Drag Sabbat – Ένας νέος χώρος έκφρασης στο drag community

Ηρώ Παπασπύρου Από Ηρώ Παπασπύρου 7 Λεπτά Ανάγνωσης

H Drag Sabbat έρχεται να διεκδηκήσει τον τίτλο της πρώτης κινηματικής και καλλιτεχνικής drag συλλογικότητας στην Ελλάδα.

Το drag, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε άνοδο. Ποια είναι η κατάσταση όμως στην drag σκηνή? Η μεγαλύτερη δημοτικότητα δεν έχει μεταφραστεί απαραίτητα σε καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Η περίοδος του κορονοϊού ήρθε απλά να ενισχύσει μια ήδη υπάρχουσα προβληματική κατάσταση. Τα άτομα που εργάζονται στο χώρο συχνά δεν διασφαλίζονταν όσον αφορά τα επαγγελματικά και ασφαλιστικά δικαιώματα τους. Υπάρχει βέβαια και το θέμα της καλλιτεχνικής τους ορατότητας, είτε βιοπορίζονται μέσα από το drag είτε όχι.

Πάνω στην ανάγκη αυτή, να συζητήσουν και να προβληματιστούν, αλλά και να διεκδηκήσουν συλλογικά και να δημιουργήσουν ένα χώρο για τα ευατά τους, μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία της Drag Sabbat.

Μαζί μας, δύο μέλη της συλλογικότητας, η Aurora Paola Morado και ο Dr Oglie Boss. Θα μας πουν, με δικά τους λόγια, κάποια παραπάνω πράγματα για το Drag Sabbat.

Πως προέκυψε η ιδέα για την δημιουργία του drag Sabbat?

Aurora: Το Drag Sabbat δημιουργήθηκε ως ανάγκη για επικοινωνία και συζήτηση κάποιων drag performers -όπως αυτή προέκυψε λόγω της πανδημίας- ως προς τη σημαντικότητα του drag ως τέχνη αλλά και επάγγελμα που θα έπρεπε να του παρέχονται βασικά εργασιακά δικαιώματα.

Oglie: Η ιδέα ξεκίνησε όταν μαζευτήκαμε όλα μαζί να συζητήσουμε τρόπους να ξεπέρασουμε τα προβλήματα που προέκυψαν από την πανδημία. Καταλάβαμε γρήγορα όμως ότι θελουμε να είναι κάτι παραπάνω από μια ομάδα performers που κάνουν σόου στο Ίντερνετ και αποφασίσαμε να του δώσουμε αυτήν την έξτρα υπόσταση.

Aurora Paola Morado: Είναι μια σκυλού. Ευδοκιμεί στα μπουζούκια και στον ελεύθερο της χρόνο της αρέσει να τσακίζει φασίστες και να της φτιάχνουν τα νύχια.

Πως επηρέασε ο κορονοϊος τα άτομα που εργάζονται/ασχολούνται με το drag? Θεωρείτε ότι επηρεαστηκατε περισσότερο σε σχέσεις με άλλους καλλιτεχνικούς χώρους?

Aurora: Η πανδημία του κορονοϊού με την καραντίνα που έφερε, εμπόδισε από τα άτομα που εργάζονται στο drag (είτε βιοπορίζονται αποκλειστικά από αυτό είτε όχι) να κλείνουν δουλειές και να παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε live κοινό. Η drag σκηνή πλήγηκε εξίσου όπως κάθε καλλιτεχνικός χώρος.

Oglie: Η drag σκηνή έχει πληγεί στον ίδιο βαθμό όπως και οι υπόλοιποι καλλιτεχνικοί χώροι. Ακόμα και αυτά από μας που δεν είναι η βασική μας δουλειά χάνοντας και αυτό το κομμάτι ζοριστήκαμε πολύ να διαχειριστούμε την κατάσταση.

Πως βλέπετε το drag στην Ελλάδα? Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε?

Aurora: Η ελληνική drag σκηνή θεωρώ ότι κουβαλάει μέσα της και την ελληνική κουλτούρα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία ξέρει/αποδέχεται/στηρίζει πλήρως το drag.

Oglie: Tο drag στην Ελλάδα βρίσκεται σε άνοδο. Έχουμε νέα performers και βλέπουμε πολλές διαφορετικές πτυχές της τέχνης του drag. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ο κόσμος δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει drag όποτε δεν ξέρουν και πως να φερθούν.

Tι αιτήματα/δρασεις/σκέψεις έχετε για τη λειτουργία σας από δω και πέρα?

