Έγκλημα στο Οριέντ Εξπρές: Ένα ατμοσφαιρικό αστυνομικό comic

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης 5 Λεπτά Ανάγνωσης

Το Έγκλημα στο Οριέντ Εξπρές είναι ένα απ’ τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα της Agatha Christie, μιας συγγραφέα, η οποία έχει σημαδέψει ανεξίτηλα το είδος του αστυνομικού μυθιστορήματος. Δημοσιευμένο αρχικά το 1934, το Έγκλημα στο Οριέντ Εξπρές έχει μεταφερθεί αρκετές φορές στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη, με πιο πρόσφατη την ομώνυμη ταινία του 2017, στην οποία συμμετείχαν πολλοί αστέρες του Hollywood.

Πλέον η περιπέτεια του Ηρακλή Πουαρό στο Οριέντ Εξπρές κυκλοφορεί και σε comic στα ελληνικά απ’ τις εκδόσεις Διόπτρα και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες, φίλους της αστυνομικής λογοτεχνίας και του μυστηρίου.

Η ιστορία της Agatha Christie, τοποθετεί τον Βέλγο ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό στο πολυτελές τρένο Οριέντ Εξπρές, στο οποίο επιβιβάζεται απ’ το σταθμό της Κωνσταντινούπολης με προορισμό το Καλαί. Όταν η διαδρομή του Οριέντ Εξπρές θα ανακοπεί, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης, το προσωπικό του τρένου θα ανακαλύψει ότι τη νύχτα του ταξιδιού έγινε ένας φόνος. Το θύμα είναι ένας Αμερικανός μεγιστάνας, ο οποίος δέχτηκε μια πολύ βίαιη θανατηφόρο επίθεση με μαχαίρι. Το αίνιγμα της δολοφονίας του είναι αρκετά περίπλοκο να λυθεί, αφού κανείς απ’ τους συνεπιβάτες του δεν φαίνεται, εκ πρώτης όψεως να σχετίζεται με το έγκλημα, αλλά κι επειδή η πόρτα του κουπέ του θύματος ήταν κλειδωμένη από μέσα. Η αστυνομία, λόγω της χιονόπτωσης, δεν μπορεί να φτάσει έγκαιρα. Όμως είναι εκεί ο έμπειρος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό, το ιδανικό πρόσωπο για να λύσει το μυστήριο.

Η συγκεκριμένη ιστορία μυστηρίου είναι απ’ τις πιο δημοφιλείς της Agatha Christie, επειδή πίσω απ’ το μυστήριο κρύβονται διαχρονικά ερωτήματα για ζητήματα όπως η εκδίκηση, η δικαιοσύνη, ο νόμος και τελικά η ίδια η οργάνωση της κοινωνίας. Ο Ηρακλής Πουαρό είναι φανατικά υπέρμαχος της τήρησης του νόμου σε κάθε περίπτωση και γι’ αυτό θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να λύσει ακόμα και το πιο περίπλοκο αίνιγμα, προκειμένου να τιμωρηθεί ο εγκληματίας.

Η γοητεία της μεθόδου του Πουαρό, πέρα απ’ τον ευρωπαϊκό αέρα, την ευγένεια και την καλλιεργημένη προσωπικότητά του, είναι ότι τον ενδιαφέρει κυρίως, όπως λέει ο ίδιος, η «ψυχολογία», δηλαδή η ενασχόληση με τις ιστορίες των μαρτύρων και όχι η «δουλειά της σήμανσης» και τα αποτυπώματα. Γι’ αυτό και στο comic ξεχωρίζουν οι πλούσιοι διάλογοι, με τους οποίους το σενάριο εξετάζει σε βάθος την προσωπικότητα του κάθε υπόπτου, έτσι ώστε κάθε αναγνώστης να μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λογική και τη φαντασία του για να προβλέψει την τελική λύση του μυστηρίου, αλλά και προκειμένου να εξηγηθούν στους αναγνώστες σε βάθος τα κίνητρα της δολοφονίας του Αμερικανού Ράτσετ. Έτσι κι αλλιώς, το μυστήριο που έχει δημιουργήσει η Agatha Christie κρατάει και από μόνο του με κομμένη την ανάσα κάθε αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα. Αλλά το συγκεκριμένο comic δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ακόμα και από τους αναγνώστες που γνωρίζουν ήδη το τέλος του δημοφιλούς μυθιστορήματος,, αφού μέσα από τις σελίδες το comic θα δουν με μία φρέσκια ματιά τα βήματα του ντετέκτιβ προς τη λύση ενός αινίγματος της κλασσικής αστυνομικής λογοτεχνίας.

Το μεγάλο μέγεθος των σελίδων του comic σε συνδυασμό με το σκληρό εξώφυλλο είναι ίσως η ιδανική μορφή για να φιλοξενήσει ένα comic κλασσικού ευρωπαϊκού στυλ. Οι αναγνώστες των ευρωπαϊκών comics θα εκτιμήσουν τόσο τα πλούσια χρώματα και τις λεπτομέρειες στην αποτύπωση των τοπίων και των χαρακτήρων της εικονογράφησης του Chaiko, όσο και τους εύστοχους και εκτενείς διαλόγους, που εμπλουτίζουν το μυστήριο του διασκευασμένου σεναρίου, που υπογράφει ο Benjamin von Eckartsberg.

Το Έγκλημα στο Οριέντ Εξπρές, που μεταφράζεται στα ελληνικά απ’ την Τατιάνα Γαλάτουλα για τις εκδόσεις Διόπτρα, είναι η πρώτη από τις τρεις comic διασκευές ιστοριών της Agatha Christie, που εκδόθηκαν απ’ τις γαλλικές εκδόσεις Paquet, τις οποίες επίσης αναμένουμε το επόμενο διάστημα να μεταφράσουν και να εκδώσουν, με την ίδια επιμέλεια, οι εκδόσεις Διόπτρα.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.