Θάνος Μπαγγέας (κομίστας-mangaka):Στην τελική, κόμικ δεν είναι όλα;

Έφη Kαραχάλιου Από Έφη Kαραχάλιου 8 Λεπτά Ανάγνωσης

Ο Θάνος Μπαγγέας είναι ένας καλλιτέχνης μοιρασμένος ανάμεσα στην αγάπη του για την Ανατoλή και την Δύση, τα manga ακαι τα comics. Τα σκίτσα του ξεχειλίζουν από επιρροές και από τα δύο, αν και ίσως η πλάστιγγα γέρνει περισσότερο προς τα manga. Με την ευκαιρίας της κυκλοφορίας της συλλογής Ηρωες της Jemma Press, η οποία περιλαμβάνει το δικό του «Amore Espresso»,  μιλά στο Smassing Culture για το σχέδιο, τα anime και την εργασία ως κομίστας!

Συγχαρητήρια αρχικά για το δεύτερο βραβείο, που συμπεριλήφθηκε στην συλλογή «ΗΡΩΕΣ!». Πώς επέλεξες να στείλεις το «Amore Espresso» για το διαγωνισμό;

Ευχαριστώ πολύ και ευχαριστώ που μου δίνετε και τη δυνατότητα για αυτήν τη συνέντευξη.Ούτε εγώ ξέρω πώς αποφάσισα να το στείλω, για να σου πω την αλήθεια…Είχα δει για το διαγωνισμό σε ένα post στο facebook από καιρό αλλά τελευταία στιγμή αποφάσισα να λάβω μέρος, 2 βδομάδες πριν την προθεσμία , κυρίως λόγω σχολής. Σκέφτηκα ότι δεν χάνω και τίποτα να το προσπαθήσω και τελικά βγήκε σε καλό!

tumblr_o9uth8iotq1sk2byho1_1280
από http://myscratchesonpaper.tumblr.com/

 

Τι ρόλο παίζει το υπερηρωικό στοιχείο στην ιστορία σου;

Από τον τίτλο νομίζει κανείς ότι μάλλον πρόκειται για μια ιστορία αγάπης και όντως είναι ένα από τα κεντρικά σημεία της πλοκής, ο λόγος για τον οποίο γίνονται όλα…Αλλά, κάπως διαφορετικά! Με έναν ‘ Έρωτα’ αρκετά μακριά από την εικόνα του μικρού αγγέλου με το τόξο και τα βέλη του, έναν cupid με katana, μαγεία και μια βέσπα, σαν υπερήρωας βγαλμένος από τις σελίδες ενός comic ή ενός manga! Και σε όλα αυτά, προφανώς, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ρομπότ, ειδικά εφόσον το στόρυ διαδραματίζεται στην Ιαπωνία! Οπότε ναι, το υπερηρωικό στοιχείο και το αγαπώ και προσπάθησα να το ενσωματώσω όσο καλύτερα μπορούσα στο ‘Amore Espresso’.

Η ιστορία δείχνει να έχει και προοπτικές για συνέχιση της πλοκής; Σκέφτεσαι κάτι τέτοιο για το «Amore Espresso»;

Nαι, μπράβο!! Η αλήθεια είναι ότι την ιστορία την είχα σκεφτεί νωρίτερα και αρχικά , πριν έρθει ο διαγωνισμός, το προόριζα για σειρά comic με αυτοτελείς ιστορίες. Προς το παρόν, δεν σκοπεύω να το συνεχίσω αλλά δεν έκλεισε σίγουρα τον κύκλο του…το κρατάω στην άκρη!

Πώς σου ήρθε η έμπνευση για να αρχίσεις το «Amore Espresso»;

Νομίζω ότι όλα ξεκίνησαν με ένα σχεδιάκι που είχα κάνει. Αν θυμάμαι καλά ήταν μετά από ένα ταξίδι στη Ρώμη και μου ήρθε η ιδέα να σχεδιάσω έναν ‘ Έρωτα’ κάπως πιο badass και νομίζω πάνω σε αυτό μετά ήρθε και η ιδέα για το στόρυ.

tumblr_o3oznsysu91sk2byho1_1280
από http://myscratchesonpaper.tumblr.com/

Μέσα από το κόμικ φαίνεται να γνωρίζεις αρκετά καλά την ανατολίτικη φιλοσοφία…

Ναι…εντάξει…γνωρίζω αρκετά, δεν ξέρω όμως αν την γνωρίζω όσο καλά νομίζεις, και κυρίως για την ιαπωνική φιλοσοφία και κουλτούρα. Έχω διαβάζει και έχω δει αρκετά, έχω μάθει πολλά από το ταξίδι μου στην Ιαπωνία και προφανώς και κυρίως έχω μάθει πολλά διαβάζοντας manga και βλέποντας anime.

tumblr_n582aqvyhd1sk2byho1_1280Πώς πιστεύεις ότι αυτή επηρέασε το στυλ έκφρασής σου;

Σίγουρα έχει επηρεάσει το στυλ μου και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του πλέον. Ωστόσο, ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι το έχω αφομοιώσει και το έχω προσαρμόσει με το δικό μου μοναδικό τρόπο, συνδυάζοντας το τόσο με ευρωπαϊκά όσο και με αμερικάνικα πρότυπα. Γενικά, μου αρέσει να δοκιμάζω διαφορετικά πράγματα, στυλ, τεχνικές και να τα προσαρμόζω στο δικό μου στυλ. Βέβαια, έχω πολύ δρόμο ακόμα!

