Vikings- Σύγκρουση εποχών στην μικρή οθόνη

Καζανάς Kώστας Από Καζανάς Kώστας 8 Λεπτά Ανάγνωσης

To Vikings είναι μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές που παίζονται αυτή την στιγμή. Γιατί όμως; Είναι το σενάριο; Eίναι η σκηνοθεσία; Eίναι το όλο το επιβλητικό τοπίο;

Το Vikings είναι μια σειρά που από την αρχή μας είχε κάνει εντύπωση όχι τόσο από το σενάριο όσο από την σκηνοθεσία και τα σκηνικά. Πλάνα σαν πίνακες ζωγραφικής, κίνηση της κάμερας στον κατάλληλο ρυθμό ώστε να δίνει την έμφαση που χρειάζεται σε κάθε σκηνή και ρεαλιστικές στιγμές στην αποτύπωση των μαχών.

Το να φτιαχτεί μία ταινία για τους Vikings είναι σχετικά απλό, καθώς σε 2 ώρες καταφέρνεις να φτιάξεις χαρακτήρες που δεν είναι αναγκασμένοι να ρίξουν άγκυρα στην καρδιά σου, αρκεί να είναι χαρακτήρες στα πρότυπα των Vikings που θα υπηρετούν πολύ καλά όλες τις σκηνές με τις μάχες αλλά και τα πρότυπα της εποχής (καλός πολεμιστής, δίκαιος πατέρας). Το να φτιάξεις όμως την ιστορία των Vikings σε σειρά είναι κάτι το αρκετά δύσκολο. Είναι δύσκολο να δεθείς με ένα Viking χαρακτήρα, ειδικά αν η σειρά υποτίθεται ότι ακολουθεί την πραγματική πορεία των Vikings, καθώς πρέπει να επενδύσεις πολύ περισσότερα από αυτά που ανέφερα πιο πάνω. Αυτό το κατάφερε το Vikings, ΑΡΙΣΤΑ, όχι μόνο με τον Χαρακτήρα του Ragnar αλλά σχεδόν με όλους τους χαρακτήρες.

Το Vikings δεν είναι απλά η παρουσίαση ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής. Είναι η μάχη και η σύγκρουση ολόκληρων πολιτισμών. Απο την μία οι σκληροί, ειδωλολάτρες και γενναίοι πολεμιστές της Σκανδιναβίας και από την άλλη το “άγνωστο”, το ταξίδι προς την Ευρώπη, το Χρήμα και ο Χριστιανισμός. Η Βαλχάλα είναι ύψιστο δώρο για έναν Viking πολεμιστή, καθώς είναι η λύτρωση και ο θάνατος μέσα στο πεδίο μάχης, μια ευκαιρία για αυτόν να έρθει σε επαφή με τον Όντιν και να τον βοηθήσουν στην μάχη ενάντια στους Γίγαντες, κάτι που δύσκολα μπορούν να απαρνηθούν και να του γυρίσουν την πλάτη, ”φλερτάροντας” με νέες θρησκείες και νέες ιδέες. Η θρησκεία για τους Vikings , δεν είναι κάτι απλό, ούτε κάτι που δίνεται σαν δικαίωμα επιλογής. Είναι τρόπος ζωής, τρόπος σκέψης πηγή έμπνευσης και κινητήριος μοχλός για αυτούς, από τα πιο μικρά πράγματα έως τα πιο μεγάλα. Αυτός είναι ο λόγος που η αναπαράσταση των θεών δεν γίνεται καρτουνίστικα ή γραφικά, αλλά με μεγαλεπήβολα αγάλματα και κυρίως μια μεταφυσική αιθσητική δίνοντας το κύρος που τους αρμόζει. Κατά τον μεσαίωνα στον Δυτικό κόσμο, από την άλλη πλευρά  δηλαδή, επίσημη θρησκεία ήταν (και είναι) ο Χριστιανισμός.

Για την ακρίβεια δεν ήταν απλά θρησκεία αλλά και  βασικό πεδίο έκφρασης κοινωνικών και ιδεολογικών αντιθέσεων. Οι Vikings στις επιδρομές τους τους περισσότερους θησαυρούς τους έβρισκαν στα μοναστήρια. Ως γνωστόν η θρησκεία,  γίνεται το μέσον, όχι  για την αφύπνιση αλλά ΜΌΝΟ για τον ύπνο. Αυτοί είναι η σύγκρουση των 2 πολιτισμών που έλεγα και  πιο πάνω και η σειρά μας το μεταφέρει με τον πιο ωραίο και παραστατικό τρόπο. Από το Intro κιόλας αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό που θα δούμε θα μείνει βαθιά χαραγμένο στις καρδιές μας.  Ο γρήγορος ρυθμός, το καλό μοντάζ η έμφαση στην ουσία με αποφυγή περιττών σκηνών το μουσικό στόλισμα των σκηνών αλλά κυρίως τα επιβλητικά τοπία της Ιρλανδίας καθιστούν το Vikingsπρωτόγνωρη εμπειρία” .

