Τα σημαντικότερα επεισόδια του Doctor Who (part 2)

Nίκος Γιακουμέλος Από Nίκος Γιακουμέλος 7 Λεπτά Ανάγνωσης

Kαι συνεχίζουμε το δεύτερο μέρος για τα 10 σημαντικότερα επεισόδια του  σύγχρονου Doctor Who!

6) Silence in the Library…

163

Eίμαστε ακόμα στην υποδειγματική θητεία του 10ου Doctor, μόνο που τώρα τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα! Αν η τρίτη σεζόν είχε ένα ελάττωμα, αυτό ήταν η τότε βοηθός του Doctor, η Martha Jones (Freema Agyeman). Λίγο η «λειψή» προσωπικότητα της, λίγο το ότι κλήθηκε να αντικαταστήσει έναν ρόλο ορόσημο για την σειρά όπως αυτόν της Rose (Bilie Piper), δεν κατάφερε να γίνει συμπαθής σε πολλούς. Στην τέταρτη σεζόν αυτό δεν υπάρχει. Πλέον βοηθός του Doctor είναι η απίστευτη Catherine Tate (γνωστή Βρετανίδα κωμικός) ως Donna Noble, η οποία προσφέρει στην σειρά την φρεσκάδα που φαινόταν να έχει ανάγκη, πηγαίνοντας και το θέμα της συνεργασίας με τον Doctor σε άλλο επίπεδο, καθώς επανέρχεται ουσιαστικά το φιλικό/συνεργατικό πρότυπο που ίσχυε παλαιότερα…

Επιπλέον, την ιστορία υπογράφει για δεύτερη και πιο ουσιαστική φορά ( μετά το Εmpty Child –Doctor Dances)  ένας άνθρωπος που έμελλε να αλλάξει για πάντα την ίδια την ταυτότητα του Doctor Who, o Steven Moffat, o oποίος θα αναλάβει και ως επόμενος head Writter της σειράς μετά τον άνθρωπο που την αναβίωσε ουσιαστικά, τον Russell T Davies.

Τέλος, μαζί με τον Moffat έρχεται και μια σπουδαία ηθοποιός, ο ρόλος της οποία θα στιγματίσει τη σειρά για τουλάχιστον 3 χρόνια. Η Alex Kingston ως Dr. Riversong έχει μερικά από τα καλύτερα επεισόδια ολόκληρης της σειράς και η ερμηνεία της ίδιας ως γυναίκας/φίλης του Doctor τα κάνει ακόμα καλύτερα.

Όπως ακριβώς και αυτό το επεισόδιο, του οποίου η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, τα μυστηριώδη τέρατα από τα οποία δεν υπάρχει διαφυγή το καθιστούν ένα από τα καλύτερα του είδους του.

7)Τhe 11th Hour

EleventhHour4

To αριστουργηματικό τέλος του 10ου Doctor δεν δόθηκε στην κανονική ροή της σειράς, αλλά σε κάποιο special ( The End of Time, ένα κομμάτι τηλεοπτικής ιστορίας, παρά τις προφανείς αδυναμίες του σε επίπεδο ιστορίας) οπότε το αφήνουμε.

Περνάμε όμως στην αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην Ιστορία του Doctor! Αυτό του 11ου Doctor, του εξαιρετικού Μatt Smith, ο οποίος έχοντας να αντικαταστήσει τον τιτάνα David Temnant τα καταφέρνει περίφημα και πραγματικά κατακτά τον ρόλο του Doctor, τον μετουσιώνει και εγκαινιάζει έτσι μια νέα και πολύ όμορφη περίοδο, παρά τα (αρκετά ) τεχνικά ζητήματα που αντιμετώπισε τότε η παραγωγή και το επιτελείο των συγγραφέων με επικεφαλής τον Μoffat πλέον.

Την ίδια στιγμή γνωρίζουμε και την νέα σύντροφο του Doctor, την Amy Pond (Karen Gillan που την γνωρίσαμε και ως Nebula στο Guardians of the Galaxy) με την οποία ο 11ος αναπτύσσει σχεδόν μια πατρική σχέση, αφήνοντας πια τελείως πίσω τις όποιες ερωτικές προεκτάσεις μπορεί να είχε η σχέση Doctor-βοηθού του. Το Τhe 11th Hour ως επεισόδιο δεν είναι και το πλέον καταιγιστικό, είναι όμως η καλύτερη ευκαιρία για τον Μatt Smith να σκοράρει ένα ευκολάκι, να κάνει μια grande είσοδο και να μας πείσει όλους πως πραγματικά είναι ο Doctor (και ότι τα παπιόν είναι κουλ)! Και τα καταφέρνει περίφημα (ναι, ακόμα και το τελευταίο!)

