Τα 10+1 anime για τo τωρα και το μετά μιας πανδημίας

Jamal Animas Από Jamal Animas 5 Λεπτά Ανάγνωσης

Προφανώς η φάση της πανδημίας δε θα μπορούσε να λείπει από τα anime. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις βέβαια οι αρρώστιες που αναφέρονται έχουν μια πιο κουλ επίδραση από βήχα και πυρετό, το πως αντιδρούν οι άνθρωποι σε συνθήκες βιολογικής πολιορκίας είναι πάντα μια ενδιαφέρουσα θεματική. Τα παρακάτω anime κατάφεραν, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, να την εξερευνήσουν με τρόπο αξιομνημόνευτο.

10 – Terra Formas

Το Terra Formas είναι ένα από τα πιο ΟΤΙΝΑΝΑΙ anime που βγήκαν ποτέ. Μέσα σε όλη αυτή την τρέλα, όπου μεταλλαγμένες ανθρωπόμορφες κατσαρίδες παίζουν ξύλο με αστροναύτες στον Άρη, κανείς δε θυμάται ότι ο καταλύτης της δράσης ήταν… μία πανδημία. Ναι, η αλήθεια είναι ότι το Terra Formas είναι μόνο τυπικά εδώ, αλλά ΔΙΑΟΛΕ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΞΥΛΟ ΜΕ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ, ΣΕ ΤΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΖΟΥΜΕ;      

9 – High School Of The Dead

Εξ αρχής για να τελειώνουμε με την όλη φάση των ζόμπι. Ναι, πανδημία μέχρι και πριν από λίγα χρόνια σήμαινε στο μυαλό των περισσότερων ζόμπι και το High School Of The Dead, πέρα από το fan service, κατάφερε να δώσει μερικές πολύ καλές στιγμές εξέλιξης χαρακτήρων υπό συνθήκες πίεσης. Σίγουρα η δημοφιλία του έχει επισκιαστεί από άλλα πράγματα, όμως αυτό δεν είναι λόγος να το διαγράφουμε συλλήβδην.

8 – LOUPS=GAROUS

Έντεκα χρόνια μας χωρίζουν από την υποτιμημένη ταινία LOUPS=GAROUS, ένα anime που αφηγείται την προσπάθεια της ανθρωπότητας να επιζήσει μετά το καταστροφικό πέρασμα ενός ιού, βασιζόμενη όλο και περισσότερο στην τεχνολογία. Αυτό που κάποτε ήταν ένα τραβημένο sci-fi anime πλέον είναι too real. Όμως το LOUPS=GAROUS αξίζει σίγουρα μια θέαση, όχι για τις προφητικές του ικανότητες, αλλά για το γεμάτο ένταση πλαίσιο του και τη σκηνοθεσία του  Junichi Fujisaku. Και γενικά, είναι ένα anime για την πολύ δύσκολη «επόμενη μέρα».

7 – Canaan

Το Canaan, όπου η εξάπλωση του ίου είναι αποτέλεσμα βιοτρομοκρατών, μοιάζει περισσότερο με όνειρο κάποιου οπαδού θεωριών συνωμοσίας. Ωστόσο καταφέρνει να κερδίσει το ενδιαφέρον του θεατή με τους quirky χαρακτήρες του και τον σοβαρό τόνο του.

6 – Gibiate

Το Gibiate είναι ένα γνήσια WTF anime, από αυτά που χρειάζεται κανείς για να αντέξει μια μέρα όπου η πραγματικότητα ήταν υπερβολική. Έτσι εδώ ένας ιός όπου μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε random τέρατα, αντιμετωπίζεται με έναν… σαμουράι και έναν νίντζα από το παρελθόν. Γιατί; Γιατί έτσι. Όπως και να έχει είναι απολαυστικό.

5 – Yuki Yuna Is A Hero

Της μεγάλης του Puella Magi Madoka Magica σχολής, αυτό το σκατόψυχο magic girl anime δείχνει έναν κόσμο όπου η ανθρωπότητα έχει ήδη εξαφανιστεί από έναν ιό, και απομένει μόνο μία πόλη. Μετά από μια σειρά συνθηκών, οι πρωταγωνίστριες τελικά καλούνται να διαλέξουν αν θα θυσιάσου τη ζωή τους για να τη σώσουν ή όχι…

4 – Norageki (Five Numbers!)

Στο Norageki (Five Numbers!) η κυβέρνηση απαντά στην εξάπλωση ενός φονικού ιού με την κοινωνική απομόνωση. Μαχαίρι στην καρδιά; Σίγουρα. Το anime εξερευνά τις επιπτώσεις της μακρόχρονης (και αναίτιας χωρίς να υπάρχει σχέδιο δράσης κατά του ίδιου του ιού) καραντίνας. Επίσης υπάρχει μια τρομερή γάτα.

3 – Ergo Proxy

ΜΠΟΥΜ. Δεν το περιμένατε αυτό. Ναι, το Ergo Proxy αφορά πανδημία, αλλά όχι ανθρώπινη, τεχνολογική. Όμως όσο περισσότερο η επιβίωση, φυσική και ψυχολογική, των ανθρωπών εξαρτάται από την τεχνολογία και δη το Διαδίκτυο, όπου τις ημέρες της καραντίνας ζούσαμε σχεδόν αποκλειστικά, είναι πάντα ενδιαφέρον να βλέπει κανείς σκηνές κατάρρευσης αυτού του ψηφιακού ζην.

2 – King of Thorn

Το King of Thorn εστιάζει πολύ περισσότερο στη διαχείριση μιας πανδημίας με λελογισμένα μέσα και όχι (μόνο) με ξύλο. Παράδοξο σίγουρα για anime όμως συμβαίνει. Έτσι, έχουμε διαδικασίες κάλυψης της αλήθειας, πολιτική ασυδοσία και προπαγάνδα ως τις κύριες θεματικές. Ναι προφανώς υπάρχουν και τέρατα, αλλά δεν είναι το απόλυτο φόκους.

1 – Saiunkoku Monogatari 2nd Series

Το Saiunkoku Monogatari 2nd Series δεν έχει τίποτα το φανταστικό. Ακόμα και η αρρώστια που αντιμετωπίζει είναι μια φυσική συνθήκη. Όμως φυσικές δεν είναι οι ελλείψεις σε γιατρούς,  οι πολιτικές αποφάσεις που εμποδίζουν προσλήψεις και θέτουν εμπόδια σε προσπάθειες να σωθούν ζωές. Σας θυμίζει κάτι;

+1 ΑKira

Το μέλλον είναι τώρα και είναι το Akira. Μετά και την ακύρωση των Ολυμπιακών του Τόκιο, όλα τα σημάδια δείχνουν ότι πρέπει να βρούμε κόκκινα τζάκετ και να καβαλήσουμε μηχανές.

Μοιραστείτε το Άρθρο