10 ατάκες από το Star Wars που ΠΡΕΠΕΙ να ξέρετε αν θέλετε να καταλάβετε το Ιnternet

Nίκος Γιακουμέλος Από Nίκος Γιακουμέλος 8 Λεπτά Ανάγνωσης

To Star Wars ήταν η αρχή για πολλά πράγματα. Χωρίς αυτό είναι σίγουρο πως ούτε οι space operas ειδικά, ούτε η επιστημονική φαντασία γενικά θα μπορούσαν να κάνουν το impact που έκαναν στην μαζική κουλτούρα  τεχνικά, αλλά και πολύ περισσότερο σε επίπεδο συναισθηματικού δεσίματος. Το Star Wars πέτυχε όχι μόνο γιατί πραγματικά μας έδειξε έναν γαλαξία πολύ πολύ μακριά, αλλά γιατί μας έκανε να νοιαστούμε για αυτόν τον γαλαξία, τους ανθρώπους που τον κατοικοὐν, τις ιστορίες και τα πιστεύω τους.

Η μάχη των Επαναστατών με την Αυτοκρατορία ήταν και δική μας μάχη, τα θέλω τους δικά μας θέλω και τα λόγια τους μας επηρέασαν όσο λίγα. Αυτός είναι και ο λόγος που 3 μόλις ταινίες γέννησαν ένα τεράστιο σε έκταση και μύθο σύμπαν, το οποίο κατέχει κυρίαρχη θέση στο σημερινό κόσμο του Ίντερνετ. Αυτό το σύμπαν λοιπόν είναι απαραίτητο να το γνωρίζει κάποιος αν θέλει να καταλάβει περίπου το 64,6% των αστείων και των ατακών που περιλαμβάνει η σημερινή διαδικτυακή σφαίρα. Αν λοιπόν τα ξέρετε, κάντε μια επανάληψη με τις ατάκες που έγραψαν την δική τους ιστορία, αν όχι, βγείτε από την σπηλιά που ζούσατε εδώ και 40 χρόνια και δείτε μαζί μας τις πιο αναγνωρίσιμες ατάκες του Star Wars!

10)A long time ago, in a galaxy far far away…

Star-Wars-A-Long-Time-Ago-In-A-Galaxy-Far-Far-Away

Τα πρώτα λόγια που είδαν οι πρώτοι θεατές του Star Wars παραμένουν μαζί μας ακόμα και σήμερα. Είναι η έναρξη, η εισαγωγή σε αυτό το σπουδαίο παραμύθι του καιρού μας, ένα σύγχρονο, “Μια φορά και έναν καιρό” , η πρώτη ατάκα που σε κρατά και σε μαγεύει. Αυτά τα λόγια, σε συνδυασμό με την μουσικάρα του intro ήταν και η σφραγίδα που πύρωσε τα όνειρα μας…

Στην κανονική ζωή χρησιμοποιείται για να δείξουμε απόσταση, χρονική και τοπική κυριολεκτικά και ειρωνικά.

9)Τhese are not the droids you are looking for

hqdefault

Το Τhese are not the droids you are looking for έμεινε στην ιστορία γιατί ήταν και η πρώτη φορά που είδαμε την Force σε χρήση. Η πρώτη φορά που είδαμε τι ακριβώς ήταν αυτή η μυστηριώδης δύναμη που κάλυπτε όλη την ιστορία και πως μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Επίσης οι πρακτικές και χιουμοριστικές χρήσει της έκφρασης είναι άπειρες, για αυτό παραμένει και αγαπημένη…

8)Ηan/ Greedo didn’t shoot first.

Greedo_shoots_first

Aυτή η φράση παραμένει μυστήριο, γιατί από την μία δεν προέρχεται από τις ταινίες, αλλά από μια διαφωνία μεταξύ των fans, από την άλλη αυτή η διαφωνία δεν μπορεί να επιλυθεί και απλά έχει κάνει διάσημη την φράση. Συνοπτικά, ο Han Solo στην πρώτη κιόλας σκηνή που εμφανίζεται ανταλάσσει μετά από μια σύντομη συνομιλία πυροβολισμούς με τον κυνηγό επικηρυγμένων  Greedo. Το point όλης της κουβέντας είναι λοιπόν ποιος πυροβόλησε πρώτος. Και πριν πείτε κάτι, ΝΑΙ έχει σημασία, γιατί επηρεάζει την πρώτη εντύπωση που έχουμε για τον ήρωα:Είναι ένας σκληροτράχηλος λαθρέμπορος ή ένας στυγνός εγκληματίας που αλλάζει πιστεύω; Οι παλιοί fans υποστηρίζουν το δεύτερο, οι νέοι το πρώτο. Διαλέγετε και παίρνετε. Θα το δείτε πάντως αρκετές φορές…

7) I find your lack of faith…disturbing

i-find-your-lack-of-faith-disturbing-2

Μια villainous ατάκα από τον πιο εμβληματικό villain όλων των εποχών!Η σκηνή αυτή, στην οποία ο Darth Vader εκφράζει την δυσαρέσκεια του για την αυθάδεια ενός στρατηγού με τον πνιγμό του (με την χρήση της Force) είναι το καλύτερο δείγμα που θες για να καταλάβεις ότι ο Darth Vader είναι ο σκληρότερος %$%%# εκεί έξω και δεν αστειεύεσαι μαζί του. Μεταφορικά η ατάκα χρησιμοποιείται για να εκφράσει ειρωνική δυσαρέσκεια ( αν θέλετε προσπαθείτε να πνίξετε και κάποιον με την Force, δεν εγγυόμαστε το αποτέλεσμα)