Μanga ή κόμικς;

Next question please! Πραγματικά δεν μπορώ να διαλέξω. Διαβάζω comics και manga από μικρός, τα αγαπώ και τα δύο και με έχουν επηρεάσει και τα δύο! Στην τελική, κόμικ δεν είναι όλα;

Πώς σου προέκυψε η δουλειά με τα κόμικς; Ασχολείσαι επαγγελματικά;

Από μικρός σχεδίαζα και διάβαζα κόμικ και μου άρεσαν πάρα πολύ, όπως προανέφερα…Προς το λύκειο άρχισε να μπαίνει η ιδέα να ασχοληθώ με αυτό ,έστω και σαν χόμπυ, παράλληλα με τη σχολή. Ωστόσο, τα τρία πρώτα χρόνια της σχολής δεν ασχολήθηκα καθόλου…κυρίως σχεδιάκια σε σημειωσείς, πολλά σχεδιάκια σε σημειώσεις! Και από το τρίτο έτος και μετά άρχισα να ψάχνομαι πιο πολύ, να κοιτάω για υλικά για σχέδιο, άρχισα να κατεβαίνω στα διάφορα conventions, γνώρισα τις αυτοεκδόσεις και άρχισα να ασχολούμαι κάπως πιο εντατικά. Εν τέλει, η πρώτη επαφή με την σκηνή των κόμικ ήρθε στο πέμπτο έτος όπου συμμετείχα στις αυτοεκδόσεις του Comicdom-con με το πρώτο μου sketchbook. Και μετά ήρθε ο διαγωνισμός και κάπως έτσι προέκυψε η όλη δουλειά με τα κόμικς. Πλέον έχω τελειώσει τη σχολή , αγαπώ και τα κόμικ πολύ αλλά και την ιατρική και όσο μπορώ θέλω να τα συνδυάσω. Και θα το κάνω! Αυτή τη στιγμή έχω τη θέληση και τον ενθουσιασμό να ασχοληθώ και με τα δύο ταυτόχρονα. Όσον αφορά τα κόμικς, θα συνεχίσω να βγάζω δικές μου δουλειές, έχω πολλές ιδέες που θα ήθελα να υλοποιήσω και προφανώς θα συνεχίσω να συμμετέχω σε αυτοεκδόσεις και φεστιβάλ. Έφοσον, όλο αυτό είναι πρωτίστως δική μου εσωτερική ανάγκη θα συνεχίσω να το κάνω μέχρι να μην μπορώ άλλο πλέον!

Έχεις κάποια άλλα επαγγελματικά σχέδια για το προσεχές μέλλον;

Λοιπόν, για το προσεχές μέλλον συνεχίζω με μικρές ιστορίες στο ‘Ιστορίες από τη στάνη’, ένα φανζίν που βγάζουμε με μία ομάδα καλλιτεχνών από τη Λάρισα, τη ‘Φέτα Κόμικς’. Επίσης, ετοιμάζω και ένα καινούριο κόμικ, το ‘Freedo(o)m’, με σχέδιο δικό μου και σενάριο από τον κολλητό μου. Θεωρώ ότι έχει πολύ δυνατό στόρυ και χαρακτήρες…ελπίζω να μπορέσω να ανταπεξέλθω αντίστοιχα και εγώ στο δικό μου κομμάτι! Είμαι πολύ ενθουσιαμένος με το συγκεκριμένο πρότζεκτ, είναι κάτι τελείως διαφορετικό από ό,τι έχω δείξει μέχρι τώρα και ελπίζω να είναι σύντομα κοντά μας και να σας αρέσει!

Για την δέκατη και τελευταία ερώτηση, ποια είναι τα δέκα καλύτερα anime για σένα;

 Χμμμμ…θα σου πω κυρίως από ταινίες γιατί έχω δει περισσότερες από σειρές και γενικά προτιμώ να διαβάζω τα manga και θα τις αναφέρω όπως μου έρχονται στο μυαλό και όχι με σειρά…so…

Grave of the fireflies, Sen to Chihiro no Kamikakushi, 5cm per second, Ghost in the shell, The tale of Princess Kaguya, Paprika, Princess Mononoke, Kaze no tani no Nausicaa, Neon Genesis Evangelion, Kaze tachinu.

 

Περισσότερα για το Θάνο:

http://myscratchesonpaper.deviantart.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το Άρθρο