Η πραγματική δύναμη του Superman (μια αναδρομή στο Action Comics #554)

admin Από admin 7 Λεπτά Ανάγνωσης

του Νίκου Μπαμπαράκου

Ακούγοντας την φράση “ποια είναι η πραγματική δύναμη του Superman” πολλά πράγματα μπορούν να έρθουν στο μυαλό. Υπάρχουν χιλιάδες ιστορίες όπου ο ήρωας κάνει επιτεύγματα μυθικών διαστάσεων, μα προσωπικά πιστεύω ότι το τεύχος 554 της σειράς Action Comics δείχνει ουσιαστικά ποια είναι η πραγματική δύναμη του Superman.

Το τεύχος είναι γραμμένο από τον θρυλικό συγγραφέα comics, Marv Wolfman (δημιουργός των New Teen Titans, του Deathstroke και πολλών άλλων) και το σκίτσο είναι από τον εξίσου σπουδαίο Gil Kane (δημιουργός του Iron Fist και του πιο διάσημου Green Lantern, Hal Jordan). H ιστορία μας ξεκινάει σε μια διαφορετική εκδοχή της γης, μια γη όπου δεν έχει εξελιχθεί τεχνολογικά και πολιτισμικά όπως η δικιά μας. Εξωγήινοι είχαν έρθει στον πλανήτη όταν το ανθρώπινο είδος βρισκόταν ακόμα στις αρχές του και εγκατέστησαν πυραμίδες που σιγά, σιγά εξαφάνιζαν από την ανθρωπότητα την δυνατότητα να αντιστέκεται, να παλεύει και να ονειρεύεται. Με την έλλειψη των παραπάνω , το σενάριο του ηρωισμού δεν κατάφερε να γεννηθεί ποτέ στον πλανήτη μας. Έτσι θα έπεφτε στα χέρια των εξωγήινων, όπως κάθε άλλος πλανήτης που είχε αυτές τις πυραμίδες. Υπήρχε όμως μια διαφορά ανάμεσα σε εμάς από τους άλλους. Αυτή η διαφορά ήταν δύο παιδιά, οι πρωταγωνιστές της ιστορίας. Τα παιδιά ονομάζονταν Jerry και Joey, δύο ονόματα πολύ γνωστά στους μεγάλους θαυμαστές του Superman, διότι αυτά ήταν τα ονόματα των δημιουργών του.

Ο Jerry Siegel και ο Joey Shuster ήταν δύο μετανάστες Εβραϊκής καταγωγής που διέμεναν στο Cleveland, Ohio της Αμερικής. Γνωρίστηκαν στο σχολείο που και οι δύο φοιτούσαν και ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις. Μαζί σκέφτηκαν την ιδέα πίσω από τον χαρακτήρα του Superman. Υπάρχουν πολλές ιστορίες για την έμπνευση του χαρακτήρα, μια από αυτές είναι ο θάνατος του πατέρα του Jerry (την οποία υποστηρίζει και η γυναίκα του). Ο Mitchell Siegel πέθανε το 1932 (όταν ο Jerry ήταν μόλις 18 χρονών) από καρδιακή προσβολή όταν απειλήθηκε με όπλο σε απόπειρα ληστείας στο μαγαζί του. Οπότε είναι πολύ λογικό ένα  τέτοιο περιστατικό να στιγμάτισε τον Jerry και να τον οδήγησε στην δημιουργία ενός αλεξίσφαιρου ήρωα που παλεύει θανάσιμες απειλές. Ο Jerry με τον Joey κατάφεραν να πουλήσουν τον χαρακτήρα τους σε μια εταιρεία (που αργότερα θα ονομαζόταν DC Comics) για 130 δολάρια. Η εταιρεία άρχισε να εκδίδει ιστορίες του χαρακτήρα σε μια ανθολογία ιστοριών με την μορφή βιβλίου, κάτι αρκετό καινούργιο για την εποχή. Έτσι γεννήθηκε ο πρώτος Superhero και τα comιcs όπως τα ξέρουμε. Βλέποντας την επιτυχία που έκανε ο Superman κατάλαβαν ότι έκαναν λάθος που πούλησαν τα δικαιώματα του χαρακτήρα, μα οι επιλογές τότε δεν ήταν και πολλές. Αποφάσισαν να συνεχίσουν να δημιουργούν ιστορίες για τον χαρακτήρα κι ας καταλάβαιναν ότι δεν θα γινόντουσαν ποτέ πλούσιοι. Είχαν βάλει όλη την ψυχή τους στον χαρακτήρα και σε αυτό που αντιπροσώπευε. Ο Superman ήταν ο προστάτης αυτών που δεν ήταν τόσο τυχεροί στην ζωή και αυτών που δεν μπορούσαν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους. Στην πρώτη του ιστορία ένα από τα πράγματα που πάλεψε ήταν ένας άνδρας που ήταν βίαιος απέναντι στην γυναίκα του. Ο Superman πάλευε προβλήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, ο ρατσισμός, ο ναζισμός και πολλά άλλα. Ήταν το σύμβολο της ελπίδας και της δικαιοσύνης.

