D. Gray Man – Η μεγάλη επιστροφή

Jamal Animas Από Jamal Animas 6 Λεπτά Ανάγνωσης

Όλα είναι εδώ. Exorcists, Innocence, Akuma, επικές μάχες μέσα σε ένα πλαίσιο θρησκευτικών και μεσαιωνικών αναφορών. Μετά από 8 χρόνια, η σειρά anime D. Gray Man επιστρέφει σε ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα anime του καλοκαιριού για να προχωρήσει την ιστορία από εκεί που την άφησε το 2008. Πρόκειται για μία πρωτότυπη προσπάθεια αφού δεν καταφεύγει στις συνηθισμένες λύσεις των prequel ή του συνολικού remake.

Που την αφήσαμε όμως το 2008; Ποια είναι η ιστορία του D. Gray Man; Ο 16χρονος Allen Walker, πρωταγωνιστής της σειράς, γίνεται Exorcist, ταγμένος στο Black Order που σκοπό έχει να σταματήσει τα akuma, που φτιάχνονται από τον μυστηριώδη Millennium Earl. Τα akuma (δαίμονες στα ιαπωνικά) δημιουργούνται από ανθρώπους που θρηνούν για το θάνατο κάποιου αγαπημένου προσώπου τους και εξαπατώνται από τον Millennium Earl. Οι Exorcists (εξορκιστές) χρησιμοποιούν την Innocence, μία ουσία που δένεται με τα σώματα τους και μετατρέπει μέρος τους σε όπλα, για να ξορκίσουν τα akuma και να εξαγνίσουν τις ψυχές που παγιδεύονται εντός τους. Στο τέλος του προηγούμενου anime (που είχε 103 επεισόδια), το Black Order καταφέρνει να καταστρέψει την Arc, την κιβωτό-όπλο του Earl όμως θα έχει απώλειες ενώ η σειρά έκλεισε με την καταστροφή του αρχηγείου των εξορκιστών από τα αντίποινα των akuma. Όπως καταλαβαίνετε, για όσους το βλέπαμε τότε δεν ήταν και ο πιο ικανοποιητικός τρόπος για να σταματήσει ένα anime…

To D. Gray Man Hallow πιάνει την ιστορία από αυτό το σημείο και συνεχίζει, όσο μπορεί βασικά, γιατί θα μείνει κοντά μας μόλις 13 επεισόδια…. Το Black Order ετοιμάζεται να μετακομίσει στο νέο αρχηγείο του και αρχίζει να αποκαλύπτεται το μυστήριο σχετικά με το παρελθόν του πρωταγωνιστή του Allen Walker και τη σχέση του με την οικογένεια Noah, παραδοσιακούς συμμάχους του Millenium Earl. Το πρώτο επεισόδιο, με τίτλο “The fourteenth”, ισορροπεί αρκετά καλά ανάμεσα στο να μας υπενθυμίσει τις κύριες πλευρές της ιστορίας, να θέσει τις βάσεις για το κέντρο βάρους των επόμενων επεισοδίων αλλά και να μας δώσει κάποιες σύντομες σκηνές μάχης με Αkuma, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να λείπουν καθώς είναι ένα από τα πιο δυνατά στοιχεία του D. Gray Man. Ταυτόχρονα, κάνουν ένα πέρασμα, κυρίως για λόγους γνωριμίας/υπενθύμισης, οι βασικοί συμπρωταγωνιστές του Allen, ο Lavi, o Kanda, η Lenalee ενώ ο κεντρικό χαρακτήρας του επεισοδίου είναι ο στρατηγός Marian Cross, ο οποίος εκπαίδευσε τον Allen kαι τώρα αναγκάζεται να τον φέρει αντιμέτωπο με κάποιες σοκαριστικές αποκαλύψεις. Το D. Gray Man Ηallow  έχει έναν πολύ γρήγορο ρυθμό και δείχνει αποφασισμένο να κάνει γρήγορα βήματα στην ιστορία, συνδυάζοντας τα με στοιχεία για τον προαιώνιο πόλεμο των Εξορκιστών με τον Millenium Earl. Δεν ξέρουμε αν θα συνεχίσει σε αυτό το ρυθμό αλλά μέχρι τώρα, στα πρώτα δύο επεισόδια, φαίνεται να του ταιριάζει.

Το συγκεκριμένο anime διακρίθηκε για την ατμοσφαιρικότητα του και αυτό το στοιχείο δεν θα μπορούσε να λείπει. Τα πάντα εξελίσσονται τη νύχτα, μέσα σε εντυπωσιακά σκηνικά που εμπνέονται από τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες μέχρι μεγάλα κάστρα. Χωρίς να είναι κατ ανάγκη “σκοτεινό”, το D. Gray Man επιδιώκει μία επιβλητική ατμόσφαιρα που να δίνει διαρκώς την αίσθηση ενός μεγάλου κινδύνου. Είναι λογικό καθώς χρειάζεται ένα πλαίσιο που να ταιριάζει στο θρησκευτικό χαρακτήρα της αντιπαράθεσης, ο οποίος είναι εμφανής. Αξιοποιώντας και παραποιώντας ιστορίες από τη χριστιανική παράδοση, οι δημιουργοί του D. Gray Man δημιουργούν έναν κόσμο όπου κυριαρχούν υπερφυσικές δυνάμεις με θεϊκή καταγωγή, ένας ιδιαίτερος συνδυασμός του στρατού με την εκκλησία ενώ οι “κακοί” εμφανίζονται σαν απόγονοι του διαβόλου και της μάχης του ενάντια στο Θεό ενώ η μεγαλύτερη τους δύναμη είναι η διαφθορά της ψυχής των ανθρώπων. Όλη η σύγκρουση μπαίνει κάτω από τον τίτλο του Ιερού Πολέμου, θυμίζοντας μας σταυροφορίες, Ιερά Εξέταση και άλλες, αντίστοιχες στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας . Η δυτική παράδοση γίνεται ακόμα μία φορά πηγή έμπνευσης για τους ιάπωνες δημιουργούς, προσαρμοσμένη βέβαια στην αισθητική και τις απαιτήσεις ενός anime, έτσι ώστε να έχουμε τον κλασικό χαρακτήρα- “κωμική νότα” να συνυπάρχει αρμονικά με ιεροεξεταστές και μελετητές των ιερών κειμένων και εντυπωσιακές μάχες με σπαθιά να διεξάγονται υπό το μανδύα ενός πολέμου για την ψυχή των ανθρώπων.

Συνολικά, το D. Gray Man Hallow, παρά τις ελλείψεις και που μπορεί να έχει σε τεχνικά θέματα ,όπως πχ το voice acting, έχει ότι περιμέναμε εδώ και 8 χρόνια. Για τους “παλιούς” κάνει ένα δυνατό ξεκίνημα και μπορεί να θέλει λίγο ξεσκόνισμα και διάβασμα για να προσαρμοστούν πλήρως. Για το νέο κοινό, που τώρα έρχεται σε επαφή με το anime, μπορεί να θέλει λίγο περισσότερη προετοιμασία για να μην υπάρχουν κενά στο πρώτο επεισόδιο, πράγμα που μπορεί να σημαίνει διάβασμα μερικών συνόψεων στο ίντερνετ αλλά και μία ευκαιρία να δουν λίγο από το προηγούμενο anime. Σε κάθε περίπτωση είναι μία από τις καλύτερες προτάσεις για αυτό το καλοκαίρι και αξίζει το χρόνο σας.

Μοιραστείτε το Άρθρο