Με βάση την ιστορία των Βίκινγκς, ο Ragnar έγινε μεγάλος ήρωας και τελικά Βασιλιάς. Το ρόλο ενσαρκώνει ένας υπέροχος Travis Fimmel . Ο 38χρονος πλέον Αυστραλός κουβαλάει μπόλικη τρέλα στο βλέμμα και, όπως οι περισσότεροι, εκπληκτικό κούρεμα και μεγάλα τατουάζ, αρετές που στην αρχή τουλάχιστον, είναι υπεραρκετές. Πέρα από αυτά ο Travis Fimmel καθιερώθηκε στον ρόλο του Ragnar και έγινε ”ένα με τον ρόλο του’‘, με αποτέλεσμα όταν πριν κάποια χρόνια τον είδαμε στο Warcraft να μας δημιουργούνται ανάμεικτα συναισθήματα για την υποκριτική του ικανότητα.

Το Vikings δεν ήταν όμως μόνο άντρες, ξεχωριστή θέση στην κοινωνία τους κατέχει η Lagertha, η πρώτη σύζυγος του θρυλικού βασιλιά των Viking, Ragnar Lothbrok. Από αγρότισσα στην αρχή της σειράς έχει φτάσει να κερδίσει με δύναμη και στρατηγική τον τίτλο της Βασίλισσας μαζί με τις αντιπαλότητες και τις δυσκολίες που συνεπάγεται ένας τέτοιος ρόλος. Έχοντας μαζί της ένα στρατό από γυναίκες, η Lagertha κατάφερε να έχει το δικό της βασίλειο και να το υπερασπίζεται σθεναρά μόνη της, εμπνέοντας όχι μόνο σεβασμό αλλά και φόβο στους υπόλοιπους Vikings. Αυτό που κατάφερε η Lagertha είναι να επιβάλει του δικούς της κανόνες, κανόνες που δεν θα επέτρεπαν σε κανέναν να την δει ως προσωπικό μονοπάτι επίτευξης στόχων. Η παρενόχληση των γυναικών αποτελεί ένα μείζον θέμα στις σύγχρονες κοινωνίες και πολύ συχνά δεν αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σημασία και τον τρόπο που θα έπρεπε. Κατά τον Μεσαίωνα η χαμηλή κοινωνική θέση των γυναικών δεν τους έδινε τη δυνατότητα να βρουν το δίκιο τους σε περίπτωση που τύγχαναν να είναι θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Αντίθετα, η κοινωνία των Βίκινγκ έδειχνε λίγο περισσότερο σεβασμό στις γυναίκες στο θέμα ΑΥΤΟ και η παρενόχληση γυναικών συνιστούσε μια ιδιαίτερα επιλήψιμη πράξη, με αυστηρή τιμωρία.( Χωρίς να σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι τάσεις χειραφέτησης υπερισχύουν). Γενικότερα η σειρά, μας δίνει μια ισχυρή γυναικεία παρουσία, την Lagertha , η οποία έχει συνθέσει επί της ουσίας έναν ολόκληρο στρατό γυναικών. Αριθμός που ίσως δεν ευθυγραμμίζεται με την πραγματικότητα αλλά παραμένει στην ουσία του σημαντικός, δίνοντας μία άλλη διάσταση για τις γυναίκες Vikings.

Το πρώτο μέρος της 4 Season η αλήθεια είναι ότι έκανε αρκετή κοιλιά σε κάποια σημεία, ειδικά στα επεισόδια όπου ο Ragnar έγινε εξαρτημένος από το αποκαλούμενο «Κινέζικο φάρμακο» με αποτέλεσμα να μην φτάνει ποιοτικά τις προηγούμενες seasons. Μεγάλη τομή έκανε η σειρά με τον εαυτό της στο 2 μισό με τον θάνατο του Ragnar. Από την μία ήταν αναμενόμενη εξέλιξη καθώς η σειρά είναι βασισμένη από τον διάσημο μύθο του βασιλιά των Vikings Rangar-Lodbrock, από την άλλη όμως είναι μια τολμηρή κίνηση καθώς ο χαρακτήρας του ήταν τόσο βαθιά ανεπτυγμένος που δεν γίνεται να μην τον συμπαθήσεις με αποτέλεσμα η απώλεια του να είναι αισθητή σε όλους μας.

Η πορεία του Vikings είναι γεγονός πως είναι καθοδική,ανεξάρτητα από τον θάνατο του Ragnar.Η σειρά όμως όχι απλά δεν έχει τελειώσει, αλλά έχει έτοιμα άλλα 20 επεισόδια, έτοιμα για release, ικανά ώστε να μας ανατρέψει αυτές τις υπόνοιες που περιτριγυρίζουν το μυαλό μας.

 

Μοιραστείτε το Άρθρο
Ο Κώστας όταν ήταν μικρός είχε ένα όνειρο, να παιζει σκάκι σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πίστη του στο FORCE δεν στάθηκε ικανή για να τον κάνει να το πραγματοποιήσει. Κάπου στα 15 του αυτό το όνειρο ναυάγησε. Έκτοτε αρκείται σε χριστουγενιατικούς μαραθώνιους STAR WARS.