Στην ιστορία του τεύχους, οι Jerry και Joey ήταν γνωστοί στην πόλη τους σαν «τα τρελά παιδιά που γράφουν χαζές ιστορίες». Οι εξωγήινοι με το σκάφος τους είχαν ξεκινήσει ήδη την εισβολή στην γη και οι νεαροί ήταν μπροστά στην απαγωγή κάποιων συνομήλικων τους. Φοβισμένοι έτρεξαν να βρουν τους γονείς τους, αλλά εκείνοι ήταν εξαφανισμένοι. Όταν πήγαν στο κέντρο της πόλης, να ρωτήσουν για τους γονείς τους, ο κόσμος τους είπε  ότι λογικά είναι νεκροί. Ο Jerry και ο Joey τους προέτρεψαν να αντισταθούν στους εξωγήινους, μα δεν βρήκαν ανταπόκριση, κανείς δεν πίστευε ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό. Φοβισμένοι κρύφτηκαν σε μια σπηλιά. Εκεί άρχισαν να φαντάζονται ποιος θα μπορούσε να νικήσει τους εξωγήινους. Κανείς στην γη δεν έχει την δύναμη να κάνει κάτι τέτοιο, οπότε θα έπρεπε να ήταν κάποιος που θα ερχόταν από τα αστέρια, κάποιος σαν τον ήρωα τους. Ο Jerry άρχισε να ζωγραφίζει στους τοίχους της σπηλιάς το πως φανταζόταν ο Joey τον ήρωα τους. Όσο γινόντουσαν αυτά, οι εξωγήινοι συνειδητοποίησαν ότι δύο παιδιά δημιούργησαν το σενάριο του ήρωα στην γη και πόσο επικίνδυνο είναι γι’ αυτούς, οπότε ζήτησαν από την ανθρωπότητα να τους παραδοθούν αυτά τα δύο παιδιά.

Ο Jerry με τον Joey κατάλαβαν ότι οι εξωγήινοι φοβόντουσαν τις ιστορίες τους, τον ήρωα τους. Έτρεξαν γρήγορα στο κέντρο της πόλης τους και άρχισαν να πείθουν τον κόσμο ότι ο ήρωας τους είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να τους σώσει. Τους είπαν ότι αν όλοι πιστέψουν στον ήρωα τους, εκείνος θα εμφανιστεί και θα τους σώσει. Ενωμένοι όλοι άρχισαν να πιστεύουν και πριν προλάβουν να καταστραφούν, μια μπλε φιγούρα εμφανίστηκε από το πουθενά. Αυτή η μπλε φιγούρα ήταν ο ήρωας των παιδιών, ο Superman, ο οποίος έσωσε την ημέρα και γύρισε τον πλανήτη στην πραγματική του μορφή.

Η μεγαλύτερη δύναμη του Superman δεν είναι η ικανότητα του να πετάει, ούτε να χτυπάει πολύ δυνατά, άλλα η δύναμη του να εμπνέει. Το να ονειρευόμαστε και να παλεύουμε είναι η μεγαλύτερη αρετή της ανθρωπότητας. Όσο μικρές και να είναι οι πιθανότητες, όσο άσχημα και να είναι τα πράγματα, αν υπάρχει τουλάχιστον ένα άτομο να ονειρεύεται, να πιστεύει πάντα θα υπάρχει ελπίδα. Ο Jerry Siegel και ο Joey Shuster έδωσαν στον κόσμο το μεγαλύτερο δώρο, την δυνατότητα να ονειρεύεται .

Μοιραστείτε το Άρθρο