Αγάπησε Τη Ζωή Σου – Μια ρομαντική κομεντί για ασύμβατες ζωές

Μαριάννα Τσότρα Από Μαριάννα Τσότρα 7 Λεπτά Ανάγνωσης

Η Έιβα είναι αθεράπευτα ρομαντική – δεν πιστεύει στον έρωτα βάσει στατιστικής, κοινών ενδιαφερόντων και ματσαρισμάτων σε dating apps, όπως οι πραγματίστριες φίλες της, αλλά στην ακαταμάχητη έλξη, τον μαγνητισμό και τα ζωώδη ένστικτα. Επίδοξη συγγραφέας ρομαντικής μυθοπλασίας, μεταξύ άλλων επαγγελματικών στόχων με τους οποίους ξεκινά να ασχολείται χωρίς να τους ολοκληρώνει, αποσύρεται σε ένα retreat δημιουργικής γραφής στις ιταλικές ακτές, όπου κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο απαγορεύεται και στους συμμετέχοντες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τα αληθινά τους ονόματα ή να μοιράζονται οποιαδήποτε πληροφορία για τον εαυτό τους. Εκεί η Έιβα γνωρίζει τον Ντατς και όλα όσα ονειρεύεται γίνονται πραγματικότητα: η έλξη ανάμεσά τους είναι αμοιβαία και, παρότι δεν γνωρίζουν τίποτα ο ένας για τον άλλον, ερωτεύονται κεραυνοβόλα. Όταν όμως η ηλιόλουστη Πούλια δώσει τη θέση της στο βροχερό Λονδίνο και η Έιβα γνωρίσει τον Ματ, τον άντρα πίσω από το ψευδώνυμο του Ντατς, το παραμύθι θα τελειώσει και οι ίδιοι θα ανακαλύψουν πως οι ζωές τους δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους. Θα μπορέσουν η Έιβα και ο Ματ, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, να κάνουν τη σχέση τους να δουλέψει και να αγαπήσουν ο ένας τη ζωή του άλλου;

Η Sophie Kinsella, βετεράνος συγγραφέας της ρομαντικής λογοτεχνίας, με το τελευταίο της μυθιστόρημα, Αγάπησε τη ζωή σου, που κυκλοφορεί και αυτό από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση Σέβυς Σπυριδογιαννάκη, μας μεταφέρει σε ηλιόλουστες ιταλικές ακτές και ράθυμες καλοκαιρινές μέρες, και στήνει ένα ρομάντζο πάνω στο διαχρονικό ερώτημα των ερωτικών σχέσεων: τι χρειάζεται να ξέρουμε για τον άλλον προκειμένου να τον αγαπήσουμε, πόσα κομμάτια του εαυτού μας και πόσες πτυχές της ζωής μας χρειάζεται να είναι συμβατές;

Η Έιβα διακηρύσσει την αγάπη της για τον Ντατς μετά από λίγες μόνο μέρες γνωριμίας, όταν όμως τον Ντατς θα διαδεχθεί ο Ματ, ο πραγματικός άντρας πίσω από το ιδεατό προφίλ, και ο ένας αρχίσει να γίνεται μέρος της ζωής του άλλου, το μεταξύ τους χάσμα αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του – η Έιβα είναι χορτοφάγος, ο Ματ λατρεύει μια σενιάν μπριζόλα, το σπίτι του Ματ είναι ψυχρό, αποστειρωμένο και λειτουργικό ενώ της Έιβα γεμάτο από διασωθέντα και μεταποιημένα έπιπλα αμφιβόλου καλαισθησίας και, ενίοτε, ασφάλειας. Το ρομάντζο της Έιβα και του Ματ ξεκινά μέσα στη ροζ, ειδυλλιακή τσιχλόφουσκα της Ιταλίας και των καλοκαιρινών διακοπών, όπου κάθε φιλί είναι λιγωτικό, οι μέρες κυλούν ανέφελα και κανένα πρόβλημα δεν σκιάζει τη σχέση τους. Σύντομα όμως θα επιστρέψουν στην καθημερινότητα του Λονδίνου και, όπως τόσο συχνά συμβαίνει, η πραγματικότητα θα εισβάλει στο παραμύθι και οι πολιτισμικές, συμπεριφορικές και ταξικές τους διαφορές θα αρχίσουν να χαράσσουν ολοένα και μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους.