Aurora: Πέρα από τα online drag shows που θα διοργανώνουμε ανά κάποια διαστήματα, στοχεύουμε στην αξιοποίηση του εγχειρήματος αυτού για να αναδείξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η drag σκηνή και στην επίλυση αυτών των προβλημάτων με την ταυτόχρονη ανάδειξη άλλων μόνιμων προβλημάτων οπως η πατριαρχία και ο σεξισμός, η εργασιακή εκμετάλλευση, ο ρατσισμός και άλλα.

Oglie: Αρχικά θα ξεκινήσουμε κάνοντας shows για να μας μάθει ο κόσμος και να γνωριστούμε όλα μεταξυ μας. Ένας από τους βασικούς στόχους είναι η μεταξύ μας συσπείρωση και ένωση. Από κει ξεκινάνε όλα.

Dr Oglie Boss: Ένα πλάσμα γεννημένο από αγάπη και πάθος. Περήφανος σύζυγος της Καρμα και της Νινα Ναι. Είναι ντροπαλός μόνο μέχρι να φορέσει τα κερατά του.

Τέλος, πιστεύετε ότι το drag είναι αναγνωρισμένο ως κομμάτι του καλλιτεχνικού χώρου? Έχει αλλάξει η κατάσταση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια? Πως θα μπορούσε να αλλάξει ακόμα περισσότερο αυτό?

Aurora: Όσο περνάει ο καιρός, στην Ελλάδα, το drag γίνεται όλο και πιο γνωστό και αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως μορφή τέχνης αλλά και επαγγέλματος. Υπάρχουν πολλά performers, τα οποία με τον καιρό αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται αν δημιουργήσουμε πιο σταθερές βάσεις για το drag στο οποίο καποι@ θα μπορεί είτε να εκφράζεται είτε/και να βιοπορίζεται από αυτό!

Oglie: Το drag δυστυχώς ακόμα δεν είναι αναγνωρισμένο ως κομμάτι του καλλιτεχνικού χώρου. Αυτό σιγά σιγά αλλάζει με πολύ αργά βήματα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει πιο εύκολα αν εμείς αρχικά είμαστε καλά μεταξύ μας και σε δεύτερη φάση ενωθούμε σε ένα ενιαίο μέτωπο.

H Drag Sabbat θα πραγματοιποιήσει δύο online show, μέσω video on demand, την Κυριακή 21 Ιουνίου και την Κυριακή 5 Ιουλίου στις 21.00, ώρα Ελλάδος. Με κάθε εισιτήριο, ο κάθε θεατής θα εχει πρόσβαση στο υλικό για 72 ώρες. Όσα θελουν να παρακολουθήσουν μπορούν να κάνουν κλείσουν το εισητήριο τους εδώ.

Line-Ups  με αλφαβητική σειρά

Volume I – (Hosted by Aurora Paola Morado and Dr. Oglie Boss)
Angel Seemen (Haus of Proletarea – Θεσσαλονίκη), Aurora Paola Morado (Haus of Proletarea – Θεσσαλονίκη) , Ingrid Hideki (Κρήτη – Καρλσρούη), Λάλα Κωλωπή Παπανικολάου (Αθήνα), Nina Nai (Haus of Karma – Θεσσαλονίκη), Dr. Oglie Boss (Haus of Karma – Θεσσαλονίκη), Space Manifesto (Αθήνα – Βερολίνο)

Volume II (Hosted by Marianah Grindr)
ActiVista (Αθήνα), Aphrodite HGW (Αθήνα), Marianah Grindr (Αθήνα), McMorait (Haus of Proletarea – Θεσσαλονίκη), MohDonna (Αθήνα – Πάτρα), Reject (Αθήνα).

Περισσότερες πληροφορίες για δράσεις και νέα της Drag Sabbat εδώ.

TAGGED:
Μοιραστείτε το Άρθρο
Η σχέση της Ηρώς με το φανταστικό ξεκίνησε όταν στα πέντε της ανακοίνωσε ότι είναι ερωτευμένη με τον Aslan. Περιέργως μεγαλώνοντας δεν έγινε furry. Αφιέρωσε την εφηβεία της στο τρίπτυχο μέταλ, video games και high fantasy, μέχρι που στα 22 της ανακάλυψε ότι της αρέσει unironically η Taylor Swift. Από τότε προσπαθεί να ζήσει με το βάρος αυτό. Δε νιώθει άνετα με τον όρο social justice warrior, προσδιορίζεται ως social justice druid.