Sonic The Hedgehog: Τι Sonic Τι Sanic

Χρυσάνθη Παπουτσιδάκη Από Χρυσάνθη Παπουτσιδάκη 4 Λεπτά Ανάγνωσης

Όσοι ενημερωνόμαστε για ταινίες ή games, συναντήσαμε μια έκρηξη memes και παραπόνων για τον παλιόφιλο Sonic τον Σκαντζόχοιρο. Συχνό το φαινόμενο αλλά αφορμή τώρα είναι το trailer της νέας ταινίας του. Αν μας ρωτήσετε, τα memes και τα παράπονα έχουν δίκιο.

Το Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=FvvZaBf9QQI

Από τα πρώτα δευτερόλεπτα, καταλαβαίνουμε τι «σόι» ταινία θα είναι. Με αναμενόμενη πλοκή, θα έχει απλοϊκή σκηνοθεσία και χαρακτήρες καρικατούρες. Ξεκινάει λοιπόν, με μελοδραματικά ηχητικά εφέ και ο άνθρωπος-ήρωας (James Marsden) απορεί με ένα μυστήριο φαινόμενο. Μετά απορήσαμε και εμείς για το ίδιο φαινόμενο «ο Sonic είναι αυτός;» Το περιβόητο νέο σχέδιο, εκτυφλωτικά μπλε, με εξωγήινη όψη σκαντζόχοιρου και γυμνασμένα άκρα, ξεχωρίζει στο υπόλοιπο περιβάλλον.

Στην ολότητα του το τρέιλερ μας εισάγει στην πλοκή, «ο Sonic (Ben Schwartz) καλείται να σώσει τον κόσμο και ο στρατός τον καταδιώκει» και στους κύριους χαρακτήρες όπως τον Dr. Robotnik (Jim Carrey). Φυσικά περιλαμβάνονται χωρίς πολλά πολλά, σκηνές δράσης, σχετικά χλιαρές , και χιούμορ, αρκετά κρύο. Όλα αυτά υπό την συνοδεία του «Gangsta’s Paradise» του Coolio, κάπως εκτός θέματος.

Εντύπωση κάνει αρχικά και η επιλογή του Jim Carrey ως Dr. Ivo “Eggman” Robotnik, αφού δεν ταιριάζει στο αυγουλοκέφαλο προφίλ. Παρόλο που μάλλον προτιμήθηκε λόγω δημοτικότητας, κλέβει την παράσταση στο τρέιλερ με τις ατάκες του και παρουσιάζεται στο τέλος μεταμορφωμένος ως χαρακτηριστικός Eggman.

Λίγη Ανάλυση Μετά Την Πικρία

Για να είμαστε ειλικρινείς οι κακοί οιωνοί ήταν μπόλικοι. Η ταινία είναι ένα μείγμα CGI και live-action, την οποία έχει αναλάβει η Paramount Pictures με επιβαρυμένο ιστορικό σε τέτοιες κατηγορίες. Ήδη από τις πρώτες αφίσες αχνοφαινόταν η κακή ποιότητα των γραφικών και σχεδίου.

Το redesign του Sonic είναι αγαπημένο θέμα για τη SEGA, που αδιάκοπα αποπειράται να τον επαναλανσάρει πιο ώριμο, πιο σκοτεινό. Με εξίσου ώριμα, σκοτεινά και κυρίως κακά games ο Sonic έχει ξεπέσει, από όνομα σε περίγελο των κάποτε φαν. Την τελευταία δεκαετία ο Sonic προφέρεται Sanic  με τεράστια ποικιλία σε παρωδίες και memes αφιερωμένες σε αυτόν, όπως και σε άλλους χαρακτήρες, γνωστότερο παράδειγμα ο Knuckles.

Η ταινία προφανώς ακολουθεί την παραπάνω λογική, στοχεύοντας σε εμάς τους μεγαλύτερους, που όχι μόνο δεν εγκρίνουμε αλλά παρέχουμε και διορθώσεις πέρα από νέα memes (ή και τα δύο). Διορθώσεις που ο σκηνοθέτης Jeff Fowler θα συμβουλευτεί, αφού ανακοίνωσε ότι αλλάζει το design του ήρωα, χωρίς να μετακινείται η παγκόσμια πρεμιέρα (8 Νοεμβρίου).

Σαν να το βλέπουμε

Οι αλλαγές τελευταίας στιγμής σε CGI, είναι περίπλοκη διαδικασία και διακριτές στο τελικό προϊόν, με θύματα εκμετάλλευσης πάλι τους animators και την ομάδα των εφέ. Με τα νέα αυτά επιβεβαιώμαστε πως το επίκεντρο πια είναι η άμεση ικανοποίηση του κοινού, όχι η δικαίωση ενός χαρακτήρα. Μάλλον η Paramount Pictures βασίζεταιστην αρνητική δημοσιότητα, όπως επιτάσσει η βιομηχανία της ψυχαγωγίας, και στην φήμη που έχει πια ο Sonic ως αστείο. Πληθώρα φαν και μη θα παρακολουθούν πια τις εξελίξεις και θα δουν την ταινία «ειρωνικά».

Βεβαίως υπάρχει και το μαξιλαράκι του Jim Carrey ο μοναδικός με ικανοποιητική εμφάνιση και ατάκες, καθιστώντας αυτόν πρωταγωνιστή.

Κατά την γνώμη μας δεν χρειάζεται ούτε ο Jim Carrey ούτε ένας αληθοφανής Sonic, μια απλή ταινία μόνο με χρώμα και ταχύτητα και τον ίδιο τον ήρωα επίκεντρο.

Μοιραστείτε το Άρθρο
«Α ναι ρε το ξέρω έχω δει το 1ο επεισόδιο/διαβάσει /δει για αυτό». Αυτή είναι ίσως η χαρακτηριστικότατη ατάκα της νεαρής Πατρινής. Όλα άρχισαν τίμια με Cartoon Network, Playstation 2, Gameboy, Τριβιζά και Σαμουράι Χ. Η συνέχεια, στη σκοτεινή εφηβεία, επιφύλασσε μπόλικα anime και manga, κόμιξ και ταινίες. Τώρα πια μεταφράστρια με αιώνιο σύντροφο το Youtube τα κοιτάει όλα κάπως. Παράλληλα, διαβάζει κατιτίς ή λιώνει με ταινίες και σειρές, ίσως κουλτουρέ ίσως όχι. Προσοχή ψάχνει πάντα θύματα να κάνουν κριτικές και υπεραναλύσεις.