Μασσαλία Εμπιστευτικό – Ένα νουάρ εμπιστευτικώς πολιτικό 

Aθηνά Κακλαμάνη Από Aθηνά Κακλαμάνη 3 Λεπτά Ανάγνωσης

Το Μασσαλία Εμπιστευτικό του Francois Thomazeau, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΚΤΑΝΑ, αποτελεί ένα κλασσικό μυθιστόρημα, που ακολουθεί εκείνη την παράδοση της νουάρ λογοτεχνίας, κατά την οποία η πλοκή θυμίζει αναρριχητικό φυτό, που αναπτύσσει απόλυτα συμβιωτική σχέση με τα πολιτικοϊστορικά γεγονότα, στα οποία στηρίζεται. Πράγματι, το ξέσπασμα του εμφυλίου στην Ισπανία, ο σχηματισμός κυβέρνησης από το Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία, αλλά και η απόπειρα δολοφονίας ενός αστυνομικού στη μέση ενός μασσαλιώτικου δρόμου, που χωρίζει τα πολιτικά γραφεία των σοσιαλιστών και των συντηρητικών, στέκονται οι μόνες αφορμές που χρειάζεται ο Thomazeau, προκειμένου να ξετυλίξει το κουβάρι του μυθιστορήματός του.  

Κατά το ξετύλιγμα αυτό και την αναζήτηση της αλήθειας γύρω από τη μυστηριώδη επίθεση, ο αναγνώστης γνωρίζει ένα πλήθος χαρακτήρων, που σκιαγραφεί ο συγγραφέας με μασσαλιώτικη γλαφυρότητα, με αποτέλεσμα τοπικοί και οικονομικοί παράγοντες, άνθρωποι του υποκόσμου, μαφιόζοι, υπόγεια δίκτυα ακροδεξιών και κομμουνιστών, Αφρικανοί μετανάστες και Ιταλοί μεροκαματιάρηδες να γίνονται οι πρωταγωνιστές ενός όχι και τόσο κλασσικού γαλλικού νουάρ, με επίκεντρο την πιο διάσημη πόλη του γαλλικού νότου, η οποία φέρει μια μόνιμη μυρωδιά αντίστασης στον αέρα της!

Πράγματι, ο στόχος του Thomazeau φαίνεται να μην είναι απλά η αναζήτηση του δολοφόνου, κάτι που προσωπικά με κάνει να πλήττω όταν γίνεται ο αυτοσκοπός ενός αστυνομικού μυθιστορήματος, αλλά η ανάδειξη της παθογένειας ενός σάπιου συστήματος, το οποίο αποσαθρώνεται εξαιτίας των ίδιων του των αντιφάσεων. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ο τόπος στον οποίο αποφασίζει να λάβει χώρα η ιστορία του είναι καίριας σημασίας για το νόημα του έργου του, αφού η Μασσαλία αποτελεί όχι μόνο ένα από τα χαρακτηριστικότερα “χωνευτήρια” των λαών, γεμάτη αντιθέσεις και ταξικότητα, αλλά και την ίδια την Ιερουσαλήμ των αστυνομικών μυθιστορημάτων.  

Επιπλέον, ένα ακόμα στοιχείο που κάνει το βιβλίο του Thomazeau ξεχωριστή περίπτωση αστυνομικού μυθιστορήματος είναι ο λυρισμός της γραφής του, η οποία ξεφεύγει από την απλή καταγραφή των στοιχείων και των γεγονότων, δίνοντας συναίσθημα και δύναμη στο λόγο του. Παράλληλα, τα χρώματα με τα οποία ντύνει τα γεγονότα, η ζωντάνια και ο πλουραλισμός των χαρακτήρων του, καθώς και το μυστήριο που αντλεί μέσα από την νουάρ ατμόσφαιρά και τις αδιέξοδες καταστάσεις στις οποίες εμπλέκονται οι ήρωες του, συνθέτουν τον πολυπολιτισμικό καμβά, στον οποίο μόνο η εξέγερση έχει θέση, όπως και η έλλειψη της κάθαρσης στο τέλος, μέχρι αυτή να πραγματοποιηθεί.  

Μοιραστείτε το Άρθρο
Η Αθηνά μπορεί να φαίνεται ένα κορίτσι όπως όλα τα άλλα, όμως στην πραγματικότητα έχει μια μυστική υπερδύναμη. Μπορεί να διαβάζει γρήγορα. . Σε έναν παράλληλο κόσμο, η Αθηνά θα ήταν μέλος της ακαδημίας για χαρισματικά παιδιά του Charles Xavier. Σε αυτόν εδώ, της αρέσει η μπύρα, το κακό φαγητό, οι δίσκοι των Beatles και τα καλά βιβλία. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την Πολιτική και τη Νομική Επιστήμη, γι’ αυτό θα την βρείτε θαμμένη στα αναγνωστήρια του ΕΚΠΑ.