Τα φανταστικά σύμπαντα διάσημων τίτλων videogames

Έφη Kαραχάλιου Από Έφη Kαραχάλιου 9 Λεπτά Ανάγνωσης

 

Το σύμπαν είναι η ολότητα που περιέχει ό,τι υπάρχει, υπήρξε και θα υπάρξει ποτέ. Με αυτό τον ορισμό, όλα όσα μοχθούμε, όλα όσα επιδιώκουμε καθημερινά, μοιάζουν μάταια μπροστά σε αυτό το απόλυτα καθορισμένο άπειρο, που περικλείει όλες τις χωροχρονικές στιγμές που υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν…Τι σχέση όμως έχει αυτό με τα βιντεοπαιχνίδια; Καμία απολύτως! Τι κάνει ένα βιντεοπαιχνίδι επιτυχημένο; Οι μεγάλες πωλήσεις, οι θετικές κριτικές, οι υψηλές βαθμολογίες, τα καλά γραφικά, η σύνθεση της πίστας, τα ηχητικά εφέ, ο εύκολος χειρισμός μπλα-μπλα-μπλα... Μια ταινία; Η πλοκή, το σενάριο, οι ηθοπ-Δηλαδή ένα βιντεοπαιχνίδι δεν μπορεί να έχει πλοκή; Μετά από τις επόμενες περιπτώσεις, όπου οι δημιουργοί έχουν πλάσει ένα σύμπαν που θα ζήλευε και ο Tolkien, ίσως να αλλάξετε γνώμη.

Link-vs-Demise-Zelda-SS-for-Links-BlacklistΚαμάρι της Nintendo δεν είναι μόνο ο ιταλός υδραυλικός με το μουστάκι, ονόματι Mario, αλλά και ο Link. Αυτός ο ήρωας με την πράσινη στολή πρέπει να σώσει την πριγκίπισσα του βασιλείου της Hyrule, Zelda, που συνήθως απαγάγεται από τον δαιμονικό βασιλιά Ganondorf. Αυτοί οι τρεις ενώνονται με τον θρύλο, που τους θέλει να αναγεννώνται σε κάθε εποχή και να επιτελούν τον ίδιο ρόλο κάθε φορά. Η σειρά αποτελείται από 17 τίτλους, που προσαρμόστηκαν επάξια στις δυνατότητες της κάθε παιχνιδομηχανής που κατασκεύασε η εταιρεία, μια σειρά 13 επεισοδίων και αρκετά κόμικς-manga , ενώ οι ορκισμένοι-καμμένοι fan μαθαίνουν και την ειδική γλώσσα και αλφάβητο. Αρχικά, ο θρύλος λέει ότι ζούσαν κάποιοι κάτοικοι σε ένα νησί στον ουρανό. Έπειτα, όταν ο ήρωας απέτρεψε την επάνοδο του «πρόδρομου Ganondorf», Vaati, ολόκληρο το νησί κατέβηκε στο έδαφος, με το ναό της καλής θεότητας Hylian, να βρίσκεται πάνω στο βωμό που σφραγίστηκε ο Vaati. Το συγκεκριμένο σύμπαν χωρίζεται στη συνέχεια σε δυο παράλληλα σύμπαντα ανάλογα με το αν ο Link αποτρέψει την μετατροπή του Ganondorf στο τέρας-δαίμονα Ganon  και τελικά νικήσει το τέρας. Αν αποτύχει, ο ήρωας πεθαίνει και ανατίθεται το καθήκον στην επόμενη γενιά που θα μετενσαρκωθεί. Αν πάλι πετύχει, το επιμέρους σύμπαν χωρίζεται και αυτό σε δυο υπο-σύμπαντα, στο ένα ο Link επιστρέφει στην παιδική του ηλικία, πριν νικήσει τον Ganon, αλλάζοντας την ροή της ιστορίας και στο άλλο ο Link συνεχίζει την ενήλικη ζωή του. Η σειρά έχει αποσπάσει κατά καιρούς διάφορα βραβεία, ενώ είναι γνωστή για τους πρωτότυπους γρίφους, τα ονειρικά σκηνικά και τις δύσκολες πίστες-dungeons, με τον Water Temple να έχει γίνει viral για την δυσκολία του.

