Περί Joker – Καλά κάνουν και φοβούνται

admin Από admin 6 Λεπτά Ανάγνωσης

Απ’ το πρωί επιβεβαιώθηκαν (από την ίδια την αστυνομία αρχικά και στη συνέχεια απ’ την Υπουργό Πολιτισμού Μενδώνη και τον ιδιοκτήτη του Αελλώ) οι αρχικές πληροφορίες ότι αστυνομικοί εισέβαλαν σε δύο αθηναϊκά σινεμά ελέγχοντας τους ανηλίκους που είχαν πάει να παρακολουθήσουν το Τζόκερ. Αυτό το συμβάν χθες ακουγόταν σαν ψέμα κι έτσι αντιμετωπίστηκε απ’ τα κυρίαρχα ΜΜΕ που αρχικά το απέρριψαν ως fake new και μετά όταν άρχισε να επιβεβαιώνεται το υποβάθμισαν ως μία υπερβολή. Όμως το συμβάν επιβεβαιώθηκε ως πέρα για πέρα αληθινό και μάλιστα επαληθεύτηκαν κάποιες απ’ τις χειρότερες εκδοχές του απ’ τον ιδιοκτήτη του Αελλώ που δήλωσε ότι “ήρθαν μία μηχανή της αστυνομίας με δύο άτομα, μετά άλλες 15 μηχανές με δύο άτομα και ένα περιπολικό. Έμπαιναν μέσα και τρομοκρατήθηκε ο κόσμος”.

Αφού έχουμε μάθει πλέον τι περίπου συνέβη στις δύο εφόδους της αστυνομίας το ΣΚ ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά:

Εντάξει, υπάρχει το σήμα ακαταλληλότητας το οποίο οφείλουν να τηρούν οι κινηματογράφοι. Βέβαια το πώς ορίζεται και με βάση ποια κριτήρια το σήμα καταλληλότητας για την κάθε ταινία είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα.  Παρ’ όλα αυτά το σήμα καταλληότητας αποτέλεσε αφορμή για ορισμένους να δικαιολογήσουν τις πρόσφατες εφόδους της αστυνομίας στις αίθουσες λέγοντας ότι «πρέπει να τηρείται ο νόμος». Όμως το συγκεκριμένο επιχείρημα πέρα από εξτρεμιστικό είναι και λογικώς ανίσχυρο. Το να τηρηθεί η ακαταλληλότητα σε μία ταινία σημαίνει ότι θα πρέπει να μην πουληθούν εισιτήρια σε ανηλίκους από τον κινηματογράφο. Προφανώς στις σύγχρονες αίθουσες κάτι τέτοιο θα έφερεν τεράστιες πρακτικές δυσκολίες που θα είχε κάτι τέτοιο.

Όμως ας πάμε στην ουσία. Πες οκ δεν έκαναν καλό έλεγχο τα σινεμά και μπήκαν ανήλικοι σε μία ταινία με ακαταλληλότητα. Είναι λογικό ότι η αντιμετώπιση πρέπει να είναι η έφοδος της αστυνομίας στις αίθουσες να κάνει αιφνίδιους ελέγχους και να τρομοκρατεί ανήλικους (ασυνόδευτους κι όλας);

Νομικά αυτό θα το λέγαμε παραβίαση της αναλογικότητας. Και διαψεύστε μας.

Πολιτικά θα το πούμε ακραίας μορφής αυταρχισμό απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ που είναι υπεύθυνη για το ακραίο αυτό σκηνικό.

Καταστολή έχουμε ξαναδεί. Αλλά ας το πούμε καθαρά: εφόδους σε πολιτιστικά δρώμενα (βλ. συναυλίες, ταινίες κλπ) είχαμε να δούμε από τη Χούντα. Κι αυτή η σημειολογία δεν είναι τυχαία.