Η Kinsella σκιαγραφεί δύο προσωπικότητες εκ διαμέτρου αντίθετες, η καθεμία με τις δικές της ατέλειες, βάρη και προβληματικές πτυχές της ζωής της: η Έιβα είναι υπεραισιόδοξη, σε σημείο που αρνείται να κοιτάξει την πραγματικότητα κατάματα, ενώ ο Ματ κυνικός, ορθολογιστής, αλλά και παγιδευμένος σε μια δουλειά που δεν τον ικανοποιεί, προσπαθώντας να καλύψει τις απαιτήσεις μιας οικογένειας που δεν τον εκτιμά και εναντίον της οποίας αδυνατεί να υψώσει το ανάστημά του. Μέσα από την ιστορία αγάπης των δύο ηρώων της, η Kinsella γράφει για τη φύση των ερωτικών σχέσεων, για ομοιότητες και ασυμβατότητες, για red flags και κοινά εδάφη.

Γράφει για τα μπαγκάζια των προηγουμένων σχέσεων, τις συναισθηματικές αποσκευές του παρελθόντος που αφήνουν το τίμημά τους στο παρόν («Δεν μπορείς να έχεις σχέσεις της μίας μόνο χειραποσκευής στα τριάντα σου. Μπορείς μόνο να έχεις σχέση των έξι υπέρβαρων αποσκευών, με πρόστιμα σε όλες»), για την πληθώρα ανθρώπων που χρειάζεται να εντάξεις στη ζωή σου μόλις μια νέα σχέση ξεκινά. Δύσθυμοι και παρεμβατικοί γονείς, υπερπροστατευτικοί φίλοι που σε περνούν από ιερά εξέταση, ακόμα και σκύλοι που αρνούνται να κοιμηθούν κάτω από το κρεβάτι, είναι μόνο μερικές από τις δυσκολίες που απαρτίζουν κάθε νέο ξεκίνημα, κάθε μικρό και μεγαλύτερο γολγοθά που καλείσαι να διαβείς αν θες να κάνεις τα πράγματα να λειτουργήσουν. Σε μια ενδιαφέρουσα λογοτεχνική ιδέα, οι καινούριες σχέσεις απεικονίζονται ως κατάκτηση μιας ανεξερεύνητης γης, ως η αδιάκοπη προσπάθεια εγκλιματισμού στο νέο κλίμα και αφομοίωσης ενός νέου πολιτισμού, αντί όμως για τα ήθη και τα έθιμα ενός λαού εδώ πρόκειται για τις καθημερινές συνήθειες, τις μικρές ιδιοτροπίες και παραξενιές μιας ζωής πλήρως διαμορφωμένης, την οποία καλείσαι πλέον να μοιραστείς.

Βέβαια, τα αφηγηματικά ατοπήματα δεν λείπουν, όπως η μη επαρκώς αιτιολογημένη συγγραφικά, ραγδαία ανάπτυξη του συναισθήματος, ενώ και τα κλασικά κλισέ του είδους βρίσκονται εδώ – η χαιρέκακη, ανταγωνιστική οικογένεια εργασιομανών μεγαλοαστών του Ματ, που δεν καταδέχεται και αντιμετωπίζει υποτιμητικά τη χαμηλότερης κοινωνικής τάξης σύντροφό του, η ενοχλητική, πανταχού παρούσα πρώην φιλενάδα – villain της ιστορίας, αλλά και μερικοί περιττοί μελοδραματισμοί στην εξέλιξη της πλοκής. Η ένταξη και ο ρόλος που διαδραματίζει δε στην αφήγηση ο χαρακτήρας της Νελ, μιας από τις κολλητές της Έιβα που νοσεί με λύκο, φαντάζει βεβιασμένος και εργαλειακός, απλώς για την επίτευξη του στόχου της συμπερίληψης.

Παρά τις όποιες ατέλειες, όμως, το Αγάπησε τη ζωή σου είναι ένα ρομάντζο, αρχικά γλυκερό μεν, εν τέλει όμως γειωμένο στην πραγματικότητα των ερωτικών σχέσεων. Η Sophie Kinsella γράφει μια σπαρταριστή, χιουμοριστική ρομαντική κομεντί, με έντονο άρωμα Ιταλίας, που διαβάζεται απνευστί – όπως πίνεται ένα δροσερό Aperol, όπως κυλά ένα θερινό απόγευμα.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε το 1994, μεγάλωσε ανάμεσα σε χαρτόδετα μυθιστορήματα και DVD από το συνοικιακό βιντεοκλάμπ – περί τα 10 κάθε Σαββατοκύριακο. Σπόυδασε Νομική, εξειδικεύθηκε στο Εργατικό Δίκαιο, αλλά η μεγάλη της αγάπη θα είναι πάντα ο Κιούμπρικ, ο Μπέργκμαν και ο Λυντς. Θα τη βρεις να αποπειράται ανέλπιδα να μειώσει τη λίστα με τα αδιάβαστά της.