imagesΠολυσυζητημένος τίτλος της Ubisoft αποτελεί το Assassins Creed, που αν και πρωτοβγήκε πριν 8 χρόνια, αποτελεί ήδη επιτυχημένο franchise, με εκατομμύρια πωλήσεις ανά τον κόσμο. Το κύριο θέμα του παιχνιδιού είναι η διαμάχη δυο αρχαίων μυστικών κοινωνιών, των Ασασίνων και των Ναϊτών Ιπποτών και διατρέχει και τα επτά κύρια παιχνίδια. Χρονολογική αφετηρία είναι το 2012, όπου ο κύριος πρωταγωνιστής Desmond Miles, απαγάγεται και μεταφέρεται σε μυστικά εργαστήρια  της βιομηχανίας Abstergo, της σύγχρονης όψης για το τάγμα των Ναϊτών. Εκεί εισάγεται σε ένα πρότυπο μηχάνημα προσομοίωσης εμπειριών που έχουν καταγραφεί στο γενετικό υλικό των απογόνων του, το Animus . Αν και ένας απλός μπάρμαν, σπονδυλωτά μας αποκαλύπτεται ότι ο Desmond είναι απόγονος πολλών επιφανών Ασασίνων ,που το έσκασε από την σύγχρονη κοινότητά τους για να αναζητήσει ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. Στόχος των Ναϊτών είναι να ξεκλειδώσουν «καταπιεσμένες» αναμνήσεις των προγόνων του Desmond, έτσι ώστε να εντοπίσουν την τοποθεσία του Piece of Eden, ενός αντικείμενου που μπορεί να αλλάξει την μοίρα της ανθρωπότητας και συνδέεται με έναν πρόδρομο αναπτυγμένο πολιτισμό που εξαφανίστηκε λόγω ηλιακής καταιγίδας. Τελικά, ο Desmond συναντά μια μικρή ομάδα Ασασίνων και δέχεται να τους βοηθήσει να ανακτήσουν πρόσθετα Piece of Eden, πριν την Abstergo. Έτσι, ο Desmond ξαναζεί τις αναμνήσεις των Altaïr Ibn-La’Ahad, που έζησε την περίοδο της Τρίτης  Σταυροφορίας, Ezio Auditore da Firenze στην Ιταλία του 15ου και αρχές 16ου αιώνα και Ratohnhaké:ton ή Connor, ημίαιμου Μοϊκανού-βρετανού, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Αμερικάνικη Επανάσταση. Μέσα στο Animus 2.0, o Desmond μαθαίνει την επερχόμενη καταστροφή της Γης το 2012 και (spoiler alert!) θυσιάζεται για να εξασφαλιστεί η επιβίωση της ανθρωπότητας, όμως δεν μπορεί να ησυχάσει ούτε στο θάνατο, αφού η Abstergo διασώζει τις αναμνήσεις του στον κυβερνοχώρο και  βρίσκει νέο άτομο για να τις ζήσει στο Animus, συνεχίζοντας  το concept της σειράς. Η σειρά φημίζεται για τα ατμοσφαιρικά Leap of Faith, δηλαδή βουτιές από ψηλά κτίρια και προσγείωση συνήθως σε κάρα με άχυρο, τις ακροβατικές ικανότητες, τα πρωτότυπα όπλα και την διαδραμάτιση ιστορικών γεγονότων υπό την σκοπιά των Ασασίνων και Ναϊτών.

