Assassin’s Creed: Υπόκοσμος- Η καμπή και η ανασύσταση των Ασσασσίνων

Έφη Kαραχάλιου Από Έφη Kαραχάλιου 5 Λεπτά Ανάγνωσης

Το νέο βιβλίο της σειράς των εκδόσεων Διόπτρα αν και βασίζεται στα ομώνυμα βιντεοπαιχνίδια, καταφέρνει και υπερβαίνει τα στενά όρια της απλής μεταφοράς.

Μετά την τριλογία του Ezio, το franchise αντιμετώπισε ξεκάθαρα την πρόκληση του να δημιουργήσει εκ νέου έναν τόσο αγαπητό ήρωα. Αλλάζοντας τόπο και χρόνο, πειραματίστηκε όχι και τόσο επιτυχημένα με την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών, οπότε και επέστρεψε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μετά το Παρίσι της Γαλλικής Επανάστασης, σειρά έχει το Λονδίνο στα χρόνια της βιομηχανικής επανάστασης.

Όλα αρχίζουν από τις βρετανικές αποικίες στην Ινδία. Εκεί το τάγμα αναθέτει σε ένα βρετανό μαχητή την εκπαίδευση ενός νέου ασσασσίνου, που είναι ταυτόχρονα και γιος του υπεύθυνου του τάγματος. Ο αδίστακτος Ethan Frey λοιπόν εκπαιδεύει τον νεαρό Ινδό Jayadeep, όμως κάτι δείχνει ότι το παιδί δεν έχει το φονικό ένστικτο του μαχητή, αλλά με την πίεση του πατέρα αναλαμβάνει την τελική αποστολή του να σκοτώσει κάποιον στόχο. Δεν τα καταφέρνει και οι νόμοι του τάγματος είναι σαφείς: η τιμωρία είναι θάνατος. Στο αφηγηματικό παρόν του Λονδίνου, το Φάντασμα αναλαμβάνει την αποστολή του πληροφοριοδότη στα έγκατα των στοών του υπό κατασκευή υπόγειου σιδηροδρόμου. Ο Ινδός στοιχειωμένος από την αποτυχία του στο τάγμα, έχει επικουρικό ρόλο στην δουλειά του βρετανικού τάγματος, το οποίο είναι σαφώς αποδυναμωμένο. Στην αιώνια μάχη τους με το τάγμα των Ναϊτών, η τύχη δεν ήταν με το μέρος τους και έτσι οι Ναΐτες έχουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τον έλεγχο της πόλης.

Στο βιβλίο ουσιαστικά περιγράφεται η δράση του Ethan Frey μαζί με το Φάντασμα/Jayadeep καθώς ο σιδηρόδρομος φτιάχνεται για να ψάξουν οι Ναΐτες για κάποιο αντικείμενο του Πρώτου Πολιτισμού, που είναι εξελιγμένης τεχνολογίας και μπορεί να φέρει τόσο την καταστροφή όσο και την σωτηρία της ανθρωπότητας. Από τις φτωχογειτονιές του Ανατολικού Λονδίνου μέχρι ιστορικά μνημεία του Λονδίνου, η επιδίωξη των Ναϊτών για τάξη και αιώνια κυριαρχία διαπερνά όλες τις οικονομικές και πολιτικές τους δραστηριότητες. Ο Jayadeep μπορεί να απέτυχε ξανά να πάρει το αντικείμενο από την κατοχή τους, αφού ποτέ δεν είχε εμμονή με τον Πρώτο Πολιτισμό, αλλά το έργο του Ethan Frey θα συνεχίσουν τα δίδυμα παιδιά του Jacob και Evie. Με τον Jayadeep πια συστημένο ως Henry Green βοηθάει τα δίδυμα να επιτύχουν το στόχο τους αλλά πάντα από απόσταση. Απογοητευμένος από τον εαυτό του που δεν έγινε ποτέ ασσασσίνος δολοφόνος, αλλά και από την λανθασμένη στάση του τάγματος, επιδιώκει την απόκτηση μιας πιο ασφαλούς ταυτότητας, αυτήν του πληροφοριοδότη. Η επιτυχής δράση των διδύμων θα τον φέρει πιο κοντά στο τάγμα αλλά και στην προσωπική ευτυχία και γαλήνη που τόσο αποζητούσε.

Το βιβλίο είναι στην πλειονότητά του ουσιαστικά το prequel του videogame, που στηρίζεται κυρίως στα κατορθώματα του Jacob και της Evie Frey. H ρωγμή όμως που επιλέγει να κάνει ο Oliver Bowden στο αήττητο τάγμα των ασσασσίνων είναι εντυπωσιακή. Ο Jayadeep δεν συμμορφώνεται στο πρότυπο του ψυχρού εκτελεστή και του κοστίζει σε κάθε κρίσιμη καμπή, το τάγμα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, οι αρχετυπικοί νόμοι από τα χρόνια του Altair μοιάζουν ξεθωριασμένοι, η μόνιμη προσκόλληση στην αναζήτηση των αντικειμένων καταντά εμμονική. Οι χρυσές εποχές του Ezio Auditore και του Altair έχουν περάσει προ πολλού και αυτό φαίνεται στην δράση του τάγματος. Η αφήγηση δίνει μεγάλη σημασία στην δημιουργία του κλίματος ώστε να είναι πιο ρεαλιστικό το περιβάλλον που συμβαίνει η δράση. Με κέντρο τον Jayadeep έχουμε μια καλή εικόνα τόσο του συναισθηματικού του κόσμου, όσο και της μεθόδου δράσης των ασσασσίνων που τόσο μας εντυπωσιάζει στο videogame. Η αποδόμηση που υφίσταται ο ρόλος του ασσασσίνου είναι καθοριστική για το πως προχωρά το franchise από δω και πέρα. Αναμένουμε και την συνέχεια.

Το βιβλίο βασίζεται στο videogame Assassin’s Creed: Syndicate.

Μοιραστείτε το Άρθρο