8) The Impossible Astronaut

impossible-astronaut-doctor-who-2009

Η θητεία του 11ου Doctor σημαδεύτηκε από μερικά από τα καλύτερα, αλλά και κάποια από τα πιο αμφιλεγόμενα επεισόδια στην ιστορία της σειράς. Και αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στην ιδιαιτερότητα του Μοffat ως συγγραφέα. Ξεκάθαρα ταλαντούχος και ευφυής, έχει την ικανόντητα να πηγαίνει τα πράγματα παραπέρα και να δημιουργεί απίστευτες ατμόσφαιρες για τα έργα του. Την ίδια όμως στιγμή πάνω στην μεγαλομανία του αφήνει πολλά κενά, ακόμα και δομικά, που «μικραίνουν» τις ιστορίες του. Η παθογένεια αυτή φάνηκε ξεκάθαρα στο τελευταίο επεισόδειο της 5ης σεζόν, το The Big Bang, το φινάλε του οποίου καταστρατήγησε κάθε προσμονή και στόχο που είχε θέσει η σεζόν, απογοητεύοντας κοινό και κριτικούς. Το The Impossible Astronaut λοιπόν έχει την πολύ δύσκολη θέση να «βουλώσει τα κενά», να ξαναδώσει ώθηση στην σειρά (από αυτήν την οπτική είναι όμοιο με το Μagicians Apprentice).

Kαι το καταφέρνει μια χαρά. Την ίδια στιγμή που θέτει νέους, ακόμα πιο τολμηρούς στόχους, καταφέρνει να τροφοδοτήσει πάλι την σειρά με ελπίδα και μια εξαιρετική ιστορία από μόνη της, αναπτύσσοντας παράλληλα κάποια παραδοσιακά θέματα της μυθολογίας του Doctor Who (σταθερά σημεία στο χρόνο, παραδοξότητα κτλπ)

9) The Angels Take Manhattan

angels-take-manhattan-promo-c-1

Ένα ακόμα τέλος, αυτή την φορά της Αmy Pond από το ΤΑRDIS, μας δίνει ένα καταιγιστικό επεισόδιο, έναν σύγχρονο σπουδαίο κακό και μια τραγωδία από την οποία ο 11ος δεν συνήλθε ποτέ. Οι συνέπειες του επεισοδίου έγιναν αισθητές σε όλη την επόμενη σεζόν, κατά την οποία υποδεχθήκαμε την Jenna Coleman ως Clara. Όπως και να έχει όμως, η Αmy Pond και η κόρη της, Dr. Riversong σημάδεψαν (και σημαδεύουν δηλαδή) την σειρά και παραμένουν  σπουδαίες ηρωίδες!

10)Τhe Name of the Doctor

uktv-name-of-the-doctor-new-pictures-18

 Mια ανάσα πριν το τέλος του ως Doctor, o Μatt Smith γίνεται το τέλειο όργανο που ζητούσε ο Μοffat προκειμένου να γράψει από την αρχή την ιστορία του Doctor, όχι μόνο του 11ου, αλλά όλων! 50 χρόνια ιστορίας αλλάζουν σε μια στιγμή καθώς αποκαλύπτονται λεπτομέριες που αλλάζουν για πάντα το τοπίο, την ψυχή της σειράς ,ακόμα και τους αριθμούς! Όλα αυτά με μια εκπληκτική δομή και θέτει ουσιαστικά και τον τόνο για το επετειακό special για τα 50 χρόνια Doctor Who (ένα κομμάτι τηλεοπτικής ιστορίας) αλλά και αργότερα, με την πορεία του 12ου(;) Doctor Peter Capaldi.

Τα επόμενα special (Day of the Doctor, Time of the Doctor) θα μπορούσαν εύκολα να μπουν αλλά είπαμε… εδώ κοιτάμε επεισόδια…

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.