αρχείο λήψηςΟι γυναικείοι πρωταγωνιστικοί ρόλοι είναι κάτι που σπανίζει στα βιντεοπαιχνίδια, εξαιρώντας τους τίτλους που στοχεύουν εμπορικά στα μικρά κορίτσια, όπως η Barbie, οι Totally Spies και οι Winx. Υπάρχουν όμως και ηρωίδες, που δεν στερούνται τίποτα από τους υπόλοιπους άνδρες ήρωες. Μια από αυτές είναι και η Lara Croft, η βρετανίδα αρχαιολόγος που εξερευνεί αρχαίους ναούς και αναζητεί αρχαία αντικείμενα σε όλο τον κόσμο. Για το παρελθόν της υπάρχουν διάφορες εκδοχές, ανάλογα με τις σεναριακές ανάγκες, όμως κάποιες πληροφορίες παραμένουν οι ίδιες, όπως ότι προέρχεται από αριστοκρατική οικογένεια και παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα μέχρι τα 11 και μετά πήγε στο αντίστοιχο Γυμνάσιο Θηλέων στο Wimbledon. Μόλις τελείωσε το Γυμνάσιο, οι γονείς της ήθελαν να την στείλουν σε οικοτροφείο για να ολοκληρώσει τις σπουδές της. Όταν όμως βρήκε στο γραφείο του πατέρα της ένα τεύχος του National Geographic με εξώφυλλο το όνομα του Werner Von Croy, καθηγητή που είχε δώσει διάλεξη στο σχολείο της και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για αυτήν. Μετά από έρευνα, έμαθε ότι ο καθηγητής θα πήγαινε σύντομα σε αποστολή στην Καμπότζη και θέλησε να πάει και αυτή. Αρχικά οι γονείς της αρνήθηκαν, αλλά τελικά ο πατέρας της πρότεινε να χρηματοδοτήσει την αποστολή του Von Croy, αν έπαιρνε μαζί και την κόρη του. Η Lara είχε τον ρόλο του βοηθού στην αποστολή και αποκόμισε τέτοιες εμπειρίες, που αποφάσισε να ασχοληθεί και με αυτό. Έπειτα συνέχισε τις σπουδές και όταν τελείωσε στα 21, στο μέλλον διαφαινόταν ο γάμος με ευκατάστατο μέλος της αριστοκρατίας. Στην επιστροφή από οικογενειακό ταξίδι για σκι, το αεροπλάνο συνετρίβη στην καρδιά των Ιμαλάιων και επιβίωσε μόνο αυτή, χάρη στην ευστροφία και την προσαρμοστικότητα σε δύσκολες συνθήκες. Όταν μετά από δυο εβδομάδες έφτασε σε ένα μικρό οικισμό, συνειδητοποίησε ότι ένιωθε ζωντανή μόνο όταν ταξίδευε μόνη της. Έτσι, για τα επόμενα 8 χρόνια μελέτησε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς και έπειτα έκανε ταξίδια, δημοσιεύοντας τα ημερολόγια που εξιστορούσαν τις περιπέτειές και τις παρατηρήσεις της από διάφορα μέρη του πλανήτη. Η σειρά Tomb Raider μετρά 10 τίτλους, με την πρωταγωνίστρια να έχει επικριθεί για τις σωματικές της αναλογίες, ισορροπώντας ανάμεσα στους χαρακτηρισμούς του sex symbol και του κάκου προτύπου για τα νεαρά κορίτσια.

Αυτά ήταν λοιπόν μερικά παραδείγματα που αποδεικνύουν πόσο εξελιγμένη είναι η βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών. Μέσα σε λίγα χρόνια, όχι μόνο ξέφυγαν από τα «παιδικά» concept, αλλά ωρίμασαν τόσο αισθητικά όσο και νοηματικά. Αφουγκραζόμενη τις ανάγκες του κοινού και αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας στο έπακρο, καταφέρνει να προσελκύει νέους, ηλικιακά, παίκτες και να διατηρεί τους παλιούς, που την εμπιστεύονται τόσα χρόνια για την διασκέδασή τους.

 

Μοιραστείτε το Άρθρο