Γιατί όμως η εισβολή έγινε στο Joker;

Το φαινόμενο της παρακολούθησης ακατάλληλων ταινιών από ανήλικους στα σινεμά δεν είναι πρωτοφανές. Τα θρίλερ τύπου Conjuring γεμίζουν πάντα από παρέες ανηλίκων, όμως δεν είδαμε να ενοχλείται εκεί κανείς. Γιατί ποιον να ενοχλήσει μία ταινία που στο κάτω – κάτω πάντα η λύση της έρχεται απ’ τον Θεό που είναι παντοδύναμος και νικάει τους δαίμονες;

Στο Joker μπήκαν για συγκεκριμένους λόγους. Ο βασικός λόγος είναι τα πολιτικά του μηνύματα! Ο Joker είναι μία ταινία που ενοχλεί. Μία ταινία με την οποία οι θεατές ταυτίζονται με τον πρωταγωνιστή που τους μοιάζει αρκετά και το μόνο που τους χωρίζει είναι απλά «μία κακή μέρα»! Μία ταινία που προβληματίζει για το σύστημα και την αντιμετώπισή του απέναντι στους φτωχούς! Γι’ αυτό είναι πρόβλημα που έχει γίνει τόσο μεγάλη επιτυχία (στην Ελλάδα έχει πουλήσει πάνω από 450.000 εισιτήρια ήδη, γεμίζει τις αίθουσες ακόμα και 2 εβδομάδες μετά την πρεμιέρα της και παίρνει διαστάσεις κινηματογραφικού φαινομένου για τα ελληνικά δεδομένα). Είναι μεν μία εμπορική ταινία αλλά όπως πολλά έργα τέχνης έτσι και αυτό έχει μηνύματα που αυτονομούνται, έστω και εν μέρει, έστω και ελάχιστα, απ’ τους σκοπούς της Warner Bros, του Hollywood, ακόμα και των αρχικών επιδιώξεων των συντελεστών του.

Γι’ αυτό δημιουργείται μία κατάσταση ηθικού πανικού με στόχο να δημιουργηθεί κλίμα «πού οδεύει η νεολαία».

Όμως οι καραγκιοζιές αυτού του ηθικού πανικού έχουν αντιστρέψει το κλίμα απ’ την πρώτη στιγμή! Η νεολαία που γεμίζει τις αίθουσες του Τζόκερ δείχνει να οδεύει προς το σωστό δρόμο: το δρόμο του κοινωνικού προβληματισμού και της αντίδρασης.

Και όλα αυτά δεν γίνονται σε κενό πολιτικό χρόνο: Τα ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν ότι η κυβέρνηση χαίρει αμέτρητης εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό. Όμως τα πράγματα στη νεολαία είναι διαφορετικά. Εδώ και 2 εβδομάδες γίνονται καταλήψεις σε δεκάδες πανεπιστημιακές σχολές. Παράλληλα το κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και στις καταλήψεις δυναμώνει. Η νεολαία φαίνεται να είναι για μία ακόμη φορά ο αστάθμητος παράγοντας για τους «από πάνω» και γι’ αυτό θα την χτυπάνε όπου την βρουν: με χημικά και ξύλο στις πορείες, με συλλήψεις στις καταλήψεις και τις παρεμβάσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και ακόμα και με εφόδους σε κινηματογραφικές αίθουσες.

Φτιάχνεται ένα νέο δόγμα Νόμος και Τάξη στο οποίο πλέον όχι μόνο δεν πρέπει να διαδηλώνεις, αλλά ούτε να παίρνεις τα ερεθίσματα για να σκεφτείς ανατρεπτικά. Γι’ αυτό έκαναν έφοδο στο Joker

Το άγχος τους δεν είναι να τηρήσουν το νόμο. Το πρόβλημά τους είναι η νεολαία και η δυναμική της! Και καλά κάνουν και αγχώνονται.

TAGGED:
Μοιραστείτε το Άρθρο