6)Use the force (Luke)

use-the-force-luke_gp_320659

H απλή και προφανής (πλέον) χρήση της Force δεν ήταν πάντα τόσο απλή. Χρειάστηκε πόνος, προσπάθεια και πολύ προπόνηση από τον ήρωα μας για να καταφέρει κάτι τέτοιο. Και πολύ σπαμάρισμα αυτής της ατάκας, ειδικά στην πρώτη ταινία. Χρησιμοποιείται, κυριολεκτικά ή ειρωνικά,  όταν θέλουμε να πούμε σε κάποιον να προσπαθήσει να κάνει κάνει δύσκολο.

5)Do or do not, there is no try

tumblr_lo9go5V9zs1qabfx1o1_500

Το τρομερό αυτό motivation ειπώθηκε από τον έναν, τον σπουδαίο, τον δάσκαλο των δασκάλων, τον Jedi Master Yoda. Το απλό, to the point σκεπτικό ενός σοφού ανθρώπου που ξέρει πως πρέπει να καταφέρει αυτό που κάνει, που αναγνωρίζει τις ευθύνες του. Μεγάλος Yoda και ακόμα πιο μεγάλη και διάσημη φράση. Είναι τόσο κρύσταλλο που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλιώς.

4)Νο (Luke), I am your father..

darth-1434716680

Από τις πλέον διάσημες ατάκες όλης της μαζικής κουλτούρας, το No I am your father υπήρξε η ανατροπή της ανατροπής, το spoiler που αν στο έκαναν απλά σκότωνε, μια απίστευτη και οιδιπόδεια περιπλοκή που έκανε την ήδη αγαπημένη σου ιστορία ακόμα πιο βαθιά και σπουδαία. Σήμερα δεν νοείται άνθρωπος που δεν το ξέρει.

Να σημειωθεί βέβαια πως η ατάκα είναι περισσότερο γνωστή με τον ( λανθασμένο) τρόπο “Luke, I am your father”, για χάρη κατανόησης, καθώς η αυθεντική είναι μέρος διαλόγου και δεν βγάζει νόημα εκτός contex. Χρησιμοποιείται και κοροϊδευτικά.

3)Its a Trap

LaJ9Kmo

Η μνημειώδης ατάκα αυτή έγινε διάσημη χωρίς κανέναν πραγματικά λόγο. Ο ναύαρχος Ackbar που την εκφωνεί είχε ελάχιστο screen time και τίποτα που να χαράκτηκε βαθιά μέσα μας. Μονάχα αυτή η αγωνία, για την παγίδα που εισέρχεται ο στόλος των επαναστατών τον έκανε διάσημο, οπότε απολαμβάνουμε την ατάκα και τα άπειρα memes που γέννησε!

2)Fear is the path to the dark side. Fear lead to anger, anger leads to pain, pain leads to suferring 

yoda

Από τις λίγες ατάκες που έμειναν από την νέα τριλογία, η διαπίστωση αυτή ειπώθηκε από τον Yoda. H νέα τριλογία, παρά τα πολλά κακά της, ήταν ένας τρόπος να γνωρίσουμε την Dark Side of the Force, τους τρόπους των Sith και την δική τους φιλοσοφία, παρατηρώντας την κάθοδο του νεαρού Skywalker. Τα λόγια του Yoda ( που κάθε ατάκα του είναι απλά τέλεια, είτε στις νέες είτε στις παλιές ταινίες) μας το δείχνουν ξεκάθαρα αυτό.

1)May the force be with you…

giphy

Όσο παράξενο και αν φαίνεται, η πιο διάσημη ίσως ατάκα της πρώτης τριλογίας για την Force δεν ειπώθηκε από κάποιον Jedi, αλλά από τον Han Solo, την στιγμή που αποχαιρετά τον Luke, ο οποίος ετοιμάζεται για την επίθεση στο Death Star. H ατάκα εδώ έχει το νόημα της συμφιλίωσης και του βαθύτερου δεσίματος του εγωιστή Han Solo, που αρνήθηκε να βοηθήσει τους επαναστάτες και του ήρωα  Luke που ετοιμάζεται για μια πιθανόν αποστολή αυτοκτονίας ενάντια στο Death Star. Η μοναδική φορά που γίνεται κάποια αναφορά στην Force από κάποιον Jedi ως χαιρετισμό ή ευχή είναι από τον Obi-Wan Kenobi, και έχει αρκετά διαφορετική μορφή

The-force-will-be-with-you-always-gif Αλλά τα χρόνια πέρασαν, και η ατάκα αυτή διάλεξε την μορφή που της ταίριαζε και έγινε το σήμα κατατεθέν του Franchise, αλλά και παγκόσμια μέρα! ( Το Star wars γιορτάζει στις 4/5 κάθε χρόνο, από την προφορά της ημερομηνίας, May the fourth..)

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.