπορεί να δημιουργήσει τη δικιά του σελίδα, να επισκεφτεί τις σελίδες άλλων χρηστών, να τσατάρει μαζί τους, να παίξει παιχνίδια. Μπορείς ακόμα να υιοθετήσεις ένα virtual pet που χέζει στην οθόνη σου και αν δε το προσέξεις πεθαίνει.

Το Hypnospace χωρίζεται σε διαφορετικά forums (zones), ανάλογα με το είδος των σελίδων. Παραδείγματος χάρην έχεις την Teentopia, forum για έφηβους 12-19 χρονών στα οποία μπορείς να δεις όλες τις cringe σελίδες που φτιάχνουν οι έφηβοι, όπως fan-fiction για τα αγαπημένα τους συγκροτήματα. Έχεις το zone Open Eyed, οι σελίδες του οποίου αφορούν conspiracy theories. ‘Εχει επίσης το super edgy description “If you’re not pissed off, you’re not paying attention. Free thinkers only. “.

Ο δικός σου ρόλος είναι αυτός του Hypnospace Enforcer, ενός ατόμου που έχει προσληφθεί από τη εταιρεία δημιουργό του Hypnospace. Σκοπός είναι να εντοπίζεις contect που παραβιάζει τα Terms & Conditions του Hypnospace. Σου αναθέτουν αποστολές όπως να εντοπίσεις και να καταγγείλεις περιστατικά bullying, copyright infringment ή ακόμα και τη χρήση παράνομου λογισμικού. Κάθε φορά που καταφέρνεις να κλείσεις μια υπόθεση ανταμείβεσαι με hypnocoin, ένα νόμισμα που χρησιμοποιείται για την αγορά διάφορων υπηρεσιών στο Hypnospace.

Οι υποθέσεις ξεκινάνε από πολύ απλές, που μπορείς να τις λύσεις με μερικά clicks. Εξελίσσονται σε αρκετά σύνθετες, που θα σε αναγκάσουν να ακονίσεις τα skills σου ως hacker και detective. Επίσης το παιχνίδι σε αφήνει με μια ιδιαίτερα πικρή αίσθηση κάθε φορά που καταγγέλεις ένα πολίτη. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο να καταγγέλεις ηλικιωμένες κυρίες επειδή χρησιμοποίησαν την εικόνα ενός χαρακτήρα ή ένα τραγούδι στην σελίδα τους.

Το Hypnospace Outlaw γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκο όσο προχωράει, και όσον αφορά τις υποθέσεις αλλά και την πλοκή αυτών. Παρόλα αυτά η ομορφία του παιχνιδιού δεν βρίσκεται στα σύνθετα puzzles του ούτε στα διάφορα plot twists που θα συναντήσεις διάσπαρτα σε αυτό. Η ομορφία του Hypnospace Outlaw βρίσκεται στο πόσο καλά καταφέρνει να απεικονήσει τις περίεργες, κακοφτιαγμένες και over the top αρχές του internet.

Δεν είναι μόνο το κομμάτι των γραφικών, της μουσικής που παίζει σε κάθε σελίδα ή των gifs και των pop-ups. Είναι το ίδιο το περιεχόμενο των σελίδων, η αίσθηση των communities που δημιουργούντουσαν στο internet. Το πως αποτέλεσαι για πολλά από εμάς ένα creative outlet, πως έφερε κοντά κόσμο. Πως δημιούργησε τα δικά του αστεία και τελικά την δικιά του κουλτούρα.

Αυτό που σήμερα λέμε internet culture είναι πλέον για πολλά από εμάς κάτι το δεδομένο, κάτι που υπήρχε πάντα στη ζωή μας. Όμως δεν ήταν έτσι. Και το Hypnospace Outlaw έρχεται να σου θυμίσει αυτή την άβολη, εφηβική φάση που πέρασε το internet. Και που τώρα συχνά κοιτάμε με νοσταλγία.

Αγοράστε το εδώ.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Η σχέση της Ηρώς με το φανταστικό ξεκίνησε όταν στα πέντε της ανακοίνωσε ότι είναι ερωτευμένη με τον Aslan. Περιέργως μεγαλώνοντας δεν έγινε furry. Αφιέρωσε την εφηβεία της στο τρίπτυχο μέταλ, video games και high fantasy, μέχρι που στα 22 της ανακάλυψε ότι της αρέσει unironically η Taylor Swift. Από τότε προσπαθεί να ζήσει με το βάρος αυτό. Δε νιώθει άνετα με τον όρο social justice warrior, προσδιορίζεται ως social justice druid.