Λογοτεχνική βραδιά με Φρεντερίκ Φαζαρντί

admin Από admin 3 Λεπτά Ανάγνωσης

Μπορεί φέτος το Smass Fest να «μετακόμισε» λόγω πανδημίας στο διαδίκτυο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα λείψουν οι συζητήσεις και η τριβή μας μαζί σας. Και εκτός απ’ τις καθιερωμένες εκδηλώσεις μας, αλλά και τα -άρτι αφιχθέντα- SmassPodcasts μας, θέλαμε να διοργανώσουμε και ένα workshop στο οποίο θα «μαζευτούμε» να μιλήσουμε έστω και διαδικτυακά. Κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα μίας λογοτεχνικής συνάντησης στο Smass(e-)Fest 2020. Σκεφτήκαμε λοιπόν να βρεθούμε το απόγευμα του Σαββάτου 20 Ιουνίου και να συζητήσουμε, μέσω zoom αυτή τη φορά, για τον Φρεντερίκ Φαζαρντί με αφορμή το βιβλίο του «Φονιάδες Μπάτσων» (εκδόσεις των Συναδέλφων), ένα νουάρ, σκοτεινό και βίαιο μυθιστόρημα, κλασσικό δείγμα του πολιτικοποιημένου γαλλικού νεοπολάρ, το οποίο εκφράζει τη φωνή μιας δίκαιης οργής των καταπιεσμένων. Πρόκειται μάλιστα και για ένα φοβερά επίκαιρο βιβλίο, σε μία περίοδο που η αστυνομική βία έχει χτυπήσει κόκκινο, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του George Floyd στις ΗΠΑ, που έχει προκαλέσει τη δίκαιη εξεγερμένη αντίδραση της μαύρης κοινότητας της Minneapolis και άλλων Πολιτειών.

Μαζί μας θα είναι και ο Γιώργος Καλαμπόκας, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Marginalia.

Η διαδικασία που θα ακολουθήσουμε είναι απλή: Αφορμή της συζήτησής μας θα αποτελέσει το βιβλίο Φονιάδες Μπάτσων, το οποίο θα θέλαμε να έχουν διαβάσει μέχρι τότε όλοι οι συνδαιτημόνες της λογοτεχνικής βραδιάς μας, ώστε να αρχίσουμε απευθείας την κουβέντα. Να σημειώσουμε εδώ ότι η λογοτεχνική μας συνάντηση θα αφορά μόνο όσους και όσες δηλώσουν συμμετοχή, αφού δεν θα μεταδοθεί δημόσια.

Έτσι λοιπόν όποιος και όποια επιθυμεί να λάβει μέρος στη συζήτηση, να εκφράσει τη γνώμη του και να αναπτύξεις τις ιδέες που του γέννησε το βιβλίο, να ακούσει νέες πλευρές που δεν έχει φανταστεί και, τελικά να διαπιστώσει μαζί με όλους μας πώς το αστυνομικό μυθιστόρημα καταφέρνει να βρίσκει τις διόδους για να ασκήσει εύστοχη πολιτικο-κοινωνική κριτική, δεν έχει παρά να μας στείλει στη Facebook σελίδα μας ή στο email μας ([email protected]) μία δήλωση συμμετοχής και εμείς θα του στείλουμε το λινκ για να μπει στην λογοτεχνική μας συνάντηση στο zoom! Τόσο απλά!

Για να μπείτε στο κλίμα διαβάστε και το κατατοπιστικότατο σχετικό άρθρο του Γιώργου Καλαμπόκα στο ηλεκτρονικό περιοδικό Marginalia:

Οπότε αφήστε κενό το εκείνο το Σαββατιάτικο απόγευμα, ξεσκονίστε τον Φαζαρντί και μη διστάσετε να μας στείλετε. Σας περιμένουμε!

Μοιραστείτε το Άρθρο