Οι 10 καλύτερες σειρές εποχής που αξίζει να δεις (part 1)

Έφη Kαραχάλιου Από Έφη Kαραχάλιου 5 Λεπτά Ανάγνωσης

Όταν αναφερόμαστε σε σειρές «εποχής» εννοούμε αυτές που τοποθετούνται σε μια χρονική περίοδο που δεν είναι σαφώς καθορισμένη και μπορεί να είναι είτε στις αρχές του περασμένου αιώνα μέχρι το 1950 είτε στον μεσαίωνα και την αναγέννηση. Διακριτικό τους στοιχείο αποτελεί η προσεγμένη απεικόνιση της εποχής, η οποία αντανακλάται στα σκηνικά, τα κουστούμια και τις τοποθεσίες.

10) Outlander (2014- )

outlander_tv_series_2014-2560x1440

Την 10αδα ανοίγει μια σειρά εποχής που άρχισε πρόσφατα και στην οποία κυριαρχεί το ερωτικό στοιχείο, από το πρώτο κιόλας επεισόδιο. Η ιστορία ξεκινά με την πρωταγωνίστρια Claire να μεταφέρεται δυο αιώνες πίσω, στη Σκωτία του μακρινού 1743, στην απαρχή του ξεσηκωμού απέναντι στους Άγγλους κατακτητές. Εκεί αναγκάζεται να παντρευτεί ένα Σκωτσέζο επαναστάτη, τον Jamie, τον οποίο τελικά ερωτεύεται, παρά το γεγονός ότι είναι παντρεμένη στο 1945. Ο σύζυγος της μάλιστα στο σύμπαν του 1743 «μετενσαρκώνεται» σε ένα σκληρό Άγγλο αρχιστράτηγο, που προκαλεί πολλά προβλήματα στον Jamie… Η σειρά συνδυάζει μεταφυσική και ρομάντζο με φόντο την σκωτσέζικη ύπαιθρο, με το δεύτερο κύκλο να αρχίζει σε λιγότερο από μήνα.

9) Tudors ( 20072010 )

1365478687cast-of-the-tudors

Μια σειρά που έκανε πάταγο στην ελληνική τηλεόραση πριν αρκετά χρόνια, παρά το ότι προβλήθηκαν μόνο δυο από τις τέσσερις σαιζόν. Οι Tudors ακολουθούν την πορεία του βασιλιά της Αγγλίας, Henry VIII, με τα σκάνδαλα και τους γάμους και ειδικά την θυελλώδη σχέση του με την Anne Boleyn. Διπλωμάτες, επίσκοποι, κυρίες της αυλής, παραδουλεύτρες, όλοι κρύβουν μυστικά και δολοπλοκούν για να αποκτήσουν είτε την εύνοια του βασιλιά είτε τον ίδιο το θρόνο του.  Μέσα από την σειρά αναδείχθηκε ο Jonathan Rhys Meyers, ενώ έπαιζαν και οι άγνωστοι τότε, Henry Cavill (Superman: Man of Steel) και Natalie Dormer (Game of Thrones, The Hunger Games: Mockingjay).

 

8) The White Queen (2013)

the-white-queen-cast

Η μίνι-σειρά του BBC που βασίστηκε στην τριλογία της Philippa Gregory, τοποθετείται στην καρδιά του «Πολέμου των Ρόδων», με την πρωταγωνίστρια να παντρεύεται έναν από τους τρεις γιους της βασιλικής οικογένειας, αλλά χωρίς να χαίρει αποδοχής λόγω της πιο ταπεινής καταγωγής της. Παράλληλα μαίνεται η διαμάχη των Οίκων Lancaster και York για το θρόνο και η Elizabeth πρέπει να αποφύγει τις δολοπλοκίες εναντίων της, αλλά σταδιακά αρχίζει να βάζει και η ίδια παγίδες στους εχθρούς της. Προσεγμένο cast ηθοποιών που έχουν δοκιμαστεί σε ρόλους παρόμοιου είδους και ωραία κουστούμια, σε μια από τις καλύτερες παραγωγές του BBC.

7) Downton Abbey (2010- 2016)

mast-da-s6-icon-hires

Ίσως μία από τις καλύτερες σύγχρονες ευρωπαϊκές παραγωγές, το Downton Abbey κατάφερε να διηγηθεί σε έξι σαιζόν τις σημαντικότερες ιστορικές στιγμές, όπως αυτές επηρέασαν μια αριστοκρατική οικογένεια στην Αγγλία, στις αρχές του 20ου αιώνα, δηλαδή τα χρόνια των πολέμων, των επαναστάσεων, των καινούργιων ιδεολογιών, της ανόδου της μεσαίας τάξης και των διεκδικήσεων της εργατικής. Έχει χαρακτηριστικά σαπουνόπερας (διαζύγια, ερωτικά τρίγωνα, εγκλήματα κλπ) και σίγουρα είναι λάθος που ο χαρακτήρας των υπηρετών καθορίζεται από τον αφέντη τους (καλός υπηρέτης- καλό αφεντικό, κακός υπηρέτης- κακό αφεντικό κοκ), αλλά ακόμα και έτσι παραμένει ένα από τα καλύτερα δράματα εποχής που παρακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια.

6) The Borgias(2011 -2013)

the-borgias-season-2-the-borgias-32207042-1280-800

Μια από τις πιο υποτιμημένες σειρές που πέρασαν ποτέ από την ελληνική τηλεόραση, οι «Βοργίες» εξιστορούν όλη την πορεία της ομώνυμης οικογένειας, από την δόξα και την καταξίωση μέχρι την παρακμή και τον ξεπεσμό. Κοινός παρανομαστής και των τεσσάρων σεζόν είναι οι δολοπλοκίες, οι δολοφονίες, η αιμομιξία και η διαφθορά, που χαρακτηρίζουν τόσο το συμβούλιο των Καρδιναλίων όσο και την ζωή της αριστοκρατίας γενικότερα. Στο κεντρικό ρόλο του Ροντρίγκο Βοργία/πάπα Αλέξανδρου VI, ο Τζέρεμι Άιρονς, που πλαισιώνεται από μια σειρά πολλά υποσχόμενων νέων ηθοποιών. Ποτέ άλλοτε ο μύθος που πλαισιώνει αυτή την πολύπαθη οικογένεια, δεν ήταν τόσο ρεαλιστικός (αν και τα έχουμε πει και εδώ για αυτήν)!

Σίγουρα υπάρχουν πολλές άλλες αξιόλογες σειρές που δεν συμπεριλάβαμε στο παρόν άρθρο τόσο λόγω χώρου όσο και λόγω υποκειμενικότητας. Μην περιμένετε το δύο, ξεκινήστε τις δικές  σας προτάσεις κάτω στα σχόλια!

Μοιραστείτε